spotreby
• Stránka 2 z 2 • 1, 2
Příspěvky o spotřebě kombajnů mě kolikrát docela pobaví. Chtěl bych vidět ty machry, jak dělají pšenice za 10 l/ha když máš slámu po prsa a do poloviny je zelená, kvalitně podrtit a nízké strniště
Dneska jsem vytáhl papíry ze Slovenska a vyšly mi celkem zajímavá čísla. Spotřeba je vč. cesty na Slovensko a přejezdů na pole.Sekala se řepka, ječmen a pšenice JD CTS 2 ks 16,8l/ha, Claas Lex 3 ks (450, 460, 560) 17,6 l/ha. Další zajímavá čísla jsou za rok 2006 1. skupina ( JD cts, TX 66) 14,7 l /ha a 2. skupina ( 6xDF různých typů) 16,9 l/ha. Věřím, že obě srovnání vyvolají bouřlivé reakce a zajímavou debatu. Komentáře typu 'nevěřím' si ušetřte, v šuplíku mám kopie výdejek nafty.

- přezrálej meloun
-
Souhlasim s Pavlem, když sem jezdil s Lexionem nikdy nebyla spotřeba pod 16 l/ha, test v Profi - spotřeba neklesla nikdy pod 20l/ha, točila se kolem 25l/ha, v okolí 560 jezdí kolem taky kolem 16L/ha
Já vám napíšu svoji skušenost se spotřebou z minulých žní.Jezdil jsem s MF7272 v řepce,byl to hybrid vysoký až po sklo kabiny a spotřeba i s drcením skoro 32 l./ha.Jinak jsme se pohybovali celé žně kolem 20l/ha,spíš mírně nad.Přejezd co 100km to 100 l nafty z nádrže fuč,prostě hrůza.Letos vyměníme vstřiky a asi nechame zkontrolovat i čerpadlo.Mimochodem jakou odhadujete cenu nafty letos o žních,já se obávám dost vysokých cen.
pre PavelK : No predstav si že výkazy aj výdajky od nafty mám aj ja, a cez 16 litrov som sa dostal len v poľahnutej zelenej repke. Inak priemery za minulý rok Claas - 10,86 l a MF 38 mal 13,53 l vrátane prejazdov (pravidelne denne cez 20 km). Drvila sa len repka (2,5-4 t/ha), inak bežný výnos obilia 4-5 t/ha, 90% v kopcoch. V takom ako píšeš (7t pšenica po prsa) mal MF rovných 12l/ha a s Claasom bol na tom ešte o 0,3 litra lepšie.
Aby som bol objektívny tak boli s nami pár dní ešte CX 860 a Lexion 580, výnos rovnaký, ale mali svoje veľké parcely (70 ha) a tie si dali takto : CX 860 (7,32m) na 142 ha 11,05 litra, Lexion (C900) na 124 ha 13,4 l/ha, vrátane prejazdu cca 50 km každý.
Aby som bol objektívny tak boli s nami pár dní ešte CX 860 a Lexion 580, výnos rovnaký, ale mali svoje veľké parcely (70 ha) a tie si dali takto : CX 860 (7,32m) na 142 ha 11,05 litra, Lexion (C900) na 124 ha 13,4 l/ha, vrátane prejazdu cca 50 km každý.
Srovnávání tzv. přes pole se ze zásady bráním. Porosty byly velmi pěkné, řepka vysoká a zelená. Jinak upřesním trošku ty údaje 2x JD cts 833ha 16,8l/ha a 3x Lex 642ha 17,6 l/ha ( odjeli dříve). Všechno s drcením.
to miro: pokud máš ve 4,5t obilí spotřebu 11l/ha a v 7t ( 50% více hmoty) 12 l/ha ( 10% více), tak té matematice moc nerozumím. Jinak srovnávat pšenice i když mají stejný výnos je ošidné. Pokud dokáže těch pšenic udělat 300 ha s drcením při 12l/ha, tak kupuju MF. Soudě podle predchozího příspěvku, tak si asi stejně nepolepším.
to miro: pokud máš ve 4,5t obilí spotřebu 11l/ha a v 7t ( 50% více hmoty) 12 l/ha ( 10% více), tak té matematice moc nerozumím. Jinak srovnávat pšenice i když mají stejný výnos je ošidné. Pokud dokáže těch pšenic udělat 300 ha s drcením při 12l/ha, tak kupuju MF. Soudě podle predchozího příspěvku, tak si asi stejně nepolepším.
Zrovnávať by to bolo možné, pretože to boli rovnaké odrody (Capo) , s rovnakým výnosom, rozdiel bol vo veľkosti poľa(70ha oproti 40), čo som napísal, takže pri nás by mali o niečo väčšiu spotebu.
No kúp si čo chceš. K tej matematike. Asi ti nejde to hlavy pomer zrna, ale trošku zabúdaš na pomer slamy, na okolí je bežné že porast narastie pekný, ale to zrno nejako nie a nie.
Hold znevýhodnené podmienky S3. Na MF mi malý rozdiel robí hlavne preto, že je bloknutý na 20 km/h a v kopečkoch ho musím držať na jednotke, druhé Masseye dajú cez 6,5 km/h a tým to vychádza ešte lepšie. Obilie sa nedrtilo, ani raz, len repky ako som už napísal. MF spravil konrétne 151 hektárov pšenice+tricicale+raž (bez jačmeňov a ovsa) pri priemernej spotrebe 12,7 litra, Claas mal v obilí (bez jačmeňa a ovsa) 140 ha priemer 11,5 l/ha. Rok 2007.
Osobne si myslím že ti nejde o diskusiu, ako kombajnér musíš vedieť že sú podmienky a stroje, kedy sa dá jazdiť aj s inou spotrebou ako uvádzaš ty.
a nie to zosmiešňovať. 
No kúp si čo chceš. K tej matematike. Asi ti nejde to hlavy pomer zrna, ale trošku zabúdaš na pomer slamy, na okolí je bežné že porast narastie pekný, ale to zrno nejako nie a nie.

Osobne si myslím že ti nejde o diskusiu, ako kombajnér musíš vedieť že sú podmienky a stroje, kedy sa dá jazdiť aj s inou spotrebou ako uvádzaš ty.

To pri MF pridáva drtič spotrebu od 2 do 4 l/ha, v závislosti od porastu. V repke sa mi 7276 dostala na 17 litrov, tak teraz neviem či je to moc, lebo sú tu všelijaké spotreby popísané. Obilie bolo o niečo nižšie. Väčšinou som robil bez drtenia a spotreba sa tam potom motala okolo 13 l/ha aj z prejazdami. V kopcoch si potiahol motor ešte asi o 1-2 l/ha viac
Re: spotreby
řešíte a dohadujete se o blbosti 100 stroju 100 spotřeb u auta vam taky bude chvalit svoje ale přece jde o to jak s tim kdo jezdí jakej je stav motoru to ma taky na spotřebe moc (filtry , vstřiky ,oleje, turba ), Ložiska v mašinách taky budou klást jiny odpory na stejnejch mlátičkách a mě by nezajímalo spotřeba na ha protože nekdo muže jezdit celej den udelat 10 ha a spalí celou nadrž nekdo muže našlapnout co mašina zvladne a udela 40ha a spotřebu bude mít taky jinou skuste to převís na l/mth zajímal by mě závěr
Zdravim lidičky sem novej ale jestli Polci je agroslužby Polcar tak jezdí u nás i tyto žně. Já bydlím ve Strašecí a mohu mu potvrdit že řepka u nás jako našemu statku co máme což je školní zemědělský podnik Lány tak řepka hází hodně moc. sou ta to i prémie pro všechny co sem slyšel. Takže jak Polci píše že tady měly takové výnose tak určitě je to možné. Nevím sice jestli přes 5 ale přes 4 tuny z Ha to ju. Polci a ty jezdíš ted sčím? Já se byl ted mrknout na Požárech sekaly ozimák ječmen.
shootere, já bych ten tvůj výrok ještě upravil spíš na "100 lidí, 100 spotřeb" a v tom co jsi napsal, s tím souhlasím. Osobně si můžu hlavu ukroutit když vidím kombajn jak stojí na místě v plných točkách a obsluha si v pohodě nýtuje žabky a vyměňuje dvojprsty po srážce s kamenem, ono je to blbé čtvrt hodiny ale co se toho za ten den nasbírá a za sezonu
. Nebo když se jede 5 kilometrů polničkama kde se dá jet s bídou 10 km /h a motory vyjou naplno a pojezd stažený na minimum . Proč radši neubrat motor na poloviční točky a trochu víc posunout tu páku pojezdu dopředu? A takovéto ptákovinky vám pak udělají dost velké rozdíly i mezi stejně výkonnýma strojama, včetně znalostí pole a dobrého vytvoření průseků,správného zatížení mašiny, sypání za jízdy atd., atd....

Každý člověk má právo na můj názor.
- AtaAF 5088
-
CASE IH AXF 5088, lišta 6,1m, motor 8,3 cca 279PS a v řepce samosřejmě s drcením 30ha za cca 440, mám dojem že to bylo míň jak 440, ale už si neamatuju kolik zůstalo v nádrži. Jinak pšenici už si nepamatuji vůbec. Rozhohně lepší jak E 516, která nám žrala kolem 20l BEZ DRCENÍ. 

- homolkahomik
Re: spořeby
CyberSPB píše:Polci píše:Jezdíme od r. 93 s claasama, nejmenší spotřebu měla 208 Mega a 108 Maxi. Teď máme lexiony. 480 s Mercedesem s pohybuje při výnosu okolo 5-6 t s drcením na 14 l na rovině, 460 s Catem se dostane na 10 l, co jsem jezdil s chlapama na 480 s Catem, tak byli tak na 17 l. 580 je prý ještě větší žrout, ale tu nemohu posoudit objektivně, to je jedna paní povídala. Největší žrouty co jsem s nima jezdil byli JD, MF a král byl Fendt 8350. Ten bral bez problémů 25-30 l.
Jinak v zelené řepce s výnosem 5 t není problém mít 20 l. Průměr za celé žně vychází na kombajn někde nezi 13-15 l, takže relativně spokojenost.
Repka z vynosem 5t ?![]()
![]()
to ste kde mali preboha ? na mesiaci ?
D
co som aj kosil najvetsi vynos bol 4.2t a to tie kombajny plakali.
letos sem mel repku na 42-45q bral to claasem 580, 7,5m strakonicko. kdyz sem ho v noci kolem 22.00 premlouval aby mi dosekal jeste to druhe pole 4ha tak nadaval ze ma jen 120l nafty a ze pak ani neodjede, tak mi od 20.00 - 02.30 posekal 7,5 ha. ale kdyby to nedosekal ten vecer/rano tak by mi to tam asi zustalo...
E-514 s drcením 11l max, bez drcení se dostanu na 9l. v řepce nejezdím.
Teorie je, když všechno víme, ale nic nefunguje.
Praxe je, když všechno funguje, ale nikdo neví proč.
My jsme spojili teorii s praxí: nic nefunguje a nikdo neví proč.
E514 asi 12l/ha i s přejezdama. Bez drcení, bez řepky. Máme problém se skladováním a dobytek chce taky žrát, tak sekáme na víckrát. Těch přejezdů a spálený nafty je potom zákonitě víc.
Ocelák a Konkor, nejlepší kámoši!
Ladislav píše:E514 asi 12l/ha i s přejezdama. Bez drcení, bez řepky. Máme problém se skladováním a dobytek chce taky žrát, tak sekáme na víckrát. Těch přejezdů a spálený nafty je potom zákonitě víc.
tak to je potom jasný, já parkuju na poli a všechny pole jsou u sebe, takže po silnici najezdím ročně cca 15km

Teorie je, když všechno víme, ale nic nefunguje.
• Stránka 2 z 2 • 1, 2
Zpět na Všeobecná diskuze o kombajnech a řezačkách