Technologie pěstování brambor...
• Stránka 1 z 1
Technologie pěstování brambor...
Ahoj, chlapi pište mě sem prosim jak a čim sázíte brambory, připravujete půdu pro brambory, ošetřujete během vegetace-i postřiky, sklízíte, odrůdy co pěstujete apod... Děkuji předem.
Re: Technologie pěstování brambor...
klasicky-připravím radličkama a sázím 2 řádkovým sazečem,ale mám toho do 3 hektarů.Tonda píše:Ahoj, chlapi pište mě sem prosim jak a čim sázíte brambory, připravujete půdu pro brambory, ošetřujete během vegetace-i postřiky, sklízíte, odrůdy co pěstujete apod... Děkuji předem.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet
Na podzim zaořeme hnůj, na jaře srovnáme a pohodíme mix NPK a Draselné soli, nakypříme kultivátorem. Sází se s 2 SaBP upraveným sazečem na 70 cm, po zasázení se lehce zaválí dřevěným válem. Po 14. dnech první proorávka na slepo s připojenýma bránama a hned na to následuje postřik herbicidy, dávka vody 400 L/ha. Po asi 3. týdnech další proorávka kvůli přihrnutí hlíny. Podle signalizace postřik proti mandelince a plísni bramborové, aplikace podle výskytu 3 - 5x během vegetace. Při prvních aplikacích Fungicidů přidávám i Campofort a Močovinu. Třetí proorávka zpravidla koňským potahem. Sklízíme mezi posledními v oblasti protože máme dlouho zachovanou nať a likvidujeme ji asi týden před vyoráváním mechanicky.Sklizeň ručně, vyorávání obstará TEK.
Každý člověk má právo na můj názor.
Chtěl jsem se zeptat jestli jdou sázet brambory za použití 3 radicového hrobkovače a malotraktoru.Lámu si stím hlavu jsem zemědělec na baterky.
Dík za odkaz na video nebo radu.
Martin

Dík za odkaz na video nebo radu.
Martin
Dají se sázet. Kdysi jsme to dělali tak, že jsme na podzim zorali a zrotavátorovali pole, potom jsme na podzim vzali to oborávací radýlko a udělali hrobky do kterých jsme na jaře ručně pokládali sadbu a zahrnovali ocelovýma hraběma. Byla to těžká práce. Sazeč je mnohem lepší.
Překovejme meče v pluhy a naopak
v době hodně minulé jsme to dělali tak že se pole na jaro řádně připravilo, pak se udělali hrobkovacími radlicemi řádky, do těch se naházely brambory a nad ty se udělali hrůbky, je to ale náročné na přesnost (nesmí ti malotraktor uhnout)
Bolde díky přesně takhle jsem to dělal šlo to na ... ale těch pár brambor jsme se ženou zasadili.
Miky tak jsem to chtěl dělat příští rok.Sázíme jen pro nás a naší havěť to znamená sklidit tak 3metráky a sazeč se mi zdá drahej.Do teď to dělala žena ručně.
Martin
Miky tak jsem to chtěl dělat příští rok.Sázíme jen pro nás a naší havěť to znamená sklidit tak 3metráky a sazeč se mi zdá drahej.Do teď to dělala žena ručně.
Martin
no ještě je varianta udělat pouze řádky, naházet brambory, zahrnout hráběmi. a až vyrazí nad povrch tak obhrnout. Každopádně pokud potřebuješ jen 3q tak je rozumnější sehnat místního zemědělce, domluvit se na vzájemné pomoci. On zasadí, ošetří, vyorá, a vy mu půjdete pomoci a za tu pomoc si vezmete brambory. Já osobně bych takovou pomoc uvítal, navíc většinou sbírám jen konzumní brambory a krmné nechávám, neb se sběr nevyplatí (zatím nemám zvířectvo) a tudíž to sběračům nechávám za odvoz.
U nás je zemědělství úplně mrtvý všude pastviny a krávy na maso.Maximálně řepka,oves,ječmen.Tak o žádný výpomoci nemůže být řeč.
Bydlím kousek od Tachova asi 4km od Němec a tam je to o něčem jinym.
Dík
Bydlím kousek od Tachova asi 4km od Němec a tam je to o něčem jinym.
Dík
Zdar borci.
Tak nějak vlivem sucha či kýho čerta nezabral sencor a v řádcích si volně vybujela lebeda a merlíky. Dá se to v tomto pokročilém stádiu nějak řešit? Jednoděložné jsem zlikvidoval targou celkem bez problémů, avšak lebeda a spol zde má své dostaveníčko. Zkusil jsem ještě sencor aplikaci post avšak zatím nic, mírně popáleno ale větší účinek nevidno.
Tak nějak vlivem sucha či kýho čerta nezabral sencor a v řádcích si volně vybujela lebeda a merlíky. Dá se to v tomto pokročilém stádiu nějak řešit? Jednoděložné jsem zlikvidoval targou celkem bez problémů, avšak lebeda a spol zde má své dostaveníčko. Zkusil jsem ještě sencor aplikaci post avšak zatím nic, mírně popáleno ale větší účinek nevidno.
Tak na lebedu jedině možná knottový postřikovač s Roundopem
Překovejme meče v pluhy a naopak
bold píše:Zdar borci.
Dá, sádlem, lidským

jo, to jsem předpokládal
Jelikož mám předžňovou horečku tak brambory musí počkat anóbrž si s plevelem poradí v září mulčovač.

- Mr.Equable
-
Jelikož se o bramborá stará bratranec a to dosti mizerně, tak nám každý rok lebeda zaroste brambory a funguje na to jedině nejspíš ono sádlo lidské. Taky připravujeme před žněma, tak na to budeme muset někdy až počasí dovolí.
Práce je to těžká, namáhavá a nikdy nekončící. Všichni jsme se pro ni rozhodli dobrovolně. Alespoň já jsem se rozhodl dobře. Do "fabriky" bych se nechtěl vrátit.
no letos to uteklo hodně, ale brambory jsou spíše okrajová záležitost. Do sklepa budou 

Já stříkám Cetus (Sencor smícháný s Commandem) a zůstalo mi hodně výdrolu řepky. Ale už jsem se poučil z loňska kdy bylo taky sucho a Cetus nepůsobil jak by měl a pak vylezla řepka a lebeda, tak jsem si letos brambory pohlídal a střikl jsem je ještě Titusem a jsou pěkně čisté.
- Mr.Equable
-
Potřeboval bych poradit nějakej postřik na mandelinku. Už jsem aplikoval Mospilan a mandelinky nic, furt žerou.
Práce je to těžká, namáhavá a nikdy nekončící. Všichni jsme se pro ni rozhodli dobrovolně. Alespoň já jsem se rozhodl dobře. Do "fabriky" bych se nechtěl vrátit.
biscaya- zatím funguje. Na mospilan byli rezistentní už před několika lety
- Mr.Equable
-
dík. zkusim někde drobet sehnat.
nurelle podléhá hlášení- bacha na to.
Zdravím,prosím o radu,objevilo se mě v bramborech rdesno,stříkáno 0,5 kg Sencor+30 g Titus a žádná reakce.
jezevec píše:Zdravím,prosím o radu,objevilo se mě v bramborech rdesno,stříkáno 0,5 kg Sencor+30 g Titus a žádná reakce.
Tak určitě bude trochu retardované a brambory by ho mohli přerůst.
Zdravím, chci pořídit plečku s formovačem řádků, může mi někdo poradit? Dík
• Stránka 1 z 1