Slnečnica

Příspěvky: 210
Registrován: 23 kvě 2009 10:22
Bydliště: Východné Slovensko

Slnečnica

Příspěvekod Bartuc » 11 čer 2009 15:15

Zdravim, vedel by niekto poradit ohladom hnojenia? Konkretne chcem použiť DAM len by som potreboval upesniť množstvo, či môžem riediť vodou alebo nie a najskoršiu možnú aplikáciu (mysliím výšku porastu alebo počet listov) vdaka :D

Příspěvky: 37
Registrován: 23 črc 2008 11:09

Re: Slnečnica

Příspěvekod agronpav » 22 čer 2009 10:05

Hodně zajímavá otázka. Jde hlavně o to, kolik N chceš porostu dodat, jestli jde o "kondiční" ošetření velmi dobrého porostu, nebo "popohnání" špatného, pak se přibližně od fáze 6 plně vyvinutých listů dá aplikovat cca 8 kg.ha-1 N, tedy 20 l DAMu.ha-1, ředit, formou pravé listové aplikace - postřik nestéká z listů, rostlina přijímá živiny listovou plochou. U dobrých i špatných porostů je před tímto ošetřením dobré nechat provést laboratorní rozbor rostlin, přehnojení N může u slunečnice značně snížit olejnatost nažek. Ošetření také nesmí být provedeno za prudkého slunečního svitu, optimální doba je navečer. Obecně je pravá listová výživa relativně vysokými dávkami N u této plodiny hodně diskutabilní.
Jiná věc je, pokud chceš porostu dodat N, který nedostal formou hnojení před setím, nebo dělit celkovou dávku. Pak jde o to, aby rostliny měly k dispozici maximum N v období prodlužovacího růstu. Termín taky záleží na druhu půdy, množství srážek, atp, tedy za jak dlouho se aplikovaný N dostane do aktivní rhizosféry. Sice jsem to nezkoušel, ale u dvouděložné rostliny bych si rozhodně na provozní ploše netroufnul aplikovat dávku nad 10 kg.ha-1 N běžnými tryskami, jedině nízkotlakými velkootvorovými (dvakrát to vyjde a potřetí si zlikviduješ celý porost :wink: ). Optimální by bylo, dostat DAM do kořenové zóny plečkou s přihojováním.
Ke stanovení dávky - literatura uvádí, že slunečnice spotřebuje na tvorbu 1 t nažek cca 40 - 50 (60) kg N (záleží také na hybridu, jak moc vytváří další fytomasy). Dosažitelný výnos je ve vhodných podmínkách (kukuřičná a řepařská výrobní oblast) cca 3 t.ha-1, porost tedy využije 120 - 150 kg.ha-1 N.
Tuto dávku je velmi vhodné korigovat o půdní zásobu Nmin, kvůli zmíněnému nebezpečí snížení olejnatosti.
Technika hnojení - těžší půdy, sušší oblasti, celková dávka nepřesahující 80 kg.ha-1 N, pak celá dávka před setím; naopak lehčí půdy, větší srážkové úhrny, vysoká dávka, pak je vhodné dát 70 % před setím a 30 % před dlouživým růstem. Pokud máš plečku, která umí hnojivo zapravit hlouběji do půdy (nezávislost na srážkách), pak se vyplatí dělat rozbor Nmin před setím, dát těch 70 % předpokládané dávky, a pak před prodlužovacím růstem znovu zkontrolovat Nmin a případně doplnit na předpokládaná výnos.
Co jsem měl možnost se setkat, tak hnojení slunečnice je celkem diskutabilní téma, takže jestli máte někdo jiný názor, tak mě prosím opravte.

Příspěvky: 112
Registrován: 28 říj 2008 21:00
Bydliště: Vých. Slowensko

Re: Slnečnica

Příspěvekod Frantík SK » 22 čer 2009 16:13

Naozaj zaujimava tema... Ja by som mal tiez strach aplikovat vysoke davky N na list a navyse vo forme DAMu. Ale ako pise agronpav, tych 20 kg/ha v 200 l vody by mala slnecnica zvladnut. My sme na to pouzili mocovinu v davke 15 kg/ha, zda sa mi vhodnejsia aj preto, lebo je mensie riziko popalenia porastu.
Byť poľnohospodárom nie je povolanie, ale poslanie.

Příspěvky: 37
Registrován: 23 črc 2008 11:09

Re: Slnečnica

Příspěvekod agronpav » 23 čer 2009 13:00

Ke slunečnici mě napadá ještě jedna věc, a to řazení do osevního postupu. Zkoušeli jste ji někdo pěstovat po zrnové kukuřici? V literatuře o tom skoro nic není, navíc jsou to znovu rozporuplné údaje, na stupnici vhodnosti předplodiny 1 - 9 je jednou zrnová kukuřice hodnocena 6, to snad jde, ale jinde 4 body, což už není zrovna vhodná předplodina (bohužel ale nikde není dostupná metodika tvorby těchto koeficintů). Navíc bych to chtěl zkusit s bezorebným zpracováním půdy, kdy část rostlinných zbytků zůstane na povrchu, takže mám trochu obavu z jejich možného inhibičního působení (ale na druhou stranu do setí slunečnice už by většina potenciálně aktivních látek měla být rozložena?).
Celé to chci zkusit kvůli protierozní ochraně, kdy kukuřičná sláma bude bránit možnému smyvu.
Jestli někdo máte nějaké praktické nebo teoretické poznatky, tak dejte prosím vědět.

Příspěvky: 210
Registrován: 23 kvě 2009 10:22
Bydliště: Východné Slovensko

Re: Slnečnica

Příspěvekod Bartuc » 23 čer 2009 14:39

no tak teraz mam zasiatych 10ha slnecnice bezorebnym sposobom a zatial nic moc (hovorim z vlastnej kratkodobej skusenosti v pestovani slnecnice) ale asi som hned prvu chybu spravil nazaciatku ze som pole nevystriekal totalnym herbicidom- bolo malo zrazok, vlastne ziadne a porast zacal nerovnomerne vzchádzať, kedže bol zasiaty s DAMom tak teraz ma sice z coho zit len sa bojim lebo ten co je mensi tak ho zacina prerastat tráva (neviem čím na ňu, kedze je dvojklicnolistova :( )

Příspěvky: 210
Registrován: 23 kvě 2009 10:22
Bydliště: Východné Slovensko

Re: Slnečnica

Příspěvekod Bartuc » 24 čer 2009 21:18

mohol by niekto poradit ci vôbec existuje chemia na sirokoliste (dvojklicnolistove) travy v slnecnici? Porast ma asi cca 40cm dik.

Příspěvky: 37
Registrován: 23 črc 2008 11:09

Re: Slnečnica

Příspěvekod agronpav » 25 čer 2009 10:10

Z pohledu postemergentní aplikace je spektrum přípravků hodně chudé, v ČR je dostupný maximálně Modown, jinak je vše určeno pro pre aplikaci. Ve SR je myslím povolený ještě herbicid Pledge (flumioxazin), ale nejpozdější možné užití je ve fázi 6 listů, což už je asi pozdě. Osobně bych v této situaci zkusil někde v okolí pronajmout jakoukoli vhodnou plečku a protáhnout aspoň meziřádky.

Příspěvky: 37
Registrován: 23 črc 2008 11:09

Re: Slnečnica

Příspěvekod agronpav » 30 říj 2009 13:41

jestli sem ještě nahlídneš, můžeš prosím napsat, jak ten porost slunečnice letos výnosově skončil :?:

Příspěvky: 112
Registrován: 28 říj 2008 21:00
Bydliště: Vých. Slowensko

Re: Slnečnica

Příspěvekod Frantík SK » 01 lis 2009 20:24

Ahoj, no vzhladom na podmienky na jar- katastrofalne sucho v aprili a maji ( brezen-kveten) boli na mnohych podnikoch v okoli problemy so zaburinenim slnecnice, dokonca aj v porastoch na parcelach, kde sa na jesen aplikoval Roundup. Trvacich burin sa podarilo zbavit, ale najvacsim problemom boli mrliky (chenopodium, pisem latinsky, lebo ceske nazvy neviem :D )a horciaky (persicaria). Travovite buriny sa daju poriesit graminicidmi, ale dvojklicnolistove buriny, ktore uniknu preemergentnej aplikacii, su velky problem. My sme v tomto roku Pledge nepouzili, sposobuje pri nadmernych zrazkach poskodenie porastu. Od kolegu viem, ze hoci je Pledge jedinym moznym postemergentnym riesenim v slnecnici, nepomohla ani opakovana aplikacia. Buriny ostali retardovane, ale neodumreli a po case obnovili rast. Naozaj ucinne riesenie je v takom pripade plecka. Mali sme moznost vyskusat a vysledok bol dobry, v porovnani s neosetrenou plochou vyborny. Dobre vysledky dosiahli aj ti, ktori zvolili jarnu aplikaciu Roundupu pred sejbou alebo hned po nej.
Byť poľnohospodárom nie je povolanie, ale poslanie.

Příspěvky: 210
Registrován: 23 kvě 2009 10:22
Bydliště: Východné Slovensko

Re: Slnečnica

Příspěvekod Bartuc » 26 lis 2009 17:36

Ano uplne suhlasim s Frantikom, uz mozem v klude odpovedat aj na otazku agronpava- vynosy nic moc, bolo to rozhodene na dvoch parcelach, na parcele kde bol pouzity pripravok Pledge bol porast pomerne zakrpateny a nevyvinuty (uroda 1,9t/ha) a na druhej parcele kde nebol pouzity postrek ale plecka, pretoze vzhladom na vysku sme to skusili a pomohlo bol vynos cca 2,4t/ha.

Zpět na Olejniny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník