Baličky Pronar
• Stránka 1 z 1
Baličky Pronar
Zdravím,
máte někdo prosím osobní zkušenosti s baličkami kulatých balíků Pronar? Konkrétně mi jde o typ Z 245 - tažená samonakládací.
Děkuji
máte někdo prosím osobní zkušenosti s baličkami kulatých balíků Pronar? Konkrétně mi jde o typ Z 245 - tažená samonakládací.
Děkuji
Re: Baličky Pronar
Soused jí má a je sní spokojen za tu cenu.jen někdy nepřeklopí balík na bok a spadne mu na hranu baličky.Je o trochu těžší jak McHale.Taky jsem se rozmýšlel mezi McHale 991 a touhle pronarkou a nakonec to vyhrála McHale. I když cena je trochu jinde,ale zase je to kvalitně někde jinde.
Jak to myslíš, že kvalitou je někde jinde? Kvalitou výroby nebo kvalitou zabalení balíku?
To, že je to polský výrobek je mi jasné, potřebuji ročně zabalit pouze cca 600-700 balíků. Balíky jsou lisovány lisem s pevnou komorou, nejsou tedy tolik utlačené. Balička McHale dokázala vymáčknout všechen vzduch a senáž byla beze ztrát. Ale jak říkáš, pořizovací cena je někde jinde, proto mne zaujal Pronar, ale v provozu jsem ji ještě neviděl... A spoléhat jako dosud na služby už se mi nechce...
To, že je to polský výrobek je mi jasné, potřebuji ročně zabalit pouze cca 600-700 balíků. Balíky jsou lisovány lisem s pevnou komorou, nejsou tedy tolik utlačené. Balička McHale dokázala vymáčknout všechen vzduch a senáž byla beze ztrát. Ale jak říkáš, pořizovací cena je někde jinde, proto mne zaujal Pronar, ale v provozu jsem ji ještě neviděl... A spoléhat jako dosud na služby už se mi nechce...
já si ji koupil na cca jen 400 balíků.Myslím tím sváry barva a tak prostě nabarví orezlej plech,svary neupravené,ale jinak na funkčnost je to v pohodě jen po 3 letech soused měnil 1 pás na stolu rozpad se,ročně dělá cca taky 400 balíků a v zimě garážovaná.Jen otázka za jakou cenu budete mít tu pronarku? Já dal za mchale loni 348 tis . za pronarku chtěli tuším 210tis.
- fortschritt
V Čr je naprodáváno cca. 40 ks těchto ovíječek ročně. Což mluví samo o sobě. Důležité je si ji koupit od nějakého dobrého prodejce, co má zázemí, komunikuje s výhradním dovozcem a je schopen přijet pro případnou poruchu. Vesměs se to nekazí, ale jde o rychlost náhradních dílů. Pak je hodně rádoby prodejců, co k tomu nedají člověku nic... A pak se trap.... Já si touto ovíječkou vždy nechávám balit. Oproti klasické malé nesenné, je to 100 a jedna. cca ze 40 ks balíků vyhodím tak jedny táčky.... Vzduch vytlačuje pěkně
co se plazí neuteče
Kamarád měl tu pronarku, ale nestíhal s ní za lisem, tak sem mu jezdil pomáhat s temak t04(roztahovací válce nesená), když viděl rozdíl ve výkonu a rozměry temaka, tak šel pronar letos z chalupy a koupil temak taky, bratru za 240 má plnou automatiku balení, ohromná obratnost, zaparkuje ji i pod malý přístřešek, myslím že si bude taky chválit
Já měl za to, že kvalitu balení dělá hlavně nastavení baličky/brzdy folie a kvalita folie 20 let jsme balili domadělanou kopií základního modelu Sipma a nikdy nebyl problém. Od loňska mám k dispozici s kolegou Temak 02 s dálkovym ovládáním a funguje pořád stejně, jen je to uživatelsky přívětivější a rychlejší - balíme zásadně na místě 500-1000 bal. ročně.
Naposledy upravil neznalek dne 16 led 2017 23:50, celkově upraveno 1
Já sem nehanil pronar ohledně kvality balení, ta bude u všech baliček +-stejná, ale kvůli male rychlosti a hodně mizerné obratnosti, když s ní kámoš lovil balík někde z ouvratě, nebo vedle stromu, šišatý to taky moc neumí, udržovat pneu navíc taky žádná výhra. Držet páku rozvaděče po celý proces ovíjení při 200 bal. za den taky ne
Já chci také balit až na místě uskladnění. O stacionárním Temaku T02 jsem taktéž uvažoval (cena je s taženým Pronarem +- podobná), ale nejsem si úplně jistý následnou kvalitou senáže, když balík potažený folíí následně zmáčknu kleštěmi. Mám lis s pevnou komorou, takže balíky jsou měkkčí a je tam méně hmoty než po vario lisu, tak aby se tam nedostal vzduch a nedošlo ke znehodnocení materiálu... Máte s tím někdo zkušenosti, nebo všichni lisujete lisem s variabilní komorou?
Mal som Welger RP12 - valcova komora, teraz mam nový Metal Fach (kopia Welger) tiež s valcovou komorou. Welger balil do spagatu a obcas tie baliky boli slabe a potom aj to balenie vyzeralo ale uz posledne dva roky sme to vychytali a bolo to fajn a ani pleseň nebola. Teraz s Metal fachom su baliky krasne nabite, žiadna pleseň - karadaň bez spojky a až do červeneho poľa lisovať. Čo sa týka balenia, baličku Metal fach základnu som kúpil ako trojročnú pred 6 rokmi a doteraz ide k spokojnosti. Vymenila sa reťaz a tento rok budem meniť silonove uloženie folie + ten pritlačak čo zhora upne foliu - po tych rokoch už to potrebuje vymeniť. Spominalo sa tu vyhotovenie poľskych vyrobkov ako "farba na hrdzavy plech" ...myslim že toto už nehrozi ani pri lacnych kosačkach za 700€, nie to pri pronaroch za 200 tisic. Posledne dva roky sme balili ročne po 460 balikov na mieste a samonakladacia balička mi nepride ako dobre riešenie...skor nejaka varianta s elektromotorom a dialkovým ovladanim.
Aj traktor je len stroj....
Já mám 20 let starý lis s variabilní komorou Krone KR 10 16s a polskou taženou baličku Sipma 281/1. Lis mě stál 100tis a balička 50 tis. jedu už pátou sezonu a bez problémů. Vše dělám sám bez pomocníka a balíky dávám do řadu na kraj louky. Na baličku stačí Z 5211 naložím 2 balíky a jedu ke kraji, kde je zabalím a čelákem je postavím a dám do řadu. Dělám spíš sušší senáž (říjen, listopad). Jinak se snažím sušit seno, když je 30 stupňů. To jde samo . Mám 35 ha ttp dělám cca 500 balíků z toho 20% senáž. Zbytek (většinou otavy) spásám.
• Stránka 1 z 1