zetor 7011 - vibrace prevodovky

zetor 7011 - vibrace prevodovky

Příspěvekod zjm » 18 říj 2011 14:11

Zdravim,

koupil jsem si 7011 a pri jizde jsou citit relativne silne monotonni vibrace z prevodovky (pri kazdem kvaltu). Pri vyslapnute spojce se vibrace ztrati. Zadne silne razy slyset nejsou.Chci se zeptat, zda tyto vibrace znaci, ze je prevodovka zrala na GO a jak moc je to kriticke. Da se s tim nejakou dobu jezdit, aniz by se prevodovka neposkodila jeste vice. Na kolik takova GO prevodovky prijde.

Diky za odpovedi.

Re: zetor 7011 - vibrace prevodovky

Příspěvekod poulm » 18 říj 2011 16:46

Pokud ty vibrace nejsou jen při vyšlápnuté spojce,tak bych neviděl problém v převodovce,ale něco na spojce,nejspíš bude něco se spojkovým ložiskem,tam bych začal.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

Příspěvekod zjm » 18 říj 2011 20:28

..diky za odpoved. Je to tak, kdyz se vyslapne spojka, tak to prestane. Muze se s tim nejakou chcili jezdit? Nerad aby tam toho odeslo vice. Na kolik muze prijit takova oprava loziska? Jsem s traktorama zacatecnik, takze bych do toho sam nesel.

Příspěvekod bold » 19 říj 2011 07:39

trošku ty vibrace rozveď. Brní řízení? Jsou stejné při různých otáčkách? při určitých otáčkách se neprojevují? Vibruje to bez pazvuků? Mění se ohledně zařazeného kvaltu?
Vibrace vznikají převážně z nevyvážené hmoty. Pokud se vibrace mění souběžně s otáčkama a nemění se vzhledem k zařazenému kvaltu tak předpokládám problém ve spojce (chybí šroub, kus obložení je pryč, svařovaný přítlačák a pod)
pokud na to má vliv zařazený kvalt tak bude problém někde v převodovce. Ovšem nic z výše popsaného nemusí být pravda.
Jakékoliv vibrace škodí motoru, pokud přetrvávají tak se někde něco uvolní rozpadne a pod, otázka je jak dlouho to může trvat.
Ještě jeden(vlastně dva) dotaz kde jsi ten stroj koupil, kolik stál?
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Příspěvekod slava » 19 říj 2011 07:58

tak to ja bych zase videl problem v prevodovce kdyz to dela za jizdy a pri zarazenem kvaltu pri odpojeni prevodovky seslapnutim spojky to prestane tak to prece musi byt v prevodech spojka ta se toci dal tak tam to nebude bude spatne nejake lozisko

Příspěvekod zjm » 19 říj 2011 13:12

...dela to jen pri jizde s kvaltem a pri vsech otackach. Jakmile se vymackne spojka, vibrace hned zmizi. Kdyz se ubere pri jizde plyn tak vibrace jsou mensi, ale porad jsou citit. Ty vibrace jsou monotonni, zadne razi slyset nejsou.
Koupil jsem jej za 90tis. Ma TP a STK do 2013. Meli jej pry na nejake farmy u Prahy na vozeni krmeni po pastvinach. Koupil jsem jej ale od prekupnika. V TP je opravdu posledni vlastnik nejaka farma u Prahy.
Motor se mi zda jako laikovi OK. Chyta dobre a nekouri - zatim jsem jel tedy jen se samotnym traktorem, bez zateze. Ve velkym TP je jeste psano ze v 1991 byla menena zadni skrin, coz nevim co si mam pod tim predstavit. Nahonovou prevodovku?
Rikal jsem si, ze i kdyz dam 20tis. za nejake opravy tak cena je porad OK.

Kdyz jsem jej projizdel pri koupi, tak mi ty vibrace neprsili tak hrozne, ale kdyz jsem pak jel 14km dom po silnici, tak uz ty vibrace do noh byli hodne protivne.
Muzete doporucit nejake servisy traktoru v okoli Olomouce, kde mate zkusenost nebo vite, ze je solidni jednani.

Jinak co se tyce aktualni zateze tak by se pouzival jen vyhrnovani snehu na dvore cca 20min, max. 10 za zimu. Moc snehu u nas nemame. A dovoz cca 20kubiku dreva z lesa.
Chtel jsem tu opravu nechat az na jaro, ale asi to budu resit radeji hned.

Diky za rady.

Příspěvekod zjm » 19 říj 2011 13:15

...rizeni nebrni. Zmena kvaltu nema vliv-dela to u vsech. Pri vyssich otackach je to o dost silnejsi.

Příspěvekod poulm » 19 říj 2011 13:56

Při jízdě po cestě solo je ta převodovka minimálně v zátěži a pokud vibrace vždy přestanou při vyšlápnutí spojky a je jedno jaká je rychlost zařazená,tak bych opravdu začal od ní.Může být v ní vysypané ložisko pro uložení hřídele popř. ložisko pro pojezdovou spojku,nebo to velké pro náhonovou spojku či násobič,můž se tam toho pokazit mnoho.Tak či onak je potřeba pro opravu převodovky traktor rozpůlit,tak se stejně musí začít od spojky.

Příspěvekod bold » 20 říj 2011 07:42

kup si gola sadu a dílenskou příručku (pokud se do toho chceš pouštět). Každopádně z toho co popisuješ (hlavně z historie) lze usuzovat že se vysypalo ložisko mezi hnanou a hnací hřídelí. Sundej horní víko převodovky- vyhodit gumy, demontovat řadící páku,povolit a sundat podlahu, opucovat všechen čurbes na převodovce a v okolí, povolit šrouby a sundat horní víko. Nahoře jsou hřídele (hnací a hnaná) spojené v sobě pokud se dá s tímhle spojencem zavyklat tak je problém v jehličkovém ložisku mezi hřídelemi. To znamené následující, motor pryč, kabina dolů (není podmínkou ale při další demontáži vadí sloupek řízení) odpojit převodovku od rozvodovky, rozházet převodovku-strašně moc koleček, potřeba velký ponk. oba hřídele nové, nešetřit a koupit originál zetor, (neopravovat-rozsype se to znovu- vlastní skušenost) výměna poskládání. Předpokládám i výměnu synchronů a dalších ohoblovaných koleček. Předpoklad ceny ND kolem 10 000,- Tohle chce opravu u někoho známého, v opravně ti vymění fůru kravin aby se nemuseli zabývat ptákovinama.
Varianta dvě: sehnat někoho kdo dělá repase převodovek. Vyměnit kus za kus.
Pokud je to ovšem to ložisko.

Příspěvekod poulm » 20 říj 2011 13:23

Pokud se v konstrukci traktorů nevyzná,tak bude lepší,když si najde někoho,kdo tomu rozumí,má doma nějakou dílnu s vybavením a bude mít chuť se na to podívat, to bude jistější.

Příspěvekod zjm » 27 pro 2011 21:36

...tak jsem nechal trakotor opravit a moc z toho nadseny nejsem.
V prevodovce byly vymlaceny dve ozubeny kola staleho nahonu, proto to vibrovalo u vsech kvaltu. Takze zadne spojkove lozisko, jak mi tvrdil prodejce.
Dale se zjistilo, ze byly praskle tri hlavy na motoru, takze jak zacli prvni mraziky, tak nebylo mozne traktor nastartovat - slaba komprese. Je zajimave, ze kdyz bylo kolem 8C (to jsem traktor kupoval), tak trakotor chytil hned. Zkratka dalsi zkusenost, kdyz kupovat traktor, tak v zime, hned se ukaze, jak je na tom motor.
Vymenili se rovnou i pistni krouzky, tak doufam, ze motor uz bude ok. Ted stratuje na druhe protoceni (pri teplote 0C).

Trochu me jen znervoznuje, ze motor pri 2200 (vyslapnuta spojka), dost vibruje. Pry je to ale normalni, kdyz jde motor na prazdno. Pri 2500 se to zklidni.
Dal se porad zavzdusnuje leva brzda, co si o tom myslite? Kdyz to ovzdusnim, tak chvili vydrzi. Tesnost hlavniho brzdove valce? Unik kapaliny zatim nepozoruji.
Tak nevim nevim, jestli to byla dobra koupe :(

Jinak bych jeste potreboval poradit jaky kultivator a pluh byste doporucily na za 7011? Obdelavana vymera cca 1ha.

Diky.

Příspěvekod bold » 28 pro 2011 09:19

pluh 3x30 ovšem záleží jaká je u vás půda. kombinátor tak 3m.

Příspěvekod zjm » 28 pro 2011 20:23

...jsem na okraji Hane, takze bych rekl stredne tezka puda. Utahne ta 70ka ten trojak s rezervou i za sucheho pocasi, kdy ma puda o dost vetsi odpor? Teren je mirne zvlneny.

Diky za odpovedi.

Příspěvekod slava » 28 pro 2011 20:36

ja takovy trojak taham 7045 v pohode za dobrych klimatickych podminek to 7011 zvladne zalezi jak ho pustis hluboko a je potreba mit traktor zatizeny a pouzivat protikluz

Příspěvekod bold » 29 pro 2011 00:21

orával jsem 3x30 s 7211. z kterého okraje hané pocházíš?

Příspěvekod zjm » 29 pro 2011 14:22

...jsem kousek od Litovle. Nechtel bych, aby to bylo nahrane s tim pluhem....abych jej nemusel casto pozvedvat nebo tak. Muzete mi doporucit primo nejaky typ i pro kultivator. Co jse videl tak jsou v konstrukci nejake mensi rozdily. Abych zas nekoupil neco co se neda poradne stelovat atd. U nas ma jeden Z5511 a ma zatim dvojak a rekl bych, ze je to na nej tak akorat.

Příspěvekod bold » 29 pro 2011 18:05

prodávám pluh (někde je to tady s fotkou)co jsem tahal za 7045, bývalý čtverák, sundané jedno těleso. 7211 brala originál troják, bez problémů. Záleží jak hluboko chceš orat a na stavu půdy.

Příspěvekod neznalek » 29 pro 2011 18:22

třech radlic bych se nebál...neni problem radlici oddělat nebo pluh zkrátit ,opačně to jde o poznání hůře :wink:

Zpět na UŘ I