Požár lisu
• Stránka 1 z 1
Re: Požár lisu
Nevím jak ostatní, ale co na poli chytlo už moc uhasit nešlo. Lis, kombajn, řezačka. Jednou jsem zažil při řezání slámy E 281, že to vzalo i šurt, který v řezacím bubnu zapálil řezanku a němkaa foukla na pole proud ohně. Jen tak tak ujela a lán by shořel kdyby tam nepodmítala škodovka se čtrnácterákem, která to oborala dokola. U lisů nevím, ale předpokládám, že ikdyž to zvenku uhasíš, tak ti to v komoře musí beztak vyhořet. Což tu komoru a okolní konstrukci musí tepelně zdeformovat. Ale to je můj názor nepodložený zkušeností s lisem
Naposledy upravil miki dne 23 úno 2018 13:44, celkově upraveno 1
Překovejme meče v pluhy a naopak
jardys451 píše:Máte někdo zkušenost s požárem lisu? Kde vám to hořelo a hlavně co vozíte za hasičáky?
Hasicak vystříkat do kopřiv a mít dobrou pojistku
Na lisu hasící systém ovládaný z kabiny, většinou klasické hasící přístroje napojené na rozvod po stroji. V případě vznícení je tento systém celkem efektivní za předpokladu že lze z lisu neprodleně dostat lisovanou hmotu, pokud je již poškozené ovládání není téměř šance na uhašení a minimální škody.
mě se stalo, konec lisovani cca 20hdina, naši sedí, grilujou a před půlnocí z lisu rudý kohout! ložisko u převodovky
K10 píše:Na lisu hasící systém ovládaný z kabiny, většinou klasické hasící přístroje napojené na rozvod po stroji. V případě vznícení je tento systém celkem efektivní za předpokladu že lze z lisu neprodleně dostat lisovanou hmotu, pokud je již poškozené ovládání není téměř šance na uhašení a minimální škody.
On ten systém nemusí být ani ovládaný z kabiny. Táta jezdí v elektrárně na buldozeru na uhlí a tam je to vyřešené tak že pod kapotou jsou různě natahané hadičky z nějaké umělotiny napojené na klasické hasičáky. Jakmile vznikne žár větší než ta hmota vydrží, tak hadička přehoří a začne tom v tom místě valit hasící prostředek. Jistě musí být víc okruhů, protože jinak by po přehoření v jednom místě dál nic nešlo. Ale i tak mi to přijde zajímavé řešení a myslím si, že mnohdy by to dokázalo kombajn nebo lis zachránit než si obsluha všimne.
Hlavně rychle odpojit od traktoru, aby ti nechytnul taky. Ale ten automaticjý systém hašení je velice dobrý nápad. Lis uveze nějaký ten 150 litrový starý bojler napojený hadicí na vzduch z traktoru. Buď to přehoří samo nebo při odpojování otevřeš nějaký kulák a jedeš s traktorem pryč.
Překovejme meče v pluhy a naopak
tele píše:jardys451 píše:Máte někdo zkušenost s požárem lisu? Kde vám to hořelo a hlavně co vozíte za hasičáky?
Pravda nejúčinnější řešení Vy máte nějakou takovou pojistku? Můžete dát nějaké info? Třeba kombajny by měly bývat pojištěné určitě ne? Lze tam zohlednit používání pouze v letních měsících?
jardys451 píše:tele píše:jardys451 píše:Máte někdo zkušenost s požárem lisu? Kde vám to hořelo a hlavně co vozíte za hasičáky?
Pravda nejúčinnější řešení Vy máte nějakou takovou pojistku? Můžete dát nějaké info? Třeba kombajny by měly bývat pojištěné určitě ne? Lze tam zohlednit používání pouze v letních měsících?
Strojní pojistka. Mám dohodu s obsluhou, nejdříve odprahnout traktor, potom hasit. Samozřejmě cena bude odpovídat amortizaci.
• Stránka 1 z 1