Zetor 3011 chladiaca kvapalina

Zetor 3011 chladiaca kvapalina

Příspěvekod maruten1707 » 13 led 2013 13:42

Mám zetor 3011 a do chladiča sa cca 20rokov liala voda z vodovodu. Chladič asi bude zanesený vodným kameňom aj koróziou, že? Traktor používam len od jari do jesene cez zimu stojí.
Teraz po 1. neviem či používať vodu a ďalej riskovať zanesenie chladiča pripadne prehrdzavenie chladiacich kanálov v motore a celého chladiaceho systému alebo,
Po 2. nakoľko som čítal tu na fóre, že chladiaca kvapalina (fridex,G12,G11 atd.) môže rozožrať gumičky na vložkách -a následne sa zmieša voda s olejom, použiť len málo agresívnu zmes napr. nariediť G12 prípadne G11 len napr. na (-5 C alebo -7 C) a túto zmes používať len v od jari do jesene a na zimu vypustiť ktorú by som zároveň odchytil a použil na ďalšiu sezónu.
Ide mi o to aby motor naďalej zbytočne nekorodoval, a stým riedením zato len na malo stupňov nakoľko v zime traktor nepoužívam a zároveň nechcem aby sa mi rozožrali gumičky silným(normálnym nariedením).Traktor sa neprehrieva ani pri oračke, vždy drží na 80 C na teplomery takže asi chladič ešte niečo uchladí.
Poraďte čí aj po takom nariedení nemrzky môžu vzniknúť nejaké komplikácie. Ďakujem za každú radu

Re: Zetor 3011 chladiaca kvapalina

Příspěvekod kocvi » 13 led 2013 15:40

Nemrznoucí kapalina má více funkcí, chránit chladící soustavu proti korozi je jedna z nich.
Což voda nedělá a vypouštění na zimu taky moc nepomúže proti kotozi spíš naopak.
Dej tam modrou kapalinu G11 ta je málo agresivní, naředit tak na -10 stupnú celsia
a nechat celý rok.
Když rozděláš motor, ve kterém se používá voda, tak je uvnitř rezavý a jsou tam usazeniny
a pak motor který má stálou nápln - nemrznoucí směsí, ten je uvnitř jak nový a čistý.

Příspěvekod slava » 13 led 2013 17:39

pokud to budes chtit nejaky setrnym zpusobem vycistit tak staci pres leto davat destilovanou vodu a casteji ji menit tato voda je hladova a ma snahu do sebe nabrat mineraly usazene v motoru z normalni vody staci sehnat vodu z odpadu klimatizaci aby se nemusela kupovat a na zimu potom dat nemrznouci smes gumicky nerozezere ale muze zacit prosakovat netesnostmi ktere uzavrel vodni kamen

Příspěvekod zfan » 13 led 2013 21:35

Ja osobne nedoporucujem dat tam prostriedok na cistenie chladiacej sustavy, mozu sa ti uvolnit vacsie kusky hrdze a vodneho kamena co pri vypustani vody ostanu v motore. Tie potom maju tendenciu usadit sa pri poslednom valci a pri vacsom zatazeni motora voda ten valec nedokaze dostatocne ochladit a zapece sa ti.
Podla mna orba nie je az taka tazka praca pre traktor- ak mas k nemu primerany pluh.Skus si za 3011 dat rotovator o sirku 170 cm pust ho do hlbky 20 cm a uvidis ze sa ti ten teplomer pohne smerom nahor...

Příspěvekod maruten1707 » 15 led 2013 00:59

Ok vďaka za odpovede ja traktor v zime nehodlám použivať tak namišeam kvapalinu G11 na cca -10C a nechám od jari do neskorej jesene a na zimu vypustím .Nemalo by ďalej nič hrdzavieť v okruhu nakoľko ta chladiaca to trošku pomastí a tie 3 mesiace cez zimu nevadí keď bude okruh prázdny, a ďalej už by hrdzavieť nemal. A dúfam že sa ani nič nestane s gumičkami vlacov..... :(

Zpět na UŘ I