Ječemn jarní
• Stránka 1 z 2 • 1, 2
- traktor Zetor
Ječemn jarní
Ahoj, kolik dáváte čistýho dusíku do jarního ječmene, v jaké formě a v jakých rozdělených dávkách? Díky
Narvi tam červy, ať to grády má ...
Re: Ječemn jarní
Původně jsem počítal 1q močoviny před setim, ale nakonec vzhledem k pozdnímu setí jsem dal 2q LAD před setim abych co nejvíc podpořil odnožování a minulý týden vzhledem k počasí a stavu porostu jsem dohnojil 1q Lad na 2list.
Naposledy upravil jenik.p dne 13 kvě 2013 19:13, celkově upraveno 1
dělám slad, tudíž NPS před zasetím a fertik.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet
Jak to tak čtu, dost vás tu hnojí jarní ječmen NPS, tudíž i sírou. Má někdo zkušenost s hnojivem Vigor S, které je některými zástupci ČZU tak vychvalováno?
rotez30 píše:Jak to tak čtu, dost vás tu hnojí jarní ječmen NPS, tudíž i sírou. Má někdo zkušenost s hnojivem Vigor S, které je některými zástupci ČZU tak vychvalováno?
Wigor S je vynikající hnojivo, poněkud méně rozšířené, ale s velkým potenciálem. Na pozemky s pH pod 6,5 ale rozhodně nepatří.
Děkuji za názor, s pH bych problém neviděl, budu tedy uvažovat o jeho vyzkoušení.
Když jsme u té síry, čím nejlíp dostat do řepek její potřebné množství? ...v případě dodání před setím a během podzimu nejspíš dojde k vyplavení, nebo přeměně na nepřístupnou formu, viz. loňská sezóna - 3 q síranu a na jaře dle rozborů nedostatek S
Když jsme u té síry, čím nejlíp dostat do řepek její potřebné množství? ...v případě dodání před setím a během podzimu nejspíš dojde k vyplavení, nebo přeměně na nepřístupnou formu, viz. loňská sezóna - 3 q síranu a na jaře dle rozborů nedostatek S
rotez30 píše:Děkuji za názor, s pH bych problém neviděl, budu tedy uvažovat o jeho vyzkoušení.
Se sírou jsem výrazný problém neměl, je třeba to hnojit S systematicky ke všem plodinám a neopomenout organický hnojení. Když dáš řepce na podzim 20 kg a na jaře dalších 20, neměl by být problém.
tele píše:rotez30 píše:Děkuji za názor, s pH bych problém neviděl, budu tedy uvažovat o jeho vyzkoušení.
Se sírou jsem výrazný problém neměl, je třeba to hnojit S systematicky ke všem plodinám a neopomenout organický hnojení. Když dáš řepce na podzim 20 kg a na jaře dalších 20, neměl by být problém.
Takovou odpověď čtu celkem rád, co se týče organiky, tam se snažím o maximum podle možností (hlavně veškeré poskliz. zbytky, digestát, výpalky). 20 kg na podzim a 20 kg na jaře zní líp, než všechno v době intenzivního růstu, když je S nejvíc potřeba.
rotez30 píše:tele píše:rotez30 píše:Děkuji za názor, s pH bych problém neviděl, budu tedy uvažovat o jeho vyzkoušení.
Takovou odpověď čtu celkem rád, co se týče organiky, tam se snažím o maximum podle možností (hlavně veškeré poskliz. zbytky, digestát, výpalky). 20 kg na podzim a 20 kg na jaře zní líp, než všechno v době intenzivního růstu, když je S nejvíc potřeba.
Tak to jsi za vodou To samé platí pro N - 100-120 kg na podzim a 100-150 kg na jaře.
V době intenzivního růstu to můžeš ještě podpořit sírou na list za řekněme 200. Nicméně by mělo platit to, co píše Tele. 20 podzim, 20 jaro. Osobně dávám NPS 49 před setím a na jaře DASU jako regenerační, minimálně jednu dávku.
P.S. loni jsem zakládal jj do TOP 35 NP a vyšel top slaďák a na nás slušných 7,3t.
P.S. loni jsem zakládal jj do TOP 35 NP a vyšel top slaďák a na nás slušných 7,3t.
rsv píše:V době intenzivního růstu to můžeš ještě podpořit sírou na list za řekněme 200. Nicméně by mělo platit to, co píše Tele. 20 podzim, 20 jaro. Osobně dávám NPS 49 před setím a na jaře DASU jako regenerační, minimálně jednu dávku.
To na sobě nešetříš, když aplikuješ Timac
tele píše:rsv píše:V době intenzivního růstu to můžeš ještě podpořit sírou na list za řekněme 200. Nicméně by mělo platit to, co píše Tele. 20 podzim, 20 jaro. Osobně dávám NPS 49 před setím a na jaře DASU jako regenerační, minimálně jednu dávku.
O penězích mi ani nemluv ale vychází to.
rsv píše:tele píše:rsv píše:V době intenzivního růstu to můžeš ještě podpořit sírou na list za řekněme 200. Nicméně by mělo platit to, co píše Tele. 20 podzim, 20 jaro. Osobně dávám NPS 49 před setím a na jaře DASU jako regenerační, minimálně jednu dávku.
O penězích mi ani nemluv ale vychází to.
Hnojivo je super, ale nikdy se nemůžu dopočítat dobrý ceny na čistou živinu
To já taky ne. Ale když jsem udělal ekonomiku, tak to prostě vyšlo. Alespoň podle mě.
Chtěl jsem se zeptat jaké mate zkušenosti s jarním ječmenem Vendela chtěl bych ho zasit a před setim aplikovat 100kg amofonu a 150kg Ureastabil a 50kg KORNKALI .To by bylo veškere hnojeni . Polovina pozemku dostala na podzim hnuj.
pawell89 píše:Chtěl jsem se zeptat jaké mate zkušenosti s jarním ječmenem Vendela chtěl bych ho zasit a před setim aplikovat 100kg amofonu a 150kg Ureastabil a 50kg KORNKALI .To by bylo veškere hnojeni . Polovina pozemku dostala na podzim hnuj.
Je to výnosná odrůda, nahnojil bych před setím 0,2 t močoviny a místo amofosu a kamexu bych dal 0,2 NPK 5-20-30, abych ušetřil jeden přejezd rozmetadlem. Osobní zkušenost s vedením porostu nemám.
tele píše:pawell89 píše:Chtěl jsem se zeptat jaké mate zkušenosti s jarním ječmenem Vendela chtěl bych ho zasit a před setim aplikovat 100kg amofonu a 150kg Ureastabil a 50kg KORNKALI .To by bylo veškere hnojeni . Polovina pozemku dostala na podzim hnuj.
Je to výnosná odrůda, nahnojil bych před setím 0,2 t močoviny a místo amofosu a kamexu bych dal 0,2 NPK 5-20-30, abych ušetřil jeden přejezd rozmetadlem. Osobní zkušenost s vedením porostu nemám.
Dik za radu a ty davas kolik močoviny při seti ječmene nebo jak zakladas porost ječmene ?
tele píše:pawell89 píše:Chtěl jsem se zeptat jaké mate zkušenosti s jarním ječmenem Vendela chtěl bych ho zasit a před setim aplikovat 100kg amofonu a 150kg Ureastabil a 50kg KORNKALI .To by bylo veškere hnojeni . Polovina pozemku dostala na podzim hnuj.
A co síra? Dneska jsem vedl zajímavou diskuzi na tohle téma a 50kg wigoru nic nezkazí. P.S. od příští sezony si aplikaci timacu rozmyslim
pawell89 píše:tele píše:pawell89 píše:Chtěl jsem se zeptat jaké mate zkušenosti s jarním ječmenem Vendela chtěl bych ho zasit a před setim aplikovat 100kg amofonu a 150kg Ureastabil a 50kg KORNKALI .To by bylo veškere hnojeni . Polovina pozemku dostala na podzim hnuj.
Dik za radu a ty davas kolik močoviny při seti ječmene nebo jak zakladas porost ječmene ?
Hnojím přibližně stejně, tak jak jsem Ti navrhoval, vše před zasetím. Případný deficit N lze upravit aplikací močoviny nebo LV na list společně s aplikací fungicidu.
rsv píše:tele píše:pawell89 píše:Chtěl jsem se zeptat jaké mate zkušenosti s jarním ječmenem Vendela chtěl bych ho zasit a před setim aplikovat 100kg amofonu a 150kg Ureastabil a 50kg KORNKALI .To by bylo veškere hnojeni . Polovina pozemku dostala na podzim hnuj.
A co síra? Dneska jsem vedl zajímavou diskuzi na tohle téma a 50kg wigoru nic nezkazí. P.S. od příští sezony si aplikaci timacu rozmyslim
Tak síra je důležitá. Ovšem Wigor pod ječmen bych aplikoval pouze na pozemek s pH vyším než 6,5
No to právě neni důvod. Elementární síra právě okyseluje minimálně a má minimální proplach.
rsv píše:No to právě neni důvod. Elementární síra právě okyseluje minimálně a má minimální proplach.
Maličko budu oponovat. S se přeměňuje sulfurikací na SO4 (síran ) a ten je kyselý. Rostliny S přijímají pouze ve formě síranu
tele píše:rsv píše:No to právě neni důvod. Elementární síra právě okyseluje minimálně a má minimální proplach.
Maličko budu oponovat. S se přeměňuje sulfurikací na SO4 (síran ) a ten je kyselý. Rostliny S přijímají pouze ve formě síranu
S tím naprosto souhlasím, jenže k surifikaci je potřeba voda,teplo a půdní bakterie. Zjednodušeně řečeno, když jsou splněny tyto podmínky, tak můžeme říct, že jsou splněny i potřeby rostlin pro růst. Za sucha, případě v zimě rostliny nerostou a zároveň se nepřeměňuje elementární síra na sýranovou. Takže nedochází ani ke ztrátě vyplavením.
Ještě bych měl jeden dotaz při hnojeni jarniho ječmene , mate někdo zkušenosti jestli je rozdil jestli použiji klasickou močovinu anebo ureastabil ? děkuji za odpověd
rsv píše:tele píše:rsv píše:No to právě neni důvod. Elementární síra právě okyseluje minimálně a má minimální proplach.
S tím naprosto souhlasím, jenže k surifikaci je potřeba voda,teplo a půdní bakterie. Zjednodušeně řečeno, když jsou splněny tyto podmínky, tak můžeme říct, že jsou splněny i potřeby rostlin pro růst. Za sucha, případě v zimě rostliny nerostou a zároveň se nepřeměňuje elementární síra na sýranovou. Takže nedochází ani ke ztrátě vyplavením.
Vyplavují se sírany, údajně stejně rychle jako NO3. O tom žádná. Ale pořád jsem přesvědčen, že při přeměně S na SO4 se půda silně okyseluje
pawell89 píše:Ještě bych měl jeden dotaz při hnojeni jarniho ječmene , mate někdo zkušenosti jestli je rozdil jestli použiji klasickou močovinu anebo ureastabil ? děkuji za odpověd
Zapravit normální, u té stabilizované mě doposud nikdo nepřesvědčil, že je to ekonomicky výhodné pro někoho dalšího mimo prodejce
tele píše:pawell89 píše:Ještě bych měl jeden dotaz při hnojeni jarniho ječmene , mate někdo zkušenosti jestli je rozdil jestli použiji klasickou močovinu anebo ureastabil ? děkuji za odpověd
Zapravit normální, u té stabilizované mě doposud nikdo nepřesvědčil, že je to ekonomicky výhodné pro někoho dalšího mimo prodejce
Když je tady řeč o zapravení hnojiva, tak bych měl dotaz. Momentálně to praktikuju tak, že strhnu na jaře /i na podzim/ brázdu, popráškuju a seju secí kombinací. Je to dostačující, nebo by bylo lepší to hnojivo házet před strháváním brázdy, zavláčet a sít? Jde mě o to, jak to udělat nejlíp, aby si toho rostlina cucla co nejdřív, ale hlavně, aby využila veškeré dodané hnojivo. Mám na mysli jak NPK, tak i MOČOVINU
• Stránka 1 z 2 • 1, 2