Jak začít, jako soukromý sedlák?
• Stránka 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
- Zetor 4011
Jak začít, jako soukromý sedlák?
Zdravím, chtěl bych Vás všechny moc požádat o pomoc. Chtěl bych začít, jako soukromý sedlák, ale moc nevím, jak na to?
Příští rok (2008) začínám jen na 1ha, jak se říká zatím na zkoušku. To sice nejni, tak slavný. Já v naší rodině, jako průkopník se zemědělstvím teprve začínám. Tak jsem se chtěl zeptat, co bych měl udělat? Zažádat o nějaké dotace, s jakým dobytkem začít, jakou techniku případně do budoucna nakoupit a vše co bych měl celkově udělat. Chtěl bych se taky přece jenom taky trochu slušně rozjed a abych za pár let měl doma i něco novýho z tý techniky. Já ještě chodím 2 rokem na zemědělku ve Světlé nad Sázavou a je mi 17 let a bydlím v malé vesnici Kámen u Havlíčkova Brodu, na Vysočině. Polí mám něco okolo 6ha, a dalších 6ha budeme do 2 let přikupovat od známého a něco bych do budoucna jěště chtěl přikoupit. Techniky moc nemám a je taky poměrně na dnešní zemědělství dost pravěká. Mám Zetory 4011 a 25k, lištovou sekačku nakladač UNHZ 500, kravskou sečku apod. Do budoucna bych případně chtěl zažádat o dotaci, pro začínající zemědělce (jaro 2009). Za dotaci bych případně nakoupil techniku a možná i nějaký ty pole. Představoval bych si asi lis Sipma, ovíječku od firmy Jan Tvrdek a čelní nakladač (TL 220) z Humpolce. Jen škoda, že za dotaci nemůžu nakoupit použitou techniku. V nejbližších 2-3 letech bych si chtěl pořídit Zetor 7245, který bych z finančních důvodů pořídil nepojízdný asi 7211 možná tak do 20-30 000 a předělal na 7245, ale stejně nejleší by bylo za tuhle cenu pořídit v horším stavu zrovna 7245. Traktor bych si chtěl pořídit proto, abych měl s čím tu techniku tahat. Do budoucna plánuji postavit kravín na 50 kusů dobytka. Přemýšlím o chovu býků(krav) na maso a možná i několika kusů prasat. Byky bych měl asi přes rok na pastvě. Nechci u toho bejt, jako pes přivázanej u boudy. Jinak si moc nevím rady. Poraďte mi zemědělci.
Pro mě je hlavní ten Zetor 7245, který bych moc rád měl doma, ale cëna mi to nedovoluje, protože 250 000 a víc, prostě nemám!!!!
Slyšel jsem, že se traktory nachaji pořídit i v dobrém stavu za super dobré peníze. Prosím, nejvíc mi poraďte především s tím traktorem, jak to mám udělat. Nejschůdnější cesta se mi jeví ho koupit za cenu šrotu, bez předku (7211) a udělat doma GO, které bych stejně asi dělal nebo nějakou větší opravu no a pak bych ho teda předělal na 7245. Já bych spíše chtěl traktor s předkem i kvůli zimě apod.
Prosím pište!!!!!!!
Příští rok (2008) začínám jen na 1ha, jak se říká zatím na zkoušku. To sice nejni, tak slavný. Já v naší rodině, jako průkopník se zemědělstvím teprve začínám. Tak jsem se chtěl zeptat, co bych měl udělat? Zažádat o nějaké dotace, s jakým dobytkem začít, jakou techniku případně do budoucna nakoupit a vše co bych měl celkově udělat. Chtěl bych se taky přece jenom taky trochu slušně rozjed a abych za pár let měl doma i něco novýho z tý techniky. Já ještě chodím 2 rokem na zemědělku ve Světlé nad Sázavou a je mi 17 let a bydlím v malé vesnici Kámen u Havlíčkova Brodu, na Vysočině. Polí mám něco okolo 6ha, a dalších 6ha budeme do 2 let přikupovat od známého a něco bych do budoucna jěště chtěl přikoupit. Techniky moc nemám a je taky poměrně na dnešní zemědělství dost pravěká. Mám Zetory 4011 a 25k, lištovou sekačku nakladač UNHZ 500, kravskou sečku apod. Do budoucna bych případně chtěl zažádat o dotaci, pro začínající zemědělce (jaro 2009). Za dotaci bych případně nakoupil techniku a možná i nějaký ty pole. Představoval bych si asi lis Sipma, ovíječku od firmy Jan Tvrdek a čelní nakladač (TL 220) z Humpolce. Jen škoda, že za dotaci nemůžu nakoupit použitou techniku. V nejbližších 2-3 letech bych si chtěl pořídit Zetor 7245, který bych z finančních důvodů pořídil nepojízdný asi 7211 možná tak do 20-30 000 a předělal na 7245, ale stejně nejleší by bylo za tuhle cenu pořídit v horším stavu zrovna 7245. Traktor bych si chtěl pořídit proto, abych měl s čím tu techniku tahat. Do budoucna plánuji postavit kravín na 50 kusů dobytka. Přemýšlím o chovu býků(krav) na maso a možná i několika kusů prasat. Byky bych měl asi přes rok na pastvě. Nechci u toho bejt, jako pes přivázanej u boudy. Jinak si moc nevím rady. Poraďte mi zemědělci.
Pro mě je hlavní ten Zetor 7245, který bych moc rád měl doma, ale cëna mi to nedovoluje, protože 250 000 a víc, prostě nemám!!!!
Slyšel jsem, že se traktory nachaji pořídit i v dobrém stavu za super dobré peníze. Prosím, nejvíc mi poraďte především s tím traktorem, jak to mám udělat. Nejschůdnější cesta se mi jeví ho koupit za cenu šrotu, bez předku (7211) a udělat doma GO, které bych stejně asi dělal nebo nějakou větší opravu no a pak bych ho teda předělal na 7245. Já bych spíše chtěl traktor s předkem i kvůli zimě apod.
Prosím pište!!!!!!!

Doby, kdy se dala sehnat 7211 za pár korun jsou nenávratně pryč. Za třicet tisíc by si horko těžko sehnal papíry, traktor v žádnym případě. Myslim, že budeš rád, když seženeš vrak 7211 do 100 tisíc kč. Přední nápravu počítej tak minimálně 30 - 40 tisíc a to bude taky vrak. Nejrozumnější by bylo koupit 6911, který se daj sehnat tak okolo těch padesáti tisíc, ale ten předek k tomu bude stát taky tak těch 40 tisíc.
pred dvema mesici jsem prodal 7011 po laku, na papirech,nova STK jen "vyskakoval" nahon...a mel sjete zadni pneu..za 85000 do polska...mels dat vedět dřív:)..jinak na ten traktor nechvatej, to je az to poslední....rikas, dva roky budes chodit jeste do skoly a zemedelstvi zatim jako koníček na 1 HA a postupne víc...ten silnejsi traktor porid až ho vyuzijes, na tomhle to nema cenu...navíc je to do zacatku skoro nejvetsi investice ze zminenych stroju...ktere jsou celkem cirka za 750 000 za predpokladu, že budes kupovat nove(nemluvim o traktoru)...zatim prochazej inzeraty ptej se po známych, cas od času se naskytne dobrá koupě..
tak hodne zdaru do začátku 

jo a jeste k tě 7211 za 20-30tis....loni na podzim sem se byl podivat do vyprodeje ve zrušenem ZD (dolní bělá okres PS) na dílně tam stály dvě 7211- a 1 7745 rozpulene bez motorů a předních naprav...kapoty k tomu byly,SPZ to taky melo... ty trosky vypadaly vcelku obstojně..ale za každou chtěli 75 000... 

- Zetor 4011
No je jasný, že na to nebudu spěchat, myslím tím koupi toho traktoru. Já jsem si říkal, že bych časem si něco chtěl sehnat a pomalu, přes zimu si ho dávat do hromady. Chtěl bych raději zrovna aspoň tu 7245, abych měl na čem začít stavět ten strojní park. 4asem bych na ní chtěl dát čelák a nakoupit ty stroje. Jak jsem tady psal, že bych chtěl koupit za tu dotaci pro začínající zemědělce ten lis, tak právě proto bych chtěl tu 7245. Přece do lisu to chce výkon. No taky ještě z toho důvodu, že když bych ho právě koupil do těch 20-30 000, tak si nedělám naděje, že bych do něho sedl a odjel. No pro mě je přijatelnější, když budu na něm dělat i klidně 2 roky a pomalu do něj investovat, než když seženu 250-300 tisíc a půjdu ho přímo koupit. Dnes jsou ty traktory většinou z JZD a né moc v dobrym stavu, tak když ho koupim za 250 a určitě do toho tak okolo těch 20 až klidně 50 000 vrazim, než ho dám do hromady, podle svejch představ. To se mi fakt vyplatí ho sehnat nepojízdnej a dát k tomu klidně i ten předek a pomalu ho dávat do kupy a budu ho potom mít, jako po GO. Když už si teda s nim stejně dám takovou práci ho celej rozebrat a vrazit do něj takový peníze a zase ho složit, tak chci pořádnou mašinu, u který se mi to aspoň pořádně vyplatí a bude za to stát. Neříkám, že 6911 je špatná, ale stejně bych se k tý 7245 jednou dobral a dával bych jí do kupi stejně, jako teď. 6911 si můžu jednou koupit do krmnýho vozu nebo podobně, ale do lisu asi těžko a o čeláku nemluvim.
no dobře, ale vem si, koupiš traktor za 20-30 000, pokud nejaky takovy nekde vubec seženes...přivezeš ho nejspis po kusech....a ve finale, když to spočítáš, tak ti to mozná vyjde dráž, než drazsi traktor v OK stavu...ND díly už dávno nejsou žádná láce...i za predpokladu, že nebudes počítat cenu vlastni prace. 6911 do lisu naprosto v pohode...vykone je to temer na vlas stejne jako 72ka a ma jednu vyhodu....mechanickou spojku...(aspon ja to povazuju za vyhodu..než se vecne s*at s tekoucíma válečkama at na pedalu nebo pod podlahou)..ale do nakladače ovšem jedine traktor s přednim nahonem, jinak to jsou vyhozene penize
neznalek píše:jo a jeste k tě 7211 za 20-30tis....loni na podzim sem se byl podivat do vyprodeje ve zrušenem ZD (dolní bělá okres PS) na dílně tam stály dvě 7211- a 1 7745 rozpulene bez motorů a předních naprav...kapoty k tomu byly,SPZ to taky melo... ty trosky vypadaly vcelku obstojně..ale za každou chtěli 75 000...
JO TAM JSME BYLI S DĚDOU TAKY.kUPOVALI JSME TO RCW
- Zetor 4011
No dobře. Tak za těch 30 000 to teda nebude, no ale když kupim i za těch 50- 60 000 tu 6911, tak taky nebude úplně v super stavu, tak stejně do ní těch 10- 20 000 a néli víc dám. Tak teda nevim. Nebylo by lepší raději sehnat tu 7211 za takovejch 80-90 000 a sehnat k tomu hnanou nápravu a předělat to? V tomhle případě by stačil jen zadek traktoru a motor bez nehnaný nápravy. Mě jde o to, aby to byl traktor s předkem. Kdybych sehnal 6945, tak s tim čelákem nevim. Raději bych ho dal na tu 7245 než na 6945 nebo 7045. Tak dobře. Do toho lisu, teda je lepší kvůli tý spojce ta 6911, no ale co s tim čelákem. Já bych právě chtěl nejlíp traktor, kterej by byl jeden a aby toho dovedl co možná nejvíc.
Dobře pominu ten čelák na chvíli. Dobře no rozhodl bych de možná pro tu 6911, ale kde jí sehnat za dobrej peníz ve slušnym stavu a nekrást? Já teď rozhodně peníze na tu i kdyby 6911 nemám, protože zbytečnejch 50 papírů pod peřinou, teda nemám. Jo, kdyby byla tak za těch 15-20 000, jak tady psal jeden šťastlivec, co jí za ty peníze koupil a s pěknym obutim a SPZ a dokonce plně funkční, jenom vyměnil pístní kroužky, tak to bych jí vzal všema deseti a pět krát deset bych si ještě půjčil, od rodiny. Za ty peníze bych jí fakt vzal. No a co taková 7011 nebo 6011, jak by se ta spojka u ní tvářila na ten lis?
Dobře pominu ten čelák na chvíli. Dobře no rozhodl bych de možná pro tu 6911, ale kde jí sehnat za dobrej peníz ve slušnym stavu a nekrást? Já teď rozhodně peníze na tu i kdyby 6911 nemám, protože zbytečnejch 50 papírů pod peřinou, teda nemám. Jo, kdyby byla tak za těch 15-20 000, jak tady psal jeden šťastlivec, co jí za ty peníze koupil a s pěknym obutim a SPZ a dokonce plně funkční, jenom vyměnil pístní kroužky, tak to bych jí vzal všema deseti a pět krát deset bych si ještě půjčil, od rodiny. Za ty peníze bych jí fakt vzal. No a co taková 7011 nebo 6011, jak by se ta spojka u ní tvářila na ten lis?

Nevikládej si to špatně, ale já myslím že máš z těch traktorů dost zamotanou hlavu,na tvém místě bych nějakej ten rok počkal a něco nastřádal jak peníze tak pozemky. Protože podle mého za každou cenu kupovat silnější traktor na 1ha je volovina. 4011 ti stačí i na 10ha. Zatím koukej po inzerátech, pořádně zmapuj ceny a hodně se ptej na co si dát pozor aby se ti ta koupě lacinýho traktoru nevimstila. Co vim tak obstojnou7245 pod 200000 ani neseženeš a 7211 ti taky pod 150000 nepude. A když jo tak na to bacha, aby to laciný ve vísledku nebylo drahý.
Koukal jsem na tvuj prvni popis co bys chtel... Mam pres leto asi padesat kusu dobytka, nejake vepre a k tomu ctyricet pet hektaru ktere musim obdelavat dost intenzivne(hlavne louky) abych to uzivil. Pres leto jezdim po poli a po loukach, pres zimu kazdy den krmit. Tech dvanact hektaru je pro to stado s bidou pastvina aby ses o ne nemusel starat. Stejne ale jde dost tezko odjet na mesic na kanary. V zime vubec ne, neni prace moc ale je kazdy den a v lete taky moc ne. A hlavne bych rekl, ze krome mleka je dnes zivocisna vyroba trochu podhodnocena. Naklady na kilo prasete ve vaze kterou ti jatka bez reci vezmou (sto-stodvacet kilo) je cca 35 korun, ale jatka ted zrovna plati asi 28. Lze samozrejme delat domaci zabijacky, mit vlastni cenu atd, ale zase je to prace navic, se kterou musis pocitat. Dnes se spis vyplati delat jen rostlinnou vyrobu, pri tech dvanacti hektarech bych k tomu chodil do prace. kdyz si sezenes praci na smeny, zvladnes to a budes mit i hromadu volnyho casu. Ale jestli jsou u vas k mani pozemky, jsi sikovny, bude te to bavit, jde vsechno, ale nemuzes ocekavat ze u toho nebudes uvazany. Budes.
Kupec, řezník a sedlák v jedné osobě
- Zetor 4011
No, tak dobře. S tim traktorem to nebudu zatim tak hrotit.
No, je jasný že nebudu jed na Kanary, ale nebudu aspoň den co den krmit. Když si udělám práci na polích budu mít skoro hotovo. To mi stačí. No uvažoval jsem, že bych se možná spíš orientoval na tu rostlinku, ale bez nějakech zvířat, bych to přece jenom nedělal. Já osobně vim, že mlíko nese víc něž maso, ale zase tady ta kvóta a další věci. U toho masa bych to měl možná snažší, ne? Já bych se právě orientoval na rostlinku, chovu bejků na maso a případně nějakejch pár kusů prasat. No ty pole bych taky nehrotil, ale uvažuju do budoucna, že bych bral asi výměru (svojí) okolo těch 50-70ha. Je jasný, že přes zimu budu u toho krmení přivázanej, ale zima nejni zas až tak dlouhá. Když si slušně vydělám, pořídim krmňák asi výroby CZ Černín a bude. Někde, ještě postavim nějakou stáj, abych tam mohl vlastně projíždět traktorem a krmit, možná i vyhrnovat hnůj, tim traktorem a bude. Co myslíte?
No, je jasný že nebudu jed na Kanary, ale nebudu aspoň den co den krmit. Když si udělám práci na polích budu mít skoro hotovo. To mi stačí. No uvažoval jsem, že bych se možná spíš orientoval na tu rostlinku, ale bez nějakech zvířat, bych to přece jenom nedělal. Já osobně vim, že mlíko nese víc něž maso, ale zase tady ta kvóta a další věci. U toho masa bych to měl možná snažší, ne? Já bych se právě orientoval na rostlinku, chovu bejků na maso a případně nějakejch pár kusů prasat. No ty pole bych taky nehrotil, ale uvažuju do budoucna, že bych bral asi výměru (svojí) okolo těch 50-70ha. Je jasný, že přes zimu budu u toho krmení přivázanej, ale zima nejni zas až tak dlouhá. Když si slušně vydělám, pořídim krmňák asi výroby CZ Černín a bude. Někde, ještě postavim nějakou stáj, abych tam mohl vlastně projíždět traktorem a krmit, možná i vyhrnovat hnůj, tim traktorem a bude. Co myslíte?

ahoj zetor.No nevim jak si to tam představuješ sehnat do budoucna 60 ha zrovna v obci Kámen.Zrovna toto družstvo schaní půdu kde se dá ted mají asi 3800 ha.Jinak ja tam v teto oblasti mam pronajato 70 ha.Jinak s družstvem Kámen mám neustálý boje o půdu.Jestli něco seženeš tak si to radši od tebe pronajmu.V dnešnídobě začít hospodařit je docela odvaha a kor když nemáš žádný stroje.jinak moje farma hospodří na 376 ha orné půdy bez živočišné výroby.
Nechci tě nijak strašit, ale myslim, že vše vidíš moc růžově. Začít v současné době se zemědělstvím a ještě k tomu z ničeho je v 99% nemožné. Nějaké stroje v podstatě nemusíš vůbec řešit, ty seženeš vždy (ikdyž v žádném případě za ceny které uvádíš), ale základní kámen úrazu pro tebe bude sehnat půdu. Začínat na hektaru je sice chválihodné, ale jde to dělat tak maximálně jako koníčka. Ať se budeš snažit sebevíc, tak jeden, dva tři..pět hektarů ti v podstatě nebude stačit ani na základní opravy a podobné věci, natož pak na nějaké rozšiřování. Neber to nijak zle, ale v současné době se půda už jen těžko někde uvolní. Podívej se na to, kolik družstev (berme to tak, že mezi družstvi se dá, nebo spíš už dal, sehnat nejslabší "protivník") zkrachovalo po roce 2004 kdy se zavedly dotace. Myslim, že bych je spočítal na prstech jedné ruky a to ještě nešlo o krachy v pravém slova smyslu, ale spíše o účelové převody na jiné subjekty (viz například výše uváděné ZD Dolní Bělá). O tom, že by zkrachoval nějaký soukromník jsem dlouho neslyšel a myslim, že ještě dlouze neuslyšim. Relativně nejschůdnější cesta k získání půdy by byla její koupě. Ovšem zas narazíš na základní problém, kterým budou finance. Aby ten začátek byl nějaký smysluplný, tak pro rostlinou výrobu bys potřeboval aspoň dvacet, třicet, čtyřicet hektarů a zas to bude spíše víkendová záležitos při běžném zaměstnání. Aby si koupil alespoň těch 20 hektarů, budeš potřebovat relativně dost peněz. Někde by si je možná sehnal i za milion, ale třeba u nás, když za milion koupim 8 hektarů, tak budu spokojenej jak dobrej obchod sem udělal. Nevím přesně kolik by bylo potřeba na smysluplnej rozjezd živočišný (o tu se moc nezajímám), ale počítám, že to zas bude okolo těch 10 hektarů. Máš sice šanci na dotaci pro mladý začínající, ale to je tak úsměvná dotace, že škoda o ní mluvit. Ve skutečnosti se nejedná o dotaci pro skutečně začínající zemědělce. Stačí se podívat na seznam vybranejch příjemců z prvního kola. Nebudu nic zastírat, také sem využil příležitosti a tuto dotaci získal nastrčením rodinného příslušníka (tak jako 99% všech vybraných). Nejdříve se váhal, neboť mi to nepřišlo fér se do těchto programů cpát, ale po zveřejnění seznamu příjemců mě svědomí rozhodně netíží. Když už mohou dostat dotaci pro "mladé začínající zemědělce" firmy okolo Spojených farem a.s. (největší příjemci dotací v ČR), tak proč bych nemohl já.
No co říci závěrem. Možná bych tě měl uchvácholit nějakým příslovým o tom, že když budeš pilný, pracovitý, cílevědomý, že dříve či později dosáhneš svého snu, ale asi bohužel. Vše je dnes pouze o té jedné věci a tou jsou finance. Pokud nemůžeš vložit do začátku větší sumu peněz, klidně i úplně jinde vydělanou, budeš začínat velice těžko, pakliže se ti to vůbec podaří. Ještě sem zapoměl napsat, jak je to s koupí státní půdy. tak jen ve stručnosti, jako začínající na ni můžeš zcela zapomenout.
Přesto držím palce a třeba mi jednou napíšeš, že vše výše uvedené jsou kecy.... Hodně zdaru.
No co říci závěrem. Možná bych tě měl uchvácholit nějakým příslovým o tom, že když budeš pilný, pracovitý, cílevědomý, že dříve či později dosáhneš svého snu, ale asi bohužel. Vše je dnes pouze o té jedné věci a tou jsou finance. Pokud nemůžeš vložit do začátku větší sumu peněz, klidně i úplně jinde vydělanou, budeš začínat velice těžko, pakliže se ti to vůbec podaří. Ještě sem zapoměl napsat, jak je to s koupí státní půdy. tak jen ve stručnosti, jako začínající na ni můžeš zcela zapomenout.
Přesto držím palce a třeba mi jednou napíšeš, že vše výše uvedené jsou kecy.... Hodně zdaru.
- Zetor 4011
roman píše:ahoj zetor.No nevim jak si to tam představuješ sehnat do budoucna 60 ha zrovna v obci Kámen.Zrovna toto družstvo schaní půdu kde se dá ted mají asi 3800 ha.Jinak ja tam v teto oblasti mam pronajato 70 ha.Jinak s družstvem Kámen mám neustálý boje o půdu.Jestli něco seženeš tak si to radši od tebe pronajmu.V dnešnídobě začít hospodařit je docela odvaha a kor když nemáš žádný stroje.jinak moje farma hospodří na 376 ha orné půdy bez živočišné výroby.
Čus romane. Kdy ty vůbec byslíš? To by mě moc zajímalo.
No jinak je asi pravda že to nebude tak růžový, jak si trochu představuju, ale nějak bylo a nějak bude. Já si myslím, že když do toho někdo jde na plno a věří tomu, tak si cestu najde. Je to tak dva až 3 roky, co jsme koupily ty pole. Jeden ha stál 40 a zbytek byl po 20 000 za 1ha. Když jsou známí a kamarádi, kteří vám případně půjčí, klidně i 200 000 litrů, tak to jde. Táta koupil 6 ha okolo 140 000, s tim za těch 40 000. Na těch 6 si půjčil od kamaráda a ještě ten kamarád si koupil těch zbývajících 6 ha, který nám ještě prodá. Tak ono to částečně jde. Jen se v tom musí umět chodit.

Ok. Zřejmě v tom neumíme chodit... Nicméně začínat na tom, že budu mít všechnu půdu vlastní je bez velkých investic nemožné (řádově několik milionů). A získat pronájem, jde už velice těžko a to je ten největší problém. Spočítej si, za jak dlouho se ti jeden hektar vrátí. To že se ti povedlo sehnat pár hektarů za dobrou cenu moc neznamená, když další hektary tak levně nezískáš. Kor po letošní sezoně, kdy vlastníci půdy vidí, jak roste cena komodit, nejraději by stejným skokem zvedli cenu půdy. Dej si do tužky kolik dokážeš udělat skutečný čistý zisk z hektaru a rázem zjistíš, že investice do půdy se ti nevrátí během několika málo let. Takže zisk z několika málo hektarů ti bude sotva stačit na údržbu strojů (to, že by si se z toho měl živit, vůbec nepočítám).
čau, no jak se tu psalo s tou půdou...tak to je hlavní výrobní faktor a ten je třeba si podchytit...
kdybych tedka začínal tak s kupkou peněz a kupovat pozemky... stroje se seženou vždycky-těch přibejvá ale půdy ubejvá!!! a to je si třeba uvědomit!! podle mě jo...
já to vidím unás... vysoký nereálný ceny za metr pozemků...a člověk kdyby to nekoupil...tak to koupí JZD nebo němec či hollandák a utřu nos...
já tedy řikám že o technice to není- resp. je ale ne prvním místě...
pak třeba dobytek (když dělat ŽV) a technika jako za 3tí.
kdybych tedka začínal tak s kupkou peněz a kupovat pozemky... stroje se seženou vždycky-těch přibejvá ale půdy ubejvá!!! a to je si třeba uvědomit!! podle mě jo...
já to vidím unás... vysoký nereálný ceny za metr pozemků...a člověk kdyby to nekoupil...tak to koupí JZD nebo němec či hollandák a utřu nos...
já tedy řikám že o technice to není- resp. je ale ne prvním místě...
pak třeba dobytek (když dělat ŽV) a technika jako za 3tí.

- Zetor 4011
roman píše:Čau.No ja bydlim v obci Sázavka.
No v Sázavce to moc neznám, ale popiš mi to zhruba, kde bydlíš, myslím tím cestu od Zboží. Já tudy jezdím den co den ráno autobusem do Světlí, do školy.
No jinak se teda budu raději orientovat na tu půdu. Jak mi tu radíte. Já jsem na ní taky myslel, že budu zkupovat a zkupovat.

Nevim jestli jsi to s tou půdou pochopil správně, ale asi ne. Začínat bez pronajaté půdy a s minimem financí je holej nesmysl. Takže se spíš snaž sehnat nějakej pronájem půdy, ale to už jde dneska velice těžko. Ještě před několika málo lety to nebyl vůbec problém, ale dnes je to horší a horší. Takže pokud nemáš v okolí nějakého vyloženě hňupa, který by ještě k tomu byl v prodlení s placením nájmu, nepodaří se ti sehnat větší množství půdy, protože ikdyž třeba nabídneš dvojnásobnej nájem, tak jediný co se ti podaří bude to, že vlastník pozemku zvedne současnýmu nájemci nájem (ten ho velice rád zaplatí, protože o půdu se nikdo z nás připravit lehce nenechá).
no s tou půdou dám příklad co se unás tedka vyskytuje....bonita půdy (na daném pozemku, kterej chci koupit) je 1,20Kč a kolchoz nabízí majiteli nejddřív 8Kč a ted snad už 10Kč, no a Holanďan ten by dal i 15Kč a ani by ho nezajímalo kde to pole vlastně je appod...natož vůbec to že je to jílovitý celkem a sou tam mokra... -bonita nakonec prozrazjuje co to asi je za pole...
toto je pánové realita unás na východě čech. je to špatný
a hospodář bez pole není hospodář...
a věřím že chlapy v Polabí apod výborných oblastech pro RV to maj o hodně moc horší....
toto je pánové realita unás na východě čech. je to špatný

a hospodář bez pole není hospodář...

a věřím že chlapy v Polabí apod výborných oblastech pro RV to maj o hodně moc horší....

Musim zaklepat. Vim ze vsude se puda shani spatne, ale tady u nas to jde. A vetsinou se dari dostat se pod cenu kterou uvadi bonita. JDe se dostat celkem bezne na padesat procent. Staci obejit par starsich lidi, kteri uz nic s pudou podnikat nebudou. Ti si radsi za hotove spravi jste strechu nebo koupi auto. Jen mit dostatek financi a kupovat a kupovat. Po kouskach..
Kupec, řezník a sedlák v jedné osobě
my taky nikdy s nakupem pudy problemy nemely, ale ted je to rok od ruku horší, dřív 10000/ha ted už 20000/ha a za predpokladu, že nam pudu nevyfoukne ZD nebo zahranicni kolegove, kteří na penize nekoukaji (naštetí mistni občane zatim pudu radsi přenechaji mistnim a jsou radi, že se na ni bude dal hospodařit a nevyroste na ni golfove řistě nebo jine ptakoviny) a se statni pudou je to jeste horší...kdyz se zažáda o odkup pudy, kterou máme řadu let v nájmu, tak se od nikud vynoří restituent, ktery ma přednost
takže, nejenže puda nebude nase, ale přijdem o ni nadobro... 

• Stránka 1 z 4 • 1, 2, 3, 4