ojetý zahraniční traktor
• Stránka 1 z 1
- Jenda Kortán
-
ojetý zahraniční traktor
Dobrý večer všem,
podařilo se mi dát dohromady svých asi 15 ha, 7 jsou louky, 8 momentálně pole. Je to všechno pohromadě a kdybych se zasnažil, tak bych si do takových 50-60 ha mohl pronajmout. Nebudu se tady moc rozepisovat o tom, že se nemůžu rozhodnout do čeho se spíš pustit. Původně jsem uvažoval o rostlince, ale nemůžu se ubránit ani přemýšlení o extenzivním, čistě pastevním chovu nějakýho masnýho dobytka. To je ale všechno jen tak na okraj. Moje otázka zní: Má cenu vůbec jen uvažovat o pořízení ojetýho zahraničního traktoru? Pokud bych se rozhodl pro rostlinou výrobu, tak bych o tom asi ani neuvažoval, do těžších polních prací bych si s ojetým traktorem asi netroufl, ale co se týká toho chovu dobytka, tak nevím, skoro bych řekl, že do rotačky, nahrabovačky, čelňáku a vleku by i ten ojetej, zahraniční traktor mohl vydržet. Pokud šlo o tu rostlinku a polní práce, tak jsem měl favorita 10045 nebo 10145, ale honit ho i po loukách mi přijde zbytečný a když se podívám na ceny 77 tak jsem hned nakrknutej. Nechci vypadat za blbce, ale s moderníma, zahraničníma traktorama nemám moc zkušeností, jen by mě zajímalo jak byste ohodnotili to riziko, že se ten traktor začne sypat.
Zatím díky Jenda
podařilo se mi dát dohromady svých asi 15 ha, 7 jsou louky, 8 momentálně pole. Je to všechno pohromadě a kdybych se zasnažil, tak bych si do takových 50-60 ha mohl pronajmout. Nebudu se tady moc rozepisovat o tom, že se nemůžu rozhodnout do čeho se spíš pustit. Původně jsem uvažoval o rostlince, ale nemůžu se ubránit ani přemýšlení o extenzivním, čistě pastevním chovu nějakýho masnýho dobytka. To je ale všechno jen tak na okraj. Moje otázka zní: Má cenu vůbec jen uvažovat o pořízení ojetýho zahraničního traktoru? Pokud bych se rozhodl pro rostlinou výrobu, tak bych o tom asi ani neuvažoval, do těžších polních prací bych si s ojetým traktorem asi netroufl, ale co se týká toho chovu dobytka, tak nevím, skoro bych řekl, že do rotačky, nahrabovačky, čelňáku a vleku by i ten ojetej, zahraniční traktor mohl vydržet. Pokud šlo o tu rostlinku a polní práce, tak jsem měl favorita 10045 nebo 10145, ale honit ho i po loukách mi přijde zbytečný a když se podívám na ceny 77 tak jsem hned nakrknutej. Nechci vypadat za blbce, ale s moderníma, zahraničníma traktorama nemám moc zkušeností, jen by mě zajímalo jak byste ohodnotili to riziko, že se ten traktor začne sypat.
Zatím díky Jenda
Re: ojetý zahraniční traktor
Budu tady prezentovat pouze svůj názor. Dělám cca 40ha orné s jednou 16145 (orba,příprava podmítky) a dva ks červené UŘ-I. Provádím předepsanou údržbu a zatím se mně nic nerozsypalo. Ceny náhradních dílů jsou úplně jinde než u zahraničních strojů.
Jako první si ale musíš ujasnit co chceš dělat a jakou technologii budeš používat- od toho se odráž všechno.
P.S. 101 bych určitě nevolil-můj názor podložený negativní skušeností.
Jako první si ale musíš ujasnit co chceš dělat a jakou technologii budeš používat- od toho se odráž všechno.
P.S. 101 bych určitě nevolil-můj názor podložený negativní skušeností.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet
- Jenda Kortán
-
Jasně, ojetý traktor to bude určitě tak jak tak, na nový peníze mít nebudu určitě. Spíš se mi jedná o to jestli dát 200 tisíc do nějakého Z 7245 a nebo zariskovat a pořídit za ty samé peníze JD. NH. Case..... , který aspoň podle inzerátů na netu, bude mít odmakáno nějakých minimálně 2500 Mh. Z toho co jsem tak pochytal, ani tak moc nejde o značku, jako spíš o konkrétní kus. To, že na Zetoru si všechnu údržbu i většinu oprav udělám sám a že cena náhradních dílů je oproti těm zahraničním úplně někde jinde vím, na druhou stranu si říkám, že v těch lučních pracech ( cca. 50 ha luk i pastvin) by ten stroj nemusel dostávat tak zahulit a při slušném zacházení by mohl i vydržet, ale nevím, to je spíš jen takové doufání
Díky Jenda

Díky Jenda
nejde o to jak tomu budeš dávat "zahulit" ty, ale o to jak to dostalo na prdel před tím, může tam být něco na hraně rozsypání a rozsype se to právě tobě
rozum do hrsti.
Je to velmi podobné koupi ojetého vozu. Porovnejte si pořizovací cenu nového stroje v té době. Z té se bude odvíjet hlavně amortizace. Jestliže oba stroje budou dnes stát stejně, přitom ten cizí byl 2x dražší, je jasné, že má za sebou toho víc. Za druhé, je nutné staré stroje porovnat co do spolehlivosti ..... koupit si silně ojetý traktor s pylnulou převodovkou a jinými vymoženostmi, když si nejspíše pamatujete, jaké problémy byly se zaváděním těchto převodovek a kupovat stroj z této doby, je opravdu sázka do loterie. Sám pamatuji jak měli někteří problémy právě s převodovkami. A za třetí si udělejt srovnání cen dílů a servisu, dostupnost manuálů a dílenských příruček.
Závěrem například pro mne je, že lepší je mít Zetor, co byl tehdy levnější, ale díly jsou skladem a nejsou tak drahé a umí ho rozebrat a složit v každé dědině aspoň jeden strejc, než mít třeba XXX s nouzovým režimem, řídící jednotkou, plynulou převodovkou (co její repase stojí dalších třeba 200tis.Kč) atd. Traktor, který bude v servisu stát několik set Kč za hodinu a díly sem poputují na objednání v lepší variantě z Holandska.
Je to velmi podobné koupi ojetého vozu. Porovnejte si pořizovací cenu nového stroje v té době. Z té se bude odvíjet hlavně amortizace. Jestliže oba stroje budou dnes stát stejně, přitom ten cizí byl 2x dražší, je jasné, že má za sebou toho víc. Za druhé, je nutné staré stroje porovnat co do spolehlivosti ..... koupit si silně ojetý traktor s pylnulou převodovkou a jinými vymoženostmi, když si nejspíše pamatujete, jaké problémy byly se zaváděním těchto převodovek a kupovat stroj z této doby, je opravdu sázka do loterie. Sám pamatuji jak měli někteří problémy právě s převodovkami. A za třetí si udělejt srovnání cen dílů a servisu, dostupnost manuálů a dílenských příruček.
Závěrem například pro mne je, že lepší je mít Zetor, co byl tehdy levnější, ale díly jsou skladem a nejsou tak drahé a umí ho rozebrat a složit v každé dědině aspoň jeden strejc, než mít třeba XXX s nouzovým režimem, řídící jednotkou, plynulou převodovkou (co její repase stojí dalších třeba 200tis.Kč) atd. Traktor, který bude v servisu stát několik set Kč za hodinu a díly sem poputují na objednání v lepší variantě z Holandska.
Každý pokrok jde pomalu,ale ani Řím nepostavili přes noc!
- Jenda Kortán
-
Ok. čekal jsem sice širší diskuzi, ale děkuju za názory. Argumentům rozumím a vcelku se s nimi i stotožňuju. Nejsem hazardér a tak do takového rizika na 95% nepůjdu. Ono ostatně na pořizování techniky mám ještě dóóóóstatek času. Zatím teprve zvažuju, čemu se vlastně budu věnovat. S největší pravděpodobností to vypadá na ten chov masnýho dobytka, ale 100% jasno ještě nemám. I tak by to pro mne byl běh na dlouhou trať, když to všechno půjde trošku slušně, tak odhaduju, že příští jaro bych mohl koupit první jalovičky. Protože ale většina peněz padne na ohrady, technologii napájení a ty jalůvčata, tak si sena budu muset nechat udělat službama. Když by to takto fungovalo a já bych ušetřil nějakou korunu z dotací, tak bych snad za dva roky mohl pořídit vlastní traktor a nějakej vercajk. Vim že to do tohodle vlákna moc nepatří, ale snad to moc neva.
Díky Jenda
Díky Jenda
diskuze se možná ještě rozběhne.
Každopádně to byl jeden z věcnějších dotazů, proto jsem odpověděl. Kdyby jsi napsal jaký traktor na 15ha tak by mně asi šlehlo
Každopádně to byl jeden z věcnějších dotazů, proto jsem odpověděl. Kdyby jsi napsal jaký traktor na 15ha tak by mně asi šlehlo

6748, 7045, 7245 a novější, pokud možno s čelňákem,ale není vysloveně podmínkou, hodně uděláš i s pouhou vidlicí v zadním závěsu.
Při využití služeb (pokud by to bylo jisté) by ti stačilo dokoliv co utáhne valník (v zimě docela záhul) a navozí balíky.
Tu 6748 už skoro škrtám, mám ji, pohoda,ale stárneme spolu.
Při využití služeb (pokud by to bylo jisté) by ti stačilo dokoliv co utáhne valník (v zimě docela záhul) a navozí balíky.
Tu 6748 už skoro škrtám, mám ji, pohoda,ale stárneme spolu.
Každý pokrok jde pomalu,ale ani Řím nepostavili přes noc!
- Jenda Kortán
-
Díky všem za názory ohledně traktorů, klidně pište dál, budu jen rád, ale nějak jsem do toho zamotal i to, jak se snažím začít hospodařit a tak raději budu pokračovat ve vlákně JAK ZAČÍT JAKO SOUKROMÝ SEDLÁK.
díky Jenda
díky Jenda
• Stránka 1 z 1