Výkon čerpadla na 1000 otáček
• Stránka 2 z 2 • 1, 2
Re: Výkon čerpadla na 1000 otáček
natlačí to za studena nebo za tepla?
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet
bold píše:Zeptám se takto: Má čelní nakladač agregovaný na zetoru svou vlastní nádrž a čerpadlo? pokud ano tak je to kompletní stroj který je pro tuto práci konstruován.
pokud ne tak je to jen další přípojný stroj. A tady to rozvedu. původní funkcí hydrauliky na traktoru bylo ovládání TBZ a sem tam zvednutí vleku. Posléze přišli výrobci se stroji obsahujícími přímočaré hydromotory (pístnice) a přibylo rychlospojek. potom začala éra hydromotorů rotačních a přbyla rychlospojka na odpadní olej. Následovalo období kde se roztrl pomyslný pytel s hydraulickýmy záležitostmi. Ovšem čerpadlo na traktoru zůstalo pořád stejné. Navíc převodový olej coby médium taky není to pravé ořechové.
Traktor je UNIVERZÁLNÍ stroj na farmu. Ovšem právě ta univerzálnost něco stojí, nikdy nebude stejně dobrý jako stroj zkonstuovaný jako nakladač, nikdy nebude stejně dobrý jako stroj zkonstruovaný do dopravy, a nikdy nebude mít stejné výsledky jak stroj zkonstruovaný jen na polní práce. Tudíž, pokud někdo používá hlavně čelní nakladač (osobně si myslím že je to jedna z nepovedeých variant agregace i když jako pomocník je to super) a používá ho celou směnu jen jako nakladač, tak se to někde musí projevit. Je to to samé, jak vozit plné osobní auto pytlů s obilím s tvrzením že nepřekračuji užitnou hmotnost a tudíž to auto uveze- ono to uveze ovšem pokud to budete vozit neustále tak se prodraží údržba.
Proč by to měla být nepovedená agregace.
Je to mnohem levnější řešení než samojízdný nakladač.
Měl jsem čelní nakladač na Zetoru 6341 Super.A když jsem nakládal hnůj tak jsem ho nakládal i několik dní od rána do večera.Nikde se to neprojevilo.
Nezničilo se ani čerpadlo ani mi nijak neklesl výkon.A to na hadicích nešlo udržet ruce.Tento traktor naložil přivezl a uložil 5000kulatých balíků za sezonu.A nikde se to neprojevilo.Akorát rychleji ubývaly přední gumy.Ale i tak jsem je měnil až po 4000 motohodinách.Navíc samojízdný nakladač si nepřiveze vlek na pole.Potřebujete další stroj co bude jezdit s vlekem.Takže pro soukromníky výborná věc.Traktor jsem prodal když měl najeto něco přes 7000 motohodin.A čelní nakladač fungoval pořád stejně a bez nějakého chladiče.
jen tady vyslovuju svůj názor, dle mně je to nepovedená agregace, přetížená přední náprava (neříkám že to nevydrží, ale určitě to neprospěje hlavně tomu čepu co drží nápravu) čerpadlo furt na maximu výkonu (neříkám že to nevydrží, ale opět mu to nepřidá na životnosti) takže jako nádstavba dobrá, ale nenahradí to stroj konstruovaný k nakládání.
- kubicek106
měřeno za studena, příští týden pojedu vyvýzt valník hnoje, tak zahřeji traktor, párktát zvednu valník a pak zkusím změřit, ale obávám se, že bude problém na čerpadle 

bold píše:jen tady vyslovuju svůj názor, dle mně je to nepovedená agregace, přetížená přední náprava (neříkám že to nevydrží, ale určitě to neprospěje hlavně tomu čepu co drží nápravu) čerpadlo furt na maximu výkonu (neříkám že to nevydrží, ale opět mu to nepřidá na životnosti) takže jako nádstavba dobrá, ale nenahradí to stroj konstruovaný k nakládání.
Ale takhle můžeme mluvit o všem
Orba-motor na max výkon-určitě mu to na životnosti nepřidá
Studené starty ve velkých mrazech taky na životnosti nepřidají
Velké kopce nepřidají na životnosti brzdám
Lis na kulaté balíky nepřidá na životnosti spojce
Zvedání těžkého nářadí v zadním tříbodovém závěsu-například secí kombinace nebo obracecí nesený pluh.Přetížení zadní nápravy.Taky na životnosti nepřidá.
Časté startování nepřidá na životnosti ani baterce ani startéru.
Jízda po cestě nepřidá na životnosti pneumatikám.
Takže co z toho plyne pokud chcete aby Vám traktor vydržel tak ho nepoužívejte?
Proč se traktorům říká že jsou univerzální-já myslím že právě proto že se dají využít na téměř všechny práce a buďto je umíme využít na maximum a tím pádem nás to bude živit a vydělá na nový.Nebo ho budeme používat jenom minimálně aby nám vydržel 20 nebo více let.Nemůžeme ale počítat s tím že nás to uživí.
- kubicek106
Pokud při zahřátém motoru 90°C, ale olej v převodovce se ohřál od motoru (jel jsem pro dříví) a pak jsem změřil tlak a volnoběh 4MPa a na plný plyn 11MPa, co myslíte, asi čerpadlo má už životnost zasebou
, nebo může něco jiného toto způsobit?

kubicek106 píše:Pokud při zahřátém motoru 90°C, ale olej v převodovce se ohřál od motoru (jel jsem pro dříví) a pak jsem změřil tlak a volnoběh 4MPa a na plný plyn 11MPa, co myslíte, asi čerpadlo má už životnost zasebou, nebo může něco jiného toto způsobit?
S největší pravděpodobností je už to čerpadlo vyběhané.Mělo by to tlačit i na volnoběh i při zahřátém oleji maximální tlak.
Čerpadlo v čudu, nebo netěsnost v sytému - děravá trubka v převodovce, špatný o kroužky mezi víkem čerpadla a převodovkou a mezi víkem hydrauliky a převodovkou a pod...
bold píše:jen tady vyslovuju svůj názor, dle mně je to nepovedená agregace, přetížená přední náprava (neříkám že to nevydrží, ale určitě to neprospěje hlavně tomu čepu co drží nápravu) čerpadlo furt na maximu výkonu (neříkám že to nevydrží, ale opět mu to nepřidá na životnosti) takže jako nádstavba dobrá, ale nenahradí to stroj konstruovaný k nakládání.
S toho mě hlava nebolí tyhle traktory už jezdí v lese přes 30 let takže s tím omezení životnosti nebude tak zlé

Spíš mám staroti o jejich mladé kolegy.

- Přílohy
-
- big_3968071831.jpg (19.47 KiB) Zobrazeno 15512 krát
Jarek píše:bold píše:jen tady vyslovuju svůj názor, dle mně je to nepovedená agregace, přetížená přední náprava (neříkám že to nevydrží, ale určitě to neprospěje hlavně tomu čepu co drží nápravu) čerpadlo furt na maximu výkonu (neříkám že to nevydrží, ale opět mu to nepřidá na životnosti) takže jako nádstavba dobrá, ale nenahradí to stroj konstruovaný k nakládání.
Ale takhle můžeme mluvit o všem
Orba-motor na max výkon-určitě mu to na životnosti nepřidá
Studené starty ve velkých mrazech taky na životnosti nepřidají
Velké kopce nepřidají na životnosti brzdám
Lis na kulaté balíky nepřidá na životnosti spojce
Zvedání těžkého nářadí v zadním tříbodovém závěsu-například secí kombinace nebo obracecí nesený pluh.Přetížení zadní nápravy.Taky na životnosti nepřidá.
Časté startování nepřidá na životnosti ani baterce ani startéru.
Jízda po cestě nepřidá na životnosti pneumatikám.
Takže co z toho plyne pokud chcete aby Vám traktor vydržel tak ho nepoužívejte?
Proč se traktorům říká že jsou univerzální-já myslím že právě proto že se dají využít na téměř všechny práce a buďto je umíme využít na maximum a tím pádem nás to bude živit a vydělá na nový.Nebo ho budeme používat jenom minimálně aby nám vydržel 20 nebo více let.Nemůžeme ale počítat s tím že nás to uživí.
Bavíme se o UŘ-I. tenhle traktor navazoval na Z-25 vznikla UŘ-I.Je potřeba si uvědomit kdy vznikla. A jaké změny prodělala.
Traktor byl konstruován pro práce v zemědělství, tudíž jeho náplní práce byla doprava, polní práce. Jako hlavní pracovní nástroj byl určen zadní TBZ, popřípadě pohon strojů (což v počátku mnoho strojů nemělo) Čelní nakladač byl tak nějak nabastlený až posléze. Opět bych podotknul že nevhodně (můj názor). Agregace podobných strojů např. vyžínač příkop je udělána dle mého názoru lépe, mají svůj hydraulický okruh s chladičem a hlavně svoje čerpadlo poháněné náhonem.
Je potřeba si uvědomit jaké opotřebení můžem eliminovat a jaké ne.
Studené starty -to je všeobecná věc (nahříváme tělískem)
Orba je běžné využití traktoru-pro tohle byl konstruován
Velké kopce- pokud jezdí normální běloch tak brzdy maximálně šetří
Lis na kulaté balíky- opět nový stroj na starou koncepci( použít traktor s hydraulickým zapínáním vývodu)
Zvedání težkého nářadí- pokud nepřekračujeme max zatížení dané výrobcem tak máme stroj na toto zatížení konstruovaný
Startování-- nechápu co to má společného s vhodností konstrukce.
jízda po cestě-běžné opotřebení.
S traktorem se dají dělat psí kusy, navštivte obrovskou lakovnu na vysočině (bazary) tam uvidíte zázračné stroje, urvané portály, opět svařené. urvané litinové kusy držáků přední nápravy-zavařeno. Mám doma několik strojů, provádím běžnou údržbu, stroje se snažím udržet v dobré kondici. To ovšem neznamená že kolem nich běhám a leštím, když je potřeba tak tomu dám nažrat, ovšem volím vhodné agregace. Kolegové kteří pracují v lese vám jistě potvrdí jak tam dostává traktor zabrat a kolikrát dělají středový čep když mají čelní nakladač.
Každopádně, tohle je můj názor, nechci nikoho aby se tímto názorem řídil, mně to vychází. Dejte si na svoje stroje cokoliv a provádějte s tím třeba vzdušnou akrobaci, tomu se říká svoboda. Na závěr bych si dovolil ještě jednu myšlenku, pokud jsem člověk cítící se strojem tak mně vydrží jakákoliv agregace, pokud budu ras tak mně nevydrží ani kovadlina.
bold píše: Kolegové kteří pracují v lese vám jistě potvrdí jak tam dostává traktor zabrat a kolikrát dělají středový čep když mají čelní nakladač.
Sorry, ale nepotvrdí.Kolegové už dávno přišly na to, že problémy se středovým čepem má na svědomí řízení.Přes metrovou páku páčí se středovým čepem.Problém se samozdřejmě zvýrazňuje při pohybu v nerovném terénu ( třeba v lese) kde pohybu kol do boku brání překážky.Po montáži hydrostatického řízení, které je přišroubované přímo na nápravě problém zmizel.Pravda je, že mám na jednom traktoru dělaný čep s centrálním mazacím kanálem a vývody z něj jsou nahoru.Ten už chodí bez problémů 7 let.
Máš na něm i čelní nakladač?
To je diskuze do nekonečna. Taky jsem v některém vlákně poukazoval na to,že se středový čep od Zetoru Z5711 skoro vůbec nezměnil a teď se na to věší kde co,až se zvedají zadní kola i se závažím v ramenech.Takže se to na životnosti musí určitě někde projevit, ale stejně mi to bylo omlácené o hlavu,že to vydrží,že je to blbost a podobné hemzy.
Takže kdo chce,ať si tam pověsí na čumák třeba Eifelovku,je to jeho věc.
Já si na traktor také plánuji čelní nakladač,ale ne na UŘ1,ale na svoje 30let staré ZT303,tam je náprava téměř totožná jako náprava z nákladního auta IFA50,takže si s její nosností nemusím lámat hlavu.

Takže kdo chce,ať si tam pověsí na čumák třeba Eifelovku,je to jeho věc.
Já si na traktor také plánuji čelní nakladač,ale ne na UŘ1,ale na svoje 30let staré ZT303,tam je náprava téměř totožná jako náprava z nákladního auta IFA50,takže si s její nosností nemusím lámat hlavu.

V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
bold píše:Máš na něm i čelní nakladač?
Rampovač
http://frantisek-horak.tezba-priblizova ... &Itemid=37
no nevím...... mám pocit že ta náprava není na čelní nakladač stavěná. Ale jak píše poulm, dejte si tam třeba kolotoč. už jsem měl příležitost vidět traktor s nakladačem jedoucí na přední nápravě......Tímto končím tuhle diskuzi z mé strany...proste HOWK 

bold píše:no nevím...... mám pocit že ta náprava není na čelní nakladač stavěná. Ale jak píše poulm, dejte si tam třeba kolotoč. už jsem měl příležitost vidět traktor s nakladačem jedoucí na přední nápravě......Tímto končím tuhle diskuzi z mé strany...proste HOWK
Až budeš potřebovat nakladač tak ho tam taky pověsíš.
A co se týče středového čepu.Proč o tom mluvíte jako by to bylo ze zlata.Výměna je otázka maximálně do 2000korun.
Pokud sedne do traktoru d...l tak ho poláme i bez nakladače.
- kubicek106
Tak jsem demontoval zubové čerpadlo na hydrauliku, abych koupil nové (bylo my řečeno že mají dva druhy kolínek abych věděl jaký mám průměr). Tak jsem zjistil že mám čerpadlo pz2-19, kolínko má 28mm. Co jsem koukal do příspěvků, tak by to mělo být to, co dává 55litrů za minutu. Dnes jsem zjistil, že je svátek a čerpadlo my neprodají. Tak jsem ho pro zaujímavost rozložil a zase složil, ale mezi zuby byla jen malinkatá vůle. Ale to hlavní, když jsem ho demontoval, tak nešlo čerpadlem otáčet. Po mém zásahu šlo krásně točit. Myslíte, že když ho znova vložím do traktoru, že by teď mohlo dobře fungovat. Měl jsem problém že po cca 15 minutách běžení motoru my spadl tlak ma výstupu z 14MPa na 11MPa. To jsem nepoužíval hydrauliku, takže olej byl celkem studený 30"C! Děkuji za radu.
kubicek106 píše:Tak jsem demontoval zubové čerpadlo na hydrauliku, abych koupil nové (bylo my řečeno že mají dva druhy kolínek abych věděl jaký mám průměr). Tak jsem zjistil že mám čerpadlo pz2-19, kolínko má 28mm. Co jsem koukal do příspěvků, tak by to mělo být to, co dává 55litrů za minutu. Dnes jsem zjistil, že je svátek a čerpadlo my neprodají. Tak jsem ho pro zaujímavost rozložil a zase složil, ale mezi zuby byla jen malinkatá vůle. Ale to hlavní, když jsem ho demontoval, tak nešlo čerpadlem otáčet. Po mém zásahu šlo krásně točit. Myslíte, že když ho znova vložím do traktoru, že by teď mohlo dobře fungovat. Měl jsem problém že po cca 15 minutách běžení motoru my spadl tlak ma výstupu z 14MPa na 11MPa. To jsem nepoužíval hydrauliku, takže olej byl celkem studený 30"C! Děkuji za radu.
Jestli jde čerpadlem otáčet volně rukou tak je v háji.Novým čerpadlem nemáš rukou šanci ani pootočit.
V dielnach sa tie čerpadlá skúšajú tak, že sa zapchá výtlak (skrutka asi M16x1,5),sanie sa plní olejom a oska čerpadla sa otáča kľúčom. Ak je čerpadlo dobré, všetok olej musí tlačiť cez pretlakový ventyl. Vybehané čerpadlo tlačí olej aj cez dierky na telese čerpadla.
Vůle v zubech není ani moc důležitá (obrazně řečeno) Důležité je utěsnění z boku ozubeného soukolí a vůle mezi stěnou a zubem.
Zdravím, mám problém, mám 6911 a nefunguje mi přepínač otáček a ještě větší problém je to že zustal na 1000 otáčká. Takže ted si za to nemůžu vzít žádné zařízení. Má už s tím někdo zkušenosti?
mas paku na pevno nebo prehazovaci koncovku a jde stim aspon vyradit do neutralu
taky mně to zajímá.
páku na řazení(pod sedačkou) a jak ji dam jakoukoliv stranu tak tam je pořád 1000 otáček
takze mas asi pevnou paku ne vymenou koncovku nezbyva nez sundat viko prevodovky a podivat se kde se to hyba a kde uz ne pred tim to slo prehazovat nebo jsi to uz takhle ziskal
jde to lehce (bez odporu) Nebo lze cítit odpor ?
tak to otevri jinak nic nezjistis vzdyt je to jen par sroubu ani to nema podlahu jako u 7011 to je prace na chvilku a pokud tam bude razeni ulomene tak to provizorne presunes na 540 do doby nes si sezenes nove dily ale stale jeste neni jasno jake razeni tam je jestli je plastova sundavaci paka nebo kovova nesundavaci a kdyz se to prerazuje za behu motoru jsou slyset zuby ?
pokud to jde lehce tak bude někde přerušen přenos na soukolí, tudíž může být ustřižený čep (pokud je tím zajištěno), pokud je táhlo ze dvou dílů tak může být rozpojeno nebo ulomené cokoliv.
Sundej víko (řádně očistit víko aby se tam nedostal boršus) a uvidíš.
Sundej víko (řádně očistit víko aby se tam nedostal boršus) a uvidíš.
• Stránka 2 z 2 • 1, 2