pluh Agronom Roto

Uživatelský avatar
Příspěvky: 5221
Registrován: 28 pro 2007 18:40
Bydliště: Zlínský kraj

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod bold » 21 lis 2016 09:00

Já to řešil u kamarády tak, že jsem vzal 2m vodní váhu a dával na ostří abych porovnal jestli jsou stejně. Pak jsem dal váhu na splaz a měřil záběr jednotlivých radlic. Na chycení roviny je lepší nějaká deska s rovnou hranou. Hlavně je ale potřeba zjistit jak jsou na tom středy, takže bych asi natáhl špagát přes konce šroubů které vyčnívají za pružinama, jestli jsou všechny v jedné rovině.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Uživatelský avatar
Příspěvky: 619
Registrován: 24 bře 2011 12:18
Bydliště: Mrtník

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod Mr.Equable » 21 lis 2016 12:56

Provázkovou metodu vyzkouším. VNa vodní váhu bych musel bejt na rovině a tu na dvoře blbě seženu :-D Do stodoly se zase celej nevejdu, ale podle provázku by se to mohlo povézt aspoň drobet srovnat.
Práce je to těžká, namáhavá a nikdy nekončící. Všichni jsme se pro ni rozhodli dobrovolně. Alespoň já jsem se rozhodl dobře. Do "fabriky" bych se nechtěl vrátit.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 5221
Registrován: 28 pro 2007 18:40
Bydliště: Zlínský kraj

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod bold » 21 lis 2016 18:40

tam jde jen o nějakou rovnou plochu, aby jsi věděl co ti kam uhnulo. Stačí nějaká rovná deska.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Příspěvky: 247
Registrován: 24 dub 2015 10:30

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod tonik » 28 led 2017 15:49


Příspěvky: 84
Registrován: 12 zář 2011 13:49
Bydliště: Hradec Kralove

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod konicek » 12 úno 2017 21:40

Plume, jak daleko si s pluhem jel?
Jede se s ním dobře?

Sehnat kloudnou dopravu aby se tam pluh vešel a aby za to nechtěli majland není zrovna jednoduché. Zvažuji, že si pro něj dojedu po vlastní ose. Je to ale 2x 150km :( .


Foto z cesty:
Obrázek
Obrázek
Obrázek[/quote]
Viděli jste ho jasně? Prohlédli ste si jeho tvář? Zahlédli ste ho v průvodu? Neřekl bych. Mohl jsem být kýmkoli.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 1771
Registrován: 04 úno 2009 21:07

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod poulm » 14 úno 2017 10:05

Já to taky řešil s dopravou a nakonec jsem s tím jel po ose,jel jsem s ním 85km (resp. 2x85km)
Jede se s tím úplně v pohodě,s neseným pluhem je to nesrovnatelné,klidně bych si s ním troufl jet i 200km bez problémů.
Dá se s tím valit na plný plyn,akorát si před jízdou zkontroluj,zda jsou na kolečku dobré ložiska a zda nemáš spuchřelou pneumatiku.
Origo tam dávaly ty malé 10-15,3 nebo tak nějak a tyto pneu nemají moc rády rychlost 40km/h. Já jsem ten pluh táhl když bylo horko a cesty byly rozpálené,tak jsem cestou asi 3x zastavoval a chladil pneumatiku vodou s příkopy,protože jsem na ni neudržel ruku a měl jsem strach, aby mi to tam někde v Polsku nebouchlo.
Já byl na to sám,ale pokud si můžeš někoho vzít jako doprovod autem,tak si do kufru pro jistotu vem druhé kolo,hever a nějaké nářadí,nějaké hydr. hadice,kdyby se ti to cestou něco porouchalo a je to v klidu.

Další řešení co mně ještě napadlo,tak ten pluh na místě rozmontovat na nějaké kusy a pak ho odvezeš i na dodávce s dvouosým vozíkem, nebo s nějakým SUV.
Ten 5.radl na střižné šrouby má okolo 2,5t,což na váhu zvládne běžný dvouosý vozík.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

Příspěvky: 84
Registrován: 12 zář 2011 13:49
Bydliště: Hradec Kralove

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod konicek » 14 úno 2017 19:13

ZTéčko dokaže jet 40 km/h? Crystala rozdraždím tak na 25. No, 300 km traktorem je opravdu až ta krajní varianta. Věřím, že nějaký kamion seženu.
Přinejhorším ho rovnou zkrátím na 4 radlice a to se už na 6m náklaďák vejde.
Viděli jste ho jasně? Prohlédli ste si jeho tvář? Zahlédli ste ho v průvodu? Neřekl bych. Mohl jsem být kýmkoli.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 1771
Registrován: 04 úno 2009 21:07

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod poulm » 15 úno 2017 08:42

Ano,ZTéčko poradí jet 40km/h 8) :lol:
Dnes bych si už troufl odvézt agronoma i na avii,když se odmontuje závěs a zadek,tak to na ni půjde poskládat,ale zase potřebuješ trochu silnější VZV. Ale zase to skládání je pracné,nejjednodušší je vzít si traktor a jet na výlet. I se Zetorem to zvládneš,za 12h jsi doma :-D
Za kamion vyvalíš dost peněz plus nakládka a vykládka jeřábem,tak to zvaž, pořád to vidím jako jednodušší na nedělní výlet pokochat se českou krajinou.
Já jel kdysi s 69kou pro roudnický tažený secí stroj 6m 200km a taky to šlo v pohodě.
Brzo ráno vyjdeš a odpoledne jsi doma, 150km je sranda.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

Příspěvky: 107
Registrován: 26 lis 2013 23:21

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod provit » 15 úno 2017 08:56

Taky se někdy vyplatí zeptat na železnici. Já jsem takto vezl kombajn z Německa a všechno proběhlo v pohodě a za dobrý peníze, ale musí to být jenom obyčejný vagon - plošina. Myslím 3x15 metrů pořádně zaklínovat a použít silnej vázací drát. Kurty neprojdou. Ještě to má podmínku, aby prodávající byl ochoten zajet na rampu a naložil. No a za dva dny ti zavolají na rampě zapřáhneš a máš ho doma.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 1771
Registrován: 04 úno 2009 21:07

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod poulm » 15 úno 2017 11:24

A jaká je nyní cena vagonů pro přepravu?
Kdysi jsem si taky nechal vagonem přepravit kombajn a pak ještě jednou lis na balíky a mám s tímto druhem přepravy jen trpké zkušenosti.Toho času potřebného pro usazení a zajištění stroje,vše bylo zaklínované,přivázané řetězy a hrubými dráty a kombajn dojel s urvanými dráty a posunutý skoro o metr,nechápu co s tím dělali,příště raději pojedu po vlastní ose,časově a nákladově to vyjde na stejno nebo i levněji. Na vagony se hodí akorát dřevo,uhlí a kamení :( Navíc je u vagonů limitní výška,musel jsem se vejít tuším do 3m,musel jsem z kombajnu sundat kola, prostě samé problémy a překážky.
Z Německa jsme už raději jeli kdysi s 514kou po vlastní ose, jelo se 24h a bylo to jednodušší než něco drátovat a odmontovávat.Ale tak každý máme jiné zkušenosti.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

Příspěvky: 84
Registrován: 12 zář 2011 13:49
Bydliště: Hradec Kralove

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod konicek » 15 úno 2017 19:00

No jo, jenže ono to je 2x150 km :o .
Ono to nějak dopadne. A když ne, celku rád se kochám...
Nad dopravou na železnici jsem už také uvažoval, ale na takovou jendorázovou akci mě to příjde zbytečně složité.
Viděli jste ho jasně? Prohlédli ste si jeho tvář? Zahlédli ste ho v průvodu? Neřekl bych. Mohl jsem být kýmkoli.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 1771
Registrován: 04 úno 2009 21:07

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod poulm » 15 úno 2017 20:33

A nemáš možnost, kdyby ti někdo vypomohl s traktorem co jede trochu rychleji?
Přece jenom se cestuje mnohem lépe když traktor uhání 35-45 km/h
Na převoz Agronoma by bohatě stačil i traktor Z7341 který už celkem peláší a moc nežere,na hmotnost ten pluh utáhne po cestě v klidu,ale teď nevím,zda má koule v ramenech na čepy 35mm.
Ať to probíráš jak to probíráš,tak je nejrychlejší a nejjednodušší je to prostě zapřáhnout a jet,150km je v klidu,to je kousek za humny. :lol:
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

Příspěvky: 33
Registrován: 03 led 2010 13:27

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod Onďa » 16 úno 2017 08:00

I zeturkem se to dá ject. Loni jsem jel pro vlečku, jedna cesta 110 km a dá se to. Byla to 12011 :) Od té doby nemám rád dlouhé rovinky, kdy člověk vidí, kam až musí dojet :D

Uživatelský avatar
Příspěvky: 5221
Registrován: 28 pro 2007 18:40
Bydliště: Zlínský kraj

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod bold » 16 úno 2017 08:39

No já jel jen 50km pro pluh a myslel si jaký nejsem světoběžník. Vidím že jsem břídil. :lol: :lol:
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Příspěvky: 247
Registrován: 24 dub 2015 10:30

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod tonik » 16 úno 2017 08:58

Když jsem začínal hospodařit a nebylo moc peněz, tak jsem vozil vše po vlastní ose. Dnes když jsi vzpomenu na tu partyzánštinu, tak mně běhá mráz po zádech.
HTS-100 180km s 7245, postřikovač RP6-018 300km, nejhorší vybírač siláže 170 km ( možná se řidič protijedoucího vozidla ještě klepe, když v zatáčce potkal vybírač na dvou kolech). atd.
Když se toho bojíš tak oslov někoho, kdo pro to zajede se svojim nebo tvým traktorem. Dnes už to tak řeším, je dost službařů co to udělají. Jezí od 600kč/h nebo 400kč+ nafta.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 1771
Registrován: 04 úno 2009 21:07

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod poulm » 16 úno 2017 10:49

Jak jsem již psal,do 200km se dá v pohodě přepravovat po vlastní ose,více km už je náročnější,ale také to jde.
Každý má holt jiné limity a někomu je za těžko zajet traktorem i 20km.
Nejvíc co jsem kdy jel bylo s 514kou 450km z Německa v Listopadu,už byl sníh a zima,takže vaťáky a filcáky to jistili :-DDD
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

Příspěvky: 84
Registrován: 12 zář 2011 13:49
Bydliště: Hradec Kralove

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod konicek » 27 úno 2017 20:13

Roto je už doma. Nakonec to přivezlo Iveco se 7m korbou. Pluh vypadá vizuálně pěkne. Je potřeba opravit čepy, jsou tam vůle. Největší asi na horizontálním kloubu (čep č.7 dle manuálu). Ložiska tam žádná nejsou, že? Jsou tam jen futra, že?
Viděli jste ho jasně? Prohlédli ste si jeho tvář? Zahlédli ste ho v průvodu? Neřekl bych. Mohl jsem být kýmkoli.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 1771
Registrován: 04 úno 2009 21:07

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod poulm » 28 úno 2017 12:17

Tak to gratuluji k novému werku do chalupy :-D Doprava proběhla úspěšně? Čím jste to nakládali, nebo jste na to najeli z rampy?
Jaký typ jsi koupil? Jaké máš jištění?
Když tak udělej nějaké foto pro pokochání se.
A za jaký traktor to tedy budeš zapřahat?
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

Uživatelský avatar
Příspěvky: 619
Registrován: 24 bře 2011 12:18
Bydliště: Mrtník

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod Mr.Equable » 28 úno 2017 16:48

jj, jsou tam fotra, já taky dělal čepy. přidej foto, ať se pokocháme :-)
Práce je to těžká, namáhavá a nikdy nekončící. Všichni jsme se pro ni rozhodli dobrovolně. Alespoň já jsem se rozhodl dobře. Do "fabriky" bych se nechtěl vrátit.

Příspěvky: 84
Registrován: 12 zář 2011 13:49
Bydliště: Hradec Kralove

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod konicek » 01 zář 2017 11:18

Léto je pryč a je čas na podzimní přípravu...
Pluh je zkrácen na 4 radlice.
https://postimg.org/image/i5baivtut/

V zemi jsem ho ještě neměl.
Musím vyměnit některé hodně ojeté díly, hlavně:
1) výměnný díl
2) zahrnovačky - ty jsou docela drahé a u Opall Agri jsem je ani nenašel.

Poraďte, kde nejlépe nakoupit?
Co jsem hledal, tak výrobci jsou asi jen OpallArgi a Kovo Novák, někdo další?

Pokud se pluh osvědčí (a Crystal 8045 ho utáhne...) tak na příští rok bych rád nechal opravit všechny čepy.
Viděli jste ho jasně? Prohlédli ste si jeho tvář? Zahlédli ste ho v průvodu? Neřekl bych. Mohl jsem být kýmkoli.

Příspěvky: 102
Registrován: 05 led 2013 16:26

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod Petr1999 » 01 zář 2017 13:20

My nakupujeme díly tady http://www.kocourek-nd.wz.cz/Pluhy.html , mají tam toho mraky . My si tam teda pro to jezdíme, protože to máme kousek. Myslím si že ta 80ka s tím bude mít problém ...

Příspěvky: 229
Registrován: 17 pro 2009 10:50

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod vik » 01 zář 2017 17:58


Uživatelský avatar
Příspěvky: 5221
Registrován: 28 pro 2007 18:40
Bydliště: Zlínský kraj

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod bold » 02 zář 2017 12:41

dělá to i kovo novák.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Příspěvky: 102
Registrován: 05 led 2013 16:26

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod Petr1999 » 03 zář 2017 19:47

Zkoušel někdo želízka s výměnnými dláty, leze to dobře do země a jaká je výdrž oproti obyčejnému želízku ?

Uživatelský avatar
Příspěvky: 1771
Registrován: 04 úno 2009 21:07

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod poulm » 06 zář 2017 09:07

Při střední orbě to 80ka utáhne dobře,záleží jaké budou polní podmínky. Já tahal za ZT303 6radlic a to je taky 4válec s výkonem okolo 120-130k:
https://www.youtube.com/watch?v=GnvFB3uyLwQ
Kdyby měl problém,tak ještě může jednu radlici odmontovat a orat se třemi,nebo do kopce táhnout 3radlice a z kopce 4radlice, fantazii se meze nekladou. Je výhoda,že ten Agronom dobře zaklápí i při pomalé rychlosti. V dnešní době všichni tahají pluhy za hodně silnými traktory a jezdí velkou rychlostí,sice to trochu líp kryje,ale je to velic en aúkor opotřebitelných dílů a konstrukcí pluhů. Vždyť i na tom Agronomu předepisuje výrobce maximální pracovní rychlost 7km/h a ne 10 nebo 15km.

Opall Agri vedou normálně opotřebitelné díly na Agronoma,běžně jsme tam kupoval,ceny mají dobré:
http://www.opall-agri.cz/orebni-teleso-agronom

Jinak asi některé zklamu, já jsem na jaře svého Agronoma pod tíhou melancholie a jiných starostí prodal. Asi jsem udělal chybu, ale tak uvidíme, třeba si zase nějakého pořídím,do našich podmínek se více hodí nonstop jištěný,tak koukám po listové pružině nebo pneu válci. :wink:
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

Příspěvky: 84
Registrován: 12 zář 2011 13:49
Bydliště: Hradec Kralove

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod konicek » 19 zář 2017 11:18

Ahoj, jak říká Ploum, jede to pěkně.
Kromě běžného pole, kde je teď asi půlmetrová hořčice, ořu bývalý třešňový sad. Tam jsem vytrhal pařezy, ale některé kořeny jsou stále v zemi.
Když jsem pluh na jaře koupil, měl jsem trochu vztek jakej krám jsem to zase pořídil. Omyl, kvalita Agronoma je veliká. Rozorat tvrdý sad s kořeny... to je neuvěřitelnej vopruz, ale dá se to. Naštěstí je teď vlhko. Šrouby jsem přerval jen 2. Ořu to na redukovanou dvojku (vypadá to pak hrozně, musím to následně zpracovat a dočistit něčím jiným) a když narazím na něco velkého, traktor to zastaví - takže OK.
Neseným roudničákem bych to neudělal ani kdybych u toho nadával... Bude na prodej :D .

Jinak pole jedu na redukovanou 4, což je asi 6km/h.
Takže jsem rád, že toto vlákno je (inspirace) a že jsem si ho koupil. Otáčení na souvrati se dá naučit velice rychle, hlavně nemusím ani couvat.
Osmdesát koníků si s ním pěkně hraje.

Jen nechápu, jak někdo mohl pluh ovládat jen jedním hydraulickým okruhem. Samostatně ovládané zadní kolečko je příjemné.
Viděli jste ho jasně? Prohlédli ste si jeho tvář? Zahlédli ste ho v průvodu? Neřekl bych. Mohl jsem být kýmkoli.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 5221
Registrován: 28 pro 2007 18:40
Bydliště: Zlínský kraj

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod bold » 19 zář 2017 17:26

upřímně, to kolečko uvažuju že vrátím :-) štve mně když ten zadek táhnu po zemi a shrnuju zbytky po kukuřici při otáčení. Těch úkonů na souvrati je hodně- chobotnice hadra. Bohužel nemám programovatelné okruhy :lol:
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Uživatelský avatar
Příspěvky: 619
Registrován: 24 bře 2011 12:18
Bydliště: Mrtník

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod Mr.Equable » 19 zář 2017 20:53

Bolde: neni jich tak moc a navazujou na sebe(je pravda, že zezačátku sem toho měl plný ruce(nemam el.okruhy, ani programovaný), ale časem si uděláš systém a návik a jde to samo a dokonce je i dost času). :-) zvednout ramena, začít točit, nezi tim zvednout kolečko a hned otáčet pluh. Než se s traktorem otočim zpět do brázdy, zvednu kolečku skoro úplně. když začnu točit do brázdy tak otáčim pluh, hned jak spadne zadní kolo ramena dolů a hned kolečko a už zase pelášim :-D

konicek: agronom je dobraj pluh, oram s nim druhou sezónu. Jezdí dobře, sice na záhumenkách je spoustu točení, ale na delších polích se s nim jede krásně. Do země jde dobře a pěkně zaklápí.

PS: nesenej pluh mi už nesmí do baráku, s tim si nejde hrát tak pěkně jako s timhle a hlavně polonesenej sám nevylejzá ze země.
Práce je to těžká, namáhavá a nikdy nekončící. Všichni jsme se pro ni rozhodli dobrovolně. Alespoň já jsem se rozhodl dobře. Do "fabriky" bych se nechtěl vrátit.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 5221
Registrován: 28 pro 2007 18:40
Bydliště: Zlínský kraj

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod bold » 23 zář 2017 10:13

Já vím, já vím, ale po čase člověk zleniví a už se mu to kolečko dávat nahoru nechce. no spíš já si nakláněním pluhu pomáhám zatáčet, takže furt vexluju s otáčením (mám menší souvratě). Takže na zvedání kolečka jaksi není ruka :-)
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Uživatelský avatar
Příspěvky: 619
Registrován: 24 bře 2011 12:18
Bydliště: Mrtník

Re: pluh Agronom Roto

Příspěvekod Mr.Equable » 23 zář 2017 18:55

Přidej si tlak na SCV a zvedne se rychleji :-D
Práce je to těžká, namáhavá a nikdy nekončící. Všichni jsme se pro ni rozhodli dobrovolně. Alespoň já jsem se rozhodl dobře. Do "fabriky" bych se nechtěl vrátit.

PředchozíDalší

Zpět na Pluhy a podrýváky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník