Poškození ozimů mrazy
• Stránka 1 z 1
- Pavel Toman
Poškození ozimů mrazy
Zdravím,
chci se zeptat, jak teď hodnotit ozimy po těch silných holomrazech. Jak správně určit, která rostlinka pšenice má šanci vzmátořit se a která ne. Do jak velký míry poškození se vyplatí porost nechat a kdy už je lepší přesít. V případě že by porost zůstal, tak jak ho ošetřit, jeslti válet, vláček, zvýšit dávku ledku apod.)
Takhle dopadla moje pšenice na záhumenku: http://farmweb.cz/index.php?page=view_gallery&gal=36274
chci se zeptat, jak teď hodnotit ozimy po těch silných holomrazech. Jak správně určit, která rostlinka pšenice má šanci vzmátořit se a která ne. Do jak velký míry poškození se vyplatí porost nechat a kdy už je lepší přesít. V případě že by porost zůstal, tak jak ho ošetřit, jeslti válet, vláček, zvýšit dávku ledku apod.)
Takhle dopadla moje pšenice na záhumenku: http://farmweb.cz/index.php?page=view_gallery&gal=36274
Re: Poškození ozimů mrazy
Ahoj Pavle! Zde je odkaz: http://www.vurv.cz/sites/File/14-02-201 ... _ozimu.pdf Je to návod na můj vkus trochu polopatický, ale princip je ok. Já osobně si podobný test dělám každý rok, pouze letos to bude několikrát. Řepku a pšenici mám stále ok, po neděli dám foto z poslední zkoušky ze vzorků odebranýcg 17.2. Z Tvých fotek se nedá určit, jestli je pšenice ok, ale ze svých zkušeností vím, že i na první pohled zmrzlý porost solidně zregeneroval. Napiš, co je to za odrůdu a já se kouknu do tabulky na teoretickou odolnost vymrzání.
- Pavel Toman
Zdravím tě, je to odrůda Šárka.
Díky moc za odkaz na ten článek, pokud se počasí extrémně nezblázní, zkusím něco takovýho příští týden vytvořit.
Díky moc za odkaz na ten článek, pokud se počasí extrémně nezblázní, zkusím něco takovýho příští týden vytvořit.
Nepodařilo se mi vložit tabulku, přípona xlsx není povolena . Tak mi napiš na telensky@danhel.cz, ať Ti jí přepošlu. Jinak Šárka má odolnost vyzimování střední, tak by to mohla dát!
Díky za zajímavý odkaz, o pšenici letos ani strach nemám, vypada vcelku vitálně (odruda Genius). Ale bojím se o řepku na první pohled to nepoznám a na ten test v odkaze už je asi spatná doba, protože během třech dní tady vše už rozmrzlo. Nebyla tu ani vločka a holomrazy kolem dvacetti a víc stupňů
Řepku dej do tepla a za dva dni rozřízni hypokotyl a nesmí být na kaši, případně zčernalý. Listy budou smrdět a stejně upadnou. Když ji necháš pár dní ve vodě, tak uvidíš nové kořínky. Podle toho, co jsem vykopal já už předminulý týden, tak kytky v 5-6 listech jsou pryč, ostatní přežily podobné mrazy jako u Tebe.
tele píše:Řepku dej do tepla a za dva dni rozřízni hypokotyl a nesmí být na kaši, případně zčernalý. Listy budou smrdět a stejně upadnou. Když ji necháš pár dní ve vodě, tak uvidíš nové kořínky. Podle toho, co jsem vykopal já už předminulý týden, tak kytky v 5-6 listech jsou pryč, ostatní přežily podobné mrazy jako u Tebe.
díky za radu, pár kousků jsem dneska vydoloval a uvidíme. Na poli to teda moc nevonělo, jak hnijí ty listy
takže řepka přežila bez větší úhony, nicméně pšenice, o kterou jsem zpočátku strach neměl se začala nejak ne-vybarvovat
- Pavel Toman
Na Klatovsku stejný problém, cca 90% pšenic má žluto-hnědý odstín
Včera jsem odebíral vzorky podle odrůd a termínu výsevu. Po kombinaci slunce, větru a střídání teplot porosty během 5 dnů vypadají pro "agronoma z auta" jako zdesikované. Při bližším pohledu a vyrýpnutí ( za 3 dny bez mrazu povolilo cca 5 cm ) jsou listy pryč, ale stonky a kořeny jsou ok. Po umytí odříznu kořínky těsně pod podpučím a stonky pod posledním listem, rostliny dám na vlhký papír nebo ubrousek do plastové misky a dám do tmy a do chladna. Během 3 dnů by se měli objevit nové kořínky a ze stonku by se měl tlačit nový lístek. když rostliny zčernají a ani do týdne nic nenaroste, jsou s největší pravděpodobností v hajzlu. Já se nejvíc obávám kombinace stresu mráz - voda. Když budou rostliny cca týden ve vodě a spodek bude zamrzlý, tak se udusí. Taky dnešní teplota, která atakovala 12°C, může v kombinaci s prodlužujícím se dnem mít na svědomí vymrznutí třeba za 14 dní při - 10°C. Kamarád se dnes vrátil z Německa z fotbalu a pravil, že v Německu je to opticky z autobusu daleko horší než u nás a doslova, že neviděl jediný zelený lísteček.
Tady (Drnholecko) sem narazil i na zvláštnost - souvratě(3x záběr secího stroje) OK, ale prostředek nic, buď hnědo nebo vyštípané od hus, je to tak asi na třech polích u novomlýnských nádrží..
Ty husy jsem na drnholecku potkával, jak tam seděly a papkaly. Musím říct, že se jim tam podařilo pěkný kus vyškubat, i když to bylo pořádné hejno.
• Stránka 1 z 1