UN 053
Re: UN 053
hon jede tak kolem 20, 12 v kopečku:-)
Ať to skládám jak to skládám pokaždé je z toho kulomet
Ešte taká otázka, možno hlúpa, pýtam sa ako laik. Nemohol by mať na to vplyv ohriaty olej?
Zbytek stohaře na hona mám ještě pod stodolou v kopřivách, již je to dávno co ho z družstva prodávali za babku a otec to vzal, poněvadž na tom bylo dost kvalitního železa, takže se z něj postupně odřezávalo co bylo třeba. Jinak ten stohař byl dlouhej snad 5 m a byly k tomu specielní vidle, při rozevřeném stavu měli cca 4m na šířku, zadek hona se musel neskutěčně dotížit a i tak šel občas nahoru. Na balíky bych to možná bral ,ale na mým dvoře bych se s tím neotočil a všechny čepy na předku by taky dostali zabrat. Proto teď sháním vysokozdvih z desty, myslím si, že někdy v létě na bazosi byl a přímo na hona upravený, ale ten byl hned fuč. Ale teď nedávno mi otec říkal, že viděl někde na hutích upravenýho hona, který měl vysouvací rameno z manipulátoru a to prej byla pecka
Samí vole, ale stádo nikde ...
Tak visokozdvih z desty máme za traktorem...je to šikovné a levné... Na HON by to asi bylo fajn..ještě to musím do jara promyslet, možná by to bylo šikovnější než stohař..
Nevíte jak poznám jestli mi funguje 4x4? Mám pocit, že i když ho zapnu, jaksi nezabírá...přední kola hrabají a zadní nic?
Nevíte jak poznám jestli mi funguje 4x4? Mám pocit, že i když ho zapnu, jaksi nezabírá...přední kola hrabají a zadní nic?
zvednout zadní kolo zapnout náhon, skusit protočit kolem pokud půjde tak je něco špatně, pokud nepůjde tak je zařazeno.
"Záhada" rozluštěna, vadný vypínač na "přístrojovce"
Jenom je otázka, kde to sehnat, přijde mi to jako vypínače ve starých Spartakách:D
Ale s tím 4X4 je to docela znát;-)
Jenom je otázka, kde to sehnat, přijde mi to jako vypínače ve starých Spartakách:D
Ale s tím 4X4 je to docela znát;-)
dávám sem foto, jak je vyřešené dočasný původní držák chladiče, při montáži novějšího celku chlazení.
to bold:
jen takový dotaz,kolik vlastně HON zvedne na rameni,nebo na paletových vidlích,které se dají místo lopaty?
Zvládne to 2tuny,když je vše v pořádku? Kamarád mi na podzim zvedal Vak s obilím do secího stroje a už i s tím se tomu nějak nechtělo.
Jestli by pak nebolo lepší něco jiného,třeba UNKáčko atp.,které se občas objevují od 100tis,ikdyž čert ví jak jsou na tom s těmi hydropojezdy
Ten vysokozdvih z VZV je opravdu levné řešení,ale záleží,aby to traktor zvládl,trošku betelnější zdvih má už okolo tuny,tak aby pak ještě zbyla nosnost na náklad.
jen takový dotaz,kolik vlastně HON zvedne na rameni,nebo na paletových vidlích,které se dají místo lopaty?
Zvládne to 2tuny,když je vše v pořádku? Kamarád mi na podzim zvedal Vak s obilím do secího stroje a už i s tím se tomu nějak nechtělo.
Jestli by pak nebolo lepší něco jiného,třeba UNKáčko atp.,které se občas objevují od 100tis,ikdyž čert ví jak jsou na tom s těmi hydropojezdy
Ten vysokozdvih z VZV je opravdu levné řešení,ale záleží,aby to traktor zvládl,trošku betelnější zdvih má už okolo tuny,tak aby pak ještě zbyla nosnost na náklad.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
poulm píše:to bold:
2t hádam neuzvedne, tedy hydraulicky pokud je vše v pořád tak ano. Ale jak to bývá je problem odpovídající protiváha
zvládne zvednou tolik kolik ho pustí protiváha. Pokud tedy nemá aktivovaný regulační ventil na jeřáb, pak je omezená nosnost na háku 1000kg ale zase se nepřevrací. S vakem 750kg nemám problém. Tunový řeším opatrněj,ale mám neorigoš hák na 800kg (unese víc ale je delší a pak se odlehčí zadek)
- Michal(6911)
Ahoj 20 metráků zvedne hydraulika celkem v pohodě ale zadek už jde do luftu pokuď není nějak dotíženej
2 tuny soustruh jsem uvazoval za čepy.
- Michal(6911)
bold píše:2 tuny soustruh jsem uvazoval za čepy.
Myslíš bez příslušenství jenom na konce ramena za ty čepy aby to bylo co nejkratčejc jo? Ale hydraulika to vzala jinak ne? Spíš se stavěl na přední nebo ne?
hydraulika je stavěná na těžení hornin, takže je dost silná (zvedne zadek do vzduchu) a právě proto je zde ventil jeřábu který je potřeba aktivovat aby byla zaručená stabilita což ovšem skoro nikdo nepoužívá.
- Michal(6911)
bold píše:hydraulika je stavěná na těžení hornin, takže je dost silná (zvedne zadek do vzduchu) a právě proto je zde ventil jeřábu který je potřeba aktivovat aby byla zaručená stabilita což ovšem skoro nikdo nepoužívá.
Aha to slyším poprvé to je nějakej přetěžovací ventil jako by? Aby to zvedlo jenom tolik co snese zadek aby nešel do luftu jo?
Kde to je a jak to funguje nebo jak se to šteluje prosím tě?
otevřeš pravé schody (tam kde je rozvaděč a filtry) vlevo dole je takový ventil a nahoře má šroub a ten se povolí . vedou do toho dvě tenké trubky.
Existuje nějaké origo prodloužení, nebo nějaké příslušenství k lopatě, aby se dalo naložit i přes vyšší bočnici, třeba přes výšku 3,2m?
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
- Michal(6911)
miso243 píše:Existuje na UNO 150 (čo je to isté) originál otoč s teleskopickým výložníkom.
Ty jo to by mohlo bejt dobrý nemáš foto někde v životě jsem to neviděl jak to vypadá?? Dík moc.
poulm píše:Existuje nějaké origo prodloužení, nebo nějaké příslušenství k lopatě, aby se dalo naložit i přes vyšší bočnici, třeba přes výšku 3,2m?
nedavno sem videl vysokovyklopnou lopatu na HON (jako se dělá na čelní nakladače) v inzerci, ale bylo to asi samodomo....
Foto nemám a ani ja som to vživote nevidel. Raz som však obzeral na ktorejsi výstave Detvan HON 200 a ten existuje vo verzii s pevným aj teleskopickým ramenom. Clapík od firmy mi vtedy povedal, že existuje aj teleskopické rameno na (pardon predtým chyba) UNO 180 čo je mladší brat UN 053. Zrejme sa už nevyrába ale v tej dobe vraj bola v niekde v Detve - asi v závode- k dispozícii otoč s týmto ramenom. Chceli za to tuším nejakých 150 000 Sk. Takže to bolo už dosť dávno. Vypadá to zrejme podobne ako na tom HON 200 T.
Ešte som objavil toto http://stroje.hyperinzerce.cz/nakladace ... zUaic6vhhs. Nie je celkom plnohodnotné, lebo pri nakladaní sa zrejme materiál sipe blízko bočnice, ale riešenie to je a dá sa prípadne realizovať aj samomodomo.
Ešte som objavil toto http://stroje.hyperinzerce.cz/nakladace ... zUaic6vhhs. Nie je celkom plnohodnotné, lebo pri nakladaní sa zrejme materiál sipe blízko bočnice, ale riešenie to je a dá sa prípadne realizovať aj samomodomo.
- Michal(6911)
Chlapi prosím vás přetěsňoval jste už někdo pístnice na Honu? Začla mě kapat jedna na výložníku a ta vrchní pro naklápění lopaty. Stačí když zajedu do krámu kde tady u nás prodávají materiály na přesnění (do Arkovu) a přetěsním to? A je lepší asi do těhle starých pístů ty měkčí gumové manžety co? Než ty tvrdý modrý s tím nemám ve starých pístech moc dobré zkušenosti.
Jo a píst na řízení na zadní nápravě ten budu muset dát asi na repas, tam je ta pístní tyč dost podřená asi od nečistot zadního kola.
Děkuji za rady.
Jo a píst na řízení na zadní nápravě ten budu muset dát asi na repas, tam je ta pístní tyč dost podřená asi od nečistot zadního kola.
Děkuji za rady.
- Michal(6911)
Michal(6911) píše:Chlapi prosím vás přetěsňoval jste už někdo pístnice na Honu? Začla mě kapat jedna na výložníku a ta vrchní pro naklápění lopaty. Stačí když zajedu do krámu kde tady u nás prodávají materiály na přesnění (do Arkovu) a přetěsním to? A je lepší asi do těhle starých pístů ty měkčí gumové manžety co? Než ty tvrdý modrý s tím nemám ve starých pístech moc dobré zkušenosti.
Děkuji za rady.
?? Nikdo o tom nic neví a nikdy to nedělal
Já jsem podle katalogu un 053 náhradních dílu vypsal manžety do pístu řízení a nakoupil je předem než jsem píst rozdělal. A to jsem udělal velikou chybu, samozřejmě že je to uplně jinak a mám tam všechno jiný manžety a kroužky než co sem koupil. Nenapadlo mě že se to takhle může měnit. Já mám UN 050.
i un-053 má dva druhy pístnic, ono je lepší to rozhodit a pak zajet pro manžety- dnes mají skoro vše skladem a když tak do druhého dne.
- Michal(6911)
Aha to jsem nevěděl že jsou tady taky dva typy. Vím že u ostatních válců jsou buď československý a nebo bulharský. Já jsem to opisoval z katalogu ND na un 053.
A tam jsou manžety 63x43x12,8 (2x)
manžeta 32x47x10,6
O-kroužek 25x2
O-kroužek 55x3
stírací kroužek 32x40x7
No a to jsem nakoupil pak rozdělal píst a zjistil že je to uplně jinak všechno. Mám tam všechno nějaké menší a uzčí manžety
Tak jsem se chtěl zeptat jestli někdo nevíte číslo manžet a o-kroužků pro tenhle typ pístu abych věděl co přesně nakoupit. Nechtěl bych na podruhý koupit zase něco špatnýho.
A když jsem ten píst rozdělal tak všechny manžety se vysypali na zem:-D uplně tvrdý rozmačkaný se divím že to vubec posilovalo:-D
Tak kdyby někdo věděl ten správný typ byl bych moc rád a vděčný. V tom katalogu jiný typ rozepsaný bohužel není:-(
A tam jsou manžety 63x43x12,8 (2x)
manžeta 32x47x10,6
O-kroužek 25x2
O-kroužek 55x3
stírací kroužek 32x40x7
No a to jsem nakoupil pak rozdělal píst a zjistil že je to uplně jinak všechno. Mám tam všechno nějaké menší a uzčí manžety
Tak jsem se chtěl zeptat jestli někdo nevíte číslo manžet a o-kroužků pro tenhle typ pístu abych věděl co přesně nakoupit. Nechtěl bych na podruhý koupit zase něco špatnýho.
A když jsem ten píst rozdělal tak všechny manžety se vysypali na zem:-D uplně tvrdý rozmačkaný se divím že to vubec posilovalo:-D
Tak kdyby někdo věděl ten správný typ byl bych moc rád a vděčný. V tom katalogu jiný typ rozepsaný bohužel není:-(
změř díru, píst, šířku drážky a vyraz nakupovat, já beru píst a vrchní víko sebou a dopasováváme to na místě.
- Michal(6911)
No z toho mám právě vždycky strach pač ty ženský tam za půltem vědí kuloví a abych zas něco nepřivez špatně. Ale asi to tedy tak musím udělat. Tak doufám že to dobře dopadne
- Michal(6911)
Ještě dotaz prosím vás ohledně kulového čepu pístnice řízení. Nevíte co tam správně má být zvrchu za krytku? Aby nepadal bordel přímo z kola do ložiška čepu? Ze spodu byla taková krytka (plechová mistička s filcovým kroužkem) ale zvrchu jsem nic neměl...??
Tady je to vidět na foto.
http://postimg.org/image/3yjull5mb/
Tady je to vidět na foto.
http://postimg.org/image/3yjull5mb/
A co si myslíte o dotížení UN 052.2 vzadu? Mám na něm velkou lopatu..230cm, prázdná váží přes půl tuny a když se mi ji podaří nabrat plnou hnoje (což není vždy paravidlem, má trochu nešikovný tvar) tak mám zadní kola ve vzduchu... Jenom si ale říkám, co snese rám...? Papírově je to dimenzovaný na jednu tunu, tak to nechci přetěžovat. Jinak, je to fakt pracant úderník, i se sjetýma gumama vyjede neskutečný překážky...
velká lopata je na lehké hmoty, Doporučuju na hnůj nasadit menší. Nemá smysl přetěžovat jakýkoliv stroj. Všechno je nějak dimenzováno, pokud potřebuju větší výkony tak zvolím větší stroj. Nejsem znalec UN ale lopata přes celou šířku měl až UNO. UN měl lopatu menší (mezi koly). Osobně mám ale v zadní části 4ks litinových válců 200mm průměr a 300mm délka. (od původního majitele)