Výkon čerpadla na 1000 otáček
• Stránka 1 z 2 • 1, 2
Výkon čerpadla na 1000 otáček
Ahoj,
mám 7245 s čn a když se obřeje olej tak nakladač pracuje velmi pomalu,hlavně v létě a známý mi poradil ať zařadím 1000 ot na hřídeli, čímž se zvýší i otáčky čerpadla. Máte s tímto někdo zkušenosti ? Neničí se čepadlo ? Díky.
mám 7245 s čn a když se obřeje olej tak nakladač pracuje velmi pomalu,hlavně v létě a známý mi poradil ať zařadím 1000 ot na hřídeli, čímž se zvýší i otáčky čerpadla. Máte s tímto někdo zkušenosti ? Neničí se čepadlo ? Díky.
Re: Výkon čerpadla na 1000 otáček
cerpdlo se bude tocit rychleji a bude davat i vic litraze ale na zivotnosti mu to neprida pokud je ten problem trvaly tak bych radeji premyslel o chladici oleje napojenem na odpadu z rozvadece kde uz je maly tlak a dat ho treba pred chladic motoru
tohle nedělej, při 1000 otáčkách je čerpadlo přetočené, dává sice víc ale je to na úkor životnosti. už v návodu je uvedeno že při práci strojů na 1000 otáček se nedoporučuje používat hydrauliku.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet
V mém návodu vysloveně nepíší, že by se hydraulika neměla používat na 1000 ot, ale že by se to mělo používat jenom když jsou tyto otáčky potřeba, aby nedocházelo ke zbytečnému ohřevu oleje. Jinak tam je napsáno ,že čerpadlo dodává 32/51 l za min, dle otáček, a to je vše.
Ale je jasné ,že životnost čerpadla bude nižší.
Ale je jasné ,že životnost čerpadla bude nižší.
Když jsem měl na svém Z6911 pověšený podkop z UNC,tak abych nemusel motor moc točit,tak jsem si zapl 1000ot aby čerpadlo dávalo víc,podkop jsme měl napojený normalně přes hadice na traktor,bohužel se mi olej hodně zahříval,tak jsem vložil na zpětnou větvi z podkopu chladič s elektrickým větrákem a bylo po problémech.
Docela by mne zajímalo,kolik je vlastně otáček na čerpadle při 540 a při 1000ot na vývodovém hřídeli,pokud vím tak tam je ještě zubový převod do rychla,takže na čerpadle bude mnohem víc ot.
Do čelního nakladače bych se nebál zapnout čerpadlo na 1000ot na vývodového hřídele,aspoń nemusíš motor moc točit a budeš popojíždět na nižší otáčky,nicméně bych to chlazení oleje nějak určitě řešil pokud s tím budeš pracovat víc hodin v kuse, buď ho vložit do větve,která ti jde k olejovému filtru nebo do zpětné větve od rozvaděče k ČN.
Docela by mne zajímalo,kolik je vlastně otáček na čerpadle při 540 a při 1000ot na vývodovém hřídeli,pokud vím tak tam je ještě zubový převod do rychla,takže na čerpadle bude mnohem víc ot.
Do čelního nakladače bych se nebál zapnout čerpadlo na 1000ot na vývodového hřídele,aspoń nemusíš motor moc točit a budeš popojíždět na nižší otáčky,nicméně bych to chlazení oleje nějak určitě řešil pokud s tím budeš pracovat víc hodin v kuse, buď ho vložit do větve,která ti jde k olejovému filtru nebo do zpětné větve od rozvaděče k ČN.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
přehřátý olej v převodovce= nedokonalé mazání a tím pádem porucha, já dělal ložisko mezi hnanou a hnací 2x, Taky jsem přehřál převodovku. nejlépe je mít na čelní nakladač samostatný okruh-ale to je asi utopie. každopádně to čerpadýlko co je tam origoš na větší odběry hydrauliky není konstruováno.
Když ti jde nakladač při zahřátém oleji pomalu tak máš vadné čerpadlo.Musí jít pořád stejně.A nevím proč by se tam měl dávat chladič.Kdyby tam ten chladič měl význam tak tam je od výroby.Já bych tam dal nové čerpadlo a používal to normálně na 540 otáček.A musí fungovat i kdyby jsi to používal od rána do večera.
Bolde říkaš že při 1000ot nepoužívat hydrauliku.No jak to chceš udělat?Když zapneš vývodovou hřídel je zapnuté i čerpadlo.ne?Takže hydraulika jede.
Bolde říkaš že při 1000ot nepoužívat hydrauliku.No jak to chceš udělat?Když zapneš vývodovou hřídel je zapnuté i čerpadlo.ne?Takže hydraulika jede.
nedoporučuje se používat. hydraulika trpí na 1000 otáček. Prostě je to dělané hlavně na 540 otáček a tomu je to uzpůsobeno. Hydraulika byla konstruována ke zvedání zadního TBZ a vyklápění vleček. při potřebě vnějšího okruhu se montovalo na vývodový hřídel čerpadlo a dodělávala se nádrž na hydrauliku- viz vyžínač příkop a pod.
Každopádně to ale lze, když dělám mulčovačem tak taky používám 1000otáček ale čerpadlo kňučí.......
Každopádně to ale lze, když dělám mulčovačem tak taky používám 1000otáček ale čerpadlo kňučí.......
- kubicek106
Možná to není zcela dobře vložený příspěvek, ale týká se hydrauliky.
Pokud budu mít k čeláku tlustější hadice, bude se rychleji hýbat?
Z 3/8 na 5/8. Bude to míst vliv? Pohybuje se celkem pomalu, asi budu muset vyměnit i čerpadlo, protože po cca 20 minutách už musím moc točit motor aby se zvednul.
Díky za info Kuba
Pokud budu mít k čeláku tlustější hadice, bude se rychleji hýbat?
Z 3/8 na 5/8. Bude to míst vliv? Pohybuje se celkem pomalu, asi budu muset vyměnit i čerpadlo, protože po cca 20 minutách už musím moc točit motor aby se zvednul.
Díky za info Kuba
no tak tohle je dotaz na dlouhou debatu. selský rozum mně napovídá že to budou zbytečně investované peníze. Základ je dobré čerpadlo a rozvaděč.
- kubicek106
Popíšete mi obrázek prosím 
Sice jsem napsal co si myslím ale nevím jaký je rozdíl ve filtrech a nejsem si prostě jistý.
Je možné vyměnit filtry a čerpadlo aniž bych vylil olej převodovka (hydraulika), někde jsem četl že by stačilo najet s traktorem do kopce.
Děkuji všem moc za rady
Jde o ZETOR CRYSTAL 8011

Sice jsem napsal co si myslím ale nevím jaký je rozdíl ve filtrech a nejsem si prostě jistý.
Je možné vyměnit filtry a čerpadlo aniž bych vylil olej převodovka (hydraulika), někde jsem četl že by stačilo najet s traktorem do kopce.
Děkuji všem moc za rady
Jde o ZETOR CRYSTAL 8011
- Přílohy
-
- Pravý bok pod kabinou
- hydraulika čerpadlo.jpg (161.44 KiB) Zobrazeno 24091 krát
1, je držák pružiny násobiče, tohle nepovolovat. čerpadlo je ve spojkovém prostoru
2, filtr hydrauliky
3,filtr hydrauliky
měli by jít vyčistit bez vypouštění náplní-já to mám na 161 trošičku jinak
4, je páka zapínání hydrauuliky, pokud nebudu potřebovat hydrauliku tak v poloze 0. pokud budu hydrauliku potřebovat tak odjistit (nejlépe před startem) a zapadne samo do polohy 1.
2, filtr hydrauliky
3,filtr hydrauliky
měli by jít vyčistit bez vypouštění náplní-já to mám na 161 trošičku jinak
4, je páka zapínání hydrauuliky, pokud nebudu potřebovat hydrauliku tak v poloze 0. pokud budu hydrauliku potřebovat tak odjistit (nejlépe před startem) a zapadne samo do polohy 1.
horsegita píše:Ahoj,
Jak je výše v konkrétních údajích psáno zvýší se Ti průtok oleje, ale to tvůj problém nevyřeší.V nejhorším případě se zvýšení průtoku nemusí vůbec projevit.
Předně je třeba říci, že každý hydraulický stroj potřebuje pro svou správnou funkci určitý průtok oleje a maximální tlak.99% strojů je chráněno před velkým maximálním tlakem pojišťovacím vetilem v rozvaděči.Průtok by měl + - odpovídat.
Dovolím si předpokládat, že hydraulické čerpadlo traktoru splňuje tyto parametry.Takže tvůj problém je vadný hydraulický obvod.Doporučuji za prvé těsnost vnitřních manžet v pístnicích.Zvednout břemeno do výše, zastavit stroj a nechat nějaký delší časový úsek a změřit klesání břemene.Pokud např. po 30 min břemeno neklesne můžeš vyloučit pístnice nakladače a rozvadeč, kterým nakladač ovládáš a hledat v samotném traktoru.
Co se týká zmiňovaného chladiče platí má první věta výše.Chladič se do moderních hydraulických systémů přidává, aby se snížilo množství oleje potřebné k práci stroje.
Ten chladič by měl učitě význam, po ohřátí oleje jde každý stroj pomaleji.Nejlepší by bylo na ten čelňák samostatnej okruh a čerpadlo na hřídel jako u 500, jak už tady někdo psal. Takže se do toho někdy pustím.
Nechci urazit, ale kolik je v převodovce oleje? Co takhle doplnit na rysku max? Nebude se taky tolik hřát.
Ocelák a Konkor, nejlepší kámoši!
Pokud vím,tak na Zetorech od Z7211 je filtrace převodového oleje.Filtr je umístěný někde pod startérem.Takže pokud se olej hodně zahřívá,tak nevidím velký problém za filtr do okruhu vložit malý chladič oleje třeba 30x30cm s elektrickým větrákem a je vystaráno,práce max na 2h.
Sám jsem si tu filtraci na svém Z6911 dodělal,olej mám pořád krásně čistý jako nový, částečně se i přes filtr a trubky ochladí a je to OK.
U podkopu jsem si chladič vložil vedle rozvaděče,bylo to tak rychlejší,ale na traktoře by to bylo určitě lepší.
Sám jsem si tu filtraci na svém Z6911 dodělal,olej mám pořád krásně čistý jako nový, částečně se i přes filtr a trubky ochladí a je to OK.
U podkopu jsem si chladič vložil vedle rozvaděče,bylo to tak rychlejší,ale na traktoře by to bylo určitě lepší.

V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Chladič oleje je z nouze ctnost. Prostě máš vylágrovaný čerpadlo, který za čas nejspíš půjde do kytek. U 7245 je určitě v převodovce dole nad závěsem agroháku. Musí mít u sebe kromě magnetu taky nějakej hrubej filtr. Co když ten je zanesenej a čerpadlo přes něj ten řídkej olej(větší odpor ucpanýho filtru, ale teplej olej, bla bla bla, já vím...
), neumí procucnout? Co kdybys jenom zkusil sehnat nějakej vhodnej kanystr, vypustil ten humus z převodovky-čistej olej tam asi nebude a zkusil očistit magnet a filtr. Papírová vložka tam nejspíš nebude, spíš štěrbinový filtr. Tím nic nezkazíš. Asi to bude chtít nějaký nový těsnění, ale ten olej, když bude vypadat ještě dobře a nebude mít písečnou či jinou zvláštní barvu, tam klidně vleješ zpátky a čistší bez těch usazenin. Hlavně ho ale doplň na horní rysku, protože jestli ten nakladač jede intenzivně, tak se v rozvaděčích prostě zahřeje. Napadá mě taky, čelák doma nemám, ale v pístnicích by se taky mohl trošku chladit, ne? Jsou hodně teplý, když na ně šáhneš? Přece jen je to kus kovu. Ale jak píše Poulm o namontování chladiče k filtru pod startérem(Kdys tam naposled měnil vložku?). Kdybys zrovna měl chladič po ruce, třeba topení z auta, tak by to mohla bejt rychlá akce a uvidíš, co pro tebe bude jednodušší.

Ocelák a Konkor, nejlepší kámoši!
Trošku bych rozebral poslední příspěvek. Teplý olej je jak voda. pokud by bylo ucpané sítko tak by za studena vůbec nechtěl brát. Pokud je problém za tepla, tak bývá problém někde v okruhu v těsněních (rozvaděč, pístnice a pod) nebo v čerpadle.
Každopádně doporučuju zjistit teplotu oleje. pokud bude v normě tak je problém ve výše popsaném, pokud bude vysoká tak bude nutné dodělat chladič. Ono se nějak nepočítalo s tak složitým hydraulickým zařízením jako je čelní nakladač když konstruovali hydrauliku. Která je 50let skoro stejná. Je tu ještě jeden problém-převodový olej. Ten slouží hlavně k mazání převodovky, jako vedlejší činnost má převod hydraulického tlaku. Pokud dojde k přehřátí oleje, tak se můžou vyskytnout poruchy převodovky (pokud pracuje v zátěži) prostě se při vysoké teplotě trhá olejový film a součástky se vydírají.
Ohledně filtrace. Dole u čerpadla je magnetiký čistič se sítkem, nic jiného ve filtraci není až do řady 72..tady je už vložen filtr hydrauliky ke startéru.
Samozřejmě je možnost olej vypustit, nechat odstát a posléze opět použít. Je tu jedno ALE neměl by být přehřátý.
Jako chladič vem nějaký jiný chladič oleje (z čehokoliv) topení se moc neosvědčilo (občas nevydrželo a prasklo a navíc v něm může být vodní kámen)
No a nakonec chlazení pomocí pístnic- tohle je možné, dokonce je to v některých návodech u jeřábů. Při nízké teplotě oleje používat hlavně rotační hydromotory a při vysoké používat hlavně přímočaré hydromotory (pístnice). Vyzkoušeno osobně a funguje to. Ovšem je potřeba podotknout že se nedá porovnávat obsah nádrže jeřábu a zetoru.
Každopádně doporučuju zjistit teplotu oleje. pokud bude v normě tak je problém ve výše popsaném, pokud bude vysoká tak bude nutné dodělat chladič. Ono se nějak nepočítalo s tak složitým hydraulickým zařízením jako je čelní nakladač když konstruovali hydrauliku. Která je 50let skoro stejná. Je tu ještě jeden problém-převodový olej. Ten slouží hlavně k mazání převodovky, jako vedlejší činnost má převod hydraulického tlaku. Pokud dojde k přehřátí oleje, tak se můžou vyskytnout poruchy převodovky (pokud pracuje v zátěži) prostě se při vysoké teplotě trhá olejový film a součástky se vydírají.
Ohledně filtrace. Dole u čerpadla je magnetiký čistič se sítkem, nic jiného ve filtraci není až do řady 72..tady je už vložen filtr hydrauliky ke startéru.
Samozřejmě je možnost olej vypustit, nechat odstát a posléze opět použít. Je tu jedno ALE neměl by být přehřátý.
Jako chladič vem nějaký jiný chladič oleje (z čehokoliv) topení se moc neosvědčilo (občas nevydrželo a prasklo a navíc v něm může být vodní kámen)
No a nakonec chlazení pomocí pístnic- tohle je možné, dokonce je to v některých návodech u jeřábů. Při nízké teplotě oleje používat hlavně rotační hydromotory a při vysoké používat hlavně přímočaré hydromotory (pístnice). Vyzkoušeno osobně a funguje to. Ovšem je potřeba podotknout že se nedá porovnávat obsah nádrže jeřábu a zetoru.
- kubicek106
úplně hloupá otázka, jak by jste nejjednodušeji změřili teplotu oleje? Pokud pracuje čelák a hadice k němu může mít 30°-35°Celsia je to normální teplota oleje?
normalni teplota je i 50 a merit se da treba teplomerem na vodu at uz kapilarovym nebo elektrickym ale nermalne staci prilozit ruku na rozvadec a je hned jasno jeste bych chtel dodat olej se nejvic prehriva kdyz proteka pojistnym ventilem bud pri pretezovani nebo najizdeni pistnicema na doraz nebo kdyz ma nekde uskrceny prutok poddimenzovany rozvadec nebo se davaji nekde i clony ke zpomaleni pohybu
takže když se mi v parném počasí olej ohřeje až na 95 stupňu je nekde chyba? Ovšem nebavím se tady o zetoru ale o modernejsim koníkovi...
optimalni teplota hydraulickeho oleje je 40-60 °C hranicni je 80°C pri delsi dobe teto teploty olej degraduje a zraci sve schopnosti take tvrdnou a rychleji starnou pryzove casti
neznám přesně mezní hodnoty olejů. Je potřeba pohledat buď na netu, nebo v brožurách.
neznalek píše:takže když se mi v parném počasí olej ohřeje až na 95 stupňu je nekde chyba? Ovšem nebavím se tady o zetoru ale o modernejsim koníkovi...
Nikde není chyba.Záleží prostě na tom jak je venku teplo a jakou děláš práci.Vůbec nevadí když je teplota 95 stupňů.Prostě větší zátěž = větší teplota
bold píše:Trošku bych rozebral poslední příspěvek. Teplý olej je jak voda. pokud by bylo ucpané sítko tak by za studena vůbec nechtěl brát. Pokud je problém za tepla, tak bývá problém někde v okruhu v těsněních (rozvaděč, pístnice a pod) nebo v čerpadle.
Kdyby ty traktory nebyly na čelní nakladač dělané tak by se na ně ty čelní nakladače nedělaly.
Pokud budu mít v převodovce funkční čerpadlo tak může mít olej i 110 stupňů a bude to fungovat pořád stejně.Pokud někomu nefunhuje hydraulika když se zahřeje olej tak je špatné čerpadlo.A nejjednošší řešení je koupit nové,a né se zabývat tím jak olej ochladit a vymýšlet různé chladiče.Kdyby tam byl chladič potřeba tak tam je.Nesnažme se tady vymyslet to co už vymyšlené je.
kubicek106 píše:úplně hloupá otázka, jak by jste nejjednodušeji změřili teplotu oleje? Pokud pracuje čelák a hadice k němu může mít 30°-35°Celsia je to normální teplota oleje?
Pokud bude pořádný pařák tak můžou mít hadice klidně 80 stupňů a pořád je to normální teplota.
chladice na traktorech osazenych celakem nejsou protoze ten celak neni urcen jako hlavni naradi nepocita se stim ze bude pretezovan neco jineho je pokud se vyrobi treba manipulator tam uz vyrobce pocita s plnym zatizenim hydrauliky a je na to vse dimenzovane aby se nehrala co se tyka teploty oleje tak staci pohledat jen namatkou http://www.kleentek.cz/data/pdf/TT-2009 ... 995555d275
Zeptám se takto: Má čelní nakladač agregovaný na zetoru svou vlastní nádrž a čerpadlo? pokud ano tak je to kompletní stroj který je pro tuto práci konstruován.
pokud ne tak je to jen další přípojný stroj. A tady to rozvedu. původní funkcí hydrauliky na traktoru bylo ovládání TBZ a sem tam zvednutí vleku. Posléze přišli výrobci se stroji obsahujícími přímočaré hydromotory (pístnice) a přibylo rychlospojek. potom začala éra hydromotorů rotačních a přbyla rychlospojka na odpadní olej. Následovalo období kde se roztrl pomyslný pytel s hydraulickýmy záležitostmi. Ovšem čerpadlo na traktoru zůstalo pořád stejné. Navíc převodový olej coby médium taky není to pravé ořechové.
Traktor je UNIVERZÁLNÍ stroj na farmu. Ovšem právě ta univerzálnost něco stojí, nikdy nebude stejně dobrý jako stroj zkonstuovaný jako nakladač, nikdy nebude stejně dobrý jako stroj zkonstruovaný do dopravy, a nikdy nebude mít stejné výsledky jak stroj zkonstruovaný jen na polní práce. Tudíž, pokud někdo používá hlavně čelní nakladač (osobně si myslím že je to jedna z nepovedeých variant agregace i když jako pomocník je to super) a používá ho celou směnu jen jako nakladač, tak se to někde musí projevit. Je to to samé, jak vozit plné osobní auto pytlů s obilím s tvrzením že nepřekračuji užitnou hmotnost a tudíž to auto uveze- ono to uveze ovšem pokud to budete vozit neustále tak se prodraží údržba.
pokud ne tak je to jen další přípojný stroj. A tady to rozvedu. původní funkcí hydrauliky na traktoru bylo ovládání TBZ a sem tam zvednutí vleku. Posléze přišli výrobci se stroji obsahujícími přímočaré hydromotory (pístnice) a přibylo rychlospojek. potom začala éra hydromotorů rotačních a přbyla rychlospojka na odpadní olej. Následovalo období kde se roztrl pomyslný pytel s hydraulickýmy záležitostmi. Ovšem čerpadlo na traktoru zůstalo pořád stejné. Navíc převodový olej coby médium taky není to pravé ořechové.
Traktor je UNIVERZÁLNÍ stroj na farmu. Ovšem právě ta univerzálnost něco stojí, nikdy nebude stejně dobrý jako stroj zkonstuovaný jako nakladač, nikdy nebude stejně dobrý jako stroj zkonstruovaný do dopravy, a nikdy nebude mít stejné výsledky jak stroj zkonstruovaný jen na polní práce. Tudíž, pokud někdo používá hlavně čelní nakladač (osobně si myslím že je to jedna z nepovedeých variant agregace i když jako pomocník je to super) a používá ho celou směnu jen jako nakladač, tak se to někde musí projevit. Je to to samé, jak vozit plné osobní auto pytlů s obilím s tvrzením že nepřekračuji užitnou hmotnost a tudíž to auto uveze- ono to uveze ovšem pokud to budete vozit neustále tak se prodraží údržba.
- kubicek106
Mám čelák na práci tak jednou měsíčně na 2 hodky na srovnání hnoje od koní. Proto je to pro mě ta ideální volba
. Cena verzus využití, jo taky na zatlučení kůlů k ohradě je to super pomocník
Nevíte kde se reguluje pojistný ventil? Protože my čerpadlo natlačí při plným plynu 14MPa, volnoběh 12MPa. Chtěl bych to dostat na předepsaných 15MPa, myslím, že i ten jeden MPa musí udělat rozdílnou hodnotu pro zvedání čeláku (nosnost).
Díky za radu - stroj Zetor Crystal 8011.

Nevíte kde se reguluje pojistný ventil? Protože my čerpadlo natlačí při plným plynu 14MPa, volnoběh 12MPa. Chtěl bych to dostat na předepsaných 15MPa, myslím, že i ten jeden MPa musí udělat rozdílnou hodnotu pro zvedání čeláku (nosnost).
Díky za radu - stroj Zetor Crystal 8011.
• Stránka 1 z 2 • 1, 2