čelní nakladač technický průkaz
• Stránka 1 z 1
čelní nakladač technický průkaz
zdravim chci se zeptat má být k čelnímu nakladači technický průkaz či nikoliv.mam fungl nový a prodejce mi k němu nic nedal jen příručku k užívání.Dále měl by být k čelnímu nakladači strojní průkaz na čelní nakladače?díky
Re: čelní nakladač technický průkaz
Jakou značku nakladače máte? Ano, pokud máte čelní nakladač, měl by jste podle mých informací mít strojní průkaz. Já si ho dělal loni v únoru takže pohoda 

- honzak 1986
Zdravím, mám tract lift 260sli, bezvadný pomocník a bez problému funguje naplno, koupil jsem ho úplně nový z Humpolce a dostal jsem k němu techničák. To slyším poprvé, že na čelní nakladač u traktoru potřebuješ strojní průkaz. Když jsem ho byl v Humpolci kupovat, tak jsme měli s prodejcem asi hodinovou debatu jen o čelním nakladači a vůbec se nezmínil o strojním průkazu. Vždyť je to vlastně jen nářadí na traktoru.
Nářadí k traktoru to sice je, ale to nářadí spolu s traktorem je vlastně "plnohodnotný" kolový nakladač, takže proto strojní průkaz. Nevim jestli je to pravda, ale když jsem to dělal, tak jsem se toho pána co nás to učil ptal a on mi toto také potvrdil, tak nevim. Já ho mám, takže to už neřeším.
ten strojnicky prukaz je zapotrebi pokud bude nakladac obsluhovat osoba v pracovnim pomeru kdyz si pro sebe koupim nakladac tak se to na mne nevztahuje nemusim mit zadne skoleni a zkousky je to jako napr. smotorovou pilou tu muze pouzivat kazdy jeji vlastnik ale pokud ji pouzivam v zamestnani tak musim mit kurs a skoleni
- honzak 1986
tak to je potom v pohodě.
slava píše:ten strojnicky prukaz je zapotrebi pokud bude nakladac obsluhovat osoba v pracovnim pomeru kdyz si pro sebe koupim nakladac tak se to na mne nevztahuje nemusim mit zadne skoleni a zkousky je to jako napr. smotorovou pilou tu muze pouzivat kazdy jeji vlastnik ale pokud ji pouzivam v zamestnani tak musim mit kurs a skoleni
Jo ale až někomu štrechneš auto nebo nedejbože způsobíš úraz resp.pracovní neschopnost,tak mi věř že policajty,inspektorát BP resp. soud tohle zajímat nebude a budou na tebe koukat jako že jedeš bez papírů,takže vše je to o tom "než se něco stane",já jsem v takovém případě dostal 2 roky podmínku a zákaz činnosti,takže nad takovými radami že na to nic nepotřebuješ hodně dobře popřemýšlej jestli ti to za to stojí.
neni to tak neco jineho je pojizdny pracovni stroj ale tady se bavime dodatecne namontovanem naradi na traktor stale to je jen traktor at mam neco ve predu nebo vzadu kdyz si dam do zadnich ramen podkop tak se z toho take jeste nestane bagr ale je to traktor s naradim zrovna tak jerabove rameno nebo stohovaci vidle pripadne radlice na snih take neudela z traktoru buldozer
- honzak 1986
Tak musí být ten strojní průkaz k tomu čelnímu nakladači, nebo ne? Myslím když ho používáte jenom jako doma pro sebe. Co napsal slava jsem pochopil asi, že nemusí. A taky si myslím, že ne. Vždyť to by potom musel mít skoro každý traktorista. V Německu a v Rakousku to berou jako běžné nářadí na traktoru tam ani pomalu nevydíte traktor bez č. nakladače. A to, že K10 dostal podmínku bez srtojního průkazu, že někomu něco pošmolichal, tak by dostal stejně i kdyby průkaz měl. 

pokud mam traktor i s celakem pro svoji potrebu tak neni co resit pokud je traktor s SPZ tak plati to co je napsano v TP jestli je tam napsano ze se jedna o pracovni stroj nakladac ta je potreba mit strojni prukaz i kdyz se snim jenom prejizdi pokud je tam stale traktor treba i s poznamkou zvlastni vybava celni nakladac tak stale jen ridicak na traktor dalsi predpisy potom stanovi ze se nastavby nakladace vidle ,lopaty,plosiny a pod. montuji jen na nezbytnou dobu
no nevim jak traktorovej nakldadac ale ja sem se ptal na nakladac Hon 051 a bylo mi receno ze pokud nepouzivam lzici a vykonavam pouze prejezd z mista do mista tak mi staci cecko a ptal sem se v autoskole a i na urade , takze ted zas nevim co si mam o tom myslet
John Deere 8335R
ex:John Deere 8400
ex:John Deere 8400
mozne to je ze jsi dostal tuhle informaci a je i mozna spravna zalezi na vykladu ja zase mam tu zkusenost ze pokud mam nakladac nebo zemni stroj tak je v predpisu napsano ze ho smi obsluhovat jen osoba k tomu zpusobila a to je ten kdo ma na to platne opravneni protoze i pri jizde muzes vzit za paku otoce a neco provest a jako ridic bys tohle znat nemusel jako strojnik uz ano
osobně bych oslovil výrobce, ten má totiž všechny potřebné informace.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet
At se zeptáš jakýhokoli zemědělce,kterej vlastní traktor s čelákem jesi má strojní průkaz,tak na tebe bude 90% z ních budou koukat jak jeleni. Já taky když to tu čtu tak koukám jak blázen si ještě k tomu dělat strojní průkaz.To je asi na každym jak se rozhodne. Jinak ted sem si koupil v agrozetu na 7211 čn track lift 120 sli a dostal sem k němu jak malej tak velkej techničák.
Jenom by mne zajímalo jak kdo máte vyřešenou hydrauliku. Mě to chlapi v agrozetu připojili přímo na spojky,ale mne nebaví pořád to přendavat,třeba při nasazeným podkopu. Tak mi napadlo,že bych na zpátečku dal normálně téčko a na jeden vývod připojil zpátečkuz čeláku a na druhej rychlospojku. A na výtlak namontoval 3 cestnej kohout a jen přepínal bud čelák nebo nářadí. Jak to máte vymyšlený vy?
Jenom by mne zajímalo jak kdo máte vyřešenou hydrauliku. Mě to chlapi v agrozetu připojili přímo na spojky,ale mne nebaví pořád to přendavat,třeba při nasazeným podkopu. Tak mi napadlo,že bych na zpátečku dal normálně téčko a na jeden vývod připojil zpátečkuz čeláku a na druhej rychlospojku. A na výtlak namontoval 3 cestnej kohout a jen přepínal bud čelák nebo nářadí. Jak to máte vymyšlený vy?
kordl píše:At se zeptáš jakýhokoli zemědělce,kterej vlastní traktor s čelákem jesi má strojní průkaz,tak na tebe bude 90% z ních budou koukat jak jeleni. Já taky když to tu čtu tak koukám jak blázen si ještě k tomu dělat strojní průkaz.To je asi na každym jak se rozhodne. Jinak ted sem si koupil v agrozetu na 7211 čn track lift 120 sli a dostal sem k němu jak malej tak velkej techničák.
Ono to je všechno hezký, že to nikdo nemá, ale až Vám někdo třeba nedá třeba přednost na křižovatce a narazí do čelňáku auto, tak po Vás budou policajti chtít ten průkaz. Přesně tohle se stalo kamarádovi, ale on ho má takže to byla pohoda.
Schodou okolností sem dnes byl s bratráncem a ten má čelák dlouhá léta a v loni měl malinkej štouchanec. Tak sem se ho na to ptal. Nic takového po nom teda nechtěli a ani pojištovna. Jen ten techničák. Aby to nebylo něco co si doma spíchneš na kolenou. Nevím asi každej pes jiná ves. Chtít ho mužou 

kordl píše:Schodou okolností sem dnes byl s bratráncem a ten má čelák dlouhá léta a v loni měl malinkej štouchanec. Tak sem se ho na to ptal. Nic takového po nom teda nechtěli a ani pojištovna. Jen ten techničák. Aby to nebylo něco co si doma spíchneš na kolenou. Nevím asi každej pes jiná ves. Chtít ho mužou
Asi tu máme náročný policajty. Já to neřeším, já průkaz mám, jen jsem to sem napsal když se mu to stalo.
tak jsem se ptal ve školícím středusku a prý stačí jen školení (seznámení se strojem) - což je prezenční listina s osnovou.takže kde jinde se zeptat když mi tohle řekl školitel.Takže na čelní nakladač na traktoru se defakto nic mít nemusí manipulátory už bede jiná věc.
• Stránka 1 z 1