horsch sprinter(pottinger terrasem)

Příspěvky: 115
Registrován: 26 lis 2011 11:58

horsch sprinter(pottinger terrasem)

Příspěvekod CaseMXU » 06 dub 2012 19:32

Dobry den, jaky je vas nazor na seci stroj horsch sprinter, chtel bych si ho koupit a sit rovnou bezorebne do strniste, slysel jsem ze to ma mnoho vyhod ale take nevyhod.Tedy predstavoval bych si to seci stroj,postrikovac a pak kombajn slo by to a jake myslite ze by byly vynosy ?Slysel jsem ze to take zabranuje erozi. predem dik za odpovedi :)
Naposledy upravil CaseMXU dne 09 dub 2012 14:31, celkově upraveno 1

Příspěvky: 2021
Registrován: 06 říj 2007 12:21
Bydliště: Suchodol

Re: horsch sprinter

Příspěvekod tele » 06 dub 2012 19:58

Sprinter je v pohodě, ale ten Tvůj postup Ti nebude fungovat. Vyhledej si na bezorebne.cz pár článků!

Uživatelský avatar
Příspěvky: 1662
Registrován: 11 čer 2007 23:17
Bydliště: Rokycany-Radnicko

Re: horsch sprinter

Příspěvekod neznalek » 06 dub 2012 20:01

CaseMXU píše:Dobry den, jaky je vas nazor na seci stroj horsch sprinter, chtel bych si ho koupit a sit rovnou bezorebne do strniste, slysel jsem ze to ma mnoho vyhod ale take nevyhod.Tedy predstavoval bych si to seci stroj,postrikovac a pak kombajn slo by to a jake myslite ze by byly vynosy ?Slysel jsem ze to take zabranuje erozi. predem dik za odpovedi :)


představa je to hezká, ale v podmínkach čr víceméně nerealizovatelná (realizovatelná bez kladněho efektu na výnos/kvalitu). Záleží jaké máte půdy a pod...ostatně se stačí podívat kolik lidi/podniku v čr jede čistě přímo bezorebně...teměr nikdo, sám o nikom nevím. Co se volby secího stroje týká, je plno lepších voleb než je horsch Sprinter :wink:

Příspěvky: 115
Registrován: 26 lis 2011 11:58

Re: horsch sprinter

Příspěvekod CaseMXU » 09 dub 2012 14:03

A co by jste rekli tutomu postupu?: po skilzni hned zasit meziplodinu do strniste a pak neakej postrik, az by trochu obrazila tak zasit uz plodinu kterou budu skilzet a to vsechno strojem pottinger terrasem .Co vy nato u nas to jeden podnik delal podobne..

Uživatelský avatar
Příspěvky: 90
Registrován: 19 bře 2008 17:17
Bydliště: okres HK

Re: horsch sprinter(pottinger terrasem)

Příspěvekod rotez30 » 09 dub 2012 21:11

Pokud dobře chápu, tak chceš zasetou meziplodinu zlikvidovat nějakým herbicidem. To celé mi přijde trochu jako nesmysl, meziplodina se pěstuje mimo jiné (né-li především) aby byla do půdy dodána org. hmota, označováno jako zelené hnojení, tudíž vypěstovanou meziplodinu je lepší zaorat nebo jiným způsobem zapravit, nemám pravdu ? Za jakým účelem se chystáš ty danou meziplodinu zasít ? Pokud jsem napsal něco špatně, tak mě jistě někdo znalejší opraví.

Příspěvky: 53
Registrován: 02 lis 2008 22:12

Re: horsch sprinter(pottinger terrasem)

Příspěvekod PYTEL » 09 dub 2012 21:38

Meziplodina se seje predevším za účelem ochrany půdy proti erozi, ale jak už napsal rotez30, tak slouží i jako zelené hnojení. Při přímým setí je blbost ji tam dávat, ten herbicid by se však u přímýho setí měl používat, ale to kvůli zvýšenému riziku zaplevelení než u konvenčního zpracování, další důvod proč NE, je ten, že když po sklizni neprovedeš podmítku (jakože u přímýho setí ne), nepřerušíš kapilarní póry v půdě a bude se ti odpařovat voda a meziplodina ti vytáhne té vody ještě víc. Pokud ale trváš na přímém setí, viděl bych to asi tak že po sklizni nechat vyklíčit výdrol a plevele, pak totální herbicid (třeba roundup). Ještě si ale nejsem jistý ve správné volbě sečky, nevim jak terrasem, ale sprinter má radličky, kterýma tu půdu stejně narušíš. Vhodnější by byla asi nějaká disková sečka.
Momentálně mám ve škole předmět minimalizace zpracování půdy, je to zajímavý předmět, ale také hodně sporné téma, jestli minimalizaci, přímé setí, nebo konvenční zpracování??? Viděl jsem výsledky pokusů různých plodin, při různých způsobech zpracování, byly z Mendlovy univerity Brno a ČZU Praha, pokaždé ale vychází výnosově nejlíp něco jinýho, hodně záleží na tom jaký je rok, jen tuším pro kukuřici byla vždycky nejlepší orba. Ale výnos není všechno, jsou taky pokusy dělaný na zaplevelení, škůdce, parazity, nejaký houbový onemocnění, a tady výsledky mířily k tradičnímu zpracování (orba) u mělkého zpracování to bylo o něco horší a nejhůř dopadlo přímé setí.
Na závěr můj názor: přímé setí NE (ale jen v našich podmínkách), osobně bych střídal minimalizaci s orbou (2-3x minimalizace a pak zorat), jinak můj názor je můj názor a hned na začátku předmětu nám říkali, že polovina lidí si odnese myšlenku minimalizace a přímého setí, druhá polovina zůstane u orby. :)

Příspěvky: 94
Registrován: 03 bře 2008 13:04

Re: horsch sprinter(pottinger terrasem)

Příspěvekod Honza Sedlák » 15 dub 2012 22:00

To Pytel -
Je hodně moc důležité rozlišovat minimalizaci, minimalizaci, bezorebné zpracování půdy - bezorebné zpracování půdy a konvenční zpracování půdy.
Jedna věc je pokud budu jezdit diskáčem do 10cm, ve spodní vrstvě si vytvářet dokonalou utuženou a nepropustnou vrstvu, tak je to také minimalizace, ale neporoste v tom za tři roky nic. Potom se řekne - to jsme zkusily minimalizaci nebo bezorebku a nic nám v tom nerostlo, je to k ničemu, je lepší orat...
Co udělám tím když budu orat? Budu opět tahat pluh po dně brázdy, vytvářet utuženou a nepropustnou vrtsvu v hloubce někde od 20 do 35cm. K tomu připočtu jarní smykování, resp. několik přejezdů pro srovnání, vytvoření utužené nepropustné vrstvy, ideálně z vlhké, živé jarní hmoty. O seťové orbě na podzim za sucha ani nemluvě.
Potom je lepší pořídit si penetrometr, změřit si utužení půdy, podle toho zvolit hloubku a jezdit hloubkovým kypřičem nebo podrývákem. Bylo by dobře upřesnit co myslíš střídáním orby a minimalizace - 3 roky diskování a poté orba? Sice si na povrchu vytvoříš jakousi vrstvu humusu, ale otázka je jestli v tom něco poroste. Následně to pluhem utopíš, s těžkou spotřebou a opotřebením... Takový postup se dá dělat na lehkých nebo kamenitých půdách.
Minulý týden jsem měl sezení s technologem od firmy Horsch. Když si to přeberu zpětně, tak střídání pár let minimalizace s orbou je nesmysl, protože rostliny potřebují prokypřenou půdu do hloubky dle prokořenění event. řešit kypření dle utužení spodní vrstvy.
Z toho je zřejmé že se musím rozhodnout pro nějáký systém, buď budu orat, jako alternativu pro ozimy budu používat kypření, nebo si zvolím systém s využitím radličkových kypřičů s prohlubováním dle požadavků rostlin, nebo budu využívat diskování (mělké kypření) v kombinaci s podrýváním. Jak ale sleduji a dozvídám se tak i ti zatvrzelí uživatelé tohoto postupu (Kockerling Vario + podrývák) volí radličkové nářadí pro hlubší zpracování do 25 cm. Asi kvůli řepce....
K výnosovým pokusům s orbou, nevím jak na Suchdole, ale podobné pokusy a měření provádí více firem. Študoval jsem o tom něco vloni, i zpětně pár let a orba nevím, tam to spíš bylo o jakési stabilizaci výnosu na určitou úroveň a další odchylky dle roku. Přímé setí nemělo špatné výsledky, ale nejlepší bylo využití hloubkového kypření.

To Case MXU - nechci ti radit protože zkušeností zatím také moc nemám s těmito postupy, ale myslím že to co chceš je nemožné. Během pár let od toho utečeš k orbě, nebo k prohlubování a koupíš jiný stroj.
Pokud bys to chtěl stůj co stůj takhle uplatňovat za každou cenu, potom je ideální sečka John Deere 750 A nebo Great Plains NTA, které jsou pro přímé technologie setí rovnou stavěny. Nicméně podívej se odkud technologie přímého setí pochází a co ti výrobci mají v nabídce dnes za nářadí.... Jak Great Plains, tak John Deere, Case, Tye, Krause, Sunflower...
Jinak mě tohle nemějte za zlé, je to jen můj názor a všechno je třeba vyzkoušet.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 100
Registrován: 03 dub 2006 18:03

Re: horsch sprinter(pottinger terrasem)

Příspěvekod lukas....1 » 25 bře 2013 19:26

Já si osobně nedovedu moc představit přímé setí s Terrasemkou do strniště. Sám jsem majitelem C6ky a když si představím jaké bývá utužení v některých místech na poli, tak mám velké pochyby o tom, aby to příprava na sečce rozpracovala. Tím myslím například výjezd z pole nebo kolejové řádky. A to ani nemluvím jak by se po na slámu bohatém žitu nebo pšenici zamíchaly organické zbytky do půdy, aniž by překážely vzcházejícímu osivu. Uvědomme si pánové, že rychlá, jednoduchá a levná řešení s úžasnym výsledkem prostě neexistují :-) buď zůstaňte u orby nebo přejděte plnohodnotně k bezorebnému zpracování půdy. Já jsem dřív také oral a teď pojedu třetí sezónu s Terradiskem, Terranem FX a Terrasemkou. A k plné spokojenosti :-)

Příspěvky: 115
Registrován: 26 lis 2011 11:58

Re: horsch sprinter(pottinger terrasem)

Příspěvekod CaseMXU » 25 bře 2013 19:49

Jsem rád že jsme zase oživili toto forum,mohu se zeptat lukáši kolik máš hektarů a jak je náročná bezorebná technologie v postřicích a hnojivách oproti orbě? :idea: Děkuji

Příspěvky: 126
Registrován: 07 bře 2012 19:27

Re: horsch sprinter(pottinger terrasem)

Příspěvekod koprkam » 04 říj 2017 05:41

Vím, že je to hodně s křížkem po funuse, ale. Myslel jsem, že radličkový sečky jsou lepší, protože sejou do pásku a diskovka jen do řádku. A pokud jde o minimalizaci a orbu. U nás jezedáci jenom ořou, pak kompaktor, nebo smyk, pak sejou. Ořou asi hlavně kvoůli hnoju. Osobně jsem taky zastáncem orby, protože se mi nelíbí, když se do polí leje pořád nějaká chemie. Ale tam, kde by to půda umožnovala, bych taky podrýval, podle mě je to důležitý. Ale říkám, jenom teoretizuju, ornou zatím nemáme a vzhledem k technice, kterou máme na dvoře to vidím na disky, pak pluh, pak secí kombinace.
Když něco nejde vem kladivo,
když to pořád nejde, vem větší kladivo
a když to ani pak nejde, přečti si návod.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 5402
Registrován: 28 pro 2007 18:40
Bydliště: Zlínský kraj

Re: horsch sprinter(pottinger terrasem)

Příspěvekod bold » 04 říj 2017 09:35

osobně si myslím že pravda je někde uprostřed. Při minimalizaci jsou potřeba vyšší vstupy chemie. Osobně dělám bezorebně ozimy. Po žních podmítka, po vzejítí výdrolu kypření 20cm, a před setím finálovka. Na jařiny klasicky ořu. A jen tak meti náma. levněji vyjde přeletět pole traktorem než ho vzít glyfosátem. Ohledně secího stroje mám CO4 což je předchůdce sprintera a nemůžu si stěžovat, jediný problém je při setí řepky a nadýchaném poli, traktor udělá koleje a jelikož stroj drží rovinu, tak řepka v kolejích padá na povrch. Jindy je to výhoda, když jsou utužené souvratě tak to tam prostě narve, traktor jde o kvalt dolů ale narve to do nastavené hloubky. Taky se mně líbí to páskové setí a absence točících se dílů :lol: Mění se jen dláta když se opotřebují, nikde žádné ložisko co by se mohlo vysypat.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Zpět na Setí obilí a řepky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků