napojení rozvaděče
• Stránka 1 z 1
- marek 67 18
napojení rozvaděče
Ahoj chtěl jsem se zeptat když se dává do traktoru další rozvaděč kde je nejlepší napojit hadici ,no prostě od čerpadla do rozvaděče aby mi šel tlakový olej pokud možno co nejednodušeji
Re: napojení rozvaděče
pokud se bavíme o UŘ-I tak musíš jít přes rychlospojku. UŘ-I nemá nikde vyvedený zdroj přímo z čerpadla.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet
- marek 67 18
Zdravím jo uř 1 zapoměl jsem to napsat konkrétně 67 18 toto řešení mě taky napodlo je to i mejednodužší, takže hadicu z rychlospojky do rozvaděče a druhou rychlospojku bych mohl použít jako zpátečku je to tak
- nabocklish
Já když jsem to dělal, tak jsem to takhle právě mít nechtěl.
Olej vychází do rychlospojek pod sedadlem. Je tam trubka, na ní banjo. Já jsem na to banjo naletoval šroubení, takže má dva vývody (jednoduší by bylo dát nad sebe dvě banja a dlouhý průtokáč, ale ten jsem nesehnal). Jeden vývod tedy jde do rychlospojky a druhý do přídavného rozvaděče. Je to uživatelsky přívětivější řešení. Ale ne ještě úplně ideální. Nejlepší by bylo to rozdvojit ještě před stávajícím rozvaděčem, ale to nevím kde. Takhle musím stejně zapnout traktorový rozvaděč do polohy 1 nebo 2. Tím jsem se jakoby připravil o jednu sekci.
To rozdvojení nemám nafocené, ostatní vypadá takto
Olej vychází do rychlospojek pod sedadlem. Je tam trubka, na ní banjo. Já jsem na to banjo naletoval šroubení, takže má dva vývody (jednoduší by bylo dát nad sebe dvě banja a dlouhý průtokáč, ale ten jsem nesehnal). Jeden vývod tedy jde do rychlospojky a druhý do přídavného rozvaděče. Je to uživatelsky přívětivější řešení. Ale ne ještě úplně ideální. Nejlepší by bylo to rozdvojit ještě před stávajícím rozvaděčem, ale to nevím kde. Takhle musím stejně zapnout traktorový rozvaděč do polohy 1 nebo 2. Tím jsem se jakoby připravil o jednu sekci.
To rozdvojení nemám nafocené, ostatní vypadá takto
- marek 67 18
co kdybych připojil hadicu , na spodním víku jak je umístěné čerpadlo je tam záslepný šroub ale ted si nejsu jistý jestli po jeho odšroubování tam puj de tlakový olej kdyby šel tak by to šlo tam napojit jaký na to máte názor
ten sroub je zaslepka tlakového kanalu co vede od cerpadla takze by to slo ale když se to propoji s rozvadecem tak nepujde olej na ramena a ani do rychlospojek musel by se tam udelat uzaver kterým by se rozvadec odstavil když budou potřeba ramena nebo rychlospojky zpátečka by se mohla vest nalevaci zatkou nebo vyvrtanou dirou do rozvodovky
při pouzivani pridaneho rozvadece by se zase musel zablokovat odtok oleje přes kostku tak aby byl nucen jit přes tento pridany rozvadec to uz by slo postavenim paky vnějšího okruhu do krajni polohy
stále to ma tu nevyhodu ze se neda pozivat oboji soucasne
při pouzivani pridaneho rozvadece by se zase musel zablokovat odtok oleje přes kostku tak aby byl nucen jit přes tento pridany rozvadec to uz by slo postavenim paky vnějšího okruhu do krajni polohy
stále to ma tu nevyhodu ze se neda pozivat oboji soucasne
- nabocklish
Ano, Sláva má pravdu. Na to se používá dělič průtoku. Děličem s plynulou regulací si nastavíš jak to potřebuješ rozdělit, nebo i jednu sekci úplně zavřít.
Jeden dělič je v traktoru a ten dělí průtok mezi vnějším a vnitřním okruhem. Já osobně tam mám přidaný další, který dělí mezi jednosekčním rozvaděčem (pro pohon hydromotoru) a dvousekčním (pro pístnice).
Takže když nad tím tak přemýšlím, tak úplně ideální místo pro odebrání oleje, je z tlakové sekce pro vnější okruh, hned za traktorovým děličem, ale ještě před rozvaděčem. Opět nevím kde to je, asi někde pod víkem a to už je dost složité.
Ono vlastně záleží na co chceš ten přídavný rozvaděč. A jak moc to chceš řešit.
Já když jsem to dělal, tak mi na tom dost záleželo, protože u viničních traktorů je hydraulika dost používaná. Dost jsem se tomu věnoval, i z hlediska ergonomie, nasypal jsem do toho ranec peněz. A ve finále jsem stejně zjistil, že starého psa novým kouskům nenaučím, aspoň ne tak, aby to bylo úplně dokonalé. Pak jsem totiž zjistil, že čerpadlo 25l/min je slabé, tak jsem koupil 32l/min (i to je někdy málo). Pak se praxí ukázalo, že by to chtělo ještě další jednu nebo dvě sekce, tak to budu zase řešit elektro-hydraulickýma výhybkami. No a pak.... radši nic
Jeden dělič je v traktoru a ten dělí průtok mezi vnějším a vnitřním okruhem. Já osobně tam mám přidaný další, který dělí mezi jednosekčním rozvaděčem (pro pohon hydromotoru) a dvousekčním (pro pístnice).
Takže když nad tím tak přemýšlím, tak úplně ideální místo pro odebrání oleje, je z tlakové sekce pro vnější okruh, hned za traktorovým děličem, ale ještě před rozvaděčem. Opět nevím kde to je, asi někde pod víkem a to už je dost složité.
Ono vlastně záleží na co chceš ten přídavný rozvaděč. A jak moc to chceš řešit.
Já když jsem to dělal, tak mi na tom dost záleželo, protože u viničních traktorů je hydraulika dost používaná. Dost jsem se tomu věnoval, i z hlediska ergonomie, nasypal jsem do toho ranec peněz. A ve finále jsem stejně zjistil, že starého psa novým kouskům nenaučím, aspoň ne tak, aby to bylo úplně dokonalé. Pak jsem totiž zjistil, že čerpadlo 25l/min je slabé, tak jsem koupil 32l/min (i to je někdy málo). Pak se praxí ukázalo, že by to chtělo ještě další jednu nebo dvě sekce, tak to budu zase řešit elektro-hydraulickýma výhybkami. No a pak.... radši nic
varianta s delším průtokovým šroubem na víku hydrauliky je dle mého názoru hodně riziková, tam totiž není moc místa mezi víkem a podlahou. Varianta vývodu přímo od čerpadla je reálná avšak prakticky hodně složitá, dostaneme totiž olej do rozvaděče a máme zapojené dva vedle sebe, tudíž chci použít jeden rozvaděč, ale olej mně jde volně přes druhý, a naopak. výsledkem nemám tlak ani v jednom. Nejjednodužší řešení je přes rychlospojky.
- marek 67 18
Zdar jak to tak čtu tak asi nejlepší bude a taky nejednoduší zapojit ten rozvaděč na rychlospojky jedna tlak druhá zpátečka a bude to vyřešené mate dobré nápady ale jiné řešení by dalo víc práce a taky by to víc stálo a mě to bude tak stačit
Na nǎší 8011 máme z rychlospojky hadici do kabiny, tam sou na blatniku 3 páky na 3 okruhy. Pod zadnim oknem je pristoubovana placka na ktery sou 3 sady rychlospojek a hotovo. Delali nam to v Pekassu protoze sme potrebovali 3 okruhy na postrikovac, ale reseni je to nejjednodussi, i kdyz uz tam po tech trech letech z rychlospojek traktoru prosakuje olej, ale to je drobnost. Samoztrejme je tam i zpatecka do druhy rychlospojky traktoru.
- nabocklish
bold píše:varianta s delším průtokovým šroubem na víku hydrauliky je dle mého názoru hodně riziková, tam totiž není moc místa mezi víkem a podlahou. Varianta vývodu přímo od čerpadla je reálná avšak prakticky hodně složitá, dostaneme totiž olej do rozvaděče a máme zapojené dva vedle sebe, tudíž chci použít jeden rozvaděč, ale olej mně jde volně přes druhý, a naopak. výsledkem nemám tlak ani v jednom. Nejjednodužší řešení je přes rychlospojky.
6718 podlahu myslím nemá, ale to je jen detail. Pokud dojde olej k rozvaděči, tak jde obtokem zpátky dokud rozvaděč nedáš do některé polohy. Pak nastává problém pokud chceš používat oba rozvaděče najednou - olej si najde nejsnadnější cestu. To se řeší právě těmi děliči průtoku. Ale tak jsi to asi myslel. Mluvíme zřejmě o tom samém ale každý jinak.
Každopádně jde opravdu o to, co má být výsledkem. Představuji si, že chceš na traktor dát nakladač a řešíš jen jeho ovládání. Tzn. žádné hydromotory ovládané současně s pístnicemi - to by pak bylo složitější.
Ale určitě nastane situace, kdy máš na traktoru nakladač a vzadu něco co potřebuje hydrauliku. Třeba jen hydraulicky rozkládané nářadí. Takže logicky nakladač z rychlospojek vypojíš. Ale co když ho budeš potřebovat v průběhu práce na poli trochu přizvednout? Vyskočíš z traktoru, přepojíš hadice, přizvedneš a přepojíš zpátky? Nehledě na to, že když budeš mít nakladač zvednutý a vypojíš ho vzadu z rychlospojek, tak už ho tam nedostaneš zpátky kvůli tlaku v hadicích (možná je tam nějaké mechanické zajištění, které by tento problém řešilo - to nevím). Minimálně z tohoto důvodu bych to udělal aspoň tak, jak jsem psal s tím rozdvojeným (nebo dvojitým) banjem.
Hodně zdaru a pak se pochlub co jsi vymyslel
Mimochodem kvalita nových rychlospojek je katastrofa. Ty, které jsem dával staré, jsou OK a nové tečou
- marek 67 18
Zdar přemýšlel jsem o mulčovači má 2 dvojčinné pístnice a ja bych mohl ovládat jen jednu tak bych to vyřešil tym rozvaděčem
pokud jsde jen o dva okruhy tak lze dopastlit elektroventil, kterýžto pouští buď jeden nebo druhý okruh.
- marek 67 18
Ahoj a jak to funguje a nakolik by to tak přišlo
funguje to tak že se do rychlospojky našroubuje elektroventil a ten má dva vývody, když je pod napětím tak pouští jedním vývodem a když je bez napětí tak pouští druhým- cenu nevím, ale budu to bastlit na jednu 7745 tak to když tak nafotím.
to ale budou potřeba dva tyhle ventily porizovaci cena asi 5000 ja bych osobne tam dal dvousexcni rozvadec pripojeny k mulcovaci hadicema na stalo a k traktoru hadicema s rychlospojkama zavesi se na zadni okno a je hotovo jako to bylo u polskeho teka obzvlast když se jedna jen o sezoni vyuziti
- nabocklish
ne, bude potřebovat jen jeden... dovolil jsem si půjčit obrázek z bazoše (heslo elektrohydraulický ventil)
http://www.bazos.cz/img/2/987/31460987.jpg
A - přívod z rychlospojky 1
B - odvod do rychlospojky 2
A1 - přívod do pístnice 1
B1 - odvod z pístnice 1
A2 - přívod do pístnice 2
B2 - odvod z pístnice 2
Ale stejně bych tam dal ten rozvaděč. Bude to mít napořád a na všechno. Cena vyjde odhadem na nějakých 6 tis, pokud budeš kupovat vše nové
http://www.bazos.cz/img/2/987/31460987.jpg
A - přívod z rychlospojky 1
B - odvod do rychlospojky 2
A1 - přívod do pístnice 1
B1 - odvod z pístnice 1
A2 - přívod do pístnice 2
B2 - odvod z pístnice 2
Ale stejně bych tam dal ten rozvaděč. Bude to mít napořád a na všechno. Cena vyjde odhadem na nějakých 6 tis, pokud budeš kupovat vše nové
jo tak tenhle http://stroje.bazos.cz/inzerat/31460987 ... 1224-V.php by sel a i ta cena je slusna ja jsem mel puvodne na mysli 3 cestny ventil proto jsem napsal ze dva
cena dobrá, a šlo by to možná nabastlit přímo na držák rychlospojek a kolínkem udělat 4 vývody.
- marek 67 18
Dík za rady ještě uvidím co tam dám ale ten ventil není špatný
- marek 67 18
takže jestli to správně chápu tak když pustím proud do té cívky a dám páku v kabině dolů tak se mi bude jeden píst např.vysouvat potom páku nahoru a bude se mi zasouvat potom proud vypnu a to samé druhá pístnice
ano, tak nějak to funguje.
- nabocklish
Tuto varinantu bych volil osobně jedině v případě, že to uděláš napevno jak píše Bold, tzn. že si vyvedeš místo dvou rychlospojek čtyři a před ně vřadíš tu hydraulickou výhybku. Pak to má smysl a traktoru dáváš nějakou přidanou hodnotu a trošku na úrovni.
Každopádně bych tě moc poprosil, pokud by jsi tu výhybku objednával, jestli bys mi ji nafotil a poměřil. Plánuji ji vřadit za stávající rozvaděč a udělat si jednu nebo dvě sekce navíc. Bohužel tím, že má vývody na tři strany mám obavu, že zástavbové rozměry budou dost veliké. Já to mám totiž dost stísněné. Nebo jestli máte někdo odkaz na katalog vč. rozměrů...?
Každopádně bych tě moc poprosil, pokud by jsi tu výhybku objednával, jestli bys mi ji nafotil a poměřil. Plánuji ji vřadit za stávající rozvaděč a udělat si jednu nebo dvě sekce navíc. Bohužel tím, že má vývody na tři strany mám obavu, že zástavbové rozměry budou dost veliké. Já to mám totiž dost stísněné. Nebo jestli máte někdo odkaz na katalog vč. rozměrů...?
• Stránka 1 z 1