Lisování píce do vaků
Příspěvků: 24
• Stránka 1 z 1
Lisování píce do vaků
Chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti s používáním této technologie ukládání píce. jednak z pohledu obsluhy a taky z pohledu kvality a ceny. Sám mám nějaké zkušenosti tak bych se rád podělil.
U nás byla Manitoba nevím označení, komora měla průměr 2,4m. Výborná mašina, ovládání hydraulický, pohon od traktoru jen rotor a čerpadlo, takže to mělo vlastní olejovou náplň, prostě bomba. Pak ji prodali ateď u nás už pět let jezdí AG BAGGER G7000, to je proti Manitobě sračka. Na vkládání má místo řetězovýho dopravníku gumovej pás, přestavování kol je mechanický, nedřeš se u toho stavění jako mezek, navíc je veškerá hydraulika honěná čerpadlem traktoru, přehřívá se olej.... Výkon to má, taky komora má průměr 3m. 16145 to zvládá v pohodě, jen tím přehřátým olejem trpí veškerý simeringy, každej rok je to do šroubku rozdělaný a všechno se přetěsňuje...
- přezrálej meloun
- Příspěvky: 209
- Registrován: 18 kvě 2006 19:07
- Bydliště: Doma
K nám jezdí AG-bag a kvalita krmiv je vynikající,žádná plíseň,vynikající strvitelnost.Určitě se to vyplatí.
Nie nerobim si srandu. Davame to tam hlavne v lete ked je uz vysoka kukurica a neda sa uz polievat kejdou. DO otvoru vaku strcia specialnu hadicu asi 25cm hrubu a 1m dlhu na ktorej je specialny uzaver ktori sluzi na uzavretie hadice ked je uz plny vak a otvor vaku z tou hadicou sa specialnou zvarackou spoji a davaju do toho kejdu cerpadlami alebo fekalom.
- Martin Hruška
- Příspěvky: 208
- Registrován: 02 pro 2006 15:53
- Bydliště: Čížkovice 83
Technologie lisování krmiva do velkých PE vaků vznikla v Německu v proce 1976 a díky americké firmě AG-Bag se rozšířila do USA a následně i zpět do Evropy. AG-Bag v Evropě vyrábí stroje a vaky od roku 1999 v Německu.
Technologie vakování je o 50% levnější než senážování do kulatých balíků a následné zabalení do strečové fólie.
Náklady pro službaře se pohybují u nejprodávanějšího lisu AG-Bag G -7000 okolo 70-80 Kč/t. Je třeba počítat s určitým využitím lisu v průběhu sezony.
Ztráty sušiny jsou u lisu 0-2% ,u silážního žlabu uvádějí tabulkové hodnoty v Německu 10% ,v praxi u nás v řadě podniků i 20%.
Náklad na 1 tunu krmiva je 3 x nižší než když budete stavět nový žlab a počítat náklady na 1 tunu.
Lis G -7000 zvládne za hodinu slisovat 66 t vojtěšky a 120 tun silážní kukuřice. Do vaku 3 x 75 m se vejde až 350 t hmoty (lisované cukrovarnické řízky).
Pro trh v Rusku se momentálně připravuje verze M-9000 s tunelem 3,6 m a délkou vaků 150 m. Do takového vaku dáte bez problémů 1500 t siláže.
Pokud by jste potřebovali více info a nějaké fotky, rád vám je pošlu. Pošlete mi mail, rád odpovím.
Technologie vakování je o 50% levnější než senážování do kulatých balíků a následné zabalení do strečové fólie.
Náklady pro službaře se pohybují u nejprodávanějšího lisu AG-Bag G -7000 okolo 70-80 Kč/t. Je třeba počítat s určitým využitím lisu v průběhu sezony.
Ztráty sušiny jsou u lisu 0-2% ,u silážního žlabu uvádějí tabulkové hodnoty v Německu 10% ,v praxi u nás v řadě podniků i 20%.
Náklad na 1 tunu krmiva je 3 x nižší než když budete stavět nový žlab a počítat náklady na 1 tunu.
Lis G -7000 zvládne za hodinu slisovat 66 t vojtěšky a 120 tun silážní kukuřice. Do vaku 3 x 75 m se vejde až 350 t hmoty (lisované cukrovarnické řízky).
Pro trh v Rusku se momentálně připravuje verze M-9000 s tunelem 3,6 m a délkou vaků 150 m. Do takového vaku dáte bez problémů 1500 t siláže.
Pokud by jste potřebovali více info a nějaké fotky, rád vám je pošlu. Pošlete mi mail, rád odpovím.
stalinrio píše:U nás byla Manitoba nevím označení, komora měla průměr 2,4m. Výborná mašina, ovládání hydraulický, pohon od traktoru jen rotor a čerpadlo, takže to mělo vlastní olejovou náplň, prostě bomba. Pak ji prodali ateď u nás už pět let jezdí AG BAGGER G7000, to je proti Manitobě sračka. Na vkládání má místo řetězovýho dopravníku gumovej pás, přestavování kol je mechanický, nedřeš se u toho stavění jako mezek, navíc je veškerá hydraulika honěná čerpadlem traktoru, přehřívá se olej.... Výkon to má, taky komora má průměr 3m. 16145 to zvládá v pohodě, jen tím přehřátým olejem trpí veškerý simeringy, každej rok je to do šroubku rozdělaný a všechno se přetěsňuje...
Já jsem jezdil několik let s lisem Manitoba a s lisem AG-BAG a musím reagovat na nařčení z Tvé strany lis manitoba procházel každoročně generálkou naprostou a náklady do ní vynaložené byly opravdu nepředstavitelné a to nemluvím o času který musela stát na dílně. Gumový pás je naprosto ideální na vkládání krmiva ohledně čerpadla že máš takový traktor který není schopen uchladit běžný průtok oleje tak asi taky nebude chyba ve stroji na vaky ale nekde jinde (zkuste tam dát stejně výkoný traktor jen od jiného výrobce zaručuji úspěch a mimo jiné jestli si neumíte selským rozumem poradit s natáčením kol tak nevím o čem přemýšlíte malá rada stačí při pokládání příjmového stolu těsně když je na zemí otočit 2 kola zadní pak ho zapřít hydraulicky o zem a otočit přední kola jak málo stačí ke štěstí. Výkonově je manitoba úplně někde jinde jezil jsem služby s obouma stroji a jelikož jsme jezdili sklízet asi 1300ha do vaků tak jsme tam s matitobama byli 4 a po nákupu lisu ag bag jen já sám a bezproblému jsem to zvládal. Na tento lis v konkurenci v ČR asi nedám dopustit nebot jsem se pohyboval několik let mezi něma a mohu srovnávat. A na závěr bych chtěl dodat že většina problému začíná už u obsluhy tak se nejprve zastavme u ní a pak napadejme samotný stroj.
- Zdenek Krones
- Příspěvky: 57
- Registrován: 20 led 2006 15:30
- Bydliště: Moravská Třebová
panové, můj dotaz je jaká je nejlepší délka řezanky do váků aby bylo zaručené důkladné stlačení senáže a nejvíc mě zajímá jetelina a trávy předem díki .
- Martin Hruška
- Příspěvky: 208
- Registrován: 02 pro 2006 15:53
- Bydliště: Čížkovice 83
Pro senážní technologii vakování platí tzv. zlaté pravidlo. Délka řezanky 2-3 cm, sušina 30-35%. Čím sušší materiál se slisovává, tím kratší řezanka by měla být.
Mimochodem stejné pravidlo platí taky u dusání na jámně.!!!
Ze všech pokusů, které dělala firma AG-Bag vyplývá, že nejlepší úspěch konzervace byl dosažen u sušiny 30-35%.
Lisy AG-Bag jsou jedny z mále, které bez problémů pracují také se senážními vozy. Zde je třeba zvolit trochu jinou strategii, jít na vlhčí materiál (travní senáže), mít nabroušené dvě sady nožů. Pokud mám problém s délkou řezanky, tak u lisu AG-Bag použít max. průměr vaku 2,7 m, lépe 2,4 m a když to nepomůže tak prodloužení komory.
Suchý materiál se formuje v prodloužené komoře a vychází do vaku zformován. Pokud je delší řezanka, tak se u normální varianty lisu objevují boule. To není problém, pokud je materiál ve vaku plasticky zatlačen do vaku.
Málokdo si uvědomuje, že prodej lisu není o prodeji stroje, ale je to technologie, kde se musí dodržovat určitá pravidla.
Mimochodem stejné pravidlo platí taky u dusání na jámně.!!!
Ze všech pokusů, které dělala firma AG-Bag vyplývá, že nejlepší úspěch konzervace byl dosažen u sušiny 30-35%.
Lisy AG-Bag jsou jedny z mále, které bez problémů pracují také se senážními vozy. Zde je třeba zvolit trochu jinou strategii, jít na vlhčí materiál (travní senáže), mít nabroušené dvě sady nožů. Pokud mám problém s délkou řezanky, tak u lisu AG-Bag použít max. průměr vaku 2,7 m, lépe 2,4 m a když to nepomůže tak prodloužení komory.
Suchý materiál se formuje v prodloužené komoře a vychází do vaku zformován. Pokud je delší řezanka, tak se u normální varianty lisu objevují boule. To není problém, pokud je materiál ve vaku plasticky zatlačen do vaku.
Málokdo si uvědomuje, že prodej lisu není o prodeji stroje, ale je to technologie, kde se musí dodržovat určitá pravidla.
- Zetor 4011
- Příspěvky: 176
- Registrován: 01 črc 2007 16:36
- Bydliště: Kámen
Zdravím, já jsem uvažoval taky na lisováním senáže a siláže. Zajímalo by mě jestli se dá lisovat i kukuřičná siláž? Já jsem uvažoval že bych si to nechal dělat ve službách. Uvažoval jsem asi takovim G 6000 Europe, jako je u něj focenej ten soukromník u toho vozu. Na tý fotce lisuje senáž, ale pro mě je rozhodující zda-li by se tím nechala lisovat i kukuřičná siláž? Předem dík za odpověď.
Re: Lisování píce do vaků
U nás na družstvu do teho cpou vše. Gps, jetelo trávy, a hlavně kukuřičnou siláž. Jelikož nad touto technologii do budoucna přemýšlím, zajímá mě, jak s tím pak ven? Vykusovačem siláže? U jámy je to super, tam si to vybere fréza na krmáku, ale z vaku?
Když něco nejde vem kladivo,
když to pořád nejde, vem větší kladivo
a když to ani pak nejde, přečti si návod.
když to pořád nejde, vem větší kladivo
a když to ani pak nejde, přečti si návod.
Re: Lisování píce do vaků
koprkam píše:U nás na družstvu do teho cpou vše. Gps, jetelo trávy, a hlavně kukuřičnou siláž. Jelikož nad touto technologii do budoucna přemýšlím, zajímá mě, jak s tím pak ven? Vykusovačem siláže? U jámy je to super, tam si to vybere fréza na krmáku, ale z vaku?
Ještě když jsme dělali mléko, nechali jsme si vak udělat službou...jak ven? Lžíce na HONu a k tomu neunavené ruce a lopata či vidle
Re: Lisování píce do vaků
Něco podobnýho jsem čekal... Co jsem se bavil s místním krmivářem, tak to doluje nejak uncem Škoda, že není nejakej dobrej způsob.
Když něco nejde vem kladivo,
když to pořád nejde, vem větší kladivo
a když to ani pak nejde, přečti si návod.
když to pořád nejde, vem větší kladivo
a když to ani pak nejde, přečti si návod.
Re: Lisování píce do vaků
Vždyť to jde úplně normálně jakoukoli multifunkční lžící. Mnohem snáz než z jámy.
Re: Lisování píce do vaků
A jak to řešíš, aby jsi nenatrhal do krmení ten spodek vaku, který leží na zemi? To už asi vybíráš vidlema, nebo ne?
Když něco nejde vem kladivo,
když to pořád nejde, vem větší kladivo
a když to ani pak nejde, přečti si návod.
když to pořád nejde, vem větší kladivo
a když to ani pak nejde, přečti si návod.
Re: Lisování píce do vaků
Jde to přihrnout s lžící kousek nad plachtou. Materiál po plachtě pěkně klouže. Plachta se nejvíc potrhá když se na ní hrabe manipulátor nebo traktor. Ručně nenakládám nic a odpad minimální. Vím o farmách kde nakládají frézou ale neptal jsem se na detaily.
Příspěvků: 24
• Stránka 1 z 1
Kdo je online
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník