TEK 2
Příspěvků: 23
• Stránka 1 z 1
- Martin Čepička
- Příspěvky: 38
- Registrován: 06 pro 2005 17:15
- Bydliště: kousek od Lysic, okr. Blansko
No to mi doma používáme ďáblíka (čerta). To pak sednu do naší 40tky a jen se vozím, protože té bandě co sbírá jeden řádek zároveň málem ani nestíhám, ale nestěžuju si. Člověk se aspoň sveze
- PISKUNK563
- Příspěvky: 87
- Registrován: 09 pro 2007 12:33
Tady pro lifi na podzim vyorává Z 7711, Z 10145, 8111 všechny s Tekama. Příští rok by měla vyorávat místo 10145 John Deere 6830 (už je v kůlně), ty Teky jsou tady pěkně seřízení, tak práci dělají pěknou.
Modrý Zetor 6711, John Deere 8330 a Case mx 310
Re: TEK 2
mám doma teka a nestěžuju si,jezdím s ním pomalu,vklidu,(ony ty pásy už neco pamatujou-tak aby se nerozškubly)brambory třídíme už na poli-na jídlo-na sadbu-na skrmení.nestalo se mě že by to tek "domlátil"a brambory hnily,spíš mně brigádníci zamíchají nakrojené do normálních a je u některých odrůd problém.Ale jinak jsem s tekem spokojený.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet
Re: TEK 2
Meli jsme doma čerta i tek. Krásná práce, jen u toho vždycky bylo třicet až padesát lidí. Teď stejnou práci udělá kombajn se třema lidma. Dát padesát na hodinu padesáti lidem, nebo třem...
Kupec, řezník a sedlák v jedné osobě
Re: TEK 2
Lnena píše:Meli jsme doma čerta i tek. Krásná práce, jen u toho vždycky bylo třicet až padesát lidí. Teď stejnou práci udělá kombajn se třema lidma. Dát padesát na hodinu padesáti lidem, nebo třem...
Pokud to dělám tekem tak většinou 10 lidí a hned natříděné a v pytlech-doma dovažuju sám na 25kg. kombajn sice vyoře ale musíš to ještě třídit a pytlovat.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet
Re: TEK 2
Lnena píše:Tak to jo. No, ja bych doma jen to vazeni delal mesic
Já vážím postupně, nachystám cca 500kg a jak se prodává tak postupně dovažuju- až do května
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet
Re: TEK 2
zrovna jsem na Hasii epple přetrhl horní pás, třídící a už mě napadají blbosti typu bunkr asi jen spáchám novej, mám to s pytlováním a je pravdou, že pokud se jeden pomalinku aby se vše stíhalo, brambory jsou v pořádku, přebrané, napytlované.....jelikož to dělám jen pro sebe a okolí, tak už jen dovézt do sklepa.
TEK je dobrej, pokud s ním nejezdí šílenec, všechny kombajny jsou v podstatě TEK. Prostě jako s každým strojem.....někdo s tím může jezdit deset let a v pořádku, někdo deset minut a průšvih jeden za druhým. Je to hodně hodně o lidech
TEK je dobrej, pokud s ním nejezdí šílenec, všechny kombajny jsou v podstatě TEK. Prostě jako s každým strojem.....někdo s tím může jezdit deset let a v pořádku, někdo deset minut a průšvih jeden za druhým. Je to hodně hodně o lidech
Každý pokrok jde pomalu,ale ani Řím nepostavili přes noc!
Re: TEK 2
Příčný mám náhradní, ale... asi bych ho ani neprodal... včera jsem se dozvěděl, že ještě za hluboké totality si tu v jedné vesnici nějakým záhadným způsobem hassii z německa opatřili. Táta jezdil v té době taky s kombajnem a byl vyhlášenej jako nejlepší kombajnista na okrese, že udělal s kolegou na fortschrittu nejvíc hektarů. Ale když se hassia dovezla, dvouřádkové fortschritty se mohly jít vycpat. Bohužel jen do té doby, než jim tam praskla nějaká tyčka. Zkoušeli to pak vařit, sháněli nejlepší ocel, do německa už je nikdo nepustil... nakonec kombajn kvůli drobnosti skončil. Jinak to třídění na poli se mi nelíbí ještě proto, že do čtrnácti dnů po vykopání začnou hnít ty brambory, co mají shnít. Když to vytřídíte na poli, hnijou v pytlích, když si dáte se tříděním od kopání trošku odstup, je kvalita prodávaných brambor zase o něco vyšší. Ale faktem je, že když toho moc není, je asi nejrychlejší vzít ty brambory do ruky jen jednou...
Kupec, řezník a sedlák v jedné osobě
Re: TEK 2
bold píše:Lnena píše:Meli jsme doma čerta i tek. Krásná práce, jen u toho vždycky bylo třicet až padesát lidí. Teď stejnou práci udělá kombajn se třema lidma. Dát padesát na hodinu padesáti lidem, nebo třem...
Pokud to dělám tekem tak většinou 10 lidí a hned natříděné a v pytlech-doma dovažuju sám na 25kg. kombajn sice vyoře ale musíš to ještě třídit a pytlovat.
Koukám,že postup máme absolutně stejnej Domluví se banda lidí a třídí se rovnou na poli. V 15 - 20 lidech se za den udělá cca 500 pytlů (na prodej) po cca 20 kg + krmný. Pak dovažujeme na 25 kg.Akorát jsme zavrhli variantu prodávat to až do jara.Kazí se to a člověk to furt přebírá.Děláme brambor cca 1,5 ha a když to jde,prodá se to během 3 týdnů.Loni jsme třeba nestíhali vybírat,jak rychle se prodávalo.
Ještě k TEKu - dělá to dobrou práci,ale musí být splněno několik podmínek.
1.) dobrá příprava na jaře před sadbou,chystáme cca 25 cm hluboko
2.) brambory minimálně 2x prooraný,aby nebyly zbytečně hluboko a nekrájely se
3.) nastavit správnou hloubku vyorávání,aby se nekrájelo,ale ani nevytahovaly hroudy
4.) nastavit vhodnou pojezdovou rychlost,aby se hlína stačila dobře přetřepat a nepadala na konci s bramborama
5.) samozřejmě vhodná vlhkost půdy.Čím sušší,tím líp to prosívá
Nejdůležitější je ale hloubka vyorávání. Pokud to člověk valí hluboko,tahají se hroudy který se nerozdrobí na pásech a zasypávají pak brambory na konci
S pomlácením brambor o pásy problém nemáme. Naopak čert je podle toho,co jsem viděl na poškození brambor mnohem horší
Příspěvků: 23
• Stránka 1 z 1
Kdo je online
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků