Dotace pro začínající zemědělce

Dotace pro začínající zemědělce

Příspěvekod AdamRR » 28 zář 2014 10:17

Zdravím všechny
Začal se mne plnit sen a stává se ze mne zemědělec vlastním 45ha i nějakou tu techniku letos už sem za sel řepku ale jelikož u nás dost pršelo tak to bylo dost na hraně s časem . Proto sem se rozhodl ,že to bude chtít nový traktor . Tudíž se chci zeptat na rady a tipy jak bych mohl získat dotaci pro začínající zemědělce a jestli to vůbec ještě půjde.
Předem děkuji za informace

Re: Dotace pro začínající zemědělce

Příspěvekod VonVagel » 12 říj 2014 23:59

2014-2020 má být mladý začínajíci zemědělec. dotace bude na provoz farmy. NEBUDE na techniku.
Když CLAAS tak jedině LEXION 595R s C516-30...

Víte o tom, že se díky svému počítači můžete přímo účastnit skutečných vědeckých výzkumů?
http://www.czechnationalteam.cz/

Příspěvekod Rolník74 » 13 říj 2014 07:17

VonVagel píše:2014-2020 má být mladý začínajíci zemědělec. dotace bude na provoz farmy. NEBUDE na techniku.

Na techniku snad ano,ne pouze na traktory!!Je tam napsáno mobilní mimo traktoru.

Příspěvekod bold » 13 říj 2014 07:27

to víte, franta z horní dolní už postavil haly, koupil traktory a teď potřebuje nové stroje takže se vypíše nový dotační titul. Do rici bysom jich nakopal a oknom von všetkých vyhádzal...... začíná snad pokaždé někdo jiný a většinou potřebuje stejné věci, tak proč kua furt přehazují bodový systém či směr kterým jdou dotace, zavání mně to korupcí a podporou určitých subjektů.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Příspěvekod Rolník74 » 13 říj 2014 08:36

http://eagri.cz/public/web/file/323384/PRV_do_vlady.pdf

je to od strany 144 do strany 147.Nejlepší je ta tabulka na konec.Pokud děláš rostlinku musíš mít roční obrat min.500tis. na farmu!!!!Takže je to pro mikro a malé farmy,jo?!!Mě to vychází na minimálně 25ha orný(50q pšenice x400kč=20tis./ha) a to mě nepřijde jako mikropodnik!!Myslel jsem,že podpoří ty malé do 10ha,kteří mají chuť a elán a postupem času se můžou rozrůst!!Ale zkuste dnes sehnat 25ha!!!

Příspěvekod bold » 13 říj 2014 12:56

nad 500ha bych dotace nedával..... a upravil poměr mezi malou a velkou farmou ve prospěch malých.

Příspěvekod farmarpetr » 13 říj 2014 16:37

bold píše:nad 500ha bych dotace nedával..... a upravil poměr mezi malou a velkou farmou ve prospěch malých.

To by nesměl řídit ministerstvo zemědělství Babiš prostřednictvím loutky jménem Jurečka.

Příspěvekod AdamRR » 14 říj 2014 17:58

Děkuji všem za odpovědi už jsem ty pravidla, taky pročetl. Bohužel jsem si to představoval trochu jinak. Traktor potřebuji takže nezbývá nic jiného než se zadlužit. Ale o tu dotaci se pokusim zažádat třeba na zbudování nějaký haly uvidíme.

Příspěvekod citrusek » 15 říj 2014 06:47

Je to pěkná hajzlárna. Sebrali dotaci na to co každý potřebuje nejvíc a to je traktor. Dřív to na traktory bylo a nevím proč by to nemohlo být i teď. Sám jsem to chtěl na traktor zkusit a lidí co to chtěli právě kvůli traktoru znám dost. Neví někdo jestli je možnost žádat na více strojů? Nebo se dá koupit jenom jeden stroj a konec.

Příspěvekod Rolník74 » 15 říj 2014 08:05

Já co jsem si loni pořídil zánovní(najeto 1060mth) 6945,tak jsem byl letos spokojen.Dělal jsem s ní žně na poli(do výkupu jezdila 7011),20ha orby,19ha přípravy,11ha setí a 19ha tahání cambridge 6,4m a za tyhle všechny operace jsem najel 96mth!!Takže nový traktor pro mě je zbytečný,to raději nový tažený postřikovač s nádrží 2500l!!Ten budu využívat celý rok a tahat ho budu 7011 jako všichni v okolí.Ale přesnost aplikace hnojiv a pesticidů je důležitá!!Takže za mě postřikovač.

Příspěvekod bold » 15 říj 2014 11:28

veškeré aplikace jsou důležité, proto seju horschem, rozmetám UH bogballem, a aplikaci chem. přípravků provádím hardinou. Až donedávna byl nejmladší tahou roku výroby 1990. Avšak doba strávená ve stroji se prodlužuje. i když určitě nedosahuje dobu po kterou je zde zaměstnanec velkého podniku, tak nárazovky jsou dost dlouhé na to, abych na jedno z prvních míst postavil pohodlí obsluhy. Dost dobře si nedokážu představit 3dny setí se 16145. Ale nutno poznamenat že jsem poněkud dřívější rok výroby a ve 20 letech jsem se na to díval jinak a rovněž tělo vydrželo neskutečné věci. Dnes po 12 hodinách vypadnu i z moderního stroje a cítím záda a podobné neduhy. :lol: :lol: :lol:

Příspěvekod poulm » 15 říj 2014 11:46

Musím ti dát za pravdu.Letos jem už obdělal vícero hektarů než v předešlých letech a to staré ZTéčko mi dává do těla kvalitně zabrat a s ergonomií DTíka je to víc než adrenalin :lol: Večer po cca 14ti hodinách orby jsem málem v ruce neudržel lžičku :( :| :?
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

Příspěvekod bold » 15 říj 2014 12:15

no věřím že ta 82 by byla dobrá volba. Uvažoval jsem o ní taky, ale bohužel severní soused naléhal až donaléhal. Jakmile budou měnit zas nějaké stroje tak dám vědět, popřípadě pokud se najde něco novějšího tak bych vyměnil zelenočervenou značku za novější, a nynější pustil.
Každopádně se to nedá srovnat. Už jen to že při maximálním krouťáku slyšíš rádio či můžeš telefonovat :lol: :lol: :lol:

Příspěvekod Rolník74 » 15 říj 2014 13:46

Vy už máte víc ha,ale 100mth najetých za dva měsíce a nyní do konce července 2015 najedu na 6945 max.5mth(do lesa a možná něco ve sněhu),tak na to je nový Major nebo Hattat luxus si držet.To by mě museli dát záruku na ujeté mth,potom bych neváhal a zakoupil klidně 110k proximu,protože bych měl jistotu opravy grátis,ale i tak kdyby se něco rozbilo na novým traktoru ve špičce,tak je problém.Před cca 7 lety mě na 7011 o žních praskla klika.Večer se to rozebralo,druhý den poobědě jsem jel na otočku do Liberce pro novou a večer v deset traktor vrčel.

Příspěvekod bold » 15 říj 2014 16:43

no zas tak o moc to není :lol: :lol: :lol: (zatím cca 65 +-, ale pomáhám kolegovi takže ozimů se selo kolem 40ha) Ale je fakt že limitujícím faktorem je zdraví. Dřív mně bylo jedno že 70 netopí a naskákal jsem se ve standartní sedačce přes hrubou brázdu. Samozřejmě že každý nějak začíná a někam se posunuje, já koupil 16145 teprve před 6 lety, do té doby se dělalo vše UŘ-I (od roku 1993) Nyní mám na těžkou práci 200koní a uvažuju že vyměním vymazlenou 7211 a 7045 za něco novějšího kolem 100koní.

Příspěvekod citrusek » 16 říj 2014 06:19

Já budu mít po žních skoro 70 ha pokud to vyjde, z toho 54 orné a zbytek luk. Zatím jsem to dělal se dvěma 7745, ale už pociťuju, že mi ty traktory přestávají výkonově stačit. Na jaro je to v pohodě, tam jde půda lehce rozdělat a nachystat a zaset je otázka dne a půl. Ale teď na podzim je to porod. Traktory jedou na doraz a hlavně v tom trávím dny od rána do večera. Navíc jsem teď koupil lis John deere 582 a na ten 7745 v kopci nemá. Po rovině je to v pohodě, lítám za 2, ale včera jsem lisoval senáž v kopci a byl jsem rád, že jsem to tahal na redukce. Na jaře chci začít stavět halu na výkrm býků a bude na to úvěr, takže si pár let nemůžu dovolit nový traktor a chtěl jsem zkusit traktor na začínajícího zemědělce a mám smůlu. Na aplikaci hnojiv mám Bogballe, kupované loni nové a na chemii mám nesený 1000l Hardi, takže tady nic nepotřebuju.
Bolde co budeš dělat s tou 161? Pořád ji máš do zálohy, nebo ji budeš prodávat?

Příspěvekod bold » 16 říj 2014 07:37

vzhledem k tomu že k ní mám velmi dobrý vstah tak půjde z domu. Je mně líto ji nechat na dešti bezprizorně stát. Zatím je zadaná. Je před opravou "nedůležitých" skupin, jako je zalátat vznikající dírky na blatnících, porovnání zadních částí blatníku, výměny předního okna (je prasklé- nové mám)
Musím to ještě jednou rozhodit, neb jsem nechal původní "české" ložisko, avšak ono se odporoučelo po cca 3 hodinách provozu.(nové mám) Jelikož je to po GO motoru tak je moje představa někde u 250. pokud je někdo schopen dodělat chybějící věci doma tak půjdu níž. Ale zatím je to zadáno. Pokud se to neprodá, tak to hodím do dílny a provedu z ní leštěnku, na jaře se o to poperou :lol: :lol: :lol:

Zpět na Všeobecná diskuze