Poľnohospodárstvo

Poľnohospodárstvo

Příspěvekod hektor » 22 dub 2012 14:17

Dobrý deň mám 17 rokov chcel by som sa chcel spýtať ako začať efektívne farmárčiť aby som mal nejaký zisk, napr čo chovať, siať a podobné, vlastním 6 Ha , čo hlavne si mám kúpiť ďakujem za všetky rady

Re: Poľnohospodárstvo

Příspěvekod farmářJH » 22 dub 2012 14:42

vysokou zemědělskou, nejlépe.... 6ha....konopí?

Zisk můžeš mít na jedné šestikotcové králíkárně. Ale jaký. Jestli si myslíš, aby tě to uživilo, musím tě zklamat. Jak ti to nejlépe přiblížit? slyšel jsi už někdy, jak se rozpočítávají obraty na osobu třeba v družstvu? že milion na osobu obratu je minimum?? to je prostě objem příjmu bez výdajů na " hlavu". Na milion příjmu je řekněme 600tis. výdajů, ze zbytku poplatíš daně, soc zdrav atd a zbyde ti....tramtaradá 250tis, tedy něco přes 20tis. před zdaněním , coby tvá mzda.

Teď pokud jsi to myslel na to uživení, tak mi řekni, při plodinách obvyklých či chovech, jak toho dosáhneš. Takže si dovolím tohle zavrhnout.

Tedy myslíš něco, co by se uživilo i s technikou. Buďto údržba a dotace, nebo nějaký chov. 6ha není zrovna na držení celé řady strojů potřebných pro střídání plodin. Je to tak na extenzivní chov. U ovcí max 30ks kvůli intenzitě, ale z toho tak 20 chovné stádo. Speciální chovy bych asi zavrhl. Ustajování koní, nebo extenzivní výkrm dobytka. A u toho dobytka, bude problém se službami a zásobami krmiva - u tebe senáže. A hlavně to budeš muset být schopen zvládnout sám.

6ha ti nedává velké možnosti. Návrat k bodu 1) .... konopí? :D
Každý pokrok jde pomalu,ale ani Řím nepostavili přes noc!

Příspěvekod CaseMXU » 22 dub 2012 16:53

Plně souhlasím s farmářem JH.Jestli si myslíš že tě 6 ha uživí tak na to raději zapomeň.6 ha je akorát jen tak si přividělávat při práci.Když by jsi chtěl aby tě to opravdu uživilo viděl bych to alespoň na 30-40 ha a pěstovat obilniny.

Příspěvekod Petr.J » 22 dub 2012 18:11

Zdravím,
pokud bych se měl k tomu vyjádřit já, tak mohu říct, že s kolegama souhlasím tak na půl. Pač máš na výběr 2 možnosti.
K té 1. tak to je jak už se tu říkalo, zaseješ si obilí, či řepku, máš to hned zaseté a sklizené (počítám že ve službě), ale z 6ti ha se ti to opravdu nevyplatí...tak maximálně si z dotací zpříjemníš prázdniny, ale na obživu (nedej bože živení rodiny) to není.
U té 2. varianty... nevím z jaké jsi polohy ( jestli nějaká podhorská, tak to nemá opravdu smysl), ale pokud někde kde se dá normálně pěstovat zelenina atd. tak by to šlo. Je to o tom, že budeš hold dřít jak mezek od rána do večera ( pač co se týče zeleniny je náročnost mnohem vyšší než obilniny atd), do toho bys to mohl propojit s nějakým volným chovem krav atd a tvoje produkty nabízet po okolí. Co jsem si všiml, tak lidi pomalinku začínají více nakupovat takhlem od prvovýrobců, pač jsou mnohem chutnější a kvalitnější než ty srač.. z hypermarketů.
Touhle cestou by to šlo k uživení, pač u zeleniny můžeš mít čistý zisk z 1 ha až 200tis. dle plodiny ( paprika, rajčat, česnek atd.)
Ale jak říkám, je to o dřině a mnoha bezesných nocí :-)

Zpět na Co se sem nevešlo