Jarní pšenice
• Stránka 1 z 1
Jarní pšenice
Zdravím, našel jsem tohle fórum a i já bych potřeboval poradit.
Pšenice Epos, setá na jaře, před setím 180 kg/ha NPK, výsevek setí asi 210 kg/ha, poté LAV 120 kg/ha, v téhle fázi mám v plánu hodit rozmetadlem 150 kg/ha močoviny a posléze ještě 2 postřikovačem roztok močoviny 5 %.
Fáze pšenice je konec odnožování/zač. sloupkování.
Co a kdy použít za fungicid, co proti poléhání a nyní bych použil Modus na zkrácení stébla.
Proti plevelu byl použit Logran, ještě použiji Dicopur+Glean.
Přikládám fotky: http://fatro.rajce.idnes.cz/Psenice/
Prosím o radu, případně opravení co dělám špatně. Děkuji
Pšenice Epos, setá na jaře, před setím 180 kg/ha NPK, výsevek setí asi 210 kg/ha, poté LAV 120 kg/ha, v téhle fázi mám v plánu hodit rozmetadlem 150 kg/ha močoviny a posléze ještě 2 postřikovačem roztok močoviny 5 %.
Co a kdy použít za fungicid, co proti poléhání a nyní bych použil Modus na zkrácení stébla.
Re: Jarní pšenice
Fatro píše:Zdravím, našel jsem tohle fórum a i já bych potřeboval poradit.
Dej fotku jedné rostliny. Proč Glean? Krátil bych kombinací ccc+moddus. Z fungicidů bych se rozhodoval na základě napadení - padlí, skvrnitosti.
Jen přidám jak to mám já-http://s32.postimg.org/8bjb1w0j9/Fotografie0030.jpg
odrůda Seance. Výs. 200kg. Před setím 250NPK 15%, po vzejítí (cca 350 rostlin na 1metr) 1qLAV, Trimer+Tomahawk+10%roztok moč. týden po tom 0,6ccc a dneska 200l SAM. Další krácení 0,3optimus+0,5ccc+Hutton0,6+tango sup.0,3l+moč+hoř.sůl+B+ZN.
odrůda Seance. Výs. 200kg. Před setím 250NPK 15%, po vzejítí (cca 350 rostlin na 1metr) 1qLAV, Trimer+Tomahawk+10%roztok moč. týden po tom 0,6ccc a dneska 200l SAM. Další krácení 0,3optimus+0,5ccc+Hutton0,6+tango sup.0,3l+moč+hoř.sůl+B+ZN.
tomous píše:Jen přidám jak to mám já-http://s32.postimg.org/8bjb1w0j9/Fotografie0030.jpg
To zní rozumně, místo Zn dej Cu a Mn.
tele píše:Fatro píše:Zdravím, našel jsem tohle fórum a i já bych potřeboval poradit.
Dej fotku jedné rostliny. Proč Glean? Krátil bych kombinací ccc+moddus. Z fungicidů bych se rozhodoval na základě napadení - padlí, skvrnitosti.
http://fatro.rajce.idnes.cz/Psenice/#5.jpg
Vůbec to nešlo vytrhnout ze země,..choroby řádí, můžu smíchat fungicid s herbicidem a tím aplikovat vše jedním přejezdem. Glean pro větší účinost jako tank mix s dicopurem. Děkuji
Fatro píše:tele píše:Fatro píše:Zdravím, našel jsem tohle fórum a i já bych potřeboval poradit.
http://fatro.rajce.idnes.cz/Psenice/#5.jpg
Vůbec to nešlo vytrhnout ze země,..choroby řádí, můžu smíchat fungicid s herbicidem a tím aplikovat vše jedním přejezdem. Glean pro větší účinost jako tank mix s dicopurem. Děkuji
Choroby řádí, ale na fotkách máš zdravou pšenici, takže za mě tak leda 0,15 Atlasu nebo Taliusu proti padlí. Na Glean se vyser a po Logranu dočisti v případě potřeby Dicopurem. Naaplikuj fungicid s krácením a insekticidem a za dva dny Dicopur.
S jarní pšenicí nemám přiliš zkušeností, a tak se ptám, jakou odrůdu mi doporučíte? Střední půdy - červenice, n.v. 400 m n.m., předplodina ozimá pšenice (no to není ideál, jde o nově získané pole a předchůdce trpěl na trávovité plevele, takže nechci dávat ječmen, abych to mohl případně v pšenici řešit...), spíše vyšší intezita pěstování. Před setím předpokládám 200 kg NPK 12-24-12 + 100 L DAMu (63 kg N), pak po vzejití 150 kg LAD (40 kg N). Na jakou vyši přibližně dále dohnojit (cíl potravina)? Počítám-li 24 kg N x 6 tun = 144 kg N? Diky.
Duke píše:S jarní pšenicí nemám přiliš zkušeností, a tak se ptám, jakou odrůdu mi doporučíte? Střední půdy - červenice, n.v. 400 m n.m., předplodina ozimá pšenice (no to není ideál, jde o nově získané pole a předchůdce trpěl na trávovité plevele, takže nechci dávat ječmen, abych to mohl případně v pšenici řešit...), spíše vyšší intezita pěstování. Před setím předpokládám 200 kg NPK 12-24-12 + 100 L DAMu (63 kg N), pak po vzejití 150 kg LAD (40 kg N). Na jakou vyši přibližně dále dohnojit (cíl potravina)? Počítám-li 24 kg N x 6 tun = 144 kg N? Diky.
Zjisti si, která odrůda je k dispozici. Co mám info, už je to dost vyprodané. Hnojení ok.
Zdravím, jakou byste doporučili odrůdu jarní pšenice ? Vím že je to dotaz, jak ze základní školy, ale je to náhradní řešení, přebrali jsme pole, kde byla vojtěška 5 let a je to tak utuženy, že se to nedalo připravit na setí ozimé. Zatím roztrháno kypřičem a jak trochu naprší a případně namrzne, tak zkusím znovu oračku.
Čili bude to jen na 1 rok, proto bych rád nějakou blbuvzdornou odrůdu, ideálně starší kvůli ceně
Kvalitu neřeším, potřebuji nějaký kompromis mezi výnosem, zdravím a poléháním. Tak nějak střední intenzita pěstování, předpokládám 1 fungicid a 1 regulaci. Tlak škůdců ani chorob nijak enormní.
Půdy středně těžké, přísušková oblast, 420 m n.m., teď na podzim aplikováno hnojivo NPK 6-26-30 asi 70 kg na ha do zásoby (měl jsem nachystáno na ozimou
) tudíž na jaře před setím asi hnojit nebudu vůbec, když je to po vojtěšce, nebo je potřeba pár kg N ?
V průběhu vegetace samozřejmě s nějakým přihnojením počítám, do celkového N cca 150 kg, ale kolik může být N v půdě po vojtěšce, 80, 100 kg
Díky když někdo poradí.
Čili bude to jen na 1 rok, proto bych rád nějakou blbuvzdornou odrůdu, ideálně starší kvůli ceně

Kvalitu neřeším, potřebuji nějaký kompromis mezi výnosem, zdravím a poléháním. Tak nějak střední intenzita pěstování, předpokládám 1 fungicid a 1 regulaci. Tlak škůdců ani chorob nijak enormní.
Půdy středně těžké, přísušková oblast, 420 m n.m., teď na podzim aplikováno hnojivo NPK 6-26-30 asi 70 kg na ha do zásoby (měl jsem nachystáno na ozimou

aram píše:Zdravím, jakou byste doporučili odrůdu jarní pšenice ? Vím že je to dotaz, jak ze základní školy, ale je to náhradní řešení, přebrali jsme pole, kde byla vojtěška 5 let a je to tak utuženy, že se to nedalo připravit na setí ozimé. Zatím roztrháno kypřičem a jak trochu naprší a případně namrzne, tak zkusím znovu oračku.
Čili bude to jen na 1 rok, proto bych rád nějakou blbuvzdornou odrůdu, ideálně starší kvůli ceně![]()
Půdy středně těžké, přísušková oblast, 420 m n.m., teď na podzim aplikováno hnojivo NPK 6-26-30 asi 70 kg na ha do zásoby (měl jsem nachystáno na ozimou) tudíž na jaře před setím asi hnojit nebudu vůbec, když je to po vojtěšce, nebo je potřeba pár kg N ?
V průběhu vegetace samozřejmě s nějakým přihnojením počítám, do celkového N cca 150 kg, ale kolik může být N v půdě po vojtěšce, 80, 100 kg
Díky když někdo poradí.
Rozdrapal bych to a nasel ozimou, může se Ti stát, že se to nepodaří připravit ani pod jařinu.
Bohužel už jsem rozhodnutej, uklizeny stroje apod.
Pokud to prostě ani za měsíc nepůjde nějak důstojně orat, tak zkusím počkat do ledna, pokud ani tehdy, tak terrano a na jaře zaset. Teď když bych to chtěl alespoň rozrýpat na setí pšenice, tak udělám takovy hroudy, do kterejch to nepůjde ani zaset, leda bych tam jel tak 3 krát s kompaktorem, kterej nemáme
Ale když už o tom mluvíš .. myslíš, že nevadí, když to po vojtěšce nezvořu ? Byl jsem od toho docela odrazován, že pak po bezorebce to před žněma stejně vyleze a musí se to desikovat ..
A co případně dlátový pluh ala Teraland a obdoby ? To by bylo řešení ?
Pokud to prostě ani za měsíc nepůjde nějak důstojně orat, tak zkusím počkat do ledna, pokud ani tehdy, tak terrano a na jaře zaset. Teď když bych to chtěl alespoň rozrýpat na setí pšenice, tak udělám takovy hroudy, do kterejch to nepůjde ani zaset, leda bych tam jel tak 3 krát s kompaktorem, kterej nemáme

Ale když už o tom mluvíš .. myslíš, že nevadí, když to po vojtěšce nezvořu ? Byl jsem od toho docela odrazován, že pak po bezorebce to před žněma stejně vyleze a musí se to desikovat ..

aram píše:Bohužel už jsem rozhodnutej, uklizeny stroje apod.
Pokud to prostě ani za měsíc nepůjde nějak důstojně orat, tak zkusím počkat do ledna, pokud ani tehdy, tak terrano a na jaře zaset. Teď když bych to chtěl alespoň rozrýpat na setí pšenice, tak udělám takovy hroudy, do kterejch to nepůjde ani zaset, leda bych tam jel tak 3 krát s kompaktorem, kterej nemáme![]()
Ale když už o tom mluvíš .. myslíš, že nevadí, když to po vojtěšce nezvořu ? Byl jsem od toho docela odrazován, že pak po bezorebce to před žněma stejně vyleze a musí se to desikovat ..A co případně dlátový pluh ala Teraland a obdoby ? To by bylo řešení ?
Vojtěšku tam budeš mít ještě 2 roky. Zpracování nechám na Tobě

Tele prosimtě nějaky tipy, kterej herbicid zarazí vojtěšku v té jarní pšenici nejvíc ? Říkal jsem si, že tam zajedu teď s levnym Mustangem a potom kdyžtak ještě Biplay+Starane, kterej budu kupovat na ječmen.
S tím, že to tam bude furt i tak, jsem samozřejmě smířenej ...

aram píše:Tele prosimtě nějaky tipy, kterej herbicid zarazí vojtěšku v té jarní pšenici nejvíc ? Říkal jsem si, že tam zajedu teď s levnym Mustangem a potom kdyžtak ještě Biplay+Starane, kterej budu kupovat na ječmen.S tím, že to tam bude furt i tak, jsem samozřejmě smířenej ...
Udělal bych Mustanga a sral na to.
Důležitý dotaz .. ten zákaz glyfosátu je zakázán i v pšenici ? Mám tedy asi problém .. ta jarka je na některých místech pole dost zarostlá vojtěškou, počítal jsem s desikací .. jak to tedy je ? Je to ve všech potravinářských plodinách opravdu zakázané ?
Jako normálně na férovku se musím zeptat .. je možné, že to na váze poznají, že to bylo stříkáno ? To by byl asi úlet, ne ? Jako nic proti úbytku chemie v zemědělství .. glyfosát jsem použil na jedno pole asi před 2 nebo 3 lety, ale letos to vidím jako jediné řešení ..

Jako normálně na férovku se musím zeptat .. je možné, že to na váze poznají, že to bylo stříkáno ? To by byl asi úlet, ne ? Jako nic proti úbytku chemie v zemědělství .. glyfosát jsem použil na jedno pole asi před 2 nebo 3 lety, ale letos to vidím jako jediné řešení ..
aram píše:Důležitý dotaz .. ten zákaz glyfosátu je zakázán i v pšenici ? Mám tedy asi problém .. ta jarka je na některých místech pole dost zarostlá vojtěškou, počítal jsem s desikací .. jak to tedy je ? Je to ve všech potravinářských plodinách opravdu zakázané ?![]()
Jedna odpověď zde: https://www.agromanual.cz/cz/pripravky/ ... -super-360
Zrovna dnes jsem řešil likvidaci vojtešky v Jj s jedním zemědělcem a Saracen max v plné dávce ji zatím slušně retarduje. Uvidíme o žních.
Ok, a obyčejný herbicid bych mohl třeba použít ? Myslím jako třeba mustang, biplay .. Nebo to ještě může nadělat paseku i v samotné pšenici, či se to objevit v zrnu ? Že bych to postříkal příští týden .. hrubý odhad sklizně -jarky je nejdříve přelom čec-srp.
aram píše:Ok, a obyčejný herbicid bych mohl třeba použít ? Myslím jako třeba mustang, biplay .. Nebo to ještě může nadělat paseku i v samotné pšenici, či se to objevit v zrnu ? Že bych to postříkal příští týden .. hrubý odhad sklizně -jarky je nejdříve přelom čec-srp.
Po vymetání mám vyzkoušen pouze Starane.
• Stránka 1 z 1