Forschritt ZT 300, 303, 323
Re: Forschritt ZT 300, 303, 323
No,pěkná leštěnka, akorát za tu cenu se dá z německa dovézt ZT323ka v pěkném stavu.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
dobrej panove chtel sem se zeptat mam v traktoru motor z nakladaku všecko v pohode akorat se mne zda když dam dvakrat za tři že se mne ten motor pomalu dostava do otaček třeba to je normalni nemam s jizdnima vlastnostma moc skušenosti nemohlo by to taky delat to vstřikovaci čerpadlo že neni traktorove mam ho ale musel bych ho dat udelat nemam sprovoznenou zatim spojku abych mohl davat jakoby ty redukce je to dobrá věc ???? dekuji za odpověd.
To čerpadlo bych každopádně vyměnil za traktorove, kdysi jsme tenhle traktor taky provozovaly a take tam bylo od predchozího majitele čerpadlo z NA, asi bylo jeste upravené, protože to jelo kolem 50ti, do kopce tahalo samo sebe a motor tocil i 3000.....po výměně za puvodní to bylo OK....(osobne nevim jaky je mezi čerpadly rozdíl, nejsem na to odborník)
pepíček píše:dobrej panove chtel sem se zeptat mam v traktoru motor z nakladaku všecko v pohode akorat se mne zda když dam dvakrat za tři že se mne ten motor pomalu dostava do otaček třeba to je normalni nemam s jizdnima vlastnostma moc skušenosti nemohlo by to taky delat to vstřikovaci čerpadlo že neni traktorove mam ho ale musel bych ho dat udelat nemam sprovoznenou zatim spojku abych mohl davat jakoby ty redukce je to dobrá věc ???? dekuji za odpověd.
Väčšina áut má iba obmedzovací regulátor okrem žeriavov a s hydraulickou rukou a na traktor by si potreboval výkonnostný ( s výkonnostným regulátorom nastavíš ľubovolné otáčky, obmedzovací ti drží iba voľnobeh a maximálne otáčky ) A naviac každé čerpadlo z auta má maximálne otáčky okolo 2300, a traktor má mať 1800 pri ktorých má maximálny výkon. Plus autá majú odstrediví regulátor predvstreku (hliníkový valec na náhone čerpadla) s ktorým je vraj pomalší nábeh otáčok.
Ak myslíš tými redukciami násobič krútiaceho momentu, ktorý radíš zaistením pedálu spojky v polovytlačenej polohe, nie je to moc vydarené, používam to iba pri ťahaní vlečiek lebo medzi rýchlosťami v III. skupine sú dosť veľké rozdiely.
No, nejsem si jistý jak dlouho by ten motor vydržel 3000ot/min. Zvýšení maximálních otáček u výkonnostního i u omezovacího regulátoru jde celkem bez větších problémů,ale moc bych to nehrotil. Mlatičky točí běžně 2200ot v kuse nonstop, takže přes 2300ot bych to už nehnal, uvědomte si, že v těch motorech jsou obrovské strvačné hmoty, tak dělejte, ať vám ojnice nepodá ruku.
U traktoru v poli potřebujete navýšit kroutící moment a ne maximální otáčky. Výkon vás nikdy netáhne v brázdě s pluhem nebo do kopce s přívěsem,je to vždy krouťák co s vámi pohybuje. Ten se dá navýšit buď přidáním nafty, vzduchu, nebo nafty + vzduch.
Kdo to pořád nechápe, tak trocha matematiky:
Výkon je vždy vypočítaná veličina z kroutícího momentu a otáček.
Hodně obecně řečeno je P=Mk x n
Výkon je jen srovnávací veličina a jeho maximum využijete jen cca z 5% provozu
Na toto téme už tady byly taky napsané romány.
U traktoru v poli potřebujete navýšit kroutící moment a ne maximální otáčky. Výkon vás nikdy netáhne v brázdě s pluhem nebo do kopce s přívěsem,je to vždy krouťák co s vámi pohybuje. Ten se dá navýšit buď přidáním nafty, vzduchu, nebo nafty + vzduch.
Kdo to pořád nechápe, tak trocha matematiky:
Výkon je vždy vypočítaná veličina z kroutícího momentu a otáček.
Hodně obecně řečeno je P=Mk x n
Výkon je jen srovnávací veličina a jeho maximum využijete jen cca z 5% provozu
Na toto téme už tady byly taky napsané romány.
ja to chapu ja nepotrebuji aby mne motor točil 3000 ani aby mi jezdil 50 ja sem se chtel jenom zeptat jestliže tam mam motor z auta jestli mam vymnenit to čerpadlo za traktorove naschle.
Já osobně mám nyní namontované vstřikovací čerpadlo z NA s omezovacím regulátorem a s odstředivým regulátorem předvstřiku. Oproti výkonnostnímu teď mám o dost nižší spotřebu. Je fakt, že ta akcelerace je tam o něco menší, ale jak se motor dostane do otáček,tak drží.
U rychlostech v třetí skupině jsou velké skoky a při táhnutí naloženého přívěsu je to rozjíždění opravdu línější, na to je dobrý ten násobič. Je třeba si uvědomit, že při rychlosti 3x3 ZT jede téměř 40km/h, takže než se traktor takhle rozjede, tak to chvíli trvá, protože celkové setrvačné hmotnosti nejsou zrovna malé. Traktor 6-7t, přívěs cca 3t, náklad cca 10t, takže celkem to může být až 20t a to spápne dost energie než se to rozjede.
U rychlostech v třetí skupině jsou velké skoky a při táhnutí naloženého přívěsu je to rozjíždění opravdu línější, na to je dobrý ten násobič. Je třeba si uvědomit, že při rychlosti 3x3 ZT jede téměř 40km/h, takže než se traktor takhle rozjede, tak to chvíli trvá, protože celkové setrvačné hmotnosti nejsou zrovna malé. Traktor 6-7t, přívěs cca 3t, náklad cca 10t, takže celkem to může být až 20t a to spápne dost energie než se to rozjede.
chtel sem vam sem dat nejake foto meho predelaneho zt 300 ale vubec mi to nejde nevim jestli to tady vubec jde poradte dekuji
Fotky se zde dávají trochu obtížněji, popis je v nápovědě vedle okna, kde se píše příspěvek v "BBCode".
Jinak řečeno je to zbytečně složité jak požární žebřík
Jinak řečeno je to zbytečně složité jak požární žebřík

Sháním číslo odstínu modré a bílé barvy, která se dávala továrně na ZT303ky.
Nezjišťoval to někdo?
Dík za info.
Nezjišťoval to někdo?
Dík za info.
blau/weiß: Himmelblau, RAL 5015 Fehgrau, RAL 7000 Grauweiß, RAL 9002
OK,dík.
ta libovka s turbem je na prodej
http://stroje.bazos.cz/inzerat/5189332/Zt-303.php ... dobrá nabídka

FORTSCHRITT ZT 303 píše:zdravim, mame ZT 303 doma, je to paradni stroj, malokterej traktor srovnatelnych parametru se tak statecne pere se vsema nastrahama.snad jen zetor forterra 12441.. neni to teda original ale prestaveny.. casem sem hodnim nejaky fotky, ale z origo 303 zustalo jen par veci.tak prestavba od predu do zadu: je to na vetsich kolech, v predu aj v zadu, motor - IFA W 50 4 valec 120HP (udava vyrobce), jinak motor trochu prekopanej - uprava vyfuku, komin veden po kabine, zhavici svicky z LIAZKY (2x 1000W), vyhrivani chladici kapaliny (230V 1000W), alternator LIAZ (45A), ventilator chlazeni - upraveny lopatky (delsi a sirsi), spojkovy posilovac LIAZ (zatim ovladana pouze pojezdova lamela), prevodovka bez uprav, jen chlazeni oleje (olej z prevodovky pouzit soucasne pro hydrauliku), olejove cerpadlo ORSTA, ovladani vsech uzaverek elektropneuamticky. Dalsi uprava je kabina, blatniky atd., upravena sedacka ISRI vzduchove odpruzena (ze SCANIE), radici paky vedle sedadla. Dale pak osvetleni - v predu ram se dvema halogen. lampama (2xH4 70/75W), pod prednim ksiltem strechy halogeny 4xH3 (4x100W), na predni strane zadnich blatniku blinkry s obrysovkama, vzadu na blatnikach dve petikomorovy lampy, pod zadnim ksiltem strechy halogeny (2x70W). Jo a rychlost - vmax= 45km/h- delaj to ty velky kola. s prestavbou zacal kamarad, pokracujem ja a táta. no jeste mame v planu plno veci
To chce foto pro inspiraci - dík.
Tak už jsem taky přezul na zimu

Pěkná přestavba ZT323 na ZT423
http://fortschritt-landma.forumieren.de/projekte-f5/projekt-zt-423-t93.htm
http://fortschritt-landma.forumieren.de/projekte-f5/projekt-zt-423-t93.htm
No,moc pěkně udělané,to jsis teda vyhrál.
Zajímalo by mně z čeho je to kabina? Na jednom ZT z Německa jsem ji už viděl.
Co s tou přední hnanou nápravou,budeš ji taky zapojovat?
Co víc závěrem dodat,je to dobrá práce.
Zajímalo by mně z čeho je to kabina? Na jednom ZT z Německa jsem ji už viděl.
Co s tou přední hnanou nápravou,budeš ji taky zapojovat?
Co víc závěrem dodat,je to dobrá práce.
Je to pěkné. Je dobře že se najde hodně lidí, kteří rekostruují a nebo zajimavě upravují starší stroje. Akorát je škoda že jste tu kapotu vepředu tak usekli, na poslední fotce to vypadá dost drasticky. Že by se tím zlepšil výhled, tomu se mi nechce moc věřit. Ta kabina bude asi z nějakého Belarusa ?
Každý člověk má právo na můj názor.
Nemá tú kapotu moc esteticky riešenú, no výhlad je určite lepší, kapotu skrátil min 20cm porovnaj si výhľad z 8145 a 12145
kabina je z bělorusa přední náhon už mám dořešený a zapojený přední nápravu mam předělanou z teréní IFY. přídavnou převodovku mám z nevím čeho ale funguje to. Mám rozdělané ještě jedno ZT300,ale momentálně renovuji DT 75 , ale podle svého.
Tak jestli můžeš,tak nahoď nějaké další fotky.
Dost by mne zajímalo,jak jsi připojil přední náhon na převodovku ZT300,aniž by jsi zní musel půlku vyházet a vyměnit.
Ty nápravy z If jsou tvarově téměř stejné,ale bývají tam různé převodové poměry,tak si to spočítej,ať se ti přední kola moc nehádají se zadními.
Ten DTík by mne taky zajímal,každopádně si umíš s věcmi vyhrát,ne každému se tvé úpravy líbí,ale to je normální,taky dělám podlé svých představ a každá rada,ať je dobrá nebo špatná, ti pomůže zase o krok vpřed.
Dost by mne zajímalo,jak jsi připojil přední náhon na převodovku ZT300,aniž by jsi zní musel půlku vyházet a vyměnit.
Ty nápravy z If jsou tvarově téměř stejné,ale bývají tam různé převodové poměry,tak si to spočítej,ať se ti přední kola moc nehádají se zadními.
Ten DTík by mne taky zajímal,každopádně si umíš s věcmi vyhrát,ne každému se tvé úpravy líbí,ale to je normální,taky dělám podlé svých představ a každá rada,ať je dobrá nebo špatná, ti pomůže zase o krok vpřed.

Přesně tyhle byly namontované na nějakém kombajnu JD na zadní nápravě,jinak se běžně používají na předních kolech novějších větších traktorů,mají rozměr 540/65 R24.
Na ZT doporučuji dát na předek větší balonymta originály 12,5-20 se na měkkém hned boří a je konec.S těmito koly je to o mnohem lepší.
Na ZT doporučuji dát na předek větší balonymta originály 12,5-20 se na měkkém hned boří a je konec.S těmito koly je to o mnohem lepší.
to se asi velmi těžko schaní ja ted koupil na inzerat 18,4-34 chci je dat na zadek na předku sem měl 16-20 a ted tam mam 24 z nakeho manipulatoru vyfuk sem take předelaval na pravou stranu pod bufika sem umistil tlumič z dh 411 a rouru mam vedenou take podle kabiny jinak v kabine mam komplet cele řizeni naklapěci volant komfort sedačku s opěrkama s vlastnim kompresurkem to se u nas rozřezaval nakladač mišiqen do šrotu tak sem to z neho vykuchal stou vzduchovou spojkou sem take nebyl moc spokojen tak sem ji předal na manual pošlu nake foto až budu vyjetej v garaži se to blbě foti
Já mám spojku taky mechanicky ovládanou a jsem s tím plně spokojený.
na předek jsem původně chtěl dát kola jak jsou na Z12045, mají rozměr tuším 14,9/13-24, ty jsou taky pěkné a pláště levné.
Já mám sedačku se vzduchovým podstavcem z liaze a sedačku sportovní z BMW, volant taky vyměnený,mám tam pěkný malý kožený z VW Vento.
na předek jsem původně chtěl dát kola jak jsou na Z12045, mají rozměr tuším 14,9/13-24, ty jsou taky pěkné a pláště levné.
Já mám sedačku se vzduchovým podstavcem z liaze a sedačku sportovní z BMW, volant taky vyměnený,mám tam pěkný malý kožený z VW Vento.
akorat me štve to zapinani čermadla Když chci vyklopit valnik tak musim vylist z traktoru a zapnout čerpadlo.Chtěl bych vymyslet abych to mohl zapinat z kabiny. Porad´mi jestli maš sztim zkušenost.
Tohle zapínání čerpadla mne taky štve,ale řešení by nemělo být složité,jeden kolega to vyřešil takhle:
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=69&t=771&start=1170

Pomoc to určitě je,ale myslím si,že to občas může zavazet. Já bych to chtěl vyřešit pomocí normálního bovdenu a lanka připojené k malé páčce někde pod palubní deskou s aretací,vypnutí čepadla by řešila nějaká pružina. Lanko se dá protáhnout kdekoliv a jako páčka může posloužit páčka z přehazovačky z jízdního kola,je malá a nikde nezavazí.Na zapnutí čerpadla nepotřebuješ velkou sílu,což je dobře.
Na ZT se mi líbí,že je tam velký prostor pro vlastní úpravy ve stylu samodomo,díly nejsou problém a přitom má tento traktor docela velký potenciál pro polní práce i dopravu po cestě.
Vidím,že už tam máš taky vstřikovací čerpadlo s regulátorem předvstřiku,je to dobrá věc,motor o hodně lépe startuje a celkový chod je kultivovanější. Jaký tam máš regulátor otáček,omezovací nebo výkonnostní? Já jsem použil vstřikovací čerpadlo za IFY ADK 70,což je autojeřáb,který má pro tyto účely čerpadlo s výkonnostním regulátorem,tak jako původní čerpadlo v ZT,+regulátor předvstřiku a je seřízené na 2100ot. motoru,takže po cestě to jede o hodně rychleji než původní čerpadlo, které je seřízené na 1800-1850ot.
Hodně o ZTéčkách je napsané na tomto foru,které nejčastěji navštěvuji:
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=69&t=771
Tam jsem si dovolil ukázat fotky tvé přestavby,tak ti to snad nebude moc vadit.
Každopádně se tam dočteš mnohé zajímavosti,informace atd.,které budeš určitě potřebovat.
Tak hodně zdaru.
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=69&t=771&start=1170
Pomoc to určitě je,ale myslím si,že to občas může zavazet. Já bych to chtěl vyřešit pomocí normálního bovdenu a lanka připojené k malé páčce někde pod palubní deskou s aretací,vypnutí čepadla by řešila nějaká pružina. Lanko se dá protáhnout kdekoliv a jako páčka může posloužit páčka z přehazovačky z jízdního kola,je malá a nikde nezavazí.Na zapnutí čerpadla nepotřebuješ velkou sílu,což je dobře.
Na ZT se mi líbí,že je tam velký prostor pro vlastní úpravy ve stylu samodomo,díly nejsou problém a přitom má tento traktor docela velký potenciál pro polní práce i dopravu po cestě.
Vidím,že už tam máš taky vstřikovací čerpadlo s regulátorem předvstřiku,je to dobrá věc,motor o hodně lépe startuje a celkový chod je kultivovanější. Jaký tam máš regulátor otáček,omezovací nebo výkonnostní? Já jsem použil vstřikovací čerpadlo za IFY ADK 70,což je autojeřáb,který má pro tyto účely čerpadlo s výkonnostním regulátorem,tak jako původní čerpadlo v ZT,+regulátor předvstřiku a je seřízené na 2100ot. motoru,takže po cestě to jede o hodně rychleji než původní čerpadlo, které je seřízené na 1800-1850ot.
Hodně o ZTéčkách je napsané na tomto foru,které nejčastěji navštěvuji:
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=69&t=771
Tam jsem si dovolil ukázat fotky tvé přestavby,tak ti to snad nebude moc vadit.
Každopádně se tam dočteš mnohé zajímavosti,informace atd.,které budeš určitě potřebovat.
Tak hodně zdaru.
ten motor je ze zametaciho auta ale stim čerpadlem sem měl problem protože mě začlo propouštět naftu do motoru. tak jsem sehnal jiné čerpadlo se zátěžovým regulátorem které mělo regulátor předstřiku jenomže někdo mi povidal že traktor by to tam neměl mít. tak jsem to odstranil a dal jsem tam vidlici. to jsem udelal asi blbost. Akorát u auta IFY seřizuju předstřik na 24 stupnů před horní uvratí ale tady s tou vidlicí ten motor moc nešel tak jsem se dočetl v příručce od ZT300 že by tam mělo být 29 stupnu tak jsem to udelal a ted to funguje dobře. jinak díky za radu s tim zapínaním čerpadla