Ječemn jarní
• Stránka 2 z 2 • 1, 2
Re: Ječemn jarní
Když to uděláš před smykováním,tak si hnojivo smykem shrneš a bude to stát za prd. Jestli jenom bránama nebo kombinátorem,tak proč ne.
karfík píše:tele píše:pawell89 píše:Ještě bych měl jeden dotaz při hnojeni jarniho ječmene , mate někdo zkušenosti jestli je rozdil jestli použiji klasickou močovinu anebo ureastabil ? děkuji za odpověd
Zapravit normální, u té stabilizované mě doposud nikdo nepřesvědčil, že je to ekonomicky výhodné pro někoho dalšího mimo prodejce
Když je tady řeč o zapravení hnojiva, tak bych měl dotaz. Momentálně to praktikuju tak, že strhnu na jaře /i na podzim/ brázdu, popráškuju a seju secí kombinací. Je to dostačující, nebo by bylo lepší to hnojivo házet před strháváním brázdy, zavláčet a sít? Jde mě o to, jak to udělat nejlíp, aby si toho rostlina cucla co nejdřív, ale hlavně, aby využila veškeré dodané hnojivo. Mám na mysli jak NPK, tak i MOČOVINU
U dusíku a síry není hloubka zapravení až tak důležitá, v půdě se pohybují snadno. Ostatní živiny i při zapravení do 10 cm budou v případě sucha obtížně přístupné, protože je rostlina nebude moci přijímat vodním roztokem. Když budeš hnojit v průběhu osevního postupu na odběr živin sklizní a poctivě zpracovávat půdu, tak budeš mít dost přijatelných živin pro každou plodinu. Pouze v případě hnojení do depa je možno uvažovat o nějakém větším využití okamžitě dodaných živin.
tomous píše:Když to uděláš před smykováním,tak si hnojivo smykem shrneš a bude to stát za prd. Jestli jenom bránama nebo kombinátorem,tak proč ne.
Svatá pravda A ani ta aplikace v hrubé brázdě nebude nejpřesnější.
tele píše:rsv píše:tele píše:Maličko budu oponovat. S se přeměňuje sulfurikací na SO4 (síran ) a ten je kyselý. Rostliny S přijímají pouze ve formě síranu
S tím naprosto souhlasím, jenže k surifikaci je potřeba voda,teplo a půdní bakterie. Zjednodušeně řečeno, když jsou splněny tyto podmínky, tak můžeme říct, že jsou splněny i potřeby rostlin pro růst. Za sucha, případě v zimě rostliny nerostou a zároveň se nepřeměňuje elementární síra na sýranovou. Takže nedochází ani ke ztrátě vyplavením.
Vyplavují se sírany, údajně stejně rychle jako NO3. O tom žádná. Ale pořád jsem přesvědčen, že při přeměně S na SO4 se půda silně okyseluje
Půda se okyseluje, to se nepřu. Teď je otázka co je silně a nehledě na to, aplikace například síranu, je nejkyselejší varianta na aplikaci síry, respektive nejkyselejší hnojivo vůbec. A to nemluvim o efektivitě, protože jak píšeš, síranová síra se vyplavuje jako nitrátový dusík.
Míra okyselení by se musela změřit, ale selským rozumem bych si aplikaci Wigoru k ječmeni na kyselé půdě hodně dobře promyslel. Síran je kapitola sama o sobě. Na podzim jsem řešil v Polabí pro jednu firmu aplikaci pod kukuřici 550 kg/ha SA na kyselém písku. Aplikaci obhajovali lepší cenou SA proti ceně močoviny do té doby, dokud jsme neudělali kalkulaci, ze které jednoznačně vyšla lepší cena N v močovině
tele píše:Míra okyselení by se musela změřit, ale selským rozumem bych si aplikaci Wigoru k ječmeni na kyselé půdě hodně dobře promyslel. Síran je kapitola sama o sobě. Na podzim jsem řešil v Polabí pro jednu firmu aplikaci pod kukuřici 550 kg/ha SA na kyselém písku. Aplikaci obhajovali lepší cenou SA proti ceně močoviny do té doby, dokud jsme neudělali kalkulaci, ze které jednoznačně vyšla lepší cena N v močovině
Lepší cenou.. To asi byl koksárenský.. Když si vezmu jak to jde špatně házet, to napruhovaný pole.. V zásadě proti síranu nic nemám, z výživářského hlediska top hnojivo. Když se vezmou věci kolem a kolem, tak raději ruce pryč od něj. Uživatelsky přívětivý není ani trochu. Ono na kyselé půdě se neni v podstatě co rozmýšlet, myslím si, že pH by mělo být rozhodující a v první řadě bych usiloval o jeho optimalizaci. Možná bych našel graf příjmu živin dle pH a je to opravdu zajímavé pokoukání. Přitom tomu skoro nikdo nepřikládá váhu, hlavně že háže ledek a stříká dam. Aneb dusík, dusík, dusík a abych nezapomněl, tak dusík.
Podle posledních info co mám, tak aplikace elementární síry (wigor s) do půdy nemá vliv na pH. Okyselování nastává až se začátkem surifikace, tzn. přeměny elementární síry na síru síranovou a to stále v menším měřítku, než u použití hnojiv se síranovou formou síry (SA, DASA aj.).
rsv píše:Podle posledních info co mám, tak aplikace elementární síry (wigor s) do půdy nemá vliv na pH. Okyselování nastává až se začátkem surifikace, tzn. přeměny elementární síry na síru síranovou a to stále v menším měřítku, než u použití hnojiv se síranovou formou síry (SA, DASA aj.).
Ano, tak to přesně je.
• Stránka 2 z 2 • 1, 2