Forschritt ZT 300, 303, 323
Re: Forschritt ZT 300, 303, 323
Snažím sa podľa príručky no vždy to nejde
Zo ZT prevažne orieme a bránime, no teraz sme s ním dosť veľa postrekovali lebo jeden major sa opravuje, no takýmto tempom nebude jazdiť ani o rok. Sem tam sa s ním aj kosí a báluje. Odvoz obilia sa bude robit asi iba z Ifou 

Zdar pánové,dávám do kupy ZT303 už ho mám skoro v kupě ale potřeboval bych vědět kolik se lije do celkové převodovky množství oleje.Jestli tam je nějaký kontrolní šroub nebo měrka.Dál bych chtěl poprosit o návod seřízení spojky. Motor tam mám daný z nákladáku doufám že nebudu mít problémy se vztřikovacím čerpadlem díky za radu pošlete prosím emailem
Nalievací otvor oleja je pred sedadlom vodiča a je s mierkou, množstvá oleja sú rôzne, lebo novšie typy nemali nútené mazanie, množstvo bude v návode, aj nastavenie spojky, v rubrike príručky a prospekty nájdeš link na stiahnutie návodu v pdf. Email bez adresy ťažko hľadá adresáta 

o nalívacim otvoru samozřejmě vím ale žádná měrka tam není ještě mám jeden vrak a tam taky není měrka.Prosimtě kde mámhledat ty příručky a prospekty na seřízení tý spojky? děkuji 

nemůžu to stáhnout nemůžeš mi poslat odkaz nebo tag něco? nebo na mail PaulusJosef@seznam.cz díky
Mohol bz som tie mierkz poyrieť, a pomerať keď budem doma.
Tu je ten link:
Tu je ten link:
- Kód: Vybrat vše
http://uloz.to/1208305/Návod k obsluhe ťažných traktorov ZT300, ZT303.rar
nezlob se na mě ale jsemasi uplně blbej prostě se do toho nemůžu dostat ani stáhnout nemoh bys mi poradit¨jak to uděla

mám nucenej oběh oleje.jeslti bys mi mohl tu měrku oměřit dík

mám nucenej oběh oleje.jeslti bys mi mohl tu měrku oměřit dík
Podľa všetkého ZT300 a 303 mali rovnakú výšku oleja v prevodovke, lebo na 303 s mikro čerpadlom píšu o dva litre menej (38, 40l)ako na 300, mierka má risky 42cm a 43cm od vrchu plniaceho otvoru.
Pre zmienku prevodovka bez mikro čerpadla má risky 40cm a 41cm takisto od vrchu plniaceho otvoru, do týchto prevodoviek ide prilližne o 7 litrov oleja viac.
Pre zmienku prevodovka bez mikro čerpadla má risky 40cm a 41cm takisto od vrchu plniaceho otvoru, do týchto prevodoviek ide prilližne o 7 litrov oleja viac.
no, takze som tu zas po dlhom case!!!
min. vikend som bol so zt303 v hore a zvazal som drevo do hory sa ide kopcom, co ma 16%. stupanie a mal som len prazdny 9t vlek, ktory vazi prazdny len 3t a hore tym kopcom to normalne islo III-2 co som bol uplne prekvapeny, lebo ked som chodil len s prazdnym traktorom, resp len s navijakom, kt. mal okolo 500-600kg tak isiel len III-1, rozdiel je akurat v tom, ze mam palivove cerpadlo po GO a cim viac na nom jazdim, tak tym sa mi zda, ze ten motor ide iba lepsie...a to si este nechcem predstavit, ze co by to robilo, keby som mal nove vlozky...na co neboli peniaze pri GO, aj ked to celkom dobre kompenzuje to turbo, ale i tak by to urcite islo lepsie....
vsetky pozdravujem..
pekny den prajem
min. vikend som bol so zt303 v hore a zvazal som drevo do hory sa ide kopcom, co ma 16%. stupanie a mal som len prazdny 9t vlek, ktory vazi prazdny len 3t a hore tym kopcom to normalne islo III-2 co som bol uplne prekvapeny, lebo ked som chodil len s prazdnym traktorom, resp len s navijakom, kt. mal okolo 500-600kg tak isiel len III-1, rozdiel je akurat v tom, ze mam palivove cerpadlo po GO a cim viac na nom jazdim, tak tym sa mi zda, ze ten motor ide iba lepsie...a to si este nechcem predstavit, ze co by to robilo, keby som mal nove vlozky...na co neboli peniaze pri GO, aj ked to celkom dobre kompenzuje to turbo, ale i tak by to urcite islo lepsie....
vsetky pozdravujem..
pekny den prajem
Dobrý den,
neměl by někdo z vás hezké fotky ZT 300 se stohařem? Děkuji.
neměl by někdo z vás hezké fotky ZT 300 se stohařem? Děkuji.
ja som este nevidel ZT so stohovacimi vidlami...to je nejak tak riesene ako na S180??? chcel by som to vidiet...
nie celkom ako Š180, zozadu ponad kabínu je vedená nosná konštrukcia a pri spojke je to nejak naviazané na rám, samotné rameno sa montovalo na tento rám, no už neviem presne ako to vyzeralo, toto čo som videl malo 303 nehnanú nápravu, no neviem či to boli kvoli zvýšenej nosnosti originál, alebo iba družstevnícky tunung 

takze trosku po dlhsej dobe som tu zas, a prinasam nove spravy: takze je tu moznost zvysit vykon staci si dobre nastavit palivove cerpadlo by som sem aj upload foto, kde vidiet, ze co treba nastavit...ale neviem ze ako sem dat tu foto...
taktiez som skusil nahodit kolesa z E 516 nauzko a len tak, tak to vyda pri vnutornom blatniku...celkovo to rozsirilo traktor asi o 10cm viac nie.. a dobredu som dal i E 303 uplne to sedi a dobre sa na tom jazdi. vrelo odporucam...jediny problem je ten, ze su siroke a nepasuju do brazdy... 

Zdravím všechny. Tak jaké máte nyní zážitky se starty vašich tahounů v těchhle mrazech? Předevčírem jsme potřeboval popojet se svým ZTéčkem, bohužel bylo -17. Používám pár běžně známých fint, topné těleso v chlazení, horkovzdušnou pistoli a trochu čističe brzd do sání a chytne na šup i kdyby bylo -50.
Co mně ale překvapilo bylo to, že mi po startu nenaběhl mazací tlak, olej byl tak ztuhlý, že si ho čerpadlo prostě nenasálo, tak jsem musel vyštrachat elektrický ohřívač s větrákem, dát ho pod vanu motoru, celý traktor přikrýt plachtou protože foukal vítr a dvě hodiny počkat až se to nahřeje,pak už to šlo. Na léto dávám do motoru M8AD, protože ve vedrech neztrácí viskozitu a mazací tlak, ale v zimě pod -10 je z něj vazelína
Takže doporučuji všem kdo musí jezdit v zimě za každého počasí, tak dát do motoru nějaký řidší olej co netuhne. U novějších traktorů ten problém nebývá, protože jezdí minimálně na polosyntetiku a sysntetiku, ale to je zas o jiných penězích.
Co mně ale překvapilo bylo to, že mi po startu nenaběhl mazací tlak, olej byl tak ztuhlý, že si ho čerpadlo prostě nenasálo, tak jsem musel vyštrachat elektrický ohřívač s větrákem, dát ho pod vanu motoru, celý traktor přikrýt plachtou protože foukal vítr a dvě hodiny počkat až se to nahřeje,pak už to šlo. Na léto dávám do motoru M8AD, protože ve vedrech neztrácí viskozitu a mazací tlak, ale v zimě pod -10 je z něj vazelína

Takže doporučuji všem kdo musí jezdit v zimě za každého počasí, tak dát do motoru nějaký řidší olej co netuhne. U novějších traktorů ten problém nebývá, protože jezdí minimálně na polosyntetiku a sysntetiku, ale to je zas o jiných penězích.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
Mám jeden dotaz, máte někdo v TP na ZT303 napsáno celkovou hmotnost přívěsu? Já bohužel ne. Pokud budu vycházet ze zákonu o 2,5 násobku okamžité hmotnosti traktoru, tak bych mohl táhnout něco kolem 15-17tun, nebo teoreticky i víc, když bych traktor ještě dotížil. Na příští rok bych chtěl tahat sklápěcí autovlek BSS PS 16.12 na žně a na řepu a chci předejít nežádoucím konzultacím s těmi co pomáhají a chrání.
My tam hmotnost přívěsu taky uvedenou neměly, nicméně, pokud ten autovlek nebude přetypován na traktorový, tak se debatě s iteligentnějším příslušníkem stejně nevyhneš, vlastní zkušenost 

Tuším,že diskuze ohledně přívěsů a přetypování už tady někde byla. Přetypování není problém, Panav - Senice na Hané za 2tis vydají potřebné potvrzení, zbytek už je celkem v pohodě. Největší čarování je se zapojením dvouhadicových brzd na jednookruhové na starých traktorech, za novými traktory vybavených dvouhadicovými brzdami se může bežně tahat autovlek, pokud se vleze do hmotnosti. Těch problémů kolem toho je víc, průměr oka a závěsu na traktoře,osvětlení 12/24V atd. Na vše by správně měla být odborná přestavba a zapsána do TP. Zatím to mnohým prochází,ale bohužel se to pořád přitvrzuje.
Už jsem se setkal i s tím, že po jednom mým známým chtěli řidičák skupiny CE ,protože za traktorem táhne autovlek a ten do té skupiny prý spadá.
Jak tady u nás přes léto vidím jezdit Krystaly s dvouma autovalníkama BSS PV přišroubené za sebou a vozí kulaté balíky všeho možného, tak mně berou mrákoty. Já se taky občas ledasčeho nebojím, ale jako zaměstnanec jezdit celou sezonu s něčím takovým, to už je dost i na mně.
Už jsem se setkal i s tím, že po jednom mým známým chtěli řidičák skupiny CE ,protože za traktorem táhne autovlek a ten do té skupiny prý spadá.
Jak tady u nás přes léto vidím jezdit Krystaly s dvouma autovalníkama BSS PV přišroubené za sebou a vozí kulaté balíky všeho možného, tak mně berou mrákoty. Já se taky občas ledasčeho nebojím, ale jako zaměstnanec jezdit celou sezonu s něčím takovým, to už je dost i na mně.
- zetor-master
traktori forschritt su dost moderne a silne traktori na svoju dobu ale je skoda ze na slovensku su malo rozsirene v mojom okoli su asi len 2 najednom dunajsom druzstve maju ZT300bohuzial uz v nefunkcnom stave a do oprawi bi museli dat vela korun tak ho maju len tak v areali a este jedna ZT303 pracovala w tunajsich horach bola v celkom dobrom stave akurat pri jej spotrebe a hluku ju si vimenili za crystal inak bi som nejaky forschritt este rad stretol
Svým způsobem je to škoda, že se do ČR a SR nenavozilo víc těchto traktorů a jejich dalších modifikací.
Ať se dívám na inzeráty jak chci, pořád jsou to nejlevnější 100-110ti koňové traktory v provedení 4x4.
ZT 303 se dá parametricky srovnávat se Z12045, jenže tento starší zetor stojí 5-10x víc než ZTéčko. Pořád je to o penězích.
V této cenové relaci se dá pořídit i stará ŠT180ka, na kterou pasují všechny ND z vyvrakovaných Matesů, toho také mnozí využívají. Možná si příští rok taky jednu pořídím, už pro tu srandu. Motorů a všech ND zn. Liaz jsou na internetu mraky.
Ať se dívám na inzeráty jak chci, pořád jsou to nejlevnější 100-110ti koňové traktory v provedení 4x4.
ZT 303 se dá parametricky srovnávat se Z12045, jenže tento starší zetor stojí 5-10x víc než ZTéčko. Pořád je to o penězích.
V této cenové relaci se dá pořídit i stará ŠT180ka, na kterou pasují všechny ND z vyvrakovaných Matesů, toho také mnozí využívají. Možná si příští rok taky jednu pořídím, už pro tu srandu. Motorů a všech ND zn. Liaz jsou na internetu mraky.
Mám malou prosbu, sháním originální závaží do zadních kol, neválí se někomu nějaké doma?
Dík za info.
Dík za info.
zetor-master píše:traktori forschritt su dost moderne a silne traktori na svoju dobu ale je skoda ze na slovensku su malo rozsirene v mojom okoli su asi len 2 najednom dunajsom druzstve maju ZT300bohuzial uz v nefunkcnom stave a do oprawi bi museli dat vela korun tak ho maju len tak v areali a este jedna ZT303 pracovala w tunajsich horach bola v celkom dobrom stave akurat pri jej spotrebe a hluku ju si vimenili za crystal inak bi som nejaky forschritt este rad stretol
Ono týchto traktorov na Slovensku nebolo až tak málo, začiatkom sedemdesiatich rokov sa hromadne dovážalo, na okolitých družstvách mali aj po 6 kusov, no družstevníci ich mali v nepriazni a tak sa na mnohých družstvách rasovali a miesto servisovania končili v kopách šrotu a postupne ich nahrádzali Crystále. Ďalšia veľká dovozná vlna prebehla začiatkom osemdesiatych rokov, tie sa udržali na niektorých menej dotovaných družstvách až do konca. Z toho čo sa sem doviezlo týchto traktorov je tu dnes maximálne 20%.
- zetor-master
CBS píše:zetor-master píše:traktori forschritt su dost moderne a silne traktori na svoju dobu ale je skoda ze na slovensku su malo rozsirene v mojom okoli su asi len 2 najednom dunajsom druzstve maju ZT300bohuzial uz v nefunkcnom stave a do oprawi bi museli dat vela korun tak ho maju len tak v areali a este jedna ZT303 pracovala w tunajsich horach bola v celkom dobrom stave akurat pri jej spotrebe a hluku ju si vimenili za crystal inak bi som nejaky forschritt este rad stretol
Ono týchto traktorov na Slovensku nebolo až tak málo, začiatkom sedemdesiatich rokov sa hromadne dovážalo, na okolitých družstvách mali aj po 6 kusov, no družstevníci ich mali v nepriazni a tak sa na mnohých družstvách rasovali a miesto servisovania končili v kopách šrotu a postupne ich nahrádzali Crystále. Ďalšia veľká dovozná vlna prebehla začiatkom osemdesiatych rokov, tie sa udržali na niektorých menej dotovaných družstvách až do konca. Z toho čo sa sem doviezlo týchto traktorov je tu dnes maximálne 20%.
ja to viem sak aj v nedalekom druzstve ich mali ale potom nakupili tie spomimane crystalce a skodovky a zetečka isli prec moj striko robil navsetkich tich traktoroch a to zt si dost pochvaloval ale aj tak je skoda ze zanikli a ze podnik forschrittu prestal virabat traktori a kombajny

U nás v tehdejších státních statkách jich taky jezdilo několik, bohužel scénář byl stejný jako všude. Prostě se s nimi jezdilo,až se zastavili a pak zkončili v kopřivách a posléze ve šrotě nebo si některé vzali nějací soukromníci a opravili si jej a jezdí jim mnohé dodnes. Pak byly nahrazeny 160sátkama a škodovkama a už si na ně nikdo nevzpoměl. Po restitucích a vrácení pozemků se začli lidi vzpomínat, v kterých kopřivách zůstaly a od 90 let se znovu pomalu vracejí.
Myslím,že ty ZTéčka u nás a na slovensku nebyly doceněné, k těmto strojům panoval všeobecný odpor, protože to byly německé stroje a nikoho nezajímaly už tehdy vynikající tahové vlastnosti a různé dobré konstrukční řešení.
Ještě větší škoda,že se sem nedovážely ty novější řady. Ale myslím, že ať u nás, na slovensku, v polsku a jinde budou ještě dlouho jezdit. Pro malé zemědělce to bude pořád stěžejní traktor a budou si je udržovat i přes generace.
Myslím,že ty ZTéčka u nás a na slovensku nebyly doceněné, k těmto strojům panoval všeobecný odpor, protože to byly německé stroje a nikoho nezajímaly už tehdy vynikající tahové vlastnosti a různé dobré konstrukční řešení.
Ještě větší škoda,že se sem nedovážely ty novější řady. Ale myslím, že ať u nás, na slovensku, v polsku a jinde budou ještě dlouho jezdit. Pro malé zemědělce to bude pořád stěžejní traktor a budou si je udržovat i přes generace.
dobrý den, mohl by mi někdo poradit jestli na ZT300 vpředu na převodovce je zaslepený vývod jestli tojepohon předního náhonu.jestli ta hřídel je propojená se zadním náhonem nebo jestli v ZT300 jsou veškeré kola aby se tam dalnamontovat přední náhon nebo ne
Pod krytom vpredu na 300 je vývod na predný vývodový hriadeľ.
Prerobenie na 303 je dosť komplikované, samotná prevodovka musí ísť von, mení sa posledné súkolie na hruškovom hriadeli, spomínaná hriadeľ na vývoďák sa mení za dutú, do ktorej sa vkladá hriadeľ predného náhonu. takže treba zohnať minimálne črevá z 303 prevodovky
Prerobenie na 303 je dosť komplikované, samotná prevodovka musí ísť von, mení sa posledné súkolie na hruškovom hriadeli, spomínaná hriadeľ na vývoďák sa mení za dutú, do ktorej sa vkladá hriadeľ predného náhonu. takže treba zohnať minimálne črevá z 303 prevodovky

To už se tu někde řešilo. Je jednodušší a levnější koupit někde pojízdnou ZT303ku za 30-40tis nebo nějaký kompletní vrak za 20tis a udělat ze dvou traktorů jeden.