Fungicídne ošetrenie obilnín

Re: Fungicídne ošetrenie obilnín

Příspěvekod tomous » 07 lis 2014 07:59

chose píše:A čím si to měl mořené?

Celest.

Příspěvekod tomous » 07 lis 2014 08:02

tele píše:
tomous píše:Tak dneska se na to dívali páni od firmy co beru osiva a aby toho nebylo málo naznali,že na nějakejch rostlinách mám kořenomorku. Což mi hlava moc nebere..........

Momentálně je k vidění padlí, rhizoctonia ( kořenomorka ), CHPS a plíseň sněžná. Ošetřuji např. 0,8 Bumper super nebo 0,6 Topsin nebo 0,4 prochloras + 0,4 tebuconazol, přidám pyretroid + CCC + Mn + Cu + B + močovina. Při podzimním ošetření jsem měl vždy top výnos, ale jsou to náklady navíc a proto je třeba ošetření zvážit. Já to považuji za systémové opatření. Když bude sníh na nezamrzlé půdě dva měsíce, tak od plísně sněžné neuchrání porost ani podzimní aplikace. Kdo neošetří, tak nemocné listy většinou zmrznou a rostlina vytvoří nové :wink:

Právě z té zimy mám obavy. Jestli napadne na toto bude asi vymalováno.....
Uvidím po neděli jestli se udělá počasí,tak to asi cáknu.

Příspěvekod Rolník74 » 07 lis 2014 08:20

tele píše:
tomous píše:Tak dneska se na to dívali páni od firmy co beru osiva a aby toho nebylo málo naznali,že na nějakejch rostlinách mám kořenomorku. Což mi hlava moc nebere..........

Momentálně je k vidění padlí, rhizoctonia ( kořenomorka ), CHPS a plíseň sněžná. Ošetřuji např. 0,8 Bumper super nebo 0,6 Topsin nebo 0,4 prochloras + 0,4 tebuconazol, přidám pyretroid + CCC + Mn + Cu + B + močovina. Při podzimním ošetření jsem měl vždy top výnos, ale jsou to náklady navíc a proto je třeba ošetření zvážit. Já to považuji za systémové opatření. Když bude sníh na nezamrzlé půdě dva měsíce, tak od plísně sněžné neuchrání porost ani podzimní aplikace. Kdo neošetří, tak nemocné listy většinou zmrznou a rostlina vytvoří nové :wink:

Prosím tě,když narveš tohle všechno najednou do postřikovače,tak se ti to nesrazí?!

Příspěvekod tele » 07 lis 2014 21:04

Rolník74 píše:
tele píše:

Prosím tě,když narveš tohle všechno najednou do postřikovače,tak se ti to nesrazí?!

Tady máš příklad kombinace z podzimu 2011:
CCC Prochloraz Tebumax Krista K Močovina Lister Mn Molytrac Bór
0,4 0,4 0,4 5 3 0,4 0,1 0,4
Nejvíc co si pamatuju bylo 12 věcí, ale to se mnou obsluha dva dni nemluvila :mrgreen:

Příspěvekod tele » 07 lis 2014 21:16

Dneska jsem prošel ve třech podnikách cca 1000 ha pšenic a ječmenů a někde je to skutečně brutálně napadený. Obecně lze říct, že se napadení objevuje od druhé odnože bez rozdílu odrůd. Nejvíc mě dostal Mulan setý 10.9. Totálně napadený padlím, listy žloutnou a odumírají. Kolega objevil v pšenici po pšenici na listech dokonce rez plevovou.

Příspěvekod tomous » 07 lis 2014 21:29

Jo skvělej rok ještě nezkončil. Nejhorší je,že se do toho nedá postřikovačem zajet.

Příspěvekod citrusek » 07 lis 2014 22:22

Já jsem dnes procházel pšenice, protože z dálky jsou vidět fleky jak když do bíla. V těch flecích jsou požrané listy a nevím od čeho. Jsou to takovy vykousany pásky jak když od kohoutků, ale po kohoutcích zůstávají listy bílé, ale tady jsou ty listy vykousané komplet. Našel jsem tam pár slimáků, může to být od nich nebo za to může nějaký hmyz?

Příspěvekod Rolník74 » 07 lis 2014 23:27

tele píše:Dneska jsem prošel ve třech podnikách cca 1000 ha pšenic a ječmenů a někde je to skutečně brutálně napadený. Obecně lze říct, že se napadení objevuje od druhé odnože bez rozdílu odrůd. Nejvíc mě dostal Mulan setý 10.9. Totálně napadený padlím, listy žloutnou a odumírají. Kolega objevil v pšenici po pšenici na listech dokonce rez plevovou.

O.k.postřikovač mám ještě nezazimovaný a do porustu můžu v pohodě zajet.Minulý pátek jsem dostříkal sumimax plus glean 7,5g.Mám tedy dojet v pondělí nakoupit nebo to mám nechat osudu.Má doma dam a kyselinu boritou a retacel.

Příspěvekod tele » 08 lis 2014 10:23

citrusek píše:Já jsem dnes procházel pšenice, protože z dálky jsou vidět fleky jak když do bíla. V těch flecích jsou požrané listy a nevím od čeho. Jsou to takovy vykousany pásky jak když od kohoutků, ale po kohoutcích zůstávají listy bílé, ale tady jsou ty listy vykousané komplet. Našel jsem tam pár slimáků, může to být od nich nebo za to může nějaký hmyz?

Jestli máš požerky přes celý list a roztřepené konečky, tak je to slimák. První příznak je to, že v pšenici po řepce se nedá najít výdrol řepky, ten žerou přednostně a pak se dají do pšenice. Vím o případu, že letos aplikovali granule do pšenice na jednom pozemku 2x.

Příspěvekod tele » 08 lis 2014 10:25

Rolník74 píše:
tele píše:Dneska jsem prošel ve třech podnikách cca 1000 ha pšenic a ječmenů a někde je to skutečně brutálně napadený. Obecně lze říct, že se napadení objevuje od druhé odnože bez rozdílu odrůd. Nejvíc mě dostal Mulan setý 10.9. Totálně napadený padlím, listy žloutnou a odumírají. Kolega objevil v pšenici po pšenici na listech dokonce rez plevovou.

O.k.postřikovač mám ještě nezazimovaný a do porustu můžu v pohodě zajet.Minulý pátek jsem dostříkal sumimax plus glean 7,5g.Mám tedy dojet v pondělí nakoupit nebo to mám nechat osudu.Má doma dam a kyselinu boritou a retacel.

Tak Retacelu 0,5 l, bóru 0,2 a zbytek je na tvém rozhodnutí. 5-10 litrů damu nemůže nic zkazit :wink:

Příspěvekod tele » 09 lis 2014 21:36

Chtěl jsem vložit pár fotek poškození obilovin chorobami a škůdci, ale protože toto fórum je předpotopní, tak nebere rozměry a nepodporuje přípony. Kdo chce,pošlete SZ s mailem a já Vám to přepošlu :mrgreen:

Příspěvekod tomous » 09 lis 2014 21:49

Ahoj pošlu SZ budu rád. Jinak pšenice je den ode dne horší! Zkur..ný počasí......

Příspěvekod tele » 09 lis 2014 22:43

tomous píše:Ahoj pošlu SZ budu rád. Jinak pšenice je den ode dne horší! Zkur..ný počasí......

do 20.11. nehlásí mráz ani na Horský Kvildě :(

Příspěvekod citrusek » 10 lis 2014 07:10

tele píše:
citrusek píše:Já jsem dnes procházel pšenice, protože z dálky jsou vidět fleky jak když do bíla. V těch flecích jsou požrané listy a nevím od čeho. Jsou to takovy vykousany pásky jak když od kohoutků, ale po kohoutcích zůstávají listy bílé, ale tady jsou ty listy vykousané komplet. Našel jsem tam pár slimáků, může to být od nich nebo za to může nějaký hmyz?

Jestli máš požerky přes celý list a roztřepené konečky, tak je to slimák. První příznak je to, že v pšenici po řepce se nedá najít výdrol řepky, ten žerou přednostně a pak se dají do pšenice. Vím o případu, že letos aplikovali granule do pšenice na jednom pozemku 2x.

Děkuju, to je přesně ono. I s tím výdrolem je to tak, kde byl, je už vyžraný. Dnes musím zajet pro granule na slimáky a poházet to.

Příspěvekod tele » 10 lis 2014 08:23

citrusek píše:
tele píše:

Děkuju, to je přesně ono. I s tím výdrolem je to tak, kde byl, je už vyžraný. Dnes musím zajet pro granule na slimáky a poházet to.

To může být problém, mnoho dodavatelů je už nemá a údajně nejsou ani v Evropě. Snad budeš mít kliku :wink:

Příspěvekod citrusek » 10 lis 2014 13:03

U dodavatele od kterého beru chemii byl Metarex Inov, tak už to mám i poházeno. Dnes ráno jsem to procházel znovu a od pátku se to dost rozšířilo. Když jsem to pořádně prohlížel, tak jsem na ploše asi 70x70 cm našel třeba i 10 slimáků.
Jinak posílám do SZ můj mail, tak mi prosím pošlete ty fotky. Aspoň budu pro příště chytřejší.

Příspěvekod Rolník74 » 10 lis 2014 13:49

Letos prostě ještě nebyl ani jeden ranní mráz!!!Možná na tom budou ti,co sejí pšenici nyní po kukuřici.A já byl nervózní,že jsem letos kvůli počasí nestihnul zasít do Václava!!

Příspěvekod tele » 10 lis 2014 21:11

citrusek píše:U dodavatele od kterého beru chemii byl Metarex Inov, tak už to mám i poházeno. Dnes ráno jsem to procházel znovu a od pátku se to dost rozšířilo. Když jsem to pořádně prohlížel, tak jsem na ploše asi 70x70 cm našel třeba i 10 slimáků.
Jinak posílám do SZ můj mail, tak mi prosím pošlete ty fotky. Aspoň budu pro příště chytřejší.

Metarex je super. Nejvíc slimáků jsem v pšenici napočítal 37 ks/m2 :mrgreen: Průměr tak 8 ks/m2 ( naházené granulky na 1m2 a přikryté plachtou )

Příspěvekod tele » 10 lis 2014 21:15

Rolník74 píše:Letos prostě ještě nebyl ani jeden ranní mráz!!!Možná na tom budou ti,co sejí pšenici nyní po kukuřici.A já byl nervózní,že jsem letos kvůli počasí nestihnul zasít do Václava!!

Buď v klidu. Dlouhodobě mám ověřeno, že nejstabilnější výnosy jsou u pšenic setých do 15.9. Letos bude ale spíš rozhodující v jaké kvalitě proběhla příprava a setí a ne termín. Nejhorší je pohled na pšenice zamazané do sraček 10.9. - někde už nejsou rostliny žádné - prostě vychcípaly :(

Příspěvekod Agronom » 22 lis 2014 21:03

U nás situace takováto: po zkušenosti se řepkami (nápor slimáků) a vzhledem k plným lapačům, 15. září zkušebně zaseto 3 ha pšenice (Tobak, 2.5 mil/ha) - za 10 dní totálně sežráno slimákem (síťkovaným), takže následně setí pšenice a za 5 dní plošně Vanish nebo Sluxx (naštěstí ještě byl). Slimáka to sice uplně nezničilo, ale pšenka stihla urůst, takže nyní co se týče slimáka OK... Aplikace Sumimax (60g) plus Glean (7g) ve třech listech při teplotě 10 stupňů a Beflex (+1.5 L) plus Glean (7 g) při teplotě kolem 5ti st. Po týdnu ještě prochloraz (plus HS, DAM (10L), bór, měď, mangan, ccc (0.5)). Koncem října jsme pak dosívali asi 20 ha a preemergentně herbicidně ošetřili - porost je nyní sice asi ve třetím listu, ale problém se slimáky žádný, choroby se neprojevují... Na jaře se uvidí... Doufejme, že v zimě rozumně (!!!) zamrzne a nebude ten loňský půlroční podzim...

Příspěvekod chose » 23 lis 2014 23:07

U toho Beflexu si se asi trochu upsal, nebo ne?

Příspěvekod Agronom » 24 lis 2014 18:12

...jasně... sorry... 0.5 L

Příspěvekod tomous » 28 bře 2015 17:54

Tak co jak se chystáte s fung. na pšenici? Já jen co se udělá počasí a pšenice nový lísky,tak pojedu napravit ten podzimní bordel. Budu dávat Bumper+nějaký dobroty

Příspěvekod Bartuc » 29 bře 2015 22:16

najblizsie dva dni ideme s Limitom a Mustangom na najsilnejsie napadnute casti proti septoriam a podobnym radostiam... rastlinky su asi v 30tke- 32ke... tiez cakame na pocasie, to bude zas velka noc... :mrgreen:

Příspěvekod tele » 29 bře 2015 22:55

Na ošetření pšenic je ještě čas, fungicid spěchá v ječmeni ( plíseň sněžná ). Teď to týden ale nemá cenu řešit, počasí k tomu nebude. Já bych s fungicidem v pšenici čekal co nejdéle, třeba do EC 32, protože bych si rád prodloužil fungicidní účinek co nejdéle, to znamená minimálně do EC 39-51. Letos, vzhledem k napadení padlím, rzí a braničnatkou bude první fungicid stěžejním ošetřením a bude potřeba použít ú.l. jak se stop efektem, tak preventivním účinkem. Počítejte minimálně s 1000,- bez slev :mrgreen:

Příspěvekod tomous » 30 bře 2015 06:52

No já určitě ještě poškám,protože zatím není tolik zdravých listů. Rád bych pak dal rovnou něco na krácení. Tak myslíš snížit dávku Bumperu(Mirage) a něco přidat? Třeba Hutton?

Příspěvekod tele » 30 bře 2015 17:59

tomous píše:No já určitě ještě poškám,protože zatím není tolik zdravých listů. Rád bych pak dal rovnou něco na krácení. Tak myslíš snížit dávku Bumperu(Mirage) a něco přidat? Třeba Hutton?

Tak máme ještě týden čas podle předpovědi. Dnes jsem prolezl pár stovek ha v pěti odrůdách a dvou termínech setí. Nemocné listy jsou již suché včetně patogenů a přežívá pouze braničnatka a CHPS. Přesto bude potřeba kvalitní fungicid nejlépe v kombinaci azol, morfolin a prochloras. Dovedu si i představit, že udělám regulaci + mikroprvky + močovinu a s fungicidem pojedu za 10-14 dní potom. Pečlivě si letos udělejte inventarizaci, porosty dost klamou a řada odnoží může odpadnout nebo naopak zůstat. Regulace bude letos vyšší dívčí :mrgreen: Když dáš 0,5 Mirage + 0,6 Hutton + 0,1 Talius tak se to dá označit za ideál :wink:

Příspěvekod tomous » 30 bře 2015 19:50

Vzhledem k tomu jak vypadala na podzim,tak šetřit teď moc nebudu a ani nechcu. Děkuji mnohokrát.

Příspěvekod Buclík » 31 bře 2015 18:08

tele píše:
tomous píše:No já určitě ještě poškám,protože zatím není tolik zdravých listů. Rád bych pak dal rovnou něco na krácení. Tak myslíš snížit dávku Bumperu(Mirage) a něco přidat? Třeba Hutton?

Tak máme ještě týden čas podle předpovědi. Dnes jsem prolezl pár stovek ha v pěti odrůdách a dvou termínech setí. Nemocné listy jsou již suché včetně patogenů a přežívá pouze braničnatka a CHPS. Přesto bude potřeba kvalitní fungicid nejlépe v kombinaci azol, morfolin a prochloras. Dovedu si i představit, že udělám regulaci + mikroprvky + močovinu a s fungicidem pojedu za 10-14 dní potom. Pečlivě si letos udělejte inventarizaci, porosty dost klamou a řada odnoží může odpadnout nebo naopak zůstat. Regulace bude letos vyšší dívčí :mrgreen: Když dáš 0,5 Mirage + 0,6 Hutton + 0,1 Talius tak se to dá označit za ideál :wink:

Mohu smísit Mustang Forte 1,0 s Apelem 1,0, Taliusem 0,1 a Stabilanem 1,5 do 200 litrů jíchy na Tobak nebo Mustang Forte 1,0 s Huttonem 0,9, Taliusem 0,1 a Stabilanem 1,5 do 200 litrů jíchy na Tobak ? A kde sehnat 2 litry Taliusu? Prej ho ani výrobce nemá nám řekl dodavatel.

Příspěvekod tele » 31 bře 2015 19:43

Buclík píše:
tele píše:

Mohu smísit Mustang Forte 1,0 s Apelem 1,0, Taliusem 0,1 a Stabilanem 1,5 do 200 litrů jíchy na Tobak nebo Mustang Forte 1,0 s Huttonem 0,9, Taliusem 0,1 a Stabilanem 1,5 do 200 litrů jíchy na Tobak ? A kde sehnat 2 litry Taliusu? Prej ho ani výrobce nemá nám řekl dodavatel.

Tak vyměň dodavatele. Mustang je herbicid a ještě čistokrevnej pálič a jestli ho chceš aplikovat s fungicidem, tak jsi normální barbar. Jseš si jistej s tím 1,5 l stabilanu u Tobaku? Je to poměrně dost odnoživá odrůda a přiděláš si s tím akorát problémy.

PředchozíDalší

Zpět na Obilniny