Vedení porostu pšenice.
Re: Vedení porostu pšenice.
Vkládám sem foto mé pšenice (KWS OZON), je to céčková pšenice. Zaseto 3.10., výsevek 165 kg/ha. Hnojení: na jaře 22.2. močovina 100 kg/ha, 5.3. ledek 200 kg/ha ( napadlo na to cca 12 cm sněhu=možnost vyplavení?), 29.3. ledek 200 kg/ha. Myslím, že má dvě kolénka a to druhé je od prvního ve vzdálenosti cca 7 mm. Počet rostlin na metru2 je cca 380-400 x ty odnože, kterých je někde i 5. Porost je tedy momentálně nahnojený na nějakých 150 kg N, ale možná došlo k vyplavení té druhé dávky vzhledem k tomu sněhu, ale půda je těžká. Chci teď dát 0,3 moddus a 0,5 retacel. Ale porost se mně zdá strašně hustý, tak si nevím rady s hnojením a tím zkracováním.
Z jakého důvodu jsi začal aplikovat nitrát v LAD tak brzo? Proto je to tak husté. Z mého pohledu je to na 0,3 moddusu+nějaký apikál na odhození odnoží, ale Ozón ošahaný nemám.
tele píše:Z jakého důvodu jsi začal aplikovat nitrát v LAD tak brzo? Proto je to tak husté. Z mého pohledu je to na 0,3 moddusu+nějaký apikál na odhození odnoží, ale Ozón ošahaný nemám.
No mně to tak brzo nepřišlo, ale teď už to taky vidím. A rada s hnojením? Nechat to hladovět nebo dát jenom močovinu? A když, tak asi za jak dlouho a v jaké fázi asi začít s dalším hnojením. Ten apikál objednám, retacel tedy néé?
Karfíku, jen k tomu počtu vzešlých semen na m2 380-400. Výpočtem z výsevku 162kg/ha=cca 4OOsemen na m2 krát klíčivost krát polní vzcházivost 70% mi vychází 275 rostlin na m2.
Ahoj Tome, díky za radu, zatím barvu trysek nevím, postřikovač bude snad předán v úterý a půjde hned do práce, nastavím dle Tebe tele těch 150l ať dobře pokryji plevele. Zapršelo a má být tepleji, tak snad bude účinek lepší jako vloni, kdy bylo sucho a zima a já musel aplikovat herbicid dvakrát, protože huricane nepobral vše.
Buclík píše:Karfíku, jen k tomu počtu vzešlých semen na m2 380-400. Výpočtem z výsevku 162kg/ha=cca 4OOsemen na m2 krát klíčivost krát polní vzcházivost 70% mi vychází 275 rostlin na m2.
Na to nedokážu odpovědět, ale rostliny jsem dneska počítal poctivě ze třech míst

karfík píše:tele píše:Z jakého důvodu jsi začal aplikovat nitrát v LAD tak brzo? Proto je to tak husté. Z mého pohledu je to na 0,3 moddusu+nějaký apikál na odhození odnoží, ale Ozón ošahaný nemám.
No mně to tak brzo nepřišlo, ale teď už to taky vidím. A rada s hnojením? Nechat to hladovět nebo dát jenom močovinu? A když, tak asi za jak dlouho a v jaké fázi asi začít s dalším hnojením. Ten apikál objednám, retacel tedy néé?
Bez ccc. Já nerad používám termín hladovění, ale když mám dostatečně odnožený porost po zimě, naaplikuji 0,1-0,2 močoviny a LAD dávám až v době, kdy je evidentní, že přebytečné odnože odpadají, což je cca v EC 32.
tele píše:karfík píše:tele píše:Z jakého důvodu jsi začal aplikovat nitrát v LAD tak brzo? Proto je to tak husté. Z mého pohledu je to na 0,3 moddusu+nějaký apikál na odhození odnoží, ale Ozón ošahaný nemám.
Bez ccc. Já nerad používám termín hladovění, ale když mám dostatečně odnožený porost po zimě, naaplikuji 0,1-0,2 močoviny a LAD dávám až v době, kdy je evidentní, že přebytečné odnože odpadají, což je cca v EC 32.
No, já měl po zimě porost na kterém byly 2-3 odnože, tak jsem to chtěl právě podpořit tím ledkem, ale nakrmil jsem to asi až příliš

O.K. , tak bez ccc
No, já měl po zimě porost na kterém byly 2-3 odnože, tak jsem to chtěl právě podpořit tím ledkem, ale nakrmil jsem to asi až příliš
O.K. , tak bez ccc
Tak to stačilo ke konci února 0,2 LAD a teď zbytek v močovině a bylo by vystaráno

O.K. , tak bez ccc
Tak to stačilo ke konci února 0,2 LAD a teď zbytek v močovině a bylo by vystaráno

Buclík píše:Proti poléhání je účinnější použít Moddus nebo Medax a kdy a kolik ?
Tvl Buclíku, to je dotaz jak z hasičskýho kurzu. Myslím, že se tady exponuješ dostatečně dlouho na to, aby jsi věděl, že je důležité napsat odrůdu, hnojení a alespoň nějaký odpočet. Nejsem Babica, abych tam dal Medax, když nemám Moddus

tele píše:Buclík píše:Proti poléhání je účinnější použít Moddus nebo Medax a kdy a kolik ?
Tvl Buclíku, to je dotaz jak z hasičskýho kurzu. Myslím, že se tady exponuješ dostatečně dlouho na to, aby jsi věděl, že je důležité napsat odrůdu, hnojení a alespoň nějaký odpočet. Nejsem Babica, abych tam dal Medax, když nemám Moddus
Tvl,Babica,dobrý!!
tak tele:Odrůdy Rebel po pšenici(Tobak) na 8ha, Tobak po řepce na 8ha, sety obě 25.9.2015. Obě hnojeny a ošetřovány stejně - 20.2.2016 85kg čistého N v Urea stabil a 25mm deště v následujícímu týdnu, 1O.3 30kg čistého N v DASA, následně 15mm deště, 7.4. 25kg čistého N v DAMu, následně 30mm deště. 12.4 postřik 125l/ha mix 0,5l/ha Stabilan 750, 0,25 Bór 150, 0,25 3D smáčedlo, 0,75 Apel. Zítra 25 kg N v Damu. Odhaduji pšenice ve fázi 31-32. Ještě míním dávat co tři týdny skrzevá očekávané přísušky 125l/ha jíchy s 4kg/ha močoviny, 0,25 Bór 150, 0,25 3D smáčedlo a také jednou hořkou sůl 3kg/ha. Při začátku vymetání na kvalitu 15kg N/ha LAD před deštěm. Do klasu něco proti fuzariózám. Co míníš odpočtem nevím.Porost je s čistejma patama a celkově. Tak proti poléhání bude účinnější použít Moddus nebo Medax a kolik v jaké fázi ? Abych ho včas nakoupil.
App neříkal jste po žních,že tam letos naperete všechen dusík hned z jara v mocovine a budete mít klid?!Co se týká krácení,tak jak psal Tele výše,není důležitá výška, ale pevnost stébla a tam bych už dával první dávku moddusu.
Buclík píše:tak tele:Odrůdy Rebel po pšenici(Tobak) na 8ha, Tobak po řepce na 8ha, sety obě 25.9.2015. Obě hnojeny a ošetřovány stejně - 20.2.2016 85kg čistého N v Urea stabil a 25mm deště v následujícímu týdnu, 1O.3 30kg čistého N v DASA, následně 15mm deště, 7.4. 25kg čistého N v DAMu, následně 30mm deště. 12.4 postřik 125l/ha mix 0,5l/ha Stabilan 750, 0,25 Bór 150, 0,25 3D smáčedlo, 0,75 Apel. Zítra 25 kg N v Damu. Odhaduji pšenice ve fázi 31-32. Ještě míním dávat co tři týdny skrzevá očekávané přísušky 125l/ha jíchy s 4kg/ha močoviny, 0,25 Bór 150, 0,25 3D smáčedlo a také jednou hořkou sůl 3kg/ha. Při začátku vymetání na kvalitu 15kg N/ha LAD před deštěm. Do klasu něco proti fuzariózám. Co míníš odpočtem nevím.Porost je s čistejma patama a celkově. Tak proti poléhání bude účinnější použít Moddus nebo Medax a kolik v jaké fázi ? Abych ho včas nakoupil.
Odpočtem jsem měl na mysli počet rostlin a odnoží. Do 600 klasů/m2 bych aplikoval Medax 0,6 l/ha+síran amonný 3kg/ha, nad 600 klasů 0,3 Moddus. K oběma kombinacím bych přidal 1 l Bumper super, močovinu, hořkou sůl. Máš-li paty čisté, tak bych s nějakým fungicidem počkal až na napadení padlím a skvrnitostmi. Přidej foto a uvidíme

Rolník74 píše:App neříkal jste po žních,že tam letos naperete všechen dusík hned z jara v mocovine a budete mít klid?!Co se týká krácení,tak jak psal Tele výše,není důležitá výška, ale pevnost stébla a tam bych už dával první dávku moddusu.
Letos mu jdou srážky na ruku, proto bude důležité i dokrácení na praporec. Podle srážkových úhrnů odhaduji, že valná většina Moravy bude o žních placatá

Rolník74 píše:App neříkal jste po žních,že tam letos naperete všechen dusík hned z jara v mocovine a budete mít klid?!Co se týká krácení,tak jak psal Tele výše,není důležitá výška, ale pevnost stébla a tam bych už dával první dávku moddusu.
No bojujeme u nás několik roků se suchem od března do žní, kdy ledky ležely na hlíně ještě v květnu, tak jsem tady hledal radu a tele mi smysluplně poradil hodit na pšenici v únoru močovinu, možná říkal i kolik. A rozhodl jsem se dát před dešti "pomalou a teprve teplotou" amidickou formu uvolňující využitelný dusík rostlinami jen v poloviční celkové dávce a regeneraci a produkci akčně stimulovan nitrátovými formami. Podle letošních růstových a výnosových výsledků to upravím, možná ještě zjednoduším. Budu rád za každý názor - radu ! Na Urea stabil mně hlavně štve, že oproti DASe a LADu létá jen 18 metrů a ne 24 jako D a L.
No abyste nám s tou vodou nezáviděli, tak loni bylo tak šílené sucho, něco spadlo v říjnu, žádný sníh, v 35 cm je nyní sucho, z funkčních melioračních drenáží nic neteče. Ale bylo až do 20 března chladno, takže teď s tou vodou a teplem to valí a zatím jsem spokojenej a loni touhle dobou to už bylo suché zoufalství.
tele píše:Buclík píše:tak tele:Odrůdy Rebel po pšenici(Tobak) na 8ha, Tobak po řepce na 8ha, sety obě 25.9.2015. Obě hnojeny a ošetřovány stejně - 20.2.2016 85kg čistého N v Urea stabil a 25mm deště v následujícímu týdnu, 1O.3 30kg čistého N v DASA, následně 15mm deště, 7.4. 25kg čistého N v DAMu, následně 30mm deště. 12.4 postřik 125l/ha mix 0,5l/ha Stabilan 750, 0,25 Bór 150, 0,25 3D smáčedlo, 0,75 Apel. Zítra 25 kg N v Damu. Odhaduji pšenice ve fázi 31-32. Ještě míním dávat co tři týdny skrzevá očekávané přísušky 125l/ha jíchy s 4kg/ha močoviny, 0,25 Bór 150, 0,25 3D smáčedlo a také jednou hořkou sůl 3kg/ha. Při začátku vymetání na kvalitu 15kg N/ha LAD před deštěm. Do klasu něco proti fuzariózám. Co míníš odpočtem nevím.Porost je s čistejma patama a celkově. Tak proti poléhání bude účinnější použít Moddus nebo Medax a kolik v jaké fázi ? Abych ho včas nakoupil.
Odpočtem jsem měl na mysli počet rostlin a odnoží. Do 600 klasů/m2 bych aplikoval Medax 0,6 l/ha+síran amonný 3kg/ha, nad 600 klasů 0,3 Moddus. K oběma kombinacím bych přidal 1 l Bumper super, močovinu, hořkou sůl. Máš-li paty čisté, tak bych s nějakým fungicidem počkal až na napadení padlím a skvrnitostmi. Přidej foto a uvidíme
Takhle jednoduše a pochopitelně to už dlouho nikdo neprezentoval! Do případného TM jaký mikro? 0,3Cu je jasná, nějaký další?
Tele díky. Už jsem dal 0,75 Apel, tak Bumper super už nebudu dávat, v látkách je to podle mne totéž.
rsv píše:tele píše:Buclík píše:tak tele:Odrůdy Rebel po pšenici(Tobak) na 8ha, Tobak po řepce na 8ha, sety obě 25.9.2015. Obě hnojeny a ošetřovány stejně - 20.2.2016 85kg čistého N v Urea stabil a 25mm deště v následujícímu týdnu, 1O.3 30kg čistého N v DASA, následně 15mm deště, 7.4. 25kg čistého N v DAMu, následně 30mm deště. 12.4 postřik 125l/ha mix 0,5l/ha Stabilan 750, 0,25 Bór 150, 0,25 3D smáčedlo, 0,75 Apel. Zítra 25 kg N v Damu. Odhaduji pšenice ve fázi 31-32. Ještě míním dávat co tři týdny skrzevá očekávané přísušky 125l/ha jíchy s 4kg/ha močoviny, 0,25 Bór 150, 0,25 3D smáčedlo a také jednou hořkou sůl 3kg/ha. Při začátku vymetání na kvalitu 15kg N/ha LAD před deštěm. Do klasu něco proti fuzariózám. Co míníš odpočtem nevím.Porost je s čistejma patama a celkově. Tak proti poléhání bude účinnější použít Moddus nebo Medax a kolik v jaké fázi ? Abych ho včas nakoupil.
Takhle jednoduše a pochopitelně to už dlouho nikdo neprezentoval! Do případného TM jaký mikro? 0,3Cu je jasná, nějaký další?
Cu je standart, 0,2 B taky nic nezkazí, za sucha P na klas třeba 2 l Wuxal Top P, ale je to raketa.
Buclík píše:Tele díky. Už jsem dal 0,75 Apel, tak Bumper super už nebudu dávat, v látkách je to podle mne totéž.
Souhlas

Zdravím chlapi, prosím vás, chtěl bych se zeptat trochu na ty regulace. Otec vždycky dával regulátor s fungicidem někdy v květnu cca. Letos jsme zatím žádný nedávali. Pšenice máme 12 ha, odrůda tobak a dočetl jsem se, že by se měl dát první na konci odnožování a druhý na začátku sloupkování. Jelikož se v tom ale oba moc nevyznáme, chci se poradit, jaké připravky bych měl aplikovat, kolik a jestli nevadí, že jsme tu první regulaci nedělali. Díky moc 

Tele, co ten Wuxal Top P na klas za sucha udělá? Jsou to dobře investované peníze ?
tele píše:rsv píše:tele píše:tak tele:Odrůdy Rebel po pšenici(Tobak) na 8ha, Tobak po řepce na 8ha, sety obě 25.9.2015. Obě hnojeny a ošetřovány stejně - 20.2.2016 85kg čistého N v Urea stabil a 25mm deště v následujícímu týdnu, 1O.3 30kg čistého N v DASA, následně 15mm deště, 7.4. 25kg čistého N v DAMu, následně 30mm deště. 12.4 postřik 125l/ha mix 0,5l/ha Stabilan 750, 0,25 Bór 150, 0,25 3D smáčedlo, 0,75 Apel. Zítra 25 kg N v Damu. Odhaduji pšenice ve fázi 31-32. Ještě míním dávat co tři týdny skrzevá očekávané přísušky 125l/ha jíchy s 4kg/ha močoviny, 0,25 Bór 150, 0,25 3D smáčedlo a také jednou hořkou sůl 3kg/ha. Při začátku vymetání na kvalitu 15kg N/ha LAD před deštěm. Do klasu něco proti fuzariózám. Co míníš odpočtem nevím.Porost je s čistejma patama a celkově. Tak proti poléhání bude účinnější použít Moddus nebo Medax a kolik v jaké fázi ? Abych ho včas nakoupil.
Cu je standart, 0,2 B taky nic nezkazí, za sucha P na klas třeba 2 l Wuxal Top P, ale je to raketa.
No jo, ale je to mercedes!

Buclík píše:Cu jako Lister Cu 80 SC nebo něco jiného ?
Chelátová měď, za mě ideální.
Aram: Od Selgenu v příručce píšou: Výhodná je kombinace aplikace Stabilanu v BBCH 23(1,25 l/ha) a Moddusu v BBCH 35(0,25 l/ha), která má pozitivní vliv na výnos. Také začínám s regulacema a koumám co a kdy. Budu se držet rady tele a dám tam za dva týdny(BBCH cca 34) asi OPTIMUS, má stejnou účinnou látku jak MODDUS a je levnější, i když furt drahej jak swiňa !!!
aram píše:Zdravím chlapi, prosím vás, chtěl bych se zeptat trochu na ty regulace. Otec vždycky dával regulátor s fungicidem někdy v květnu cca. Letos jsme zatím žádný nedávali. Pšenice máme 12 ha, odrůda tobak a dočetl jsem se, že by se měl dát první na konci odnožování a druhý na začátku sloupkování. Jelikož se v tom ale oba moc nevyznáme, chci se poradit, jaké připravky bych měl aplikovat, kolik a jestli nevadí, že jsme tu první regulaci nedělali. Díky moc
Pročti si nejdříve celé tohle vlákno, regulovalo se tady už hodně porostů, abys měl alespoň trošku přehled o pojmech. Pak se případě ptej na konkrétní nejasné věci. Ovšem ještě před tím, než se zeptáš, tak se dojdi podívat na pole, v jaké fázi se pšenička nachází, udělej si odpočet, napiš nám hnojení, předchozí zásahy. Teprve po tomto velmi letmém začátku můžeme konkrétně diskutovat a pevně věřím, že i kvalitně poradit.