Výběr podmítače

Příspěvky: 24
Registrován: 29 dub 2011 20:46

Výběr podmítače

Příspěvekod Jeník Panský » 08 lis 2011 16:09

Zdravím všechny. Zvažujeme nákup podmítače. Budeme po něm vyžadovat uplatnění při prvních podmítkách strnišť a přípravě hrubé brázdy před setím. Pokud bude schopen pomoci při podmítání hnoje nebo kukuřičného strniště, tedy operací s větším obsahem zapravované hmoty, bude to jen výhoda. Na podmítání bude přibližně okolo 50ti ha, to samé příprava. Naše pole se nacházejí na půdách hlinitých až hlinito-písčitých, kameny příliš netrpíme a sucho nás většinou netrápí. Jako tažný prostředek máme k dispozici 140ti koňový traktor (Case Maxxum). Zatím jsme se orientačně poohlíželi po nesených krátkých verzích podmítačů. Jako zajímavá varianta se zatím jeví Horch Joker. Prosím tedy všechny, kteří by rádi pomohli, aby se podělili se svými zkušenostmi nebo radami. Za každý nápad budeme vděční.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 5402
Registrován: 28 pro 2007 18:40
Bydliště: Zlínský kraj

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod bold » 08 lis 2011 17:28

Doporučuju obejít výrobce a půjčit si stroj na zkoušku. Někteří půjčují zdarma(na den/dva), jiní za mírný poplatek. Každopádně se to vyplatí, vyzkoušíš si stroj ve svých podmínkách.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Uživatelský avatar
Příspěvky: 1662
Registrován: 11 čer 2007 23:17
Bydliště: Rokycany-Radnicko

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod neznalek » 08 lis 2011 18:20

tak jak radí kolega BOLD... Já se mužu jen podělit se zkušenostmi s Simba Xpress 3m. Zde moje souprava v galerii Fendtistky http://farmweb.cz/index.php?page=view_gallery&gal=26224 . Muži jen dodat, že naprostá spokojenost, disky jako takove nevyžadují téměř žádnou udržbu..jednou za sezonu promazaní disku eventuelne nastavení skrabek na válci. Výhody: disky po jednom na pružných slupicích, každá řada disků se nechá nezávisle na sobě štelovat (úhel- což je myslim dobra vlastnost v pripade potřeby na přípravu před setím, sucho/mokro), a velkou pochvalu zaslouží práce DD válce, krásně drobí a utužuje jak v mokru, tak v suchu, konkretně v uvedé galerii je prvni podmítka po ječmeni kdy skoro dva mesíce nepršelo...ale i v mokru podmítač děla spičkovou práci a nic se nezalepuje, zadiskovával jsem i zelene hnojení-horčici a bezproblému. Cena je ovšem trochu vyšší, nedavno to bylo za trojmetr asi 310tis. bez válce. je tu taky moznost před podmitač ještě připojit podrývák ST-BAR za bratru 160 tis...ale s tim nemám zkusenost, protože na něj už nemám koně... at už vybere jakýkoliv podmítač, určitě zauvažujete o DD válci, je sice drazsi, ale urcite se vyplatí... ja už ho budu cpát i na radličkovy podmítač :D

Příspěvky: 24
Registrován: 29 dub 2011 20:46

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod Jeník Panský » 08 lis 2011 23:08

Bohužel nám trvá, než se k něčemu rozhoupeme :lol: , tudíž teď už je trošku pozdě na zkoušení, to nás čeká na jaře při přípravě pod kukuřici a gps-ky. Na těch Horch-ích se mi právě nepozdávalo uložení dvou disků na jedné slupici. S DD válcem už více či méně počítáme. Ještě jsem zapomněl dodat, že může nastat situace, kdy bude muset podmítat 100 koňový traktor. I podle toho se budeme muset rozhodovat pro kompromis v záběru. Na druhou stranu, do nynějška jsme na podmítání používali radličkový Kromexin (cca. 2,5m), který po povrchu rozhodně neklouzal. Nejčastěji ho tahala právě 100vka a neměla s ním větší problém. Děkuji za Vaše rady a pokud bude ještě někdo mít, co říct, sem s tím.

Příspěvky: 112
Registrován: 28 říj 2008 21:00
Bydliště: Vých. Slowensko

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod Frantík SK » 08 lis 2011 23:51

na prípravu hrubej brázdy a podmietky Ti môžem odporučiť Vaderstad Carrier, 3m verzia stojí do 10 000€, známy ho ťahá presne takým istým MX140, slabší traktor doňho ešte neskúšali dať. 140ka ho zvláda s rezervou, poradí si aj s porastom medziplodiny, ale slabinou Vaderstadtu je práca na kukuričnom strnisku. Pravdepodobne bude rovnako na tom aj s maštaľným hnojom, ale to nemáme vyskúšané, zapravovali sme len kurací trus a to je niečo iné ako hnoj od oviec alebo dobytka. Ak treba pracovať v podmienkach s veľkým množstvom pozberových zvyškov, pri zapravovaní hnoja a chceš disky použiť aj na hlbšie spracovanie pôdy, tak jediná voľba je Rubin, v tvojom prípade 3m záber. Bez ohľadu na to, aké disky si vyberieš, ak máš ťažké pôdy, určite treba objednať poriadny valec- DD, packer alebo rezací.
Byť poľnohospodárom nie je povolanie, ale poslanie.

Příspěvky: 412
Registrován: 19 lis 2006 22:13

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod medulin » 09 lis 2011 22:29

Zkusil jsem carrier u souseda viděl simbu sms a nakonec jsem koupil pottingera. Každý z těchto podmítačů měl něco čím byl lepší než ty ostatní. Pottingera jsem koupil z nutnosti a zatím po 500ha nemůžu říct špatné slovo. Pod ozimy už dělám jen tímto strojem at je sucho nebo mokro. Jedna nevýhoda je že mi na jednu stranu dělá dolík když ho tam pustim nadoraz ale kombinace to srovná. U horsche se mi libí právě ta jedna slupice a širký uložení kde je stranový výkyv minimalizovaný. Přeju hodně zdaru při výběru.

Příspěvky: 30
Registrován: 08 kvě 2009 20:55

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod Medion » 23 lis 2011 21:21

Zdravím. Taky v těchto dnech vybírám diskový podmítač. Chtěl bych se zeptat lidí co mají Simbu jestli využívají v různých podmínkách nastavení úhlů. Zdá se mi to jako dobrá věc spolu s DD válcem. Jen v Hannoveru jsem si to nastavování zkoušel nastavovat a u jedné sekce jsem s tím nemohl pomalu hnout, a to byla nová mašina tak se bojím co by to dělalo v provozu. Co se mi u Simby ale nezdá je cena. Tam vychází Horsch Joker daleko lépe a verze RT mají stejný disk jako simba. Horsche jsem zkoušel a musím říct že jde celek mlehko utáhnout. Loni jsem měl 4,5 m rubína a letos 6 m Horsch a u Horsche jsem jel ještě rychleji se spotřebou do 6 l (cca 8 cm).
Další dotaz je jestli máte někdo u Jokera DD válec. Já mám roll-flex na terranu a ne že by byl špatný, ale hroudy drtit moc neumí. Zatím seju rotačkama tak to moc neřeším, ale do budoucna bych chtěl Pronto apod. Prodejce Horsche mě od DD válců odrazuje, že prý mají tendenci ve vyšších rychlostech (nad 12 km/h) rozskákat stroj. Teď jsem na Lemkenu viděl válec jako nabízí Horsch Roll cut a dělal moc hezky, jen netuším proč mi prodjce Horsche furt cpe ten Roll flex. Co vy na to?

Uživatelský avatar
Příspěvky: 264
Registrován: 05 bře 2006 19:50
Bydliště: Jižní Morava

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod Jan » 23 lis 2011 22:25

Zdravím,Simbu máme a úhly se nastavují podle podmínek skoro na každém poli jinak.To nastavování nám šlo zpočátku taky ztuha ale časem se poddalo a jde nyní zlehka. Srovnávat Rubín a Joker nejde,snad Heliodor.
U Simby je změna úhlu a DD válec velké plus,škoda jenom že máme ještě to starší provedení a tam se díky jinému utěsnění ložisek vůči současnému začínají rozsýpat jedny po druhém ..

Uživatelský avatar
Příspěvky: 1662
Registrován: 11 čer 2007 23:17
Bydliště: Rokycany-Radnicko

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod neznalek » 23 lis 2011 22:50

tahám tedy jen 3metrovou nesennou Simbu, ale s nastavením úhlů není problém, když jsem línej vylézat přestaví mi je i desetilety zavozník :) Musí být samosebou zvedlé. DD válec je tam tedy jen "lite", tedy ten jednořadý a stroj určitě nema ani snahu poskakovat, ale Vy asi myslíte vetší záběry a tam už je dvojity DD válec, tak to muže být jiné

Příspěvky: 30
Registrován: 08 kvě 2009 20:55

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod Medion » 28 lis 2011 09:46

Kluci díky za reakce. Ještě se chci Honzo zeptat na kolik tě vyjde takové ložisko? Mi říkal prodejce že by mělo být k dostání kdekoliv, že to nemají jako u Lemkenu dělané na zákazku a nehorázně předražené. Každopádně cenu mi neřekl :-) Ještě bych Vás poprosil napiště mi čím ty Simby taháte a jak v tom ten traktor jede. Ještě jednou díky.

Uživatelský avatar
Příspěvky: 1662
Registrován: 11 čer 2007 23:17
Bydliště: Rokycany-Radnicko

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod neznalek » 28 lis 2011 10:54

já ji tahám 125 koníkovým traktorem, pracovní rychlost v suchu do 16ti km/h ( ono taky záleží na rovnosti pozemku protože traktor neni odpružen), vyšší pracovní rychlosti ji opravdu nevadí a nemaji vliv na kvalitu práce, jak jsem vypozoroval, zasluhu na tom mají asi právě ty pružně slupice. V mokru se pak jezdí tech 8-12 km/h podle nastavení úhlů, ono to dělá hodně. Ovšem se strojem dělám pouze první podmítku, v přípravě jsem jej nikdy nepoužil, seju kombinací, takže to neni potřeba. Spotřeba se pohybuje kolem 4-6l/ha při výkonu cca 2-3,5 ha/ha u té mojí trojmetrovky

Uživatelský avatar
Příspěvky: 264
Registrován: 05 bře 2006 19:50
Bydliště: Jižní Morava

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod Jan » 29 lis 2011 21:48

Ložisko tam dostaneš bez problémů i naše,problém byl s tím utěsněním poněvadž ten origo labyrint sice byl i s ložiskem ovšem samotný jej neseženeš a ta sada stála 1200. Ovšem podotýkám znovu že se jednalo o ten starší typ,u nás se koupil 2006. Co jsem viděl ten současný tak tam by to mělo být bez problémů,je to těsněné o mnoho líp. Zkoušela se tam i obyčejná dvoubřitá gufera ale životnost tak 14 dnů ..
Jinak se to koupilo tehdy za 250 koní v záběru 6,6m. Používalo se to k předseťové přípravě jako druhé diskování. Práce solidní. Na podzim si s tím slušně radila i 190-ka,zjara s tím ovšem mělo někdy i co dělat 330 koní. Záleží ovšem na podmínkách.

Příspěvky: 24
Registrován: 29 dub 2011 20:46

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod Jeník Panský » 29 říj 2012 18:43

Nakonec jsme si nadělili Lemken Heliodor, 4m v polonesené verzi. Utužovací válec je stejný, jako např. na rotačkách Zirkon - nikde jsem nenašel jeho obchodní označení. Další výbavou je přední smyk, který opravdu parádně rovná. Doposud jsme stroj použili jen pro podmítky po obilninách a předseťové přípravě, dodání se značne opozdilo. Zatím jediná nevýhoda je příliš mohutný rám podvozku, pokud jej při práci maximálně zvednete, rozhoupe vám celou soupravu. Snadné řešení je zvedat pouze pár cm nad zem, pak se nemá šanci k pohybu. Naopak velké plus je dostatek místa na rámu a hlavně v zadní části připravený úchyt pro zásobník a sečku kam můžete dokoupit nebo svépomocí (náš případ, zatim fáze dumání) pověsit třeba rozmetadlo na zelené hnojivo. Pokud by měl někdo jakýkoliv dotaz ptejte se. JP

Příspěvky: 48
Registrován: 12 dub 2016 23:03

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod Poldas » 27 čer 2018 17:39

Zdravím, co si myslíte o Softeru od Farmetu? :?:

Příspěvky: 345
Registrován: 22 lis 2015 23:55

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod aram » 28 čer 2018 12:01

Mám malou možnost porovnání, co pozoruji okolo nás. Když to srovnám s Jokerem, tak disky práci asi udělají podobnou, ovšem náhradu Horsháckýho válce rollflex zatím asi nikdo nenabídne, obzvlášť když bude diskáč využíván na přípravu. Pořizovací cena cca o 100 tis. nižší (u 3m), ruku v ruce s tím ale půjde kvalita materiálu. Cena ND netuším, každopádně joker je bezúdržbový, u softeru bych řekl, že něco bude. Líbí se mi ale možnost záběru 4,5 m, což má málokdo. Na jokeru je zase výhoda, že je jen jedno místo na štelování hloubky (3m), ostatní mají vždy 2. Toť moje malá zkušenost.

Příspěvky: 48
Registrován: 12 dub 2016 23:03

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod Poldas » 28 čer 2018 17:40

O co jde.. Sháníme disky za 400 koňový traktor. Na podmítky po obílí, kukuřici a na podzimní přípravu

Příspěvky: 873
Registrován: 29 srp 2013 17:47

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod skacel99 » 14 zář 2018 18:31

Máme od Farmetu radličkový podmíťák a kompaktor od roku 2002 a za tu dobu bez jediného problému na rámu,nebo kdekoliv jinde. Pouze rozbitý domeček ložiska od kamene (asi 250 kč). Obděláváme s tím 200 ha orné,ale materiálu bych se asi nebál

Uživatelský avatar
Příspěvky: 32
Registrován: 05 zář 2010 10:28

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod Jocker » 22 zář 2018 18:17

Kockerling Rebell

Příspěvky: 345
Registrován: 22 lis 2015 23:55

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod aram » 28 srp 2019 17:38

Zdravím chlapi, je to sice trochu výhled, ale kvůli koupi silnějšího traktoru je pro nás 3m Horsch Joker zbytečně malý, nějaké hektary také přibudou, navíc spotřeba v 170 k traktoru je zbytečně velká. Logicky se nabízí vyměnit to za 4m Joker CT. Na 170 koní by mi nejvíce sedělo sice 4,5 m (4 málo, 5 moc) ale to skoro nikdo nedělá. Diskáč je na první podmítky po řepce hrachu a pšenici pokud je dobře rozdrcená sláma, dále veškerou přípravu před setím (spolu se smykama po orbě) a bude i na první zadělání meziplodin před terranem před zimou. Koukal jsem a zaujal mě proto ještě Kockerling Rebell, líbí se mi ty válce a ty zavlačovače za nimi. Popravdě jsem chtěl zůstat u Horsche právě kvůli pěchu rollflex (super práce na přípravu, lepší válec neznám na nesených strojích), tady ten Konckerling by ale mohl být konkurentem, ten má dokonce 2-řadý válec. Co byste doporučili ? Jsme malincí zemědělci a přijde mi nesmysl kupovat polonesený diskáč, proto bych asi řešil jen nesené. Do 170 k JD 7810 4m nebo 5m ? Peníze neřeším, je to výhledová věc, uvědomuju si že 4- jsou úplně jinde oproti 3m :D Byla by to ojetina.

Příspěvky: 162
Registrován: 20 úno 2014 21:35

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod kas » 29 srp 2019 11:14

4 m Horsch Jocker bude do toho akorát, tahám ho JD 7530.

Příspěvky: 69
Registrován: 03 kvě 2016 20:01

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod Duke » 30 srp 2019 08:59

Taham Farmet Softer zaber 6 m za New Holland T 7.180... A utahne to i na hloubku 15 cm... v pohode...

Uživatelský avatar
Příspěvky: 370
Registrován: 13 dub 2010 21:08

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod winis » 30 srp 2019 11:41

Mám jd 7810 a tahám s nim petingr terradisc 4000 rv 2004, pevný rám bez skládání, disky 510 mm, je to celkem dost těžkej a dlouhej stroj, dneska už má jinou konstrukci. Dělá to parádní práci a dá se s tou soupravou jet i 14 kmh. Doporučil bych vyzkoušet pottinger.

Příspěvky: 345
Registrován: 22 lis 2015 23:55

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod aram » 01 zář 2019 18:57

Chlapi dík za postřehy. Náhodou se nenajde někdo, kdo má ten kockerling rebell ? Nikoho neznám, kdo by to měl, jen kypřiče.

4m Joker do 7530 bych řekl, že je docela málo, znám několik zemědělců, co tahají 5m a jedni i 6m v těžkých půdách :D Ale dík za postřeh, taky to vidím spíš na 4m pro tu 7810.
6m do 180 koní bych čekal že bude tak na hraně, nevím jestli vpohodě, možná lehké půdy a bez kopců ne ? :)
Ten pottinger se mě líbí i právě tou váhou, ale ty válce mě moc neoslovují právě no, vzhledem k tomu, že to chci i na přípravu, tak snad jedině ten segmentovej a stejně to nebude úplně ono, každopádně dik za zkušenosti. A 12 km/h beru u disků jako minimum, 14 jezdím a s Jokerem jezdijou v družstvech i 20, 14 není nějak moc :mrgreen:

Příspěvky: 69
Registrován: 03 kvě 2016 20:01

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod Duke » 02 zář 2019 09:04

Zkousel jsem pred 6ti metrem Farmetem i Jokera v 5ti metru... Stejnej tahovej odpor. Mame i kopce, stredni pudy, ale je pravda, ze pak se jede max cca 10 km/h... Nevychvaluju Farmeta, jsou urcite lepsi stroje, ale kdyz srovnam porizovaci ceny... Farmet stal novej 600... Jokera v 5ti metru chteli 800 za predvadecku... Pottinger novej v 6m je za 1.2 ...

Uživatelský avatar
Příspěvky: 370
Registrován: 13 dub 2010 21:08

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod winis » 02 zář 2019 21:39

nojo, jezdit 20 km po poli je fajn, ale já nemám na 7810 odpruženou nápravu... a i když můžu se 7530 premium, přecijen už to taky trochu víc drncá.....
na pottingeru mám obyčejnej trubkáč a nedělá to špatnou práci, ale nesmí být moc vlhko, jakmile je mokro, zalepí se.

Příspěvky: 345
Registrován: 22 lis 2015 23:55

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod aram » 03 zář 2019 14:42

Jasné rozumím, mě se líbí farmet protože myslím dělá 4,5 m což bych bral hned, ale ty jejich válce mě teda moc neoslovují.
Pottinger to samé, líbi se mi jejich segmentový, jenže oproti rollflexu u horsche to není pružné a nebude se to tak dobře čistit, do toho mého dvakrát bouchnu kladivem a většina bahna spadne, když už se zalepí. Další věc je že ten horscháckej se prostě může zalepit kilama bahna ale pořád se točí a dělá tu práci, jakou má. Trubkovej je pro mě určitě nepoužitelnej, nejde mi jen o drcení hrud, ale i o utužení a to tam bohužel pokulhává, navíc opravdu v mokru dlouho nevydrží no.

Jasny jezdit 20 to už je zhovadilost :D , jen jsem chtěl poukázat na to, že 14 km není pro diskáč žádná jaksi konstrukční přednost, to je dneska standard :mrgreen: na 7810 taky nemám nápravu odpruženou, mám stařečka r.v.98 plnej powershift 13000 mth, řekl bych, že už ani těch 170 koní nemá, terranem na 20 cm se mu ani těch 10 km/h chvilkama nechtělo :mrgreen:

Příspěvky: 873
Registrován: 29 srp 2013 17:47

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod skacel99 » 03 zář 2019 19:53

Koukal jsem na válce od Farmetu a ten VR s profilem do V je za mě dobrej. Máme ho na diskáčích Fogelnoot a dělá to slušnou práci. Dobře řeže hroudy,dá se s tím obstojně chystat na setí.
Od Pottingeru máme Synkro 3030 a na něm segmentový válec. Nemůžu proti němu nic říct. Utužuje tak akorát,není těžkej,nikterak zvlášť se nelepí. Než se zalepí,už se dávno nehnu. Dělám s ním i na konci podzimu za marastu a průchodnost dobrá. V kombinaci s radličkami to dokáže roztrhat lavice po oračce mnohem líp,než diskáče. Diskáče už na přípravu používáme minimálně,jedeme před setím radličky,jelikož diskovou přípravu mám na secí mašině.
Prutový výlec máme na radličkách od Farmetu a je tam pouze od toho,aby držel hloubku. V těžké půdě blbě drtí,v mokré se lepí. Do písku OK.
Pak ještě mám zkušenost s gumovým Farmflexem na diskách od Pottingeru. Ten je asi nejtěžší,nejlíp drtí,ale taky nejvíc utužuje. Chytají se do něj ale dost kameny mezi válec a škrabky

Příspěvky: 22
Registrován: 24 kvě 2016 15:17

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod simir0 » 12 dub 2020 21:20

Ahoj, neviděl jste někdo polonesený podmítač ATO30 od firmy Agro-Masz? Má závěs i na secí stroj, tak by mohl být dobrý jak na podmítky tak na setí... Jaký je na to Váš názor? Děkuji za Vaše reakce.

Příspěvky: 555
Registrován: 20 zář 2011 12:06

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod tomous » 06 pro 2020 16:08

Zdravím všechny. Máte někdo zkušenost s diskama od Farmetu?? Zajímá mě Softer. Díky

Příspěvky: 477
Registrován: 24 dub 2015 10:30

Re: Výběr podmítače

Příspěvekod tonik » 06 pro 2020 20:03

Jakej záběr ? mám mám 4,5 a za sucha to tam leze líp jak JOKER, osobně mně vadí , že se tamn nedá nic namazat. Při velkém množetví rostlinejch zbytků se to cpe.

Další

Zpět na Podmítací disky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků