Funkcia resp. vyuzitie EHR
• Stránka 1 z 1
Funkcia resp. vyuzitie EHR
Zdravim navstevnikov fora. Na viacerych miestach tu na fore sa objavuje akym vyznamnym sposobom EHR znizuje spotrebu najma v tazkych pracach (napr. orba). Lenze v praxi to akosi nefunguje tak dobre ako to vyzera na monitore. Konkretne: pokial oriem a nastavim hodnotu preklzu do cca 7% tak mi to jednoducho nerobi nic. Ak mi vsak tuto hodnotu preklz prekroci tak sa mi naradie pridvihne do takej vysky ze potom ta praca uz nie je taka aka by mala podla mojho nazoru byt (ak oriem na 26 cm a pridvihne sa mi na 20 tak to je este OK, ale 10 cm uz je podla mna malo, aj ked iba na kratky moment). Mozno je chyba niekde v traktore, ze tie drobne korektury do tych 7% nerobi, alebo robi ale, v mne, nepostreshnutelnom rozsahu.
A dalsia vec ktorej uz vobec nerozumiem je silova regulacia. Chapem, ze pokial vojdem do tazsej pody tak mi naradie pridvihne. Nechapem vsak preco mi v lahkej pode a teda nizkej zatazi ide naradie zbytocne hlboko (mam totiz plynulu prevodovku a ta by kludne na znizene zatazenie mohla zareagovat nizsimi otackami).
Moje doterajsie riesenie je, ze EHR vypinam (v idealnych podmienkach zbytocnost lebo tam preklz nemam a v tazkych rovnako zbytocnost, lebo mokrinu radsej prehrabem ale aj preoriem, ako ju mam prejst so zdvihnutym pluhom) a regulaciu zataze mam nastavenu na "polohovu" teda tiez vypnutu (mozno to zle oznacujem ale na obrazku je nakreslena amplituda a a pluh, teda ze pluh sa podla zataze vyhlbuje a zahlbuje).
Viete mi niekto poradit ako to nastavit lepsie? rad by som totiz zatlacil spotrebu, najma v orbe, vyraznejsie nizsie, lebo take spotreby ako tu citam v orbe tak snad ani nie su realne (myslim 25cm a spotreba pod 18 l/ha). Hlboku orbu, nad 22 cm pod 24l/ha som este nemal.
A dalsia vec ktorej uz vobec nerozumiem je silova regulacia. Chapem, ze pokial vojdem do tazsej pody tak mi naradie pridvihne. Nechapem vsak preco mi v lahkej pode a teda nizkej zatazi ide naradie zbytocne hlboko (mam totiz plynulu prevodovku a ta by kludne na znizene zatazenie mohla zareagovat nizsimi otackami).
Moje doterajsie riesenie je, ze EHR vypinam (v idealnych podmienkach zbytocnost lebo tam preklz nemam a v tazkych rovnako zbytocnost, lebo mokrinu radsej prehrabem ale aj preoriem, ako ju mam prejst so zdvihnutym pluhom) a regulaciu zataze mam nastavenu na "polohovu" teda tiez vypnutu (mozno to zle oznacujem ale na obrazku je nakreslena amplituda a a pluh, teda ze pluh sa podla zataze vyhlbuje a zahlbuje).
Viete mi niekto poradit ako to nastavit lepsie? rad by som totiz zatlacil spotrebu, najma v orbe, vyraznejsie nizsie, lebo take spotreby ako tu citam v orbe tak snad ani nie su realne (myslim 25cm a spotreba pod 18 l/ha). Hlboku orbu, nad 22 cm pod 24l/ha som este nemal.
Re: Funkcia resp. vyuzitie EHR
tedy pokud jsem to dobře pochopil, nemluvíš o ER jako takove, EHR je přece elekronické ovládání hydrauliky a vsech jejich funkci, tak mi řekni jak bys ji nechtel vypnout
. Osobne ale v orbě jezdím na čistě silovou regulaci, a pokud mi nářadí leze moc nahoru manualne ho vracím regulačním kolečkem
ve spotřebě se vždy vejdu do 15l/ha, ovšem asi tu máme jiné pudy a terén nežli Vy

aha
..tak potom je cely nadpis zle. Mal som na mysli prave tu silovu a polohovu regulaciu a tiez regulaciu preklzu. Pokial mam "uplnu" silovu regulaciu tak potom zakonite nedodrziavam nastavenu hlbku. Lebo raz to ide hlbsie, inokedy plytsie, ak sa nemylim?! mozno pouzitim pouzitim silovej regulacie by som dokazal znizit spotrebu, lenze to mozem rovno nastavit naradie o par cm plytsie.
Teren nemame velmi kopcovity, skor rovinaty (okraj Vychodoslovenskej niziny). Pody stredne tazke az tazke.

Teren nemame velmi kopcovity, skor rovinaty (okraj Vychodoslovenskej niziny). Pody stredne tazke az tazke.
- lukasbranka1
-
nevim jestli to chapu spravne ale silova regulace ti chodi moc ostre
preci na nastaveni silove regulace je kolecko kterym si nastavujes jak citlive ti ti bude na zatizeni reagovat pokud jsem tu citlivost ubral tak mi ramena chodily primerene jak mely tak stejne to je i reakci na prokluz
dale jsem uz take zazil spatne skalibrovane tahove senzory a ramena pak nezbyva nez udelat spravnou kalibraci bez chyby pri tehle chybe se ramena chovaly v tahovych pracech velice divne
preci na nastaveni silove regulace je kolecko kterym si nastavujes jak citlive ti ti bude na zatizeni reagovat pokud jsem tu citlivost ubral tak mi ramena chodily primerene jak mely tak stejne to je i reakci na prokluz
dale jsem uz take zazil spatne skalibrovane tahove senzory a ramena pak nezbyva nez udelat spravnou kalibraci bez chyby pri tehle chybe se ramena chovaly v tahovych pracech velice divne
samozrejme viem, ze sa silova regulacia da nastavovat. Takze ake su vase odporucania? oplati sa nastavovat silovu regulaciu alebo nie. Mne na tom prekaza najviac to, ze ak sa mi pluh vyraznejsie vyhlbi, tak uz na seba pluhy pekne nenadvazuju, ale to je mozno dan za vyssi vykon a nizsiu spotrebu aj v tazsich podach. Oplati sa aj mala silova regulacia kde zmena hlbky nie je taka badatelna? alebo ju mam rovno vypnut a aspon mam istotu ze na celom poli je poda spracovana do rovnakej hlbky?
- lukasbranka1
-
muj nazor musis ji nastavit tak aby to na poli nebylo videt hledej kompromis v nastaveni i maly phyb je poznat na spotrebe 2cm mi prijde dostatecny pohyb zalezi na tom jak to za tebou vypada spocti si plochu zaberu pri zmene 1 cm a sirce zaberu a mas plochu kterou beres a nebo ne a ve vysledku to muze byt i pul radlice a to uz bude znat
možná by bylo dobré napsat o jaky traktor a pluh se jedná, jaký je nastavený záběr a dosahovaná hloubka...těch faktoru ktere tohle muzou ovlivnovat ,je vlastně víc než jsem na začátku diskuze tušil. POkud je nekde neco spatně nebo nevhodne nastavene, tak silova regulace se to "snaží zachranit" na ukor kvality prace, výkonu a spotřeby....
Tiez som sa snazil nastavit kompromis ale nejako to nefungovalo podla mojich predstav. Preto sa pytam. Ale naozaj ked tak teraz rozmyslam tak ten 1-2 cm musi byt poznat na tahovom odpore, ale kvalite prace by to uskodit nemalo.
Traktor Claas axion 820 cvt, pluh lemken europal 5radlic zaber 2,25m. Hlbka nad 22cm.
Traktor Claas axion 820 cvt, pluh lemken europal 5radlic zaber 2,25m. Hlbka nad 22cm.
Taky si myslím,že prokluz 7% je u orby hodně málo,záleží po jakém povrchu jedeš a jak moc se boří traktor.
Jiné to bude na tvrdém suchém strništi a jiné po okopanině nebo na mokrém spodmítaném poli.
Zkus ten prokluz dát třeba na 10% a pak zkusmo na 15%,pak uvidíš co to udělá a jak zareaguje.
V orbě určitě jezdit na plnou silovou regulaci,ale je potřeba optimálně nastavit její citlivost,aby to s traktorem neškubalo nebo,jak je to v tvém případě,nevyhlubovalo nářadí.
Ta silová regulace funguje,aniž by se nářadí vyditelně přizvedávalo.Funguje to tak,že při najetí do tvrdého místa se zvýší odpor pluhu,resp. se zvýší potřeba tažnou sílu traktoru,což zaznamenají tenzometrické snímače v táhlech a dá impuls hydraulice k častečnému přizvednutí,ale nejedná se o přizvednutí jako takové,ale vyvinutí takové zvedací síly,která traktor dotíží,aby přestal prohrabovat a snížil se mu prokluz,ale nesmí být ta zvedací síla tak moc velká,aby překonala váhu nářadí a zahlubovací odpor.Jinak řečeno se přenese část váhy a odporu pluhu na traktor,tím vyvine větší tahovou sílu aniž by výrazně začal prokluzovat.Bývá to ještě spřažené s převodovkou,která ubere rychlost,tak aby se motor udržel v optimálních pracovních otáčkách.
Každé pole je svou strukturou hlíny jiné a je potřeba se naučit tu silovou regulaci ovládat a nastavovat ji.
Na palivě se to určitě pozná a čím těžší půdy tím větší rozdíly.
Jiné to bude na tvrdém suchém strništi a jiné po okopanině nebo na mokrém spodmítaném poli.
Zkus ten prokluz dát třeba na 10% a pak zkusmo na 15%,pak uvidíš co to udělá a jak zareaguje.
V orbě určitě jezdit na plnou silovou regulaci,ale je potřeba optimálně nastavit její citlivost,aby to s traktorem neškubalo nebo,jak je to v tvém případě,nevyhlubovalo nářadí.
Ta silová regulace funguje,aniž by se nářadí vyditelně přizvedávalo.Funguje to tak,že při najetí do tvrdého místa se zvýší odpor pluhu,resp. se zvýší potřeba tažnou sílu traktoru,což zaznamenají tenzometrické snímače v táhlech a dá impuls hydraulice k častečnému přizvednutí,ale nejedná se o přizvednutí jako takové,ale vyvinutí takové zvedací síly,která traktor dotíží,aby přestal prohrabovat a snížil se mu prokluz,ale nesmí být ta zvedací síla tak moc velká,aby překonala váhu nářadí a zahlubovací odpor.Jinak řečeno se přenese část váhy a odporu pluhu na traktor,tím vyvine větší tahovou sílu aniž by výrazně začal prokluzovat.Bývá to ještě spřažené s převodovkou,která ubere rychlost,tak aby se motor udržel v optimálních pracovních otáčkách.
Každé pole je svou strukturou hlíny jiné a je potřeba se naučit tu silovou regulaci ovládat a nastavovat ji.
Na palivě se to určitě pozná a čím těžší půdy tím větší rozdíly.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
• Stránka 1 z 1