Nejlepši pluh

Příspěvekod OŤAS » 21 pro 2006 19:29

Tak to mne mrzí, protože tahle firma uměla udělat stroje, které byly šité takřka na míru pro naše podmínky. Já sem právě na předposledním Techagru viděl u vystavovatelů STROM možnou spolupráci s John Deerem v oblasti návěsných otočných pluhů a taky znovuobjevený PHX, ale ten byl v jiném pavilonu. A to už v té fabrice nefunguje nic :?: , ani jiná výroba pro jiná odvětví? Je to škoda vždyť která firma se dneska může chlubit 1.5 hodinovou reklamou :wink: , viz. film MAREČKU PODEJTE MI PERO.

Příspěvekod Pepino » 21 pro 2006 21:43

Je to velka škoda že už se tam nic nevyráby a všechno skončilo a stromáci co prodaj tak je k ničemu unas v podniku toho maji plno od nich
a každou chvilku je tam nato servis z roudnice to byly dobry stroje a teť nevim co se tam vyraby

Příspěvekod vasek » 23 pro 2006 17:24

OŤAS píše:Další z pluhů, které jsem měl možnost používat byly nejvíce rozšířené PHX. Vynikající , jednoduchý na seřízení i údržbu a přesto že byl vyvinutý na popud začátku výroby ŠT 180 nebylo zas tak jednoduché udržet si za Škodovkou rovnou brázdu. Jezdil jsem pouze s verzemi hydraulikou a nejhorší byl 7 PHX 30, ten se ucpával jako prase. Později když byl na dvoře větší výběr, tak sem ho používal jen k zaorávání hnoje pod řepu. Nej byl 6 PHX 35 se zaklápěči zbytků a krojidlem, na rozbíjení hrud jsem občas tahal traverzu. Tenhle pluh byl výborný i do kamení, ale musel se častěji seřizovat tlak v jištění. Je ale pravda že vzhledem ke své váze jich dokázal vytahat víc než B 201, který byl do podmínek Vysočiny lepší. Po PHX to vypadalo někdy jak v kamenolomu. Jinak docela slušně zvládal svahy a zaorávání zbytků slámy, horčici, plevel a taky hnůj. Cením si ho jako velmi povedený pluh a i vzhledem k cenám výměnných dílů se divím že se jich mechanizátoři poslední dobou tolik zbavovali :evil: . Docela mně potěšilo že jsem viděl jeho comeback na nějaké výstavě, jenže to už tak 3 roky zpátky. Rád bych slyšel jestli je tady nějaký znalec co se týká produkce Roudnických sléváren, aby sem dal příspěvek zdali ještě tato továrna produkuje zemědělské stroje a jaké.

U nás v okolí ještě tak před 3 lety koupila jedna firmy 7 phx 35 a byl za hubičku tenkrát měli nějakou akci ve slevě byl asi za 120-150 tisíc a to je na dnešní dobu nic. Tahají to Johanem, ale nevím co s ním bude přešli na minimalizaci.

Příspěvekod OŤAS » 25 led 2007 22:28

Měl jsem možnost po 2 roky tahat za 16145 Agronom Roto 5 x 40 a řeknu vám že pokud jsem nejel ve vyloženě těžké hlíně( kde sem jezdil i po zadních) , tak oral moc pěkně, i svahy mu docela svědčily, brázdy psaly pěkně jedna na druhou, odhrnovačky pološroub pěkně obracely, zkrátka byla radost se na to pole dívat. Jen dvě věci mně dost mrzely, vlastně tři protože se při otáčení na souvrati musel dávat velký pozor na to aby ste si nepustili pluh na traktor, což se jednomu kolegovi u nás stalo co s tím jezdil přede mnou, že mu při přetáčení praskla hadice a on už tomu nestihl ujet, tak si zrušil zadní světlo i s kusem blatníku :( . Další co byl problém, tak zaorávání hořčice a většího porostu, to za tím potom bylo dost vidět, jelikož tam nebyly ani zaklápěče ani předradličky, tak to nebylo ono a domontovat to na ten náš nešlo protože to byl jeden z prvních typů co začaly dělat a musely by sme kvůli tom koupit nové slupice (což nám nepovolili, že by to bylo dražší jak hodnota pluhu). No a nakonec seřizování každé radlice bylo řešeno dost složitě i když nápad to špatný nebyl, ale jakmile jste orali někde na skalách tak se to povolovalo a pak vám každá radlice šla jinam, vyladit to šlo ale to byl zábavný program zajištěný na půl dne. Ještě musím dodat že byl jištěný vzduchem, což byla dobrá věc, ale nesměli jste tam zapomenout dát na noc na každou slupicu takové zajišťovací klínky, jinak vám ty radlice popadaly na všechny možný strany. vzhledem k tomu že byl o dost těžší než PHX tak se na orbu do hodně těžký země za 160 nehodil. V lehčí zemi to šlo pěkně a dělalo to fakt pěknou práci.

Co hovoríte na KUHN pluhy.

Příspěvekod milos331 » 07 úno 2008 10:33

Jsou dobré.

Re: Nejlepši pluh

Příspěvekod bigbul » 25 lis 2009 19:07

Nejlepší pluh co znám je Överum,vlastním typ 4975f a jsem sním nadmíru spokojený.To že má kolo na konci je dobré proto když hrabeš tak jde pořád stejně,u kola v prostředku se pluh začne topit do země.Orba potom stojí za prd a tak i vypadá.

Příspěvekod pav.madr » 02 úno 2011 21:30

Jednoznačně Kverneland!!!! :lol: Mám 4 plné vario záběr stavitelný od 30cm do50cm na radlici , jištěný list.pery a nedám na něj dopustit.Ale Overum je tak též dobrý. :D

Příspěvekod gimik » 04 úno 2011 17:50

OK
Naposledy upravil gimik dne 26 srp 2015 20:08, celkově upraveno 1

Příspěvekod pav.madr » 04 úno 2011 21:57

Máme jak kamenitou tak i jílovačku a zaklápí skvěle i při velmi pomalé pojezdové rychlosti.Kamení mu tak též vůbec nevadí mají to jištění fakt dobře vychytané radlice se může vyhnout do stran i na horu a to fakt hodně :)

Příspěvekod bold » 05 úno 2011 13:27

Já mám AGRONOMA pl-6.Super pluh, je těžký a robustní, ještě jsem ho nikdy neucpal, zaklápí pěkně. Je to jeden z nejlepších pluhů pokud bereme- cena/užitná hodnota.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Příspěvekod poulm » 08 úno 2011 08:13

Osobně bych řekl,že nejlepší pluh neexistuje.
Každá rozloha,svahovitost,kamenistost,druh půdy,předplodina a mnoho dalších si vyžadují určitý typ pluhu popř.nějaká jeho přídavná příslušenství a odpovídající traktor.

Když si to tak každý přeberete,tak jste si každý koupili pluh,který nejlépe vyhovuje vám a vaším pozemkům.
Pokud ne,tak je to špatně.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

Příspěvekod bold » 08 úno 2011 09:08

poulm píše:Osobně bych řekl,že nejlepší pluh neexistuje.
Každá rozloha,svahovitost,kamenistost,druh půdy,předplodina a mnoho dalších si vyžadují určitý typ pluhu popř.nějaká jeho přídavná příslušenství a odpovídající traktor.

Když si to tak každý přeberete,tak jste si každý koupili pluh,který nejlépe vyhovuje vám a vaším pozemkům.
Pokud ne,tak je to špatně.

Naprostý souhlas :-)

Příspěvekod poulm » 08 čer 2011 08:57

Příspěvekod stefan i » 02 črc 2011 19:13

Veľmi zaujímavá orba. :D :D :D

Příspěvekod Otík » 05 črc 2011 23:24

Pluh pro hlubokou orbu:
http://www.heavyequipmentforums.com/att ... 1203755375
Jen je nutno dávat pozor na havíře.

Příspěvekod poulm » 12 črc 2011 10:26

Husté :shock: :o :roll: :lol:

Příspěvekod Jonáš » 29 srp 2011 21:22

u nas mame dva pluhy kverneland 7+7 PB100 a super prace mely sme PN ko a tam bylo tezsi pluh udrzet v zemi kvylu kolu ve 2/3
John Deere 8335R
ex:John Deere 8400

Příspěvekod janles » 13 lis 2011 15:02

Chlapi co říkáte na pluhy Pottinger

Příspěvekod Klivánek » 05 úno 2013 08:26

Ahoj, koukam že to tu je samej oráč, jakpak je to s jištěním na kvernerlandu? straší mě s tím že listová pera se unaví a pak prý nejde do země je to pravda?chci si koupit 4 nebo 5 nesenej obracák.

Příspěvekod Jan » 05 úno 2013 11:38

Nevěř tomu,mám deset let šestiradličný PB 100 a žádné známky únavy pera nevykazují ..

Příspěvekod Klivánek » 05 úno 2013 20:45

kolik ořeš ha? označení v tom se moc nevyznám ještě sem je moc nezkoumal, líbí se mi na nich jak pěkně mají klopené desky už to napovídá o nízkém odporu a pěkném zaklápění

Příspěvekod Jan » 05 úno 2013 22:09

Ořu v průměru kolem dvou hektarů za hodinu.Zaklápí fakt slušně a pokud je vybaven zahrnovacími límci tak to po něm vypadá dost slušně,hlavně po kukuřici.

Příspěvekod poulm » 09 úno 2013 14:28

2ha/h je už velice slušný výkon,toho jde snad dosáhnout jen na velikých polích s traktory hodně nad 200k a záběrem aspoň 3m

Příspěvekod Jan » 09 úno 2013 20:44

Je to tak jak píšeš Poulme,jen těch koní tam mám ještě o dobrou stovku více ..

Příspěvekod poulm » 09 úno 2013 21:30

To je moc pěkné,radost pohledět jak taková práce ubývá.
Ale zkus to na nějakých kouscích 1-2 ha,kde jsou ještě tři sloupy a dva vodovodní ventily :roll: :roll: :roll:

Příspěvekod bold » 10 úno 2013 11:31

:lol: :lol: :lol:

Příspěvekod Jan » 10 úno 2013 13:40

Díky ..

Příspěvekod bold » 10 úno 2013 14:05

jojo, na 10ha kousku mám jeden rádoby sad, 6 sloupů NN 2sloupy VVN 4ks vrtů 2ks kanálů a nějaký ten stromokeř :lol:

Příspěvekod poulm » 10 úno 2013 17:40

Bohužel takových polí je mnoho.Za totáče se všude bezostyšně naflákaly slouby ať už jakéhokoli el. vedení,kanalizací,plynovodů,vodovodů a samozřejmě se všem nejlépe vždy kopalo na rovné orné půdě.Všechno tohle jsou důsledky,hlavně nemálo navyšují náklady na obdělávání a o věcných břemenech nemluvě.
Na velkých plochách jde dělat 2ha/1h,to je fajn,kdežto kolem takových sloupů a jiných výmrdků už je to 1ha/2h nebo i míň a to vše stojí peníze a je to na věky a nikdo vám tu práci navíc nezaplatí.
Nechtěl jsem se nikomu vysmívat,jenom se o tom také málo mluví.
Mám jeden pozemek 5ha,kde jsou 4sloupy VN,dva sloupy NN,Trafostanice a pět vodovodních ventylů.Nechal bych to na louku,ale je tam perfektní půda,v údolí,dobrá vlhkost a bez šutrů,prostě hřích to nechat na louku,akorát to orání je za trest. :roll:

Příspěvekod Jan » 10 úno 2013 23:01

No tak ty sloupy přibývají ještě i nyní a díky stále nové výstavbě i těch kanalizací,někde se postaví megalomanský přivaděč k celnici která již je historií a pole jenž mělo přes šedesát hektarů je rozporcované na pár cucků z nichž největší má čtrnáct a v tom je nespočet šachet sloupů a sloupků které slouží jako označení něčeho a nikdo přesně neví čeho .. Kousek od tohoto jsou pak pole kde je vyznačena hranice se Slovenskem ale tak šikovně že těch hranečníků je v těch polích jako maku a místy na pár čtverečních metrech jako prstů na ruce tak když se tam pak upravuje s nářadím kolem deseti metrů a kvůli prachu nevidíš ani na konec oje tak je to fakt docela adrenalin.No a z další strany se do toho obul jeden zapálený ochránce a co byly větší hony tak je křížem krážem poprotínal větrolamy takže těch větších polí taky rok od roku ubývá ..

PředchozíDalší

Zpět na Pluhy a podrýváky