Náhonová spojka Z7211

Náhonová spojka Z7211

Příspěvekod EKOLOG » 29 říj 2012 23:02

Zasekla se mi páčka přepínání náhonové spojky - zůstala v poloze 2, kdy pohání zadní vývod a ramena. S kamarádem jsme oddělali víko převodovky, ale tam nic zlomeného nebylo. Vypadá to na větší opravu v dílně. Nebo mi ještě můžete něco poradit ? Jak moc riskuji poškození čerpadla hydrauliky při těchto teplotách, pokud nastartuju motor (mám vyhřívání motoru) ?

Re: Náhonová spojka Z7211

Příspěvekod bold » 30 říj 2012 08:58

pokud se kousne tak zlomeného nic nebude. Když jste mělo víko dole, tak šlo pohybovat páčkou? šlo pohnout táhlem řazení v převodovce (šroubovákem)? čerpadlo by to vydržet mělo, pokud máš olej který tam má být. Sice se předpokládá zapnuté čerpadlo jen při potřebě, ale jsou stroje které ho vyžadují zapnuté pořád. Jakou to má souvislost s vyhříváním motoru? :)
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Příspěvekod frturek1 » 30 říj 2012 12:15

občas se mi něco podobnýho stane bud nejde vipnout a nebo zapnout, chce to vetsinou aspon v mim pripade trochu trpelivosti trosku sem tam poopojet zaverglovat s nahonovou spojkou i pakou nahonu a melo by se podarit pokud tam neni nejakej problem v ohle vidicce treba nebo neco podobnyho

Příspěvekod Martis » 30 říj 2012 14:14

Zkontroluj těch pár šroubů pod řadící pákou, každý šroub má jakýsi oválný hrot (uvnitř má pružinu) a ten drží ozubené kolo rychlosti či náhonu. Teď hned nevím který šroub je na náhon, ale asi to bude ten úplně vlevo. Muže být vadný šroub nebo to máš přeházené.
Samí vole, ale stádo nikde ...

Příspěvekod EKOLOG » 31 říj 2012 21:55

bold píše:pokud se kousne tak zlomeného nic nebude. Když jste mělo víko dole, tak šlo pohybovat páčkou? šlo pohnout táhlem řazení v převodovce (šroubovákem)? čerpadlo by to vydržet mělo, pokud máš olej který tam má být. Sice se předpokládá zapnuté čerpadlo jen při potřebě, ale jsou stroje které ho vyžadují zapnuté pořád. Jakou to má souvislost s vyhříváním motoru? :)

To táhlo je zaseklé, ani po sundání víka převodovky s ním nelze pohnout.

K tomu vyhřívání motoru: v návodu k traktoru (str.112) píšou, že při startování motoru se zapnutým čerpadlem hydrauliky při nižších teplotách nedojde k nasátí ztuhlého oleje do čerpadla a může dojít k poškození čerpadla. Předpokládám správně, že ohřev motoru elekrikou částečně prohřeje i převodovku a ten problém zmírní ? Nebo bude lepší traktor zaplachtovat a dát pod něj el.ohřívač a tak ohřát olej ? Bohužel zatím parkuju venku.

Příspěvekod slava » 31 říj 2012 22:13

ohrev motoru urcite neprohreje prevodovku pokud mas obavy z poskozeni cerpadla tak ho muzes vypnout volici packou otacek vyvodu tim ze ji das do polohy uprostred

Příspěvekod EKOLOG » 31 říj 2012 22:14

frturek1 píše:občas se mi něco podobnýho stane bud nejde vipnout a nebo zapnout, chce to vetsinou aspon v mim pripade trochu trpelivosti trosku sem tam poopojet zaverglovat s nahonovou spojkou i pakou nahonu a melo by se podarit pokud tam neni nejakej problem v ohle vidicce treba nebo neco podobnyho

Chci zkusit nastartovat motor a trochu se projet v terénu, jestli se to neuvolní. Nevím, zda taky lehce nepoklepat na vývod.

Jinak musím dát traktor na dílnu a celý ho v zadu rozeberou a podívají se do místa, kam to táhlo vede. To se na zahradě dělat nedá. Cena opravy je ale v tisících.

Prošel jsem celou diskusi a nikdo tu takový problém neměl. Ten traktor ale poháněl lesní lanovku a tak asi dostal zabrat. Od jara opravujem a stále se objevují nové závady a to stál 160 tisíc. Pěkně jsem naletěl na novou kastli.

Příspěvekod EKOLOG » 31 říj 2012 22:17

slava píše:ohrev motoru urcite neprohreje prevodovku pokud mas obavy z poskozeni cerpadla tak ho muzes vypnout volici packou otacek vyvodu tim ze ji das do polohy uprostred

No o tom je celá závada, že s tou páčkou nejde pohnout a zasekla se v té 2.poloze od spoda.

Příspěvekod slava » 31 říj 2012 22:27

ja to vim ale mluvim o pacce na volbu otacek vyvodove hridele 540/1000 ta je pod sedadlem mezi nohama uprostred tou se da vypnout nahon a zaroven cerpadlo i kdyz je zapnuta ta packa na strane

Příspěvekod EKOLOG » 31 říj 2012 22:50

slava píše:ja to vim ale mluvim o pacce na volbu otacek vyvodove hridele 540/1000 ta je pod sedadlem mezi nohama uprostred tou se da vypnout nahon a zaroven cerpadlo i kdyz je zapnuta ta packa na strane

Díky moc za tip, tak to mě nenapadlo a ani mého kamaráda, který se v traktorech vrtá roky. Jde mi hlavně o to, abych nezapínal to čerpadlo, pokud je vše ještě studený.

Příspěvekod neznalek » 31 říj 2012 23:10

máme 7745 v rodině od roku 91 (nový), hydraulicke čerpadlo pokud mne pamět neklame je ještě původní a v 98% života tohho traktoru je čerpadlo zapnute...i v zime... Spravně by se tedy mělo vypínat, ale tim že ho vypínat nebudete určitě hned neodejde...

Příspěvekod slava » 01 lis 2012 07:34

popravde ani ja ho nevypinal ale po zkusenostech kdyz jsem mulcoval se 7045 strane na kterych se tezko udrzi i koza a jezdil jsem pricne tak vzdy smerem dolu asi cerapdlo bylo bez oleje a po skonceni prace jsem to jiz nezvedl takze me to stalo nove cerpadlo a uz si davam pozor aby nebehalo zbytecne

Příspěvekod bold » 01 lis 2012 13:39

slava píše:popravde ani ja ho nevypinal ale po zkusenostech kdyz jsem mulcoval se 7045 strane na kterych se tezko udrzi i koza a jezdil jsem pricne tak vzdy smerem dolu asi cerapdlo bylo bez oleje a po skonceni prace jsem to jiz nezvedl takze me to stalo nove cerpadlo a uz si davam pozor aby nebehalo zbytecne

v návodu je uvedeno množství oleje při práci na svazích, mám pocit že se zvyšuje základní náplň o zhruba 4 litry. Každopádně je tam upozornění že při práci na svazích musí zůstat dostatek oleje pro práci hydrauliky 8)

Příspěvekod bold » 01 lis 2012 13:56

Osobně bych předpokládal možné poškození vývodového hřídele. Pokud to někde něco pohánělo tak mohlo dojít k opotřebení nebo prohnutí a nyní se to kouslo. Ještě bych nezoufal. V klidu vypustit olej z převodovky, sundat celý blok čerpadla a podívat se v jakém stavu je hřídel vývodu. Zakoupit nové těsnění a 2ks O kroužků (záležitost pár korun) za spodu lze zjistit defekt táhla, nebo hřídele. Lze rovněž demontovat celou zadní část vývodu a prověřit stav. Tohle lze provést doma.
pokud se traktor používá v dopravě tak lze vypnout pákou volby otáček, jak zde již podotkl slava. Ovšem doporučuju prověřit stav.
žhavící tělísko v bloku není schopno ohřát olej v převodovce, ale předpokládám že všichni jsme provozovali v zimě čerpadlo se studeným olejem, jde spíš o "náraz" který dostane čerpadlo při startu, páč to je obvykle plný plyn.

Zpět na UŘ I