Úbytek látek v ovoci a zelenině - čim to je ?

Příspěvky: 94
Registrován: 25 bře 2008 21:34

Úbytek látek v ovoci a zelenině - čim to je ?

Příspěvekod sandy » 09 led 2014 01:01

Mohl by prosím někdo trochu fundovaně říci, proč došlo za posledních min. 20 let k zásadnímu úbytku látek - jako je vápník, kyselina listová , magnezium a vitamín B6, v zelenině a ovoci ? Je to chemickou ochranou, hnojením či genetikou ?
Obrázek

Uživatelský avatar
Příspěvky: 135
Registrován: 01 kvě 2008 20:10
Bydliště: okres Klatovy

Re: Úbytek látek v ovoci a zelenině - čim to je ?

Příspěvekod Pavel Toman » 09 led 2014 09:45

Důvod je jednoduchý. Do roku 1990 se hnojilo a vápnilo... a to tím stylem že se nešetřilo. Např draslíku se před rokem 1990 hnojilo v dávce 50 - 70 kg/ha, dnes je to asi kolem 6 kg/ha. U fosforu to samý, vápník, hořčík taktéž. Jen dusík nemá takový výrazný propad, ikdyž se jím také hnojí míň. Bohužel se hnojí jen dusíkem a v půdě je nerovnováha.
Když pak nejsou v půdě živiny, nemůžou rostliny vytvářet další látky jako jsou vitamíny, kyseliny atd.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 1662
Registrován: 11 čer 2007 23:17
Bydliště: Rokycany-Radnicko

Re: Úbytek látek v ovoci a zelenině - čim to je ?

Příspěvekod neznalek » 09 led 2014 11:24

taky možná tím, že tak do toho roku 90 mohlo být krom exotickeho ovoce/zeleniny pres 80% domaci produkce- tedy v pořádku .....dneska je to tak nejak naopak - vetsina dovoz a víme, co se sem vozí....jinak souhlasim s prispevkem Pavla....

Příspěvky: 2021
Registrován: 06 říj 2007 12:21
Bydliště: Suchodol

Re: Úbytek látek v ovoci a zelenině - čim to je ?

Příspěvekod tele » 09 led 2014 19:09

Bude tam určitě i odrůdový vliv, např. brokolice dnes a před 20 lety jsou velice rozdílné rostliny, další věc je skladovatelnost, když dnes se určité druhy ovoce a zeleniny můžou skladovat v ochranné atmosféře déle než rok a vůbec metodika rozboru - jaro, léto, trh, supermarket. Další věc je, nejsou-li výsledky z nějakého důvodu selektivně interpretovány, protože ty rozdíly obsahu živin jsou opravdu veliké a u cca 95 % vzorků mají sestupnou tendenci a to je velice nepravděpodobné. Navíc je tam chyba :lol: a víme dobře, že papír snese všechno.

Příspěvky: 94
Registrován: 25 bře 2008 21:34

Re: Úbytek látek v ovoci a zelenině - čim to je ?

Příspěvekod sandy » 09 led 2014 21:11

Tak nějak podobně ten důvod může vypadat, jenže to nemůžeme posoudit s přesvědčením... Osobně si laicky myslím, že je to všechno tím, jak se to tzv. "vyhání práškama", ale ani tak ne na poli, ale v laboratořích ... jak plodiny, tak zvířata. A ta genetika v tom má určitě významný podíl, všechno rychle hrrrr a jak pak ten chudáček rostlinka či brojler to mají stihnout, "když nemaj čas". Ale to všichni asi víme..

Zpět na Ostatní kolem rostlin

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník