fortschritt e 514
Re: fortschritt e 514
neznalek píše:standais píše:jinak už někdo začal s přípravou na žně ? letos chci poprvé zkusit sekat i řepku, nevíte někdo jak jí e-514 bere s drcením ? jde o cca 8 ha
řepka se samozřejmě sekat dá a pokud neni zelena jako brčál, tak kombajnu nedělá problémy. Drceni vynikající, bohužel nekdy se zapcou vytřasadla, je třeba to hlídat
ok díky za rady. vím že sekat se dá dřív se to taky sekalo fortschrittama, jen třeba zajímalo porovnání s obilím, jestli udělám stejný výkon jako v třeba v ječmeni, nebo budu muset pomaleji (záleží na podmínkách, ale jen tak obecně) s 514 sice jezdim třetím rokem, ale řepku ani horčici jsem s ní nesekal, tak nevím co od toho čekat
Teorie je, když všechno víme, ale nic nefunguje.
Praxe je, když všechno funguje, ale nikdo neví proč.
My jsme spojili teorii s praxí: nic nefunguje a nikdo neví proč.
Někde jsem četl že otáčky bubnu mají být 600-800 ot. ,co ventilátor na plevy na kolik???
Podle seřizovací tabulky kterou mám, by u řepky těch 600-800 ot./min. sedělo. Ventilátor píšou 2,5-3. Pokud by někdo poradil jak se sem vkládají soubory, mohu naskenovat a dát ji sem.
seřizovací tabulku mám taky, jen mě zajímalo porovnání s obilím, co se týče denního výkonu mlátičky.
já měl za to že na tohle byl k dispozici jen katalog ND + návod k obsluze, o dílenské příručce sem nikdy neslyšel... ale kdyby ji nekdo měl možn by se hodila, i když tenhle stroj už znam zvenku i zevnitř jako své boty 

jde mi o to že pod kabinou sem si všiml jakéhosi táhla(hádám že od variátoru pojezdu) který nikam nevede a nemůžu přijít na to co a k čemu to je 

to bude táhlo, ktere ma pri seslapnuti spojky obklokovat variator (stahnout na pomalo). Pokud mluvime o tomtéž
takže by to mělo bejt nějak napojený na táhlo spojky? a prakticky to znamená že to není až tak důležitý abych se tím zalamoval
pokud se mýlím tak mě opravte

Mám také propojený pedál spojky s pákou variátoru pojezdu. Při sešlápnutí spojky se mi páka vrací směrem "vzad".
Dílenská příručka opravdu existuje, tzv. reparaturhandbuch. Je to samozřejmě celé v němčině, má to 92 stran a koupil jsem to ebay za "kup teď" 39éček.
Přišel mi úplně nový katalog ND, manuál a dílenská příručka. Rok vydání 88. Mám pocit že se to tam stále nabízí.
Jinak mám doma první dva díly "Provoz,obsluha a běžné opravy samojízdných sklízecích mlátiček E 512, E514, E524. Vydáno 1990 strojní a traktorovou stanicí Opava.
Dílenská příručka opravdu existuje, tzv. reparaturhandbuch. Je to samozřejmě celé v němčině, má to 92 stran a koupil jsem to ebay za "kup teď" 39éček.
Přišel mi úplně nový katalog ND, manuál a dílenská příručka. Rok vydání 88. Mám pocit že se to tam stále nabízí.

Jinak mám doma první dva díly "Provoz,obsluha a běžné opravy samojízdných sklízecích mlátiček E 512, E514, E524. Vydáno 1990 strojní a traktorovou stanicí Opava.

Zdravím, druhým rokem mám světle zelenou E514 r. v. 89 a když přidám na variátoru pojezdu tak se mi začne klepat a drnčet celá kabina.Dělala to už když jsem jí přivezl a při sečení je to docela nepříjemné. Ví někdo kde může být problém? Dál se chci zeptat jakou rychlostí a na jaký převod jezdíte při sečení. A sháním na 514 řepkový předvál a řepkové síto, tak kdyby jste někdo o něčem věděl tak dejte vědět. 

Qěták píše:Zdravím, druhým rokem mám světle zelenou E514 r. v. 89 a když přidám na variátoru pojezdu tak se mi začne klepat a drnčet celá kabina.Dělala to už když jsem jí přivezl a při sečení je to docela nepříjemné. Ví někdo kde může být problém? Dál se chci zeptat jakou rychlostí a na jaký převod jezdíte při sečení. A sháním na 514 řepkový předvál a řepkové síto, tak kdyby jste někdo o něčem věděl tak dejte vědět.
Me se to klepe také, ale asi ne tolik kolik popisujete. Zkuste sundat variator, zda tam neni něco povolene, nebo jestli není vymačkaný klínek. Pak by to mohla byt jen hnutá hřídel, volné ložisko nebo nebo prostá nevyváženost řemenice. Většina plodin se da sekat na "2" s větsinou se staženym variatorem, tudiž ani ty vibrace by neměly byt při praci takové

E 514 s lištou case 4,2 m neseče špatně:
http://renfe.rajce.idnes.cz/E_514#25072008086.jpg
renfe píše:E 514 s lištou case 4,2 m neseče špatně:
docela by mě zajímalo jaký úpravy se musejí udělat

Qěták píše:Zdravím, druhým rokem mám světle zelenou E514 r. v. 89 a když přidám na variátoru pojezdu tak se mi začne klepat a drnčet celá kabina.Dělala to už když jsem jí přivezl a při sečení je to docela nepříjemné. Ví někdo kde může být problém? Dál se chci zeptat jakou rychlostí a na jaký převod jezdíte při sečení. A sháním na 514 řepkový předvál a řepkové síto, tak kdyby jste někdo o něčem věděl tak dejte vědět.
Ahoj, měl jsem stejný problém. V průběhu let vibrace přidávaly na intenzitě. Poslední rok se začal variátor tak klepat ,že vlivem vibrací docházelo k úniku oleje kolem těch pístků vzadu za ním. To vše se dělo pouze při variátoru do "rychla". Po rozebrání- vymačkaná drážka pro klínek+vymačkaná hřídel, obě ložiska 6309 za tím hydraulickým domečkem byla bez známky maziva s vydroleným chromem a silným opotřebením. Dal jsem nová ložiska ,hřídel a klínek a je po vibracích.
Jinak seču na staženou dvojku, někdy i rychlejší jednotku záleží na hustotě porostu. Na řepku používám síto s otvory průměru 6,3mm.
Než pořizovat předvál, koupil bych raději celo řepkovou lištu (sám to tak mám). Jak píše Neználek občas se v inzerci ukáže.

Lišty zde byly nabízeny k prodeji ( možná ještě jsou) -překupníkem v ČR , který je koupil u MDW, když fabriku převzal Case. Úpravy : uchycení lišty na šikmák, mechanický pohyb kosy (syst. schumacher) a vkládacího šneku problém není - řemenem jako u původní lišty, přiháňky jsou v orignálu hnané hydromotorem, proto bylo nutné přidat zubové olejové čerpadlo s vlastní nádržkou na olej a rychlost přiháněk je regulována škrtícím ventilem. Chladič oleje není potřeba. Seče perfektně bez bez poruchy už 10 let a za celou dobu došlo k výměně cca 5ti žabek
jojo pan čiák tam posledních par kousku ještě tušim má..ale ne tyhle male...a co si pamatuju, cena te lišty byla rovna temer porizovaci ceně kombajnu
Jednodušší a levnejsi je prestavet si lištu na novej pohon 

dík za info, ptal sem se jen tak ze zvědavosti
na těch 30-40ha který ročně požnu mi stará lišta stačí...

Díky za info pánové, uvidím co s tím zmůžu. Při úpravě lišty z 512 na 514 stačí vyměnit ozubené kolo na pohon lišty za řemenici a už to fičí, nebo jsou tam nějaké další úpravy? Se sítem 6,3 jsem zkoušel řepku síct, ale bylo moc velké a řepka byla hodně nečistá, tak proto sháním nějaké menší síto, právě těch 4,5mm.
Qěták píše:Díky za info pánové, uvidím co s tím zmůžu. Při úpravě lišty z 512 na 514 stačí vyměnit ozubené kolo na pohon lišty za řemenici a už to fičí, nebo jsou tam nějaké další úpravy? Se sítem 6,3 jsem zkoušel řepku síct, ale bylo moc velké a řepka byla hodně nečistá, tak proto sháním nějaké menší síto, právě těch 4,5mm.
Měl jsem na mysli sita s oválnými otvory. Nicméně, pokud je řepka zelená, zaplevená tak nebude jina cesta, než se smířit se ztrátami, přivřít klapky nebo přidat na ventilatoru (bavíme se o podílu 50/50 boršus/řepka). Zrovna na čepce se sítem moc nedoladí...
pánové a rádci moji milí, stala se mi nepříjemná věc, někde mi praskla hadice mezi motorem a chladičem čímž se málem zadřel motor, zatím sem se k tomu nedostal přes rozžhavený motor a proto se ptám kde by co mohlo prasknout a jak se k tomu nejjednodušeji dostat, motor je v snad v pořádku z pole se mi odjet podařilo...
k chladiči vedou jen dvě hadice...a to ta vrchní a pak do vlevo od řemenice, k takoveo hlinikovému mezikusu (hranata roura) ktera vede tusim od výměníku nahoru k vodní pumpě a je to pospojováno taky hadicema...u studeneho motoru docea fajn pristup pro utlejší a menší lidi 

tak teď jsi mě potěšil, měl sem strach že kvůli přístupu budu muset rozebrat půl kombajnu
ještě by mě zajímalo kde je napojený čidlo teploměru,protože mi asi myši sežrali drát a teploměr nejde, tak že bych vyměnil drátky

jen se mi nezda, že by praskla hadice, vetšinou začně tect spíš vodní pumpa, mením ji jednou za sezonu. Ty opravy výměnou nic nevydrží
. Čidlo teploměru by mělo být tušim na hliníkově přírubove trubce vedle potrubí sání...ale to nevim určitě

tak hadice je opravena, byla to ta která vede k vypouštěcímu kouhoutku, byla pěkně zteřelá(podélná prasklina cca 7cm)tak snad teď bude držet...
- kingsfarmer
zdravim
teraz som sa sem zaregistroval mam len 13 rokov takze moc sa neviznam
U nas na RD maju 1 fortschritt E 514 a kosi spolocne s Fergusonom 38 a 7278 Cerea,pekny pohlad na tie kombajny
Vedeli by ste mi povedat asi ako rychlo ide tento krasavec ked kosi psenicu a jacmen?
teraz som sa sem zaregistroval mam len 13 rokov takze moc sa neviznam

U nas na RD maju 1 fortschritt E 514 a kosi spolocne s Fergusonom 38 a 7278 Cerea,pekny pohlad na tie kombajny

Vedeli by ste mi povedat asi ako rychlo ide tento krasavec ked kosi psenicu a jacmen?
kingsfarmer píše:zdravim
teraz som sa sem zaregistroval mam len 13 rokov takze moc sa neviznam![]()
U nas na RD maju 1 fortschritt E 514 a kosi spolocne s Fergusonom 38 a 7278 Cerea,pekny pohlad na tie kombajny![]()
záleží hodně na porostu, když dává výnos, tak se v tom plazím 3-4km/h, ale taky jsem jezdil melouch v pšenici, kde se bez problému dalo jezdit na dvojku a variator na plno (cca 10km/h) výnos báječných 33q/ha

zdravím všechny před rokem jsem si koupil E 514 takže o ní skoro nic nevím.. tak bych se chtěl zeptat k čemu slouží zvednutí páčky od blinkrů.. a ještě nedá se někde sehnat dokumentace k eletrice??
Vašek píše:zdravím všechny před rokem jsem si koupil E 514 takže o ní skoro nic nevím.. tak bych se chtěl zeptat k čemu slouží zvednutí páčky od blinkrů.. a ještě nedá se někde sehnat dokumentace k eletrice??
tyjo tedka nevim jestli si to nepletu, ale páčka na blinkry slouží zároven jako klakson a přepínání tlumených světel na dalková ( jen nevim kterym směrem je ktera funkce

Katalog dílů i s cenama se dal stánout na http://www.soko.cz, návod k obsluze stačí na E 512, ten je ke stažená na ulozto.cz. Myslim, že tam je i elektrické schema... kdybyste neco potřeboval mužu Vám případně oskenovat, mam to ležet nekde v ponku...