Výměna gufer v převodovce u vývodu na pření náhon

Výměna gufer v převodovce u vývodu na pření náhon

Příspěvekod kosta » 30 led 2008 19:17

Zdravím chlapi :) Tak jsem slíbil tak činím. V létě se mi namotalo seno na kardan pod traktorem. A co se nemohlo jiného stát než že se mi vytlačilo těsnění do převodovky. Potřebuji pomoc při výměně, olej jsem už vypustil. Teď bych měl sundat kardan, jenže to znamená ňják rozebrat kříž, což už je pro mně španělská vesnice. Poraďte prosím :(
zetormen 7245

Příspěvekod bold » 30 led 2008 20:03

Doporučil bych ti sundat celý litinový kus.a rozdělat to v dílně na svěráku.pokud chceš rozrazit kříž-což asi není oblíbená operace-tak vyhoď segrpojistky na dvou protilehlých stranách,vem kus mosazi nebo něčeho měkkého (i když já to kdysi pinožil tak že jsem vzal golu stejného průměru a vytlačil pod lisem) dobře to podlož (jak to dáš blbě tak je to schopné prasknout) to znamená podložit nejlépe trubkou takového průměru aby prolezly ložiska,někdo ti to podrží a ty to skus poklepem opatrně vyrazit.pokud máš známého s lisem tak je to lepší.napřed jednu stranu,pak otočit a opět něčím měkčím vytlačit druhou.Ta druhá nemusí být uplně,stačí povyrazit a vytáhnout.pak povolíš matku sundáš zbytek kardanu.a máš volné gufero.doporučuju vyměnit i gumičky na zapínací hřídeli.halířová položka ale jak naschvál poteče hned jak to poskládáš.pokud bys měl zájem skusím se podívat jak je to v dílenské příručce a popřípadě ofotit.bold007@seznam.cz
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Příspěvekod david » 30 led 2008 20:44

no a nejde to sundat od přední nápravi a pak ten kardan jen rozdělat jednou jsem to tak dělal na cestě protože se mě kousla náprava ale možná se pletu..... jo a jde o 7745

Příspěvekod luba29 » 30 led 2008 20:54

jo taky te djsme to delaly na mé 7745 na prední nápravě rozdelej 4 šroubky myslým že je to osmička schod dolu kardan rozpulho a zbide ti tam ten druhej proti kus . No a ted vyndej páku na předek a zbide ti tam ten litinonej kus co v tom je kolo a ten vyndáš je tam šestnebo osum šrubů to povolíš a mas to celý dole a pak to udelej jak ti psal bold :wink: :wink:

Příspěvekod riderstan » 30 led 2008 21:07

...u přední nápravy nic nedělaš, odšroubuješ komplet ten kryt a zbyde ti jen kousek kardanu, pak když to budeš mít celé na ponku uvidíš co a jak...

Příspěvekod PavelM » 30 led 2008 22:15

Rozdělávat kříž nemusíš. Stačí když tu korunkovou matičku odjistíš a majzlíkem nebo něčím povolíš. pak ten kardan jen stáhneš. Až to budeš skládat tak hlavně dej nějaký silikonový tmel pod podložku té korunkové matice na hřídeli. Je tam gumička, ale mě se osvedčilo to přilepit.

Příspěvekod Blažek Petr » 30 led 2008 22:41

ten křížek jde rozdělat a vyměnit gufero na traktoru a nemusíš oddělávat tu litinovou skříň kdybys nechtěl měnit gumičky na páce zapínání předku

Příspěvekod bold » 31 led 2008 17:20

rozdělávat kříž opravdu nemusíš,ale je otázkou jak dobře se ti to povede zatáhnout,je lepší to dotáhnout golou nebo očkovým klíčem.když to dotáhneš jen aby se neřeklo tak ti to vybouchá drážkový hřídel.Takže já doporučuju kříž rozdělat,ale co člověk to názor.

Příspěvekod kosta » 01 úno 2008 09:00

Zdravím chlapi, předem děkuji Boldovi za velice pěknou reakci. Věřím že s vaší pomocí to zvládnu :) Tak segrovky jsem sundal jak jsi napsal, ale tím jsem vlastně začal od konce :lol: Dobře, začnu tím že teda sundám celej ten litinovej kus. To bude zatím vše, prohlídnu si to a opět se ozvu. Nerad bych něco pokazil :( Na ty fotky se určitě podívám :) Zatím díky
zetormen 7245

Příspěvekod bold » 01 úno 2008 16:32

v příručce se píše:Vylisování provádějte přes pouzdra jehlových ložisek trubkou o průměru 32/37,5.Nepoškoďte krycí plechy pryžových těsnění jehlového ložiska a maznice čepu.4epy křížového kloubu jsou s jehlovými ložisky párovány.(vzájemně nezaměňovat).konec citace.

Příspěvekod kosta » 03 úno 2008 16:11

Čauvas Bolde, ten průměr má ňják moc čísel ne :D Budu radši když mi to budeš překládat do tvé řeči, tý aspoň rozumím :D Jakej teda má být ten průměr? A jak velkou silou do toho můžu bušit když teda nemám porušit tu krytku?
zetormen 7245

Příspěvekod kosta » 04 úno 2008 23:22

Čauvas chlapy, našel jsem v dílně starý kříž a skusil jsem ho rozebrat. No moc pěkná makačka. ale v poho až na dávání dohromady. To mi ňják nešlo, ale stačí si dávat majzla a není problém. Teď je na řadě origoš na mém traktoru. Tak zatím, ozvu se jak to dopadlo. :wink:
zetormen 7245

Příspěvekod bold » 05 úno 2008 08:19

kosta píše:Čauvas Bolde, ten průměr má ňják moc čísel ne :D Budu radši když mi to budeš překládat do tvé řeči, tý aspoň rozumím :D Jakej teda má být ten průměr? A jak velkou silou do toho můžu bušit když teda nemám porušit tu krytku?
počítám že je to originál vyrážecí trn,čili první číslo je vnitřek druhé povrch trubky,prostě vem něco co se opře do krajů toho ložiska a klepej-tak kilové kladivo a jedém,mně tam pásla gola-akorát nevím jestli 30nebo 32 sku sto a uvidíš,hlavně si to nepomíchej,opravdu je to párováno,takže si to poznač kde co bylo(to mimochodem platí skoro u všeho)

Příspěvekod kosta » 06 úno 2008 19:26

Čauvas Bolde a chlapi. Tak velice rád se s váma podělím o zážitek rozdělání kříže :lol: Tak na vyrážení jsem sehnal plnou tyč, ta pasovala přesně, kladivo jsem měl půlkilovku. Skusil jsem to prvně pod traktorem páč skříň držela a mně bylo líto jí odtrhávat. První vyražení šlo nádherně, povyrazil jsem pouzdro tak dopůlky a zbytek dokroutil sikovkama, paráda :) Přišlo na řadu druhé pouzdro, no to už taková zábava nebyla. chvíli jsem si z tím hrál a pak si říkám fajn nejde to tak to nechám na další den. A to byla osudná chyba, páč se rozbyl trktor který má před mím přednost. Ráno jsem došel do práce, a koukám že můj traktor stojí uprostřed dvora, dál totiž nedojel :( Koumák se nepodíval pod mašinu, sedl a jel dokud nezjistil že něco rachotí. Pak jenom konstatoval že se rozpadl kříž. No dál bez komentáře. Takže jsem musel vlízt pod mašinu a rozebrat kardan vepředu poté sejmot skříň ze zbytkem kardanu v zadu. Já myslel že mě picne :x Při dorozebíraní kříže jsem pak musel použít palici tříkilovku a jsem rád že nic neprasklo. Zbytek už byla hračka, Gufera byli posunutý o půl cenťáku dovnitř a to jedno poškozený. Díky Bolde za upozornění abych to dával zpět k sobě jak jsem to rozložil, myslel jsem že ty pouzdra jsou stejný včetně kříže. Zatím čau, brzy se ozvu ohledně skládání.
zetormen 7245

Příspěvekod david » 06 úno 2008 19:42

no sice nechápu proč jsi ten kříž rozdělával asi máš radši složitější práci ale kdybys ten kardan od předku sundal hned tak už to máš dááávno hotoví :wink: a to e dobrý skočit do traktoru co je na dílně a ani se nepodívat co se s ním dělá a hurá ven to tam máte dobrý týpky teda :lol:

Příspěvekod kosta » 07 úno 2008 22:57

Čauvas, jen pro obraz. Kříž jsem musel rozdělat páč vymněňuji gufera a část kardanu co je v předovce je přidělaná původně korunkovou matkou, což nebyla. Byla tam klasická matka, což mně překvapilo, ale budíž. A to ten týpek nám opravuje stroje. Je šikovnej, dokáže si v hodně věcech poradit, ale ňjákej zetor mu je ukradenej. Proto o pomoc občas požádám vás :)
zetormen 7245

Re: Výměna gufer v převodovce u vývodu na pření náhon

Příspěvekod tonda.t » 27 črc 2010 05:55

tak nyní řeším to samé a postupuji dle návodu. Bohužel, přestože mám ten kříž posunutý k jedné straně a to ložosko do kterého bouchám je už celé vevnitř, tak to co vylézá je tak napůl venku a já ho sikovkama ani ničím jiným nemohu vyndat. Fakt nevím jak ten hladký váleček nějak úspěšně vyndat. Za info předem děkuji. Tonda

Re: Výměna gufer v převodovce u vývodu na pření náhon

Příspěvekod bold » 27 črc 2010 09:10

tonda.t píše:tak nyní řeším to samé a postupuji dle návodu. Bohužel, přestože mám ten kříž posunutý k jedné straně a to ložosko do kterého bouchám je už celé vevnitř, tak to co vylézá je tak napůl venku a já ho sikovkama ani ničím jiným nemohu vyndat. Fakt nevím jak ten hladký váleček nějak úspěšně vyndat. Za info předem děkuji. Tonda

Moc do toho nemlať. Spodní stěna je schopná prasknout. Pokud to máš z jedné strany venku, tak to otoč, zapři to za kardan (boční kříže) a vytlač na druhou stranu. Nemusí to jít úplně ven, stačí aby jsi vytáhl vnitřní strany kříže.

Zpět na UŘ I