zacatecnik s 3ha louky - spousta otazek
• Stránka 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Ondřej Novák píše:Fotky OSP najdes vyse v odkazu Ridestana
Toník je TON a podle me k tomu traktoru asi nejlepsi varianta.
Ten lis, je pokud se nemylim nizkotlaky a pro tu 30 to nebude problem. Ale nemuzes cekat ze ty baliky budou tvrde. Spis to bude jako bys to seno vzal a hodne ho stahl dvema provazkama. Ale pro manipulaci to staci. A co se tyce 25 neni spatna K ani A ale do lisu bude jistejsi ta 30.
- prosel jsem tam vsechny fotky a nenasel jsem (teda u zadny fotky v popisu jsem nenasel) mozna na nejake fotce je.. ale to nepounam, kdyz nevim jak vypada

- hmm TON... dobre .. pisu si ...
- jo to bude v pohode

- Jak jsem tak studoval web tak Zetor 25A a 25K se stejne lisi jen temi uzkymi koly .. vykon je stejnej, nebo je tam nejaky podstatny rozdil

jirka_h
Re: ahoj
kovozemědělec píše:Toho Welgra to utáhne třicítka jak nic, prý i pětatadvacítka. Zkoušeli jsme ho na dvoře, jenom dva baliky, tak snad ok. Tu rotačku, ale za pětadvacítku ani náhodou. Jdi do 3011, když se k ni budeš chovat slušně tak tě přežije a daj se na to sehnat furt díly. Ty krátký rotačky stojej moc peněz to se ti nevyplatí. Bude stát zrovna jak ta třicítka. Neboj se ty lišty, já mam ten jeden ha posekanej za dvě hoďky i se zapřaženim a jezdim na dvojáka.
- Diky za dobrou zpravu

- nebranim se ani te liste
- nejlepsi by bylo kdyby to nekdo prodaval v kompletu sakum prdum dohromady vsechno spolu nakupe naraz najednou spolecne pokupe.
Jirka_h
Naposledy upravil jirka_h dne 13 úno 2007 18:06, celkově upraveno 1
jirka_h
Smolík Petr píše:Na toníka by měla byt určitě dobra hydraulika,pokud ti bude chodit hore dole tak sa ti potrhajů prsty nebo celé kliňaky co je drží podle mě je lepší řešení ten paprskač (sluníčkový nebo jak to nazívate) nepotřebuješ kardan a udělá to take obě prace.
aha ... beru na vedomi ...

Smolík Petr píše:Jirko kukni na http://www.gybas.cz/ píšeš že si od Ostravy a tento bazar je u Valmezu.Určitě by ti aj poradily.
dik za tip.

jirka_h
- Ondřej Novák
-
S tou hydraulikou to neni pravda, nema to na nej zadny vliv protoze se vyska reguluje 3. bodem, jinak by to nekopirovalo teren.
To Jirka_h: podivej se nahoru do soukromych zprav
To Jirka_h: podivej se nahoru do soukromych zprav
Tady je jeden link na tu sekačku
http://akpil.pl/pl/urzadzenie.php?produ ... zenie=kosa
to už není žádný garáž, 3011 je k tomu jak stvořená. Ja si zas myslím že je lepší polská nová než nějaká stará. Jasně že to není česká, ta taky stojí jednou tolik. Jestli tak chceš lištovku tak mě neber vážně, ale já bych ji nechtěl.
http://akpil.pl/pl/urzadzenie.php?produ ... zenie=kosa
to už není žádný garáž, 3011 je k tomu jak stvořená. Ja si zas myslím že je lepší polská nová než nějaká stará. Jasně že to není česká, ta taky stojí jednou tolik. Jestli tak chceš lištovku tak mě neber vážně, ale já bych ji nechtěl.
No keď už rozmýšlaš nad Zetorom 25, tak je tu aj možnosť 4-valec
Zetor 50 Super, cenovo podstatne za menej ako 3011, výkon cez 50 koní, rotačku aj menší lis zvládne v pohode. Na dopravu hodne rýchlejší od majora 3011.. Keď je zachovalý tak ho nemáš šancu zničiť na 3 hektároch lúky. Píšeš že to máš na rovine tak by ti ani o trošku ťažšie riadenie nerobilo problémy.
Zetor 50 Super, cenovo podstatne za menej ako 3011, výkon cez 50 koní, rotačku aj menší lis zvládne v pohode. Na dopravu hodne rýchlejší od majora 3011.. Keď je zachovalý tak ho nemáš šancu zničiť na 3 hektároch lúky. Píšeš že to máš na rovine tak by ti ani o trošku ťažšie riadenie nerobilo problémy.
Mno dražši než v Krhve nejsou nikde
. Ale na 3ha louky kupovat 30tku a rotačku a kdejakesi ještě věci. Dyt to neni takový kus půdy. To same sem sekaval s MF 70 s žabkovou lištou 1,4m. MF a TON tim to obrátíš a když ji budeš mit aj s vozikem tak svezeš. Nebo si koupiš nějaky domaci či seriově vyrobeny malotraktorek aj s vlečkou. Ale musiš za tim při praci chodit to je jednina nevyhoda. Oproti tomu je to levne na udržbu aj na provoz.

Řekl sem do žní, je po žních. Zítra s ním jedu naposled.
no my když jsme měli tři hektary tak jsme naklepali kosy,vstali ve 4 rano a šli kosit,ženske pak vzaly hrabě a šly to obracet,člověk se opalil jak na Floridě a ještě protahnul tělo
ale to byla jiná doba a šlověk sek práci stavěl jinak než dnes.jinak se ztotožnuju s názorem karla. co se týče strojů tak u gybase určitě nekupuj ani v žádném agrobazaru,těchto strojů se dneska soukromníci zbavují a dají se pořídit za pár korun,ale musíš to od toho zemědělce koupit dřív než překupník.OSP bych ti neradil,nejradši asi ty sluníčka,dají se koupit za slušné peníze a práci udělají líp než TON,pokud nechceš moc investovat tak si kup toho čápa,slunka a nějaký lis do 15tis.,traktor nevim,ale nejlepší by asi byla ta 30,ale jak vidíš sto lidí sto názorů
taky budeš potřebovat ještě nějaký podvalník na svoz.záleží na tobě kolik chceš investovat,není lepší ty tři ha ohradit a mít tam pastvinu?protože když spočítáš kolik dáš do všech těch strojů které potřebuješ,tak se budeš blížit 100tis.,a to já bych na 3ha neinvestoval

Spotrebu by som v tomto prípade neriešil, ten traktor na tú robotu spraví tak 30 ? hodín do roka a to je spotreba úmerne k nižšej cene položka o ničom.
Musím dať za pravdu Karlovi že táto plocha (aj ja som to zažil na 2 ha) sa dá spraviť s MF 70 + kosa + obracač. So zvezením je to horšie. Je to polo-drina, ale za pár korún. Lepšie ako VS3 (vidle na seno 3-zubé
).
Musím dať za pravdu Karlovi že táto plocha (aj ja som to zažil na 2 ha) sa dá spraviť s MF 70 + kosa + obracač. So zvezením je to horšie. Je to polo-drina, ale za pár korún. Lepšie ako VS3 (vidle na seno 3-zubé

no tak když bude vozit hnůj,tak musí koupit ještě nejakou vlečku,takže další výdaje,bych udělal ohradu,vyhnal tam koně a pastvinu pak jenom nechal překosit nebo přemulčovat,případně to rozdělit napůl a tu půlku si nechal udělat službou,at má pro ty koně vlastní seno,ale to už ho líp asi vyjde to seno koupit,anebo to fakt dělat těma konma jak píše martin,konské sekačky,obraceče a vozík koupí za pár korun,koním to prospěje a jemu taky
a s investicí za pár korun,kdysi se konma dělalo mnohem větší lány a zvládlo se to

- Dekuju vsem prispivajicim za nazory postrehy i humorne navrhy.
-
zapojit koniky je mozne, ale to bych je na to musel nejdriv zaucit. Je pravda ze nejake konske obracaky apod jsou skoro vsude za odvoz ...
- zatim to vidim tak, ze nejvetsi problem je se sekackou. Ale sekani je jednorazova akce, tak si muzu nekoho naptat. (alespon pro tento prvni rok)
- traktorek Z25 nebo 3011 to pak slunickama nebo TONem obrati a shrne, a welgerem to zabalikujem a na tom dvoukolovym podvozku co mame to svezem domu.
- MF70 vypada taky vhodne a levne. Mozna v budoucnu jeste najmu vic luk a koni bude vic... to uz by MF nestacila. Kupovat seno, kdyz roste na vlastni louce je blbost. A porad si na vsechny prace nekoho objednavat neni vubec prakticke a nebavilo by me to.
- sekat to kosou a slunit
se pri tom .... no myslim ze i jine prace bude dost.
-Normalni traktor ma sirsi vyuziti. Nejaky ten odvoz hnoje, vyhrnuti snehu, udrzba pastvin, jizdarny apod...
Ahoj Jirka_h
PS: ze agrobazary nejsou to prave jsem uz taky pochopil po prostudovani prislusnych diskusi zde na webu..

-

- zatim to vidim tak, ze nejvetsi problem je se sekackou. Ale sekani je jednorazova akce, tak si muzu nekoho naptat. (alespon pro tento prvni rok)
- traktorek Z25 nebo 3011 to pak slunickama nebo TONem obrati a shrne, a welgerem to zabalikujem a na tom dvoukolovym podvozku co mame to svezem domu.
- MF70 vypada taky vhodne a levne. Mozna v budoucnu jeste najmu vic luk a koni bude vic... to uz by MF nestacila. Kupovat seno, kdyz roste na vlastni louce je blbost. A porad si na vsechny prace nekoho objednavat neni vubec prakticke a nebavilo by me to.
- sekat to kosou a slunit

-Normalni traktor ma sirsi vyuziti. Nejaky ten odvoz hnoje, vyhrnuti snehu, udrzba pastvin, jizdarny apod...
Ahoj Jirka_h
PS: ze agrobazary nejsou to prave jsem uz taky pochopil po prostudovani prislusnych diskusi zde na webu..
jirka_h
Pokud máš zájem o rotačku ŽTR 165 tak si kup zetor 4011 ten ji utáhne v pohodě a cenově se už moc od 3011 neliší, pokud ti to stačí bez SPZ tak je zrovna jeden v nabídce na agrowebu http://www.agroweb.cz/agroobchod/detail.asp?idz=180972
U nas ve vsi ma jeden typek zetor 3511 a ma asi tak ty 3ha co budes mit ty ma za tim 165 rotacku polskou uz ji ma 4 roky a pohoda(pochopte na 3ha a za 30 traktorem se ta rotacka neda zamarit i kdyby byla hlinikova
) a jede s tim normlane 1000X lepsi jak ta bocni kosa
pak ma jednoduchej 2 rotorovej obracec prej ho koupil za 6000kc a TON na schrnovani. maly horal a maly fukar doma. udela si tech svech 10 horalku ani ne a je spokojen
jinak kdyby jsi chtel mervomoci ceskou rotacku tak existuje ZTR-140 ta ma jen 380kg tu to vezme 100% mam ji doma od novoty taham to Z 72 a zacina bejt death
uz jsem menily 2x ty spodni talire atd. ale to jedno ja bych to videl takle. jestli by jsi chtel lis tak ten jak ti rikal kovozemedelec! ale pocitej s tim ze pak budes muset vzit vlecku a naky lidi aby ti sli zbirat ty baliky.. zase pak ale nebudes muset zkopavat seno z pudy to uz je na tobe toto 

zetor rulezzzzzzz
Zdarec, pokud by jsi chtěl pořídit Zetor 25 a tahat s tím ten lis, tak motoricky to v pohodě zvládne, ale zetor 25 nemá redukce a i když pojedeš na 1, tak to je pořád dost rychlý a můžeš lehce lis zacpat (teda nevím jak ten nízkotlaký). To je moje zkušenost - tahal jsem lis za Z15 a je to to samý, utáhne to, ale jede to moc rychle. 

- kovozemědělec
zdar
jo jo taky jsem sekal emefkou ty tři ha, monterky přilepený potem na nohy, v kraťasech zase nohy pokousaný od much, proto jsem řekl tak takhle ne. Vše záleží na financich, jasný že ta rotačka je lepší, ale jedině ta krátká, jinak trpí traktor jako sviňa. Těm bazarum se vyhni, tam jsou ceny jednou takové. Já bych nechtěl obracečku nebo nahrabovačku taženou, memam to ucelenej lán a to potom ty rohy neuděláš. Na agrowebu nebo na annonci jsou inzeráty, tam si určitě vybereš přímo od zemědělců a ne překupníků. S tim lisem je to pravda, ten pán mě upozorňoval, že když bude velkej řádek (moc sena) tak raději redukci.
martasek píše:U nas ve vsi ma jeden typek zetor 3511 a ma asi tak ty 3ha co budes mit ty ma za tim 165 rotacku polskou uz ji ma 4 roky a pohoda(pochopte na 3ha a za 30 traktorem se ta rotacka neda zamarit i kdyby byla hlinikova) a jede s tim normlane 1000X lepsi jak ta bocni kosa
pak ma jednoduchej 2 rotorovej obracec prej ho koupil za 6000kc a TON na schrnovani. maly horal a maly fukar doma. udela si tech svech 10 horalku ani ne a je spokojen
jinak kdyby jsi chtel mervomoci ceskou rotacku tak existuje ZTR-140 ta ma jen 380kg tu to vezme 100% mam ji doma od novoty taham to Z 72 a zacina bejt death
uz jsem menily 2x ty spodni talire atd. ale to jedno ja bych to videl takle. jestli by jsi chtel lis tak ten jak ti rikal kovozemedelec! ale pocitej s tim ze pak budes muset vzit vlecku a naky lidi aby ti sli zbirat ty baliky.. zase pak ale nebudes muset zkopavat seno z pudy to uz je na tobe toto
Dik z apoznatky o sekacce..
Se svazenim baliku samozrejme pocitam. Nejsem zas takovy snilek abych si myslel ze dojdou sami ..

jirka_h
Zetor 15 píše:Zdarec, pokud by jsi chtěl pořídit Zetor 25 a tahat s tím ten lis, tak motoricky to v pohodě zvládne, ale zetor 25 nemá redukce a i když pojedeš na 1, tak to je pořád dost rychlý a můžeš lehce lis zacpat (teda nevím jak ten nízkotlaký). To je moje zkušenost - tahal jsem lis za Z15 a je to to samý, utáhne to, ale jede to moc rychle.
AHA

Nasel jsem na http://zetor25.wz.cz/data.htm , ze na jednicku jede Zetor25A 3,4km/h a Zetor25K dokonce 4,3km/h.
Koukal jsem na web a treba ten supr5O redukce ma viz http://www.zetorpdc.cz/article5.php?nLang=1&nDepartment=7&nLine=42000 a koukam ze to uz jede znacne pomaleji ...
jirka_h
Re: zdar
kovozemědělec píše:jo jo taky jsem sekal emefkou ty tři ha, monterky přilepený potem na nohy, v kraťasech zase nohy pokousaný od much, proto jsem řekl tak takhle ne. Vše záleží na financich, jasný že ta rotačka je lepší, ale jedině ta krátká, jinak trpí traktor jako sviňa. Těm bazarum se vyhni, tam jsou ceny jednou takové. Já bych nechtěl obracečku nebo nahrabovačku taženou, memam to ucelenej lán a to potom ty rohy neuděláš. Na agrowebu nebo na annonci jsou inzeráty, tam si určitě vybereš přímo od zemědělců a ne překupníků. S tim lisem je to pravda, ten pán mě upozorňoval, že když bude velkej řádek (moc sena) tak raději redukci.
- rotačka je lepší, ale jedině ta krátká furt v nich nemam jasno ... ted mas na mysli ktery typ (oznaceni) ?
- obracečku nebo nahrabovačku taženou .. to znamena takovou ktera neni pohanena z traktrou ale tim ze frci po zemi ... jako ty slunicka.. Aha takze kdyz nejedes tak nemaka..... hmm pisu si za usi ..
- agrobazary navstivim jen kvuli orientaci ...
- cim ty budes tahat ten welger?
- psal jsi ze jste ho zkouseli .. to jste rozsypali seno na dvore a prejeli to s tim?
jirka_h
- kovozemědělec
ahoj
mam třicítku zetora. Myslel jsem tu rotačku se záběrem max. 140cm. Ty třicítky jsou na takovéhle práce to nejlepší (nejekonomičtější), ale na druhou stranu to jsou už dědkové a nejde tomu pořádně naložit. Sloužej, ale s citem zacházet, vim že jsem kdysi dávno na brigádách v JZD sekal 6711 a rotačkou 180cm a měla s tim kolikrát co dělat. Tažený obraceče a nahrabovače jsou s náhonem i bez. Myslel jsem, že je lepší mít nesenej a hezky i nacouvat když je potřeba. Ten balikovač jsme zkoušeli senem rozházeným do řádků, a prý přijede mě to ukázat a poladit až budu sklízet.
- kovozemědělec
václav píše:U Z 3011 je na rotačku dost slabá náhonová hřídel a při velkým zatížení nebo rázech ráda v převodovce praská. 3511 už má jinou. Třicítka už může být předělaná na jinou, original jsou 3 provedení a taky se u nich dost měnily celý zadky za 3511.
jo jo souhlas, tahal jsem rotávátor nějakejch 250šíře a praskla hřídel (mam dojem že ji řikaj hřídel samovazu) a ještě se odrbalo to náhonový kolo. Tato sranda vyšla na 4500,-Kč, bez práce. Já tedy riskovat znova nebudu.
Smolík Petr píše:Jirko kukni na http://www.gybas.cz/ píšeš že si od Ostravy a tento bazar je u Valmezu.Určitě by ti aj poradily.
U Gybase leda tak náhradní díly a to ještě vybírat. Ty stroje tam , to je většinou šrot ( až na některé výjimky samozřejmě ) A i za ten šrot, by nejradši chtěl čerta s měchem...
• Stránka 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5