Nový kvalitní levný traktor 220-240 koní

Re: Nový kvalitní levný traktor 220-240 koní

Příspěvekod Petr.J » 26 zář 2012 09:03

Pane Buclík,
řekl bych to úplně jednoduše. Pokud máte uspořených cca 5-8 mil., tak bych nehleděl doprava ani doleva, koupil bych v klidu nějaký silný traktor a s úsměvem dělal zemědělství. Pokud ale máte omezený rozpočet a nákup chcete táhnout přes nějaký leasing či úvěr, tak bych se opravdu přiklonil k názoru kolegů.
Nevěřte tomu, že když koupíte ten nejjednoduší traktor, tak že se na něm nemůže něco pokazit. Nehledě na to, že k silnýmu traktoru potřebjete vyhovjící prostředek (pochybuji že za 200k traktore budete tahat 3m podmítač).
Bohužel zemědělství vypadá lehce, že jsou v tom obrovvské peníze, ale ty časy jsou už dávno pryč. Ted je to jen dřina a dřina.

Příspěvekod Buclík » 26 zář 2012 09:43

bold píše:osobně trávím víc času ve 7211 než ve 16145. Toliko moje skušenost, tudíž jsem prvotně sháněl něco malého, ovšem tady jsem narazil, páč výrobci začínají někde u 90koní a to je už traktor jak stodola :lol: Takže když už velký, tak i víc koní, a holt budu zase trávit víc času ve staré vráně.
Výpočty zisku z hektaru bych bral jako silně orientační. Děláme zemědělství, ne strojní výrobu. Stačí jedny kroupy a je to úplně někde jinde. Např dnešní rok. Pšenice nastavená na nějakých 80q z ha, dala s bídou 40. Dostala všechno co měla, jak hnojiva tak chemii (navíc jeden fungicid páč ten tlak prostě byl) Takže náklady mírně vyšší a výnos poloviční. Byla to sice potravina ale výnos nebyl tabulkový. Těch vlivů je v zemědělství hodně a musíme s těmito ztrátami počítat. Každý rok je jiný. Je dobře že to máte vypočítané, ovšem náklady na provoz rodiny jsou jedny z nejvyšších. Takže zisk je potřeba ještě rozdělit na více hromádek, provoz rodiny, splátky strojů,údržba strojů,údržba farmy a pod. tam se ten zisk rozpustí.
To vás nechci odrazovat od koupi nového stroje, jen se opět snažím o pomoc. Jsou to moje skušenosti. Taky jsem byl pln ideálů, ovšem skutečnosti byli úplně jiné. Doufám že jsem opět někoho neurazil.

Sleduji teprve rok sousední padesátihektarové zemědělce. Je zde otec se synem, mají 8441 a myslím 16145 a dělají furt spolu. Tak nádherný pole s tak čistejma plodinama člověk nevidí. Třeba letos jak seli řepku po pšenici. Ihned po vymlácení pšenice 15.srpna zorali pole, nádherně je usmykovali - rozdrobili půdu na prach a hrudky jak hrášek a zaseli dvěma starejma třímetrovejma sečkama samodomo spřaženejma vedle sebe řepku. Ihned hlínu postříkali jakýmsi sajrajtem proti vzcházejícímu nepatřičnému a až řepka vzešla, tak postříkali znova. Tak v současnosti nádhernou silnou a čistou řepku je radost vidět. Druhej padesátihektarový soukromník si většinu nechává dělat místním tisícihektarovýn velkostatkářem jako službu. Takže pšenici mu vymlátil velkostatkář až měl vše svoje udělané, samozřejmě silně přezrálé, po dvou velkých bouřkách, výnos mizerný. No a řepku mu zasel až 27. srpna, nepostříkal ihned, ale až byl vzešlý výdrol pšenice vysoký 7cm. Momentální stav: je vidět hlavně vzešlý výdrol pšenice, místama žloutnoucí asi od postřiku. Řídce vzešlá řepka je malá, no vypadá to nepěkně, začínají vyrážet plevele. Jsem přesvědčen, že ten otec se synem mají při stejných nákladech dvojnásobnou úrodu a víc jak dvojnásobný zisk. Ještě mají Forschritta 516, co ji koupili za dvěstětisíc, dali do kupy a šlape jak hodinky a mlátí přesně ve zralosti a vlhkosti. Je radost se na tu dvojku dívat, jsou totálně v pohodě, žádnej spěch, vždy s úsměvem. Když jedou kolem a vidí nás, vždy zastaví na půl hodiny, pokecají zajímají se, poradí. No a celou zimu dělají další vychytávky, tuhle zimu si koupili jeden smyk s rozkládáním a podle něho si udělali přes zimu sami némlich ten samej včetně hydrauliky a kol ze šroťáku za zlomek ceny. Zisky ti dva zatím investují do odkupu pozemků, které měli předtím jen pronajaté. Syn už teď má stále v chlívku prase, dvacet slepic, 3 samice a samce králíků, 40 kuřat, plnej mražák masa, vše za desetinu ceny v obchodě, sklep plnej brambor. Mně připadá, že by mu to mohlo vycházet a běžně mít na všechno potřebné a i na nějakou radost. Teď má dvacet ha, z toho deset vlastních a normálně chodí do práce. Sháníme další ha na pronajmutí, časem podle peněz co nejvíc odkoupit. Ale získat pole od někoho je to nejtěžší, vše je dlouhodobě pronajaté. Začínat s holejma rukama se samozřejmě nedá, chce to mít na začátku základ aspoň 500tisíc Kč a pak dělat zisk a množit ho přes produkci = nechat na sebe dělat přírodu a sám ji pomoci. My, rodiče jsme pro syna ten základ, on nic nemá, ale má k tomu vztah a střední vzdělání. Mně ta rostlinná výroba připadá jednoduchá. A hlavně - odbyt je zajištěn dvěma velkýma silama - výkupem 10km vedle každé jiným směrem. Ale dělat živočišnou s takovým ziskem jako rostlinnou si nedovedu představit. Takže ještě ten silnej traktor - na něj prodáme velkej byt a asi starý kombajn 516, ať je samostatnej. Pře týdnem se narodil synovi kluk, já říkaám traktorista, tak by věci mohli dostávat postupně přirozený řád.

Příspěvekod Buclík » 26 zář 2012 10:03

Petr.J píše:Pane Buclík,
řekl bych to úplně jednoduše. Pokud máte uspořených cca 5-8 mil., tak bych nehleděl doprava ani doleva, koupil bych v klidu nějaký silný traktor a s úsměvem dělal zemědělství. Pokud ale máte omezený rozpočet a nákup chcete táhnout přes nějaký leasing či úvěr, tak bych se opravdu přiklonil k názoru kolegů.
Nevěřte tomu, že když koupíte ten nejjednoduší traktor, tak že se na něm nemůže něco pokazit. Nehledě na to, že k silnýmu traktoru potřebjete vyhovjící prostředek (pochybuji že za 200k traktore budete tahat 3m podmítač).
Bohužel zemědělství vypadá lehce, že jsou v tom obrovvské peníze, ale ty časy jsou už dávno pryč. Ted je to jen dřina a dřina.

Mně život naučil, že každý úspěch se musí tvrdě odpracovat, hlavně hlavou. Proto se dívám jako amatér nezemědělec do literatury a na pole ostatních kolem. A vidím, jak kdo co připravuje, jak kdo co dělá a kdo má výsledky a kdo jen poloviční úrodu a proč. Připadá mi, že kdo dělá přesně to, co je pro výsledek potřeba, tak má výborný výsledek jistý, kroupy a sucho nejsou každý rok a na všech honech a se suchem se dá agrotechnikou také bojovat. Silnej traktor chcu i proto, abych ho vůbec nepřetěžoval a traktor si jen broukal při co nejnižších otáčkách maximálního krouťáku, tedy i s nejnižší spotřebou. A kupovat šestimetrový kombinátor od Kockerlinga za 1,5 milionu kupovat nebudu, ten samej výsledek uděláme i se starým nářadím bez vyšší spotřeby nafty, kterého je všude kolem na statcích v kopřivách k mání plno. Jen to trvá o den déle. A to vyrovnáme tím, že nemáme po pokosení žádnou prodlevu, hned se jede pole připravovat pro další setí, které bude třeba až na konci září. Mně ta rostlinná připadá brnkačka. Ale nechci nikoho na*rat. Jen to vidím optimisticky. Vždyť je to nádhera spolupracovat s přírodou !!!

Příspěvekod bold » 26 zář 2012 11:11

krásná idea. Taky jsem dělal zemědělství s otcem, je to moje srdeční záležitost. Před čtyřmi lety mně rakovina otce sebrala měl 56let.(během dvou měsíců jsem musel převzít firmu) Nikomu tuhle skušenost nepřeju. Teď to dělám sám a ty jedny ruce chybí moc. Taky jsme se snažili žít v souladu s přírodou a snažím se doposud. po žních všechny pole obseču a podmítnu.Začal jsem pěstovat žito a špaldu. Kombajn nemám, nechávám si mlátit od známého. je to trošku jiná situace mlátí to jako celek, takže když jsou hotové ječmeny tak shodí všechny ječmeny (včetně mých) a pak jede do pšenic. Zastávám názor že nejprve kvalitní nářadí, mám sice 7211 ale potřikovač HARDI a rozmetadlo BOGBALLE. kvalita práce je hlavní. Mám sice český pluh ale roudnice dělali taky kvalitu. Takže opět můj názor, kvalitní nářadí a posléze traktor.
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet

Příspěvekod Martis » 26 zář 2012 11:36

Jsem na tom téměř stejně jako bold, akorat otec ještě nějakou tu lehčí práci zvládne, ale přece jenom každým rokem mi přibývá další a další práce navíc. Máme tedy živočišnou i rostlinou a že bych se nějak nudil se říci nedá. Vzhledem k dnešnímu roku, to byla katastrofa, ikdyž musím říci, že pro mě zemědělce to bylo tak lepší-hospodařím na Vysočině a výnos jsem měl téměř stejný, a protože byla dost dobrá cena, tak jsem na tom vydělal, jako nikdy. Ale jak píše bold, taky nám mlátí jeden známý, na kterého čeká celá vesnice, on každému mlátí všechno najednou (ječmen, oves, pšenici) a proto jsem měl ve výkupu, když jsem vezl pšenici, ztrhnuto na vlhkosti. A to je pro mě značný prodělek, ale co já s tím nadělám-nic, musím jen s prominutím držet hubu a platit za Ha vymlácení 2000 Kč :roll:.
Samí vole, ale stádo nikde ...

Příspěvekod Buclík » 26 zář 2012 11:56

bold píše:krásná idea. Taky jsem dělal zemědělství s otcem, je to moje srdeční záležitost. Před čtyřmi lety mně rakovina otce sebrala měl 56let.(během dvou měsíců jsem musel převzít firmu) Nikomu tuhle skušenost nepřeju. Teď to dělám sám a ty jedny ruce chybí moc. Taky jsme se snažili žít v souladu s přírodou a snažím se doposud. po žních všechny pole obseču a podmítnu.Začal jsem pěstovat žito a špaldu. Kombajn nemám, nechávám si mlátit od známého. je to trošku jiná situace mlátí to jako celek, takže když jsou hotové ječmeny tak shodí všechny ječmeny (včetně mých) a pak jede do pšenic. Zastávám názor že nejprve kvalitní nářadí, mám sice 7211 ale potřikovač HARDI a rozmetadlo BOGBALLE. kvalita práce je hlavní. Mám sice český pluh ale roudnice dělali taky kvalitu. Takže opět můj názor, kvalitní nářadí a posléze traktor.

Dělat v páru je jistě nádhera, otce - parťáka Vám osud vzal, abyste nebyl sám chtělo by to syna - nástupce a druhé ruce. U nás místní 38letý soukromník tak dlouho dělal syna, že má čtyři dcery a syn žádnej, už to vzdal. Ale i holka by mohla být výborná traktoristka. Samozřejmě pytel pšenice ji není možné tahat, ale téměř všechno se dá přizpůsobit aby to holku nerasovalo. Sám by člověk nic neměl dělat, občas pomůže kamarád, ale che to sedlačení dělat jako rodinou akci a je to všem ku prospěchu, děcka si vytvoří vztah k práci a k hodnotám. Ať se vám daří !!! Protože ekonomika sedlačení je samozřejmě důležitá, tak mne zajímá ten čistý průměrný zisk zemědělské činnosti soukromníka přepočítaný na hektar myslím tím bez dotací od prodeje odečtené náklady na produkci, daně, ale neodečítat investice ať do strojů nebo budov a nářadí a vybavení. A zajímá mne, kolik korun kdo ročně vynakládá přepočítáno na jeden hektar investic do strojů, zařízení, budov, stáda atd. Připadá mi, že všichni zemědělci říkají, že vychází nanejvýš s nulou, ale já kolem vidím, jak se neustále vzmáhají, mají novější stroje a celkem lepší výbavu a také stále lepší bydlení. Zajímá mne to proto, kolik ha rodina potřebuje k dobré obživě, tedy i k obnově strojů, vybavení , zařízení a budov včetně bydlení. Mně pořád připadá, že od 50 ha orné výše by neměl mít sedlák finanční problém, ale naopak by mu mělo zbývat.

Příspěvekod Buclík » 26 zář 2012 12:09

Martis píše:Jsem na tom téměř stejně jako bold, akorat otec ještě nějakou tu lehčí práci zvládne, ale přece jenom každým rokem mi přibývá další a další práce navíc. Máme tedy živočišnou i rostlinou a že bych se nějak nudil se říci nedá. Vzhledem k dnešnímu roku, to byla katastrofa, ikdyž musím říci, že pro mě zemědělce to bylo tak lepší-hospodařím na Vysočině a výnos jsem měl téměř stejný, a protože byla dost dobrá cena, tak jsem na tom vydělal, jako nikdy. Ale jak píše bold, taky nám mlátí jeden známý, na kterého čeká celá vesnice, on každému mlátí všechno najednou (ječmen, oves, pšenici) a proto jsem měl ve výkupu, když jsem vezl pšenici, ztrhnuto na vlhkosti. A to je pro mě značný prodělek, ale co já s tím nadělám-nic, musím jen s prominutím držet hubu a platit za Ha vymlácení 2000 Kč :roll:.

Tak Martisi, jak je to? Mě zajímá Vaše ekonomika. Byla to teda u Vás osobně katastrofa nebo máte z ha zisk aspoň 15tisíc Kč ? No tady jsou taky čtyři padesátihektaroví rostlináři a čekají až jim to velkostatkář milostivě za 2000 Kč pokosí. Já jim furt říkám, proč se nedomluví, nekoupí dohromady za 200 tisíc starou 516, neopraví ji a mají dalších deset let pokoj a sklizeno v termínu, vlhkosti a s minimálníma ztrátama. Koukají na mne jak na blba co ničemu nerozumí. Takže se chystám dát po Novém roce synovi 200 tisíc Kč, ať si koupí tu 516 , s chlapama to za mých dalších 80 tisíc dají do cajku a všichni si pak s tím synovým kombajnem budou za 1200 Kč za ha sklízet. To přece nemá chybu !!!

Příspěvekod Martis » 26 zář 2012 12:25

Abych pravdu řekl, tak každý rok to vychází jinak. Jak říkáš buclíku, nad 50 Ha by neměl být nikdo na nulovém zisku, ovšem to by se nemělo stát nikomu. Ono je těžké spočítat jak na tom jsem s financemi, tedy já to alespoň nedělám. Jen když si vemeš jak rychle rostou ceny chemie, nafty a náhradních dílů , a teď to můžeš porovnat se sebou - o kolik ročně se zvíší ceny např.: obilovin, okopanin, masa. Já prodávám masné býky a už dobrých 12 let se prodejná cena vykrmeného býka o hmotnosti 10q drží na stejné úrovni, podobně je to u potravin. Nemluvě o každoročních škrtech na dotacích. Tak to raději nepočítám a držím se jen toho co prodám a co koupím.

Příspěvekod Martis » 26 zář 2012 12:39

Pane buclíku, ono se to lehce říká, ale realita je realita. Je snadné říci- domluvíme se, dáme každý 50 táců a hotovo. Potom jeden má více obílí, jiný chvátá, další to má přezrálé a jak se říká sedlák má hlavu dubovou a nezajímají ho potřeby jiného. Tak takto to chodí u nás. Co se týče prodeje obilí letošního roku, tak z Ha jsem měl výnos cca 50q ječmene, 70q pšenice. Cena ve zdejším výkupu byla 500 Kč/q. Když to spočítám, tak mi vychází zisk cca 16 000 z Ha. Samozřejmě musím podotknout, že aplikaci průmyslových hnojiv a postřiků mi za pár korun zabezpečoval jeden známej, kterému většinou něco zbylo.

Příspěvekod Buclík » 26 zář 2012 12:47

[quote="Martis"]Abych pravdu řekl, tak každý rok to vychází jinak. Jak říkáš buclíku, nad 50 Ha by neměl být nikdo na nulovém zisku, ovšem to by se nemělo stát nikomu. Ono je těžké spočítat jak na tom jsem s financemi, tedy já to alespoň nedělám. Jen když si vemeš jak rychle rostou ceny chemie, nafty a náhradních dílů , a teď to můžeš porovnat se sebou - o kolik ročně se zvíší ceny např.: obilovin, okopanin, masa. Já prodávám masné býky a už dobrých 12 let se prodejná cena vykrmeného býka o hmotnosti 10q drží na stejné úrovni, podobně je to u potravin. Nemluvě o každoročních škrtech na dotacích. Tak to raději nepočítám a držím se jen toho co prodám a co koupím.[/quote

No tak, jestli nemáš účetní, tak martisi sečti všechny prodeje za rok a odečti od toho všechny nákupy k tomu prodanému za rok(tedy ne spotřebu rodiny, dovolenou v Alpách a nové Ferari), to je ten zisk za rok a poděl to tvejma ha a řekni, jaké ti vyšlo číslo ?!!!

Příspěvekod Buclík » 26 zář 2012 13:08

Martis píše:Pane buclíku, ono se to lehce říká, ale realita je realita. Je snadné říci- domluvíme se, dáme každý 50 táců a hotovo. Potom jeden má více obílí, jiný chvátá, další to má přezrálé a jak se říká sedlák má hlavu dubovou a nezajímají ho potřeby jiného. Tak takto to chodí u nás. Co se týče prodeje obilí letošního roku, tak z Ha jsem měl výnos cca 50q ječmene, 70q pšenice. Cena ve zdejším výkupu byla 500 Kč/q. Když to spočítám, tak mi vychází zisk cca 16 000 z Ha. Samozřejmě musím podotknout, že aplikaci průmyslových hnojiv a postřiků mi za pár korun zabezpečoval jeden známej, kterému většinou něco zbylo.

Kurňa Martisi, to mně vychází, že tys nacpal do jednoho ha na produkci ječmene tak 9000 Kč nebo pšenice 19000 Kč, čili v průměru 14000 Kč !!! Odečtu 2000 za hektar za kombajn, 500 Kč na hektar na přípravu půdy za zelenou naftu, kdybys kupoval řádně hnojivo, tak 2500 kč na hektar, 2500 postřiky na ha, tak to je celken náklady na ha 7500 Kč(což jsem asi o 2000 nadsadil), tak kurňa do 14000 nákladů co uvádíš zbývá 6500 Kč, tos tam sypal ještě koupenej diamantovej prach ?!!! Ještě musím říct , žes měl téměř dvojnásobné výnosy oproti letošnímu průměru republiky a ty tví letošní výnosy jsou na dlouhodobým průměrným výnosem v ČR !!! Mně spíš vychází, že máš letos z hektaru průměrný zisk tak 25 000 Kč, což dělá na 50 ha 1 milion a 250 tisíc Kč, ale nevím kolik máš té orné a z kolika ha jsi prodával do výkupu !!! Já bych si v tvém případě chrochtal blahem a otevřel si půjčovnu peněz !!!

Příspěvekod tozer » 26 zář 2012 17:47

pane Buclíku, když to tady tak čtu, tak se musím upřímě smát :lol: je na Vás vidět že zemědělec nejste a moc o zemědělství nevíte. Kdyby to takhle vycházelo tak co dva roky kupuju traktor a na Vánoce jezdím na Havaj:D abych se vrátil k tématu, pokud nemáte na spořící knížce ty dva, respektive tři miliony, které můžete synovy dát na koupi traktoru, tak nechte syna ať si poradí sám, protože na 20ha novej traktor prostě nikdy nezaplatí, natož pokud živý rodinu.Vaše výpočty které tu udáváte jsou sice krásné, ale bohužel to takto nefunguje. Ale těžko soudit když Vás člověk nezná osobně, neví jaké máte polní podmínky a podobně. ono každý si myslí že rostlinná je brnkačka, vždyť stačí zasít a ono to už pak roste samo :D ale to je jiná písnička.Každému co jeho jest. Nakonec Vám a hlavně Vašemu synovi popřeji hodně zdaru a pevné nervy, snad sem Vás nijak neurazil a nevyzní to jak nemá....

Příspěvekod Martis » 26 zář 2012 18:00

To buclík: Ono ti to tak možná připadá, ale já jsem prodával ječmen z 6 Ha a dvě 9tunky pšenice, takže ty tvoje numera jsou pohádkové. Nevím jsetli jsem to špatně napsal nebo si to špatně pochopil. Navíc pole mám vzdálené 8 km a 500 Kč/Ha přípravu půdy je dost směšné. Zrovna teď jsem přijel z pole , kde jsem kypřil 2 Ha na setí ozimé pšenky, a traktor mi spálil cca 29 litrů nafty(přibližně 1000 Kč)+setí+podmítka+orba. A navíc tvé ceny hnojiv a postřiků se pohybují také nikde jinde. Myslím si, že nemáš ponětí co to spálí peněz. Co se týče výnosu, tak to mám správně. Nevím jestli jsi se díval, ale Vysočina měla nejmenší ztráty z celé ČR, takže když na Moravě byl výnos cca 30-50q, tak to samozřejmě dost sníží průměrný výnos. Abych to celé shrnul, tak tvůj předchozí příspěvek je mi docela dost k smíchu :lol: :lol: :lol:
Naposledy upravil Martis dne 26 zář 2012 18:03, celkově upraveno 1

Příspěvekod Martis » 26 zář 2012 18:01

Naprosto souhlasím s tozer-em ...

Příspěvekod Buclík » 26 zář 2012 18:27

Martis píše:To buclík: Ono ti to tak možná připadá, ale já jsem prodával ječmen z 6 Ha a dvě 9tunky pšenice, takže ty tvoje numera jsou pohádkové. Nevím jsetli jsem to špatně napsal nebo si to špatně pochopil. Navíc pole mám vzdálené 8 km a 500 Kč/Ha přípravu půdy je dost směšné. Zrovna teď jsem přijel z pole , kde jsem kypřil 2 Ha na setí ozimé pšenky, a traktor mi spálil cca 29 litrů nafty(přibližně 1000 Kč)+setí+podmítka+orba. A navíc tvé ceny hnojiv a postřiků se pohybují také nikde jinde. Myslím si, že nemáš ponětí co to spálí peněz. Co se týče výnosu, tak to mám správně. Nevím jestli jsi se díval, ale Vysočina měla nejmenší ztráty z celé ČR, takže když na Moravě byl výnos cca 30-50q, tak to samozřejmě dost sníží průměrný výnos. Abych to celé shrnul, tak tvůj předchozí příspěvek je mi docela dost k smíchu :lol: :lol: :lol:

No šak se smějte. Možná sem jednou napíše padesátihektarový sedlák své skutečné výnosy, náklady a jejich rozdíl, čili zisk. Těch mnou uváděných 500 kč na ha v naftě je 25 litrů na ha a to musí bohatě stačit pokud se to dělá vtipně, si myslím. Zelenou naftu mám za 20Kč, tedy nakupuji za 32 a mám vratku z celnice 6Kč a vratku DPH taky 6Kč.

Příspěvekod Buclík » 26 zář 2012 18:41

tozer píše:pane Buclíku, když to tady tak čtu, tak se musím upřímě smát :lol: je na Vás vidět že zemědělec nejste a moc o zemědělství nevíte. Kdyby to takhle vycházelo tak co dva roky kupuju traktor a na Vánoce jezdím na Havaj:D abych se vrátil k tématu, pokud nemáte na spořící knížce ty dva, respektive tři miliony, které můžete synovy dát na koupi traktoru, tak nechte syna ať si poradí sám, protože na 20ha novej traktor prostě nikdy nezaplatí, natož pokud živý rodinu.Vaše výpočty které tu udáváte jsou sice krásné, ale bohužel to takto nefunguje. Ale těžko soudit když Vás člověk nezná osobně, neví jaké máte polní podmínky a podobně. ono každý si myslí že rostlinná je brnkačka, vždyť stačí zasít a ono to už pak roste samo :D ale to je jiná písnička.Každému co jeho jest. Nakonec Vám a hlavně Vašemu synovi popřeji hodně zdaru a pevné nervy, snad sem Vás nijak neurazil a nevyzní to jak nemá....

Tozere, už jsem to psal, že syn letos na jaře začal na osmi ha, teď od podzimu dělá celkem na dvaceti a snažíme se pronajmout další hektary. Taky jsem psal, že jeho rodinu uživí 30 ha a dalších 30 ha že potřebuje aby měl zisk na obnovu techniky. Syn je normálně zaměstnaný a dokud nebude mít aspoň 40 hektarů k dispozici, tak musí být zaměstnaný jinde a pole dělat po zaměstnání a o víkendu. Teď kupujeme nový 1000 litrový postřikovač 12 metrů od Jar - met. Takže dva miliony(bez DPH) za nový traktor znamená náklad po deset let 200 tisíc ročně a to krásně bohatě vydělá 20 hektarů navíc. Současných dvacet ha rodinu neuživí, ale je z toho ke 300 tisícům čistého ročně do rodinného rozpočtu a to je sakra znát !!!

Příspěvekod neznalek » 26 zář 2012 19:10

Buclík píše:
Martis píše:To buclík: Ono ti to tak možná připadá, ale já jsem prodával ječmen z 6 Ha a dvě 9tunky pšenice, takže ty tvoje numera jsou pohádkové. Nevím jsetli jsem to špatně napsal nebo si to špatně pochopil. Navíc pole mám vzdálené 8 km a 500 Kč/Ha přípravu půdy je dost směšné. Zrovna teď jsem přijel z pole , kde jsem kypřil 2 Ha na setí ozimé pšenky, a traktor mi spálil cca 29 litrů nafty(přibližně 1000 Kč)+setí+podmítka+orba. A navíc tvé ceny hnojiv a postřiků se pohybují také nikde jinde. Myslím si, že nemáš ponětí co to spálí peněz. Co se týče výnosu, tak to mám správně. Nevím jestli jsi se díval, ale Vysočina měla nejmenší ztráty z celé ČR, takže když na Moravě byl výnos cca 30-50q, tak to samozřejmě dost sníží průměrný výnos. Abych to celé shrnul, tak tvůj předchozí příspěvek je mi docela dost k smíchu :lol: :lol: :lol:

No šak se smějte. Možná sem jednou napíše padesátihektarový sedlák své skutečné výnosy, náklady a jejich rozdíl, čili zisk. Těch mnou uváděných 500 kč na ha v naftě je 25 litrů na ha a to musí bohatě stačit pokud se to dělá vtipně, si myslím. Zelenou naftu mám za 20Kč, tedy nakupuji za 32 a mám vratku z celnice 6Kč a vratku DPH taky 6Kč.

Mohl bych se zeptat, kam jezdíte pro naftu za 32kč s ofiko dokladem?? :shock: Má osobní zkušenost je taková, že co prodám mi vrátí náklady a nepojdu hladem...to co je navíc sou jen dotace ( a z těch se investuje) a jak víme, tak těch bude jen do času a ne pro každého.... Jelikož máte a planujete jen rostlinku, takže hadam pouze ornou...čiže z dotačních titulu na plochu dosáhnete jen na SAPS a to jen do roku třináct, co bude potom to nikdo neví. Další věc..traktor za dva miliony rozepsiujete na 10 let po 200tis ;) to vypada hezky, ale za prvné učetní odpis je na 5 ;) takže pet let bude lít peníze nekam, kde se Vam neodrazí v učetnictví= daně. Nehledě na to že deset let Vám to nikdo nenauvěruje a i tak díky 5-6% uroku za dobu splacení přeplatíte stroj temeř o polovinu ( neuvažuji o PGRLF...) Jinak uvažujete moc hezky...ale je potřeba vidět i druou stranu mince a ne jen počítat peníze, protože pak zjistíte, že se jich nikdy nepodopočítáte :wink:

Příspěvekod Buclík » 26 zář 2012 19:55

neznalek píše:
Buclík píše:

No jezdíme pro naftu do jedněch stavebnin u Třebíče na Vysočině, ale mohou tam jen ti, co berou naráz stovky litrů, hlavně zemědělci se sudama. Ty dva miliony jsem jen rozpočítal na deset let, nejde o účetní odpisy. A o úroky nejde, my s manželkou ty dva melouny synovi bez úroků pújčíme, prodáme kvůli tomu velký byt, který se nám uvolnil. Jak jste si všiml, s dotacemi nekalkuluju, to je dar z nebes, buď nějaké budou nebo nebudou, nestavím na nich nic. Já jsem si to právě tak nějak počítal a vychází mně nejméně čistý zisk z hektaru aspoň 10 tisíc, spíš to vypadá nad patnáct tisíc čistého po všech odpočtech. U Třebíče na Vysočině. Kdo to nedokáže, tak podle mne dělá někde chybu !!!

Příspěvekod Jarek » 26 zář 2012 20:09

Nemám sice 50 ha ale už 300.Co se týče dotací tak beru jen základ takže 4500.A dovolím si řict že už při 50 hektarech společně s živočišnou výrobou hravě lze uživit celou rodinu-4 člennou.A ještě jde investovat do nových strojů a i nakupovat pozemky.Když už je hektarů 300 tak si můžete opravdu koupit traktor každý rok.Znám spostu kolegů kteří mají okolo 50-60 hektarů a mají veškerou techniku novou nebo zánovní.

Příspěvekod citrusek » 26 zář 2012 20:10

Dělám s otcem zemědělství jako zaměstnanec už 10 let. Otec začínal v roce 1993 a už od té doby mu pomáhám, takže o zemědělství už něco vím. Kdyby to bylo všechno tak jednoduché jak píšete, ale realita je úplně jiná. Jak už jsem psal v jednom příspěvku, máme 40 ha. Děláme živočišnou i rostlinou. Z rostliné obilniny, brambory a trochu řepy. Při tom co děláme se od léta do podzimu nezastavíme, práce je až moc. Pokud by vás syn dělat jenom rostlinou a to sám a bude mít víc polí, tak rovnou zapomeňte, že bude moct chodit ještě někam do práce a zemědělství bude dělat jenom o víkendu, to prostě nejde.
K těm cenám na hektar,25 litrů je fakt vtipných. V našich půdách jenom na orání padne 20 l, k tomu vláčení, po oračce na podzim třikrát místo, takže nejmíň dalších 15l, setí 4, někdy válení. Po sklizni podmítka 10l. Sklizeň kombajnem 18l a tomu odvoz úrody z polí domů a do výkupu. Plus 4 aplikace hnojiv a 4 aplikace postřiků. Ceny hnojiv jsou taky úplně jinde. Jenom amofos a draselná sůl co se dává na podzim vyjde na 3000Kč/ha. K tomu další 2000 Kč na jaře za dusík.
Postřiky- 500 základní herbicid, proti metlici a ovsu hluchému dalších 700. Fungicid proti chorobám 1000, někdy jsou fungicidy potřeba dva. Pokud budete dělat bezorebku, jakože určitě, tak 600 za totalní herbicid po sklizni. Cena osiva 2000-2400ha. Toto jsou přibližné ceny u pšenice, u řepky jsou ceny ještě o dost výš.
Teď k těm strojům. Do začátku musíte nějaké koupit. Kombajn řekněme 100 tisíc a k tomu 15000 ročně na údržbu a opravy, někdy víc někdy míň. K tomu opotřebitelné a náhradní díly na stroje, náhradní díly na traktor, servis a údržba traktoru.
Pak když bude mít syn víc polí a bude už dělat jenom zemědělství, bude už si platit sociální a zdravotní pojištění a daně a to taky nejsou malé částky.
Určitě jsem ještě nevypsal všechno, ale teď už ty vaše výpočty budou úplně někde jinde. A jestli myslíte, že to budete na poli dělat nějak VTIPNĚ, tak na to brzo dojedete a výnosy půdou hodně dolů.

Ještě jedna malá rada, pokud si kupujete nový postřikovač, kupte už rovnou záběr 18 metrů, práce vám bude jinak ubývat. Těch 12 metrů vám bude brzo málo. Navíc rozmetadla na hnojiva ani nejsou dělaná na tak malý záběr. Taky jsem měl 12m a už jsem vyměnil za 18m.

Příspěvekod tozer » 26 zář 2012 21:21

rozhodně sem Vás nechtěl nijak dopálit, nebylo to myšleno ve zlém, ale v zemědělství se pohybuji odmalička, otec začal po revoluci, já dnes pokračuji na 42 ha orná a louky + stádo holštýnů, bez problémů se na této výměře uživím i s celou rodinou, osobně bych Vám poradil, když ty peníze máte dejte je synovy ať si pořídí co potřebuje. Z Vašich předešlých komentů sem pochopil že syn má zemědělské vzdělání, tudíž by měl sám nejlépe vědět co potřebuje, z vašich výpočtů tady se mi zdá že ste býval účetní, tak synovy dělejte účetnictví, ale jako ,,nezemědělec, se mu nesnažte vybírat techniku,radit co nebo jak pěstovat, případně mu vnucovat to co vyčtete v moudrých knihách.... Poradtě se s těmi Vašimy sousedy jejichž práce se vám tak líbí a snažte se od nich poučit jak se to dá dělat, protože od praktika v praxi ideálně od souseda který zná podmínky ve kterých hospodaříte se dozvíte daleko více než z učebnice rostlinné výroby.Teď se Vás opravdu nechci dotknout, ale pokud zemědělství znáte jen z pohledu tam je peněz, protože to říkali v televizi, tak synovy můžete dobrými radami spíš jen uškodit....jinak sem z Vysočiny tak až pojedete pro naftu klidně se stavte a můlžeme to prodiskutovat i osobně, byť sem proti Vám jen usmrkanec a z třebíče je to k nám ještě kousek cesty....

Příspěvekod Martis » 26 zář 2012 21:41

A ještě by mě docela zajímalo, jak to Váš syn na těch 20 Ha zvládá se 7745 ? to podle mě není možné, nebo má dost velkou trpělivost s přepřaháním strojů a nemluvě o návaznosti jednotlivých pracovních operací. Myslím si, že Vás psané příspěvky spíše od zemědělství odradí, ale je tomu tak. Zemědělství není jedna práce a daný člověk se musí neustále učit novým věcem ať chce nebo nechce....

Příspěvekod Buclík » 26 zář 2012 22:27

Martis píše:A ještě by mě docela zajímalo, jak to Váš syn na těch 20 Ha zvládá se 7745 ? to podle mě není možné, nebo má dost velkou trpělivost s přepřaháním strojů a nemluvě o návaznosti jednotlivých pracovních operací. Myslím si, že Vás psané příspěvky spíše od zemědělství odradí, ale je tomu tak. Zemědělství není jedna práce a daný člověk se musí neustále učit novým věcem ať chce nebo nechce....

No máme dva hony po osmi ha a třetí má čtyři ha. Na jaře dostal těch prvních 8ha a dal tam jarní ječmen, po žních dostal druhých 8 ha a dal tam řepku, přípravu k setí dělal jeden den od devíti od rána do devíti do večera , jednou přepřahal nářadí, druhý den zasel, třetí den po práci postříkal a pak až řepka vzešla, tak stříkal ještě jednou, jinak nic, teď bude připravovat dva dva dny těch dalších 8 ha a zaseje ozimou pšenici, no a na jaře dá na ty čtyři hektary jarní ječmen. Jinak měl ještě na 600m2 brambory, před týdnem jsme je sbírali, hotovo za tři hodiny v sedmi lidech. Mne nic neodradí, syn si ví rady v praxi a já jsem mu pomohl vyřídit všechno na úřadech a te´d mu sháním na pronájem další hektary. Zatím se vše vyvíjí přesně tak, jak jsem si představoval, čili úplná spokojenost. Samozřejmě to chce druhý traktor, proto hledám jaký nový kolem 200 koní, aby všechno utáhl a patřičnou rychlostí ať to frčí !!!

Příspěvekod Buclík » 26 zář 2012 22:45

tozer píše:rozhodně sem Vás nechtěl nijak dopálit, nebylo to myšleno ve zlém, ale v zemědělství se pohybuji odmalička, otec začal po revoluci, já dnes pokračuji na 42 ha orná a louky + stádo holštýnů, bez problémů se na této výměře uživím i s celou rodinou, osobně bych Vám poradil, když ty peníze máte dejte je synovy ať si pořídí co potřebuje. Z Vašich předešlých komentů sem pochopil že syn má zemědělské vzdělání, tudíž by měl sám nejlépe vědět co potřebuje, z vašich výpočtů tady se mi zdá že ste býval účetní, tak synovy dělejte účetnictví, ale jako ,,nezemědělec, se mu nesnažte vybírat techniku,radit co nebo jak pěstovat, případně mu vnucovat to co vyčtete v moudrých knihách.... Poradtě se s těmi Vašimy sousedy jejichž práce se vám tak líbí a snažte se od nich poučit jak se to dá dělat, protože od praktika v praxi ideálně od souseda který zná podmínky ve kterých hospodaříte se dozvíte daleko více než z učebnice rostlinné výroby.Teď se Vás opravdu nechci dotknout, ale pokud zemědělství znáte jen z pohledu tam je peněz, protože to říkali v televizi, tak synovy můžete dobrými radami spíš jen uškodit....jinak sem z Vysočiny tak až pojedete pro naftu klidně se stavte a můlžeme to prodiskutovat i osobně, byť sem proti Vám jen usmrkanec a z třebíče je to k nám ještě kousek cesty....

Nejsem bývalý účetní, ale dělal jsem vedoucího výroby ve fabrice co jela na tři směny a zemědělství jedním okem sleduju celý život a když do něčeho jdu, tak si zjistím co nejvíc informací. Syna - dvaatřicetiletého chlapa, co naváží krmivo k dojnicícm u velkostatkáře jsem do toho uvrtal já, protože zemřelý tchán kdysi sedlačil než mu to sbrali komouši a tak syna vedl ke domácím zvířatům a chodili spolu po polích se dívat. Tchán už je 16 let po smrti, syn se konečně vyblbl a když má možnost dělat po tchánovi na zděděných dvaceti ha, tak jsem ho do toho uvrtal. Syn nevěděl jak by začal, když neměl ani korunu, tak jsem mu řekl penězma se nestresuj, ty nějak seženem, no a půl roku jsme vybírali traktor,, my mu ho s manželkou koupili, pak už si sám sehnal nářadí a už to frčí. Říká mi, taťko, já to na polích zvládnu, o to se nestarej, ty se starej o další hektary a ekonomiku - tedy co si můžem dovolit. No tak hledám další hektary a ten nový silný traktor, to by syna ani nenapadlo, ale bude a vše pak bude zase lepší !!!

Příspěvekod Buclík » 26 zář 2012 22:54

Díky za informace citrusku. To by mne zajímalo, jaký tedy máte vy zisk, tedy rozdíl mezi výnosy(prodeje) a náklady na jeden hektar ve vašem hospodaření.

Příspěvekod tozer » 27 zář 2012 10:14

opravdu Vám nechci kazit ale iluze, ale lepší to s tím 200 koňským ,,monstrem,, nebude...kupte něco kolem 100-140 koní za to adekvátní nářadí a až se rozrostete na těch 100-200 ha uvažujte o další silnějším, novějším, modernějším....protože traktor bez odpovídajícího nářadí je jen k zlosti a ne naopak....dělejte jak myslíte, mě je to u zadní části těla...tímto příspěvkem v této diskuzi já končím...ještě jednou ať se vám v oboru daří

Příspěvekod Buclík » 27 zář 2012 11:19

tozer píše:opravdu Vám nechci kazit ale iluze, ale lepší to s tím 200 koňským ,,monstrem,, nebude...kupte něco kolem 100-140 koní za to adekvátní nářadí a až se rozrostete na těch 100-200 ha uvažujte o další silnějším, novějším, modernějším....protože traktor bez odpovídajícího nářadí je jen k zlosti a ne naopak....dělejte jak myslíte, mě je to u zadní části těla...tímto příspěvkem v této diskuzi já končím...ještě jednou ať se vám v oboru daří

Co mluvím s každým sedlákem, co má 140 koňový traktor, tak každý říká "potřeboval bych něco o 40 koní silnějšího". A proto chci už hned koupit ten 200 koňový, abych nebyl výkonem traktoru omezen a spotřebu si traktor vezme vždycky jen takovou, jaký krouťák, otáčky a výkon budu z traktoru tahat, čili otáčky někde 1300 až 1600 a pěkně svižně po poli ať se to dobře drobí a práce odsejpá !!! V naší oblasti se mi jeví nejlepší praxe jednoho zdejšího sedláka, který vždy vše hned po sklizni zorá 25 cm a jen usmykuje(třeba několika rychlými) přejezdy v termínu před setím podle agrotechnické lhůty setí plodiny do patřičné struktury hrudek a zaseje a jen patřičně hnojí a stříká. Vůbec nepoužívá disky ani nějaké kypřiče nebo kompaktory. Má vše uděláno vždy jako první a nejrychleji a nejkrásnější čisté porosty a nejvyšší výnosy. Mně se jeho způsob jeví z pohledu pracnosti a nákladů jako nejminimálnější s nejlepším využitím vláhy a živin v půdě.

Příspěvekod vendelín » 27 zář 2012 17:48

Máš hodně věcí, potřebných pro rozjezd podnikání v zemědělství - počáteční kapitál, odvahu, jasný záměr, organizační schopnosti. Ale jedno důležité ti chybí - pokora k lidem a přírodě. A na to bys mohl dojet, ne že bych ti to přál, jen varuju a upřímně přeju hodně úspěchů.

Příspěvekod Buclík » 27 zář 2012 18:22

vendelín píše:Máš hodně věcí, potřebných pro rozjezd podnikání v zemědělství - počáteční kapitál, odvahu, jasný záměr, organizační schopnosti. Ale jedno důležité ti chybí - pokora k lidem a přírodě. A na to bys mohl dojet, ne že bych ti to přál, jen varuju a upřímně přeju hodně úspěchů.

No to mne zajímá jak se ta má, podle tebe NEpokora k lidem a k přírodě, u mne projevuje ?!!! Já u sebe právě cítím velkou pokoru ke všemu a proto vše pozoruji, porovnávám teorii s praxí a diskutuji o všem s lidmi. Nemusí se nic z mých záměrů podařit, může se syn těžce zranit, může jeho destidenní mrňous onemocnět, můžeme vyhořet, to já všechno vím. A snažím se tomu nějak předejít. A to pohodou v rodině, vzájemnou pomocí, pojištěním, spoluprací s druhými sedláky. Co dělám špatně? Jsem zvědavý na tvou odpověď !!! Možná tě dráždí mé tři vykřičníky na konci vět. To já ale tím na nikoho nekřičím, to je jen ode mne důraz, že to myslím opravdově a vážně !!!

Příspěvekod larsen.l » 27 zář 2012 19:56

Véžený pane, jak vás tady tak čtu, tak takhle jako vy uvažovali lidi snad v 18 století a to ještě ti zazobanější. Tady se nabízí ještě jedna otázka, chce to opravdu ten váš synek dělat? Ani si nedovedete představit, co to je, někde hoblovat zadek u sedlaka a potom jít ještě do noci hoblovat na svím. Myslíte že mu manželka neuteče i s děckem? Netlačíte ho do toho vy, že je to jako rodinná tradice a tp? Připadá mi to tak, že si to představujete jako hoby, tohle to. Ještě to s klukem prodiskutujte, těch 20 slepic a 5 králiků uživí i z měřicového pole a co poseče na příkopách.
Ale jinak, hodně zdaru a nech se rodí traktoristi :lol:

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná diskuze