Lupina
• Stránka 1 z 1
- přezrálej meloun
Lupina
Pěstujete lupinu? Jaké máte výsledky a zkušenosti ?
- PISKUNK563
Re: Lupina
U nás se senážuje, porosty vypadaj pěkně(podle mě), seče to John Deere a sbírá Jaguár.
Modrý Zetor 6711, John Deere 8330 a Case mx 310
přezrálej meloun píše:Pěstujete lupinu? Jaké máte výsledky a zkušenosti ?
Vedlejší ZD ji pěstuje už řadu let. Nevím kolik jí mají ha - 50? Sám jsem po tom nikdy nepátral a ani vlastně nevím na co se používá. Rád bych to věděl.
Já ano. Nejvetší zkušenost co mám je nedávat do míst kde má zvěř klid, ráda se v tom pase. Skvělá předplodinová hodnota a zrno je alternativa soji ve výkrm byku.
tak jestli můžu pár otázek- jaký je reálný výnos, jak je náročná na hnojení, nebo jakékoliv jiné postřehy z praxe, nač si dát pozor...
Tak vyhnout se pozemkům s pcháčem. Některé druhy jsou náchylné na antraknozu, odrůdu Amiga totalně zlikvidovala výnos byl o něco větší nez vysevek U úzkolistých sem tenhle problém zatím neměl. Já k lupině nehnojím ale hnojení do základu by určitě uvítala, k osivu přidávám inokulant. Seju ji na horší stanoviště, výnos se pohybuje v průměru kolem dvou tun, rekord byl necelé 3tuny a podle šlechtitele nelze zatím víc čekat.
dobrá, ještě bych se zeptal jak je to se sklizní? musí se nějak ,,lepit,, nebo lusky drží... případně jestli by jste mi mohl doporučit nějakou vaši osvědčenou úzkolistou odrůdu....
Rosliny jsou malé a pevné tak nepoléhají. Nevyluštuje se tak masivně jako hrách lusky jsou pevné někdy jsou shora otevřené ale zrno v nich drží. Takže já nelepím pouze dávám totální herb. aby se to sjednotilo a nezlobila vlhkost.
Letos a loni jsem měl odrůdu sonnet, předtím boregine.
Letos a loni jsem měl odrůdu sonnet, předtím boregine.
Ozve se mě někdo,kdo pěstuje a prodá lupinu pro krmné účely?Nebo dáte mi kontakt na někoho o kom víte,že ji pěstuje?Nejlépe z Jihomoravského kraje.
volejte 604776990
děkuji
volejte 604776990
děkuji
Zdravím, pokud si tohoto tématu někdo všimne ... pěstujete někdo lupinu ?
Přemýšlím o lupině místo pěstování hrachu - jednodušší agrotechnika, víc N do půdy, nepoléhavá, osivo bych měl, akorát ekonomická stránka je otázka. Dozjistím si odbyt, ale hlavní otázka je to farmářské osivo ... Je pořád v současné době zakázáno dělat si farmářské osivo ? Poradí někdo prosím ?
Přemýšlím o lupině místo pěstování hrachu - jednodušší agrotechnika, víc N do půdy, nepoléhavá, osivo bych měl, akorát ekonomická stránka je otázka. Dozjistím si odbyt, ale hlavní otázka je to farmářské osivo ... Je pořád v současné době zakázáno dělat si farmářské osivo ? Poradí někdo prosím ?
aram píše:Zdravím, pokud si tohoto tématu někdo všimne ... pěstujete někdo lupinu ?
Taky ji chceme letos zkusit, dělá ji tady u nás družstvo a říkají že za to je slušný "vejvar", ale nevim no chceme ji zkusit namnožit a pak dělat na senáž ve směsce s jarním tritikale.
aram píše:Zdravím, pokud si tohoto tématu někdo všimne ... pěstujete někdo lupinu ?
Farmářské osivo si najdi na druvod.cz Vzhledem k mrzkému odbytu je určitě lepší varianta hrách nebo soja. Hlavně se nepokoušej o množitelský porost.
Hledám nějakou společnost co by vykupovala lupinu úzkolistou. Na malé výměře ji pěstuji pro potřeby živočišné výroby a rád bych výměru navýšil a část prodal.
• Stránka 1 z 1