Domácí zpracování výpěstků.
Příspěvků: 3
• Stránka 1 z 1
Domácí zpracování výpěstků.
Syn má dvacet ha, domácí havěť a tři kozy, jedna dává 2l mléka, synova přítelkyně z toho dělá sýry pro domácí spotřebu. Syn tíhne k tomu nepoužívat chemii, ale zatím ji používá kvůli zisku z ha. Ptám se jak doma skladujete jaké obilí než je melete na mouku, v čem děláte těsto a pečete rohlíky a chleba a jiné. My zatím vše strkáme do mrazáku - nemletý mák, houby syrové i sušené. Šlo by dát do mrazáku i obilí, pohanku, špaldu? Co vy?
Re: Domácí zpracování výpěstků.
do mrazáku asi ano, ale proč? Suché obilí je skladovatelné dobře. Já mám starou sýpku nad chlévem (pšenice,oves,ječmen) a pak prostor v domě zvaný komora, kde dávám špaldu žito a když bude tak tam umístím i mák a pod. špaldu loupu na šroťáku, pak fukárkem pročistím, melu na mlýnku na kafe, těsto dělám na robotu z vývařovny.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet
Re: Domácí zpracování výpěstků.
Dobře suché obilí zcela určitě není nutné uchovávat v chladu, ale je nutné v chladu uchovávat déle skladovanou celozrnnou mouku. Po semletí se mouka musí nechat několik dnů odpočinout a mírně zoxidovat, protože z čerstvě namleté tzv. zelené mouky, jsou pekařské výrobky hrubé a postrádají chuť. Zhruba po 10 dnech odpočinku semleté mouky jí můžete uchovánat v mrazáku bez problémů mnoho měsíců.
Já doma peču po mnoha letech expedimentování už jenom "celozrnný klíčený chleba" a zásadně v troubě.
Ještě bych se ráda zmínila o chemii, používané v zemědělství. Je to velmi zajímavé, ale lidé s citlivostí na pečivo, nemají žádné problémy pokud je výrobek udělaný z mouky, která byla uskladněna klasickou metodou (tzn. suché obilí někde na půdě či sýpce). Úpně jiné reakce mají nemocní lidé, pokud je pečivo vyrobné z mouky, která pochází ze zrní uskladněného ve velkých silech. Když jsme pátrali po důvodech, zjistili jsme, že při naskladňování zrna do sil se přimíchávají různé chemikálie, které potlačují výskyt chorob a plísní. A toto je zřejmě podstatná část zdravotních problémů mnoha lidí.
Používání umělých hnojiv a chemikálií přímo při výrobě obilí, zdá se nevyvolává tak významné zdravotní potíže, ikdyž samozřejmě ideální to není.
Petra
Já doma peču po mnoha letech expedimentování už jenom "celozrnný klíčený chleba" a zásadně v troubě.
Ještě bych se ráda zmínila o chemii, používané v zemědělství. Je to velmi zajímavé, ale lidé s citlivostí na pečivo, nemají žádné problémy pokud je výrobek udělaný z mouky, která byla uskladněna klasickou metodou (tzn. suché obilí někde na půdě či sýpce). Úpně jiné reakce mají nemocní lidé, pokud je pečivo vyrobné z mouky, která pochází ze zrní uskladněného ve velkých silech. Když jsme pátrali po důvodech, zjistili jsme, že při naskladňování zrna do sil se přimíchávají různé chemikálie, které potlačují výskyt chorob a plísní. A toto je zřejmě podstatná část zdravotních problémů mnoha lidí.
Používání umělých hnojiv a chemikálií přímo při výrobě obilí, zdá se nevyvolává tak významné zdravotní potíže, ikdyž samozřejmě ideální to není.
Petra
Příspěvků: 3
• Stránka 1 z 1
Kdo je online
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 28 návštevníků