Lexiony
- l&k
Ta 450ka dělávala společně se dvěma Lexiony 480, jezdilo se tak od těch půl desaté do půlnoci někdy i déle. Její výkonost byla kolem 25-27 ha den při výnosu zhruba +- 7t/ha v pšenicích. Pojezdová rychlost zhruba +- 6 km/h v pšenicích, záleží na podmínkách. Prostě ber to do těch 30 ha víc ne, průměrně však 25 ha za den a to jak 480ky tak i 450ka s Lase Pilotem.
450 7,5 Vario utáhne, ale v kopcích je to cítit. Na rovině jsme s tím dělali v 6 t pšenici 30-35 ha. Na 7,5 m je lepší mít 460. Těch pár koníků je tam znát. 480 se 7,5 m lištou dělá za stejných podmínek tak okolo 40.
Ve slušné řepce se s 7,5 na 450 budeš plazit jako šnek. Bude se hrabat okolo 20-25 ha. 480 to nevadí, svejch 35 si tam udělá. Beru to vše na 12 hodinovou šichtu. Nechci tady s nikým polemizovat, to jsou jen mé osobní zkušenosti. Možná někde dělají více a někde méně, ale tak jde život.
Ve slušné řepce se s 7,5 na 450 budeš plazit jako šnek. Bude se hrabat okolo 20-25 ha. 480 to nevadí, svejch 35 si tam udělá. Beru to vše na 12 hodinovou šichtu. Nechci tady s nikým polemizovat, to jsou jen mé osobní zkušenosti. Možná někde dělají více a někde méně, ale tak jde život.
to Petrrrr: Jde o to ,jakého na té 480 máš šoféra. Pokud s tím jezdí jako byl zvyklej z 516 a nepochopí, že ten kombajn musí být pořád pod tlakem, dostane z něj 25 ha. Pokud ho ale solí, dostaneš z něj za těch 12 hodin okolo 35-40 ha - pokud nepřejíždíš, nedává to 10 t a odvoz jezdí alespoň pod tebe...
to l&k: Měli jsme 1 rok 450 s Mercedesem a 7,5 m Vario. V obilí s výnosem 6 t měla s řezáním spotřebu okolo 10 l. U té 450 Evo počítej tak 2-3 l navíc. Máme 460 s Cat motorem a jsme na 10-12 l s drcením. To Evo si ale vezme něco navíc. Jestli to berete jeté, dej si pozor na pohony toho bubnu nad vytřásadlama. Dost to zlobilo a u těch prvních se toho Němci raději zbavovali... Jestli chcete vědět víc, písněte na SZ
to l&k: Měli jsme 1 rok 450 s Mercedesem a 7,5 m Vario. V obilí s výnosem 6 t měla s řezáním spotřebu okolo 10 l. U té 450 Evo počítej tak 2-3 l navíc. Máme 460 s Cat motorem a jsme na 10-12 l s drcením. To Evo si ale vezme něco navíc. Jestli to berete jeté, dej si pozor na pohony toho bubnu nad vytřásadlama. Dost to zlobilo a u těch prvních se toho Němci raději zbavovali... Jestli chcete vědět víc, písněte na SZ
Pod tlakem myslím, že to musí být pořád plné pod rotorama. Pokud to totiž budeš jezdit jako s vejtřaskovým kombajnem, budeš mít ztráty na sítech, protože ti propadá dost hmoty dolů z rotorů. Pokud to ale budeš mít zaplněné, budou se ta zbytková zrna vytírat o slámu a sláma se nebude moc lámat a padat dolů. Každý řidič, co předtím jezdil na 516 a uvidí ztráty na sítech, tak ještě ubere a v tomto případě je to horší. Nejlepší průprava předtím, než jsem šel před 5 lety na 480 byl Commandor 228 CS. Tam jak jsi to neměl plné, tak to selo jak blázen... 480 je lepší, ale pokud nepochopíš přesně nastavení a činnost tohoto kombajnu, budeš se opravdu potácet na 25 ha za šichtu. Dobré také je nejezdit na tovární nastavení a trochu si to vylepšit.
Přeplnit je to bych ti neradil, to je na 4 hodiny práce
Pokud tam máš dost otáček, tak se to prorve. Tam jsou ty pohony naddimenzované. Pouze jednou se mis stalo, že to nesežraly - guma ze škodovky s diskem. Prolítlo to přes buben a zastavilo se to až na začátku rotorů. Bylo to na 2 dny a vyndání odmítacího bubnu... Pokud je to ale suchá hmota, nemá to problém.

Na řepce ucpeš 460 jako fík, ale za vejtřaskamap před drtičem. 480 ucpeš jen pokud by jsi byl hluchej. Ta začne hučet a motor neví co s tím. Pokud máš dobře seřízené spojky na šikmáku, nikdy se ti tam nedostane tolik hmoty, aby se ucpalay rotory. Je možné, že by tam prasknul řemen, ale to se mi za 4 500 ha s tímto strojem zatím nestalo...
- Jan Sedlák
když jsem dělal s Megou řepky, jak tam vběhlo vbíc hmoty, zelených stonků, zadrnčely plech jak se přidrhl urychlovač:-)
udělal někdo pořádnyho bubeníka tak že to bylo zarvany na hodně dlouho?
udělal někdo pořádnyho bubeníka tak že to bylo zarvany na hodně dlouho?
- Jan Sedlák
my jednou na CTSce. rafly se separátory v hustym žitě. to s jel a začal motor slábnout, ubrals aby to vyjelo ven, a najednou šššššFžuch. A co bys řekl? Byl tam!
Mě se bubeník na Lexionu povedl jednou, ale nádherně. Jel jsem suchou řepku na troud a shodil jsem dolů šněrovačku. Dostal jse se do nějakého močálku a tam ta desikace moc nezabrala, ale z kabiny to vůbec nebylo vidět. Jen to huplo a byl tam. Ty odlehčovací písty neměly kam povolit
Bylo to na 5 hodin ve 2 lidech a jednu 77 45.
Od té doby jezdím se šněrovačkou zhruba, jak je v návodu, by to mělo kam padnout, když tam vleze nějaký cucek...
Jinak minulý rok jsem do toho chytil pneumatiku i s diskem. Naštěstí už byl konec žní, tak jsme měli čas to vyndat, ale musel ven odmítací buben. Chtěli jsme to tahat předem pod bubnem, ale spíš jsme UN-káčkem trhali lana a zabržděný a zaklínovaný kombajn po dvoře. Toho borce, co to na to pole hodil bych nejraději prohnal tím kombajnem

Bylo to na 5 hodin ve 2 lidech a jednu 77 45.
Od té doby jezdím se šněrovačkou zhruba, jak je v návodu, by to mělo kam padnout, když tam vleze nějaký cucek...
Jinak minulý rok jsem do toho chytil pneumatiku i s diskem. Naštěstí už byl konec žní, tak jsme měli čas to vyndat, ale musel ven odmítací buben. Chtěli jsme to tahat předem pod bubnem, ale spíš jsme UN-káčkem trhali lana a zabržděný a zaklínovaný kombajn po dvoře. Toho borce, co to na to pole hodil bych nejraději prohnal tím kombajnem

- Jan Sedlák
To říkali na školení ale že se ještě nepovedlo zarvat Lexion tak že by byl na doraz. Jenom pro upřesnění, maličkost, ta šněrovačka to u vás říkáte čemu? Tady ničemu tak neříkáme.§
Dík
Dík
- Jan Sedlák
Tak to bych typoval neco jinyho. Ale to taku 514:-))
proto sem se ptal že mi to bylo divny a byla by ta věc u Lexionu:-))
Díky za objasnění.
proto sem se ptal že mi to bylo divny a byla by ta věc u Lexionu:-))
Díky za objasnění.
Jiný kraj jiný mrav
. U nás to říkáme běžně a myslel jsem, že i v ostatních koutech je tomu tak... Příště se polepším a budu říkat koš
Na školení nalžou cokoliv. Vyděl jsem zarvanou i 440 a tam mu to vyvalilo i poklop nad bubnem... U něj to ale bylo zavzdušněním těch pístů, co ten koš propouští dolů. V normálních podmínkách by se to stát nemělo.

Na školení nalžou cokoliv. Vyděl jsem zarvanou i 440 a tam mu to vyvalilo i poklop nad bubnem... U něj to ale bylo zavzdušněním těch pístů, co ten koš propouští dolů. V normálních podmínkách by se to stát nemělo.