prosím o radu s pěstováním ozim. pšenice
Re: prosím o radu s pěstováním ozim. pšenice
tele píše:Rolník74 píše:Tele prosím tě,můžu zítra ráno po páté na rosu Archer 0,9+optimus 0,3+retacel 0,5l dí jarní pšenice?
Proč fungicid? Nechceš počkat po dešti?
To je ta Granny seta 13.11. a teď má už 1cm klas a padlím obalené i listy!!!Není na co čekat.Akorat mě sere ten vítr,teď stříkam kolegovi a vyjel jsem až v šest.Potreboval bych do ni axial na oves,do kdy mám čas?App nejedeš zítra do Bylan na řepku od Rapoolu?
To já jsem ještě padlí letos neviděl. To vám tak na Pardubicku prší? Na Žďársku leda kulový.
Rolník74 píše:tele píše:Rolník74 píše:Tele prosím tě,můžu zítra ráno po páté na rosu Archer 0,9+optimus 0,3+retacel 0,5l dí jarní pšenice?
To je ta Granny seta 13.11. a teď má už 1cm klas a padlím obalené i listy!!!Není na co čekat.Akorat mě sere ten vítr,teď stříkam kolegovi a vyjel jsem až v šest.Potreboval bych do ni axial na oves,do kdy mám čas?App nejedeš zítra do Bylan na řepku od Rapoolu?
Tak to je ok, už si vzpomínám jestli je ovsa hodně, tak ho dej teď, holt to bude muset rozdýchat. Kolegovi stačilo 0,4 l/ha, ale hodně dlouho chcípal. Na řepku nejedu, ve středu mám plánovaný mák u Pavla Cihláře.
Mě jde hlavně o to,aby moc nekonkuroval a hlavně se nevysemenil.
tomous píše:To já jsem ještě padlí letos neviděl. To vám tak na Pardubicku prší? Na Žďársku leda kulový.
Minulý týden 35mm.
Rolník74 píše:tele píše:Rolník74 píše:Tele prosím tě,můžu zítra ráno po páté na rosu Archer 0,9+optimus 0,3+retacel 0,5l dí jarní pšenice?
Také jsem se chystal na fungicid do pšenice(artea plus 0,5), ale když to tady čtu - lepší jet až po dešti?
zatím tam je braničnatka, a trochu padlí, ale tento zásah jsem myslel spíš jako prevenci.
Tak jsem dal dneska do Granny 0,5l Hutton, 0,5l sportak,0,5l retacel,0,3l optimus,0,2l silver altron a 0,5l Boru!!Klas má 1-1,5cm max.Jak ten axial můžu zítra a ve čtvrtek 125l.damu před deštěm?!
Rolník74 píše:Tak jsem dal dneska do Granny 0,5l Hutton, 0,5l sportak,0,5l retacel,0,3l optimus,0,2l silver altron a 0,5l Boru!!Klas má 1-1,5cm max.Jak ten axial můžu zítra a ve čtvrtek 125l.damu před deštěm?!
Axial cca 5-7 dnů po krácení, ale to Ti může zakrátit klas, který se bude dloužit. A teď babo raď
Mám podobnej problém, tam kde nešel na jaře Monitor mi vyskočily sveřepy, chystám se na to s litrem Atlantisu, nejspíš dneska, vystříkat aspoň ty největší fleky. Fakír ve fázi klasu cca 1 cm.
Chtěl bych dát poslední přihnojení DAMem (39 kgN). Mám brát ohled na velikost klásku (tedy čekat, až bude mít cca 40 mm) nebo jeho vývoj DAM neohrozí? Porost je na 160 až 180 kg N a dostane ještě 2x 5 kg N v močovině přes list. A ještě věc aplikace... Letos to slunce nějak nezvykle pálí... každoročně dávám 100 L DAMu neředěného, najednou, sedmiotvorovými tryskami (dříve i obyč tryskami)... Vždy téměř bez poškození listů. Letos mám obavy. Je šetrnější postup naředit DAM 1:4 s vodou? Nebo aplikace za deště případně těsně před deštěm? Díky za názory!
Duke píše:Chtěl bych dát poslední přihnojení DAMem (39 kgN). Mám brát ohled na velikost klásku (tedy čekat, až bude mít cca 40 mm) nebo jeho vývoj DAM neohrozí? Porost je na 160 až 180 kg N a dostane ještě 2x 5 kg N v močovině přes list. A ještě věc aplikace... Letos to slunce nějak nezvykle pálí... každoročně dávám 100 L DAMu neředěného, najednou, sedmiotvorovými tryskami (dříve i obyč tryskami)... Vždy téměř bez poškození listů. Letos mám obavy. Je šetrnější postup naředit DAM 1:4 s vodou? Nebo aplikace za deště případně těsně před deštěm? Díky za názory!
Neohrozí, aplikace před nebo za deště je ok. Hlavně neředit!
winis píše:Mám podobnej problém, tam kde nešel na jaře Monitor mi vyskočily sveřepy, chystám se na to s litrem Atlantisu, nejspíš dneska, vystříkat aspoň ty největší fleky. Fakír ve fázi klasu cca 1 cm.
Tohle nemá jednoduché řešení. Trávovité plevele vždy stojí hodně peněz a mnohdy i dost tun z výnosu. Risknul bych aplikaci a doufal, že naprší a pšenice se z toho dostane.
Rolník74 píše:Pannonia začíná metat! Klas 10cm a 9-11pater.
Avenue vymetaná, 9-13 řad, 1-2 řady odspoda redukce ze sucha
tele píše:Rolník74 píše:Pannonia začíná metat! Klas 10cm a 9-11pater.
Jsi se nepochlubil, že jsi riskoval stejně jako já s Granny! Proč se seje pšenice takhle náchylná na vymrzani? Je to predplodina pro řepku?
mozem pouzit rozpustenu mocovinu aj k fungicidu? (limit) v akej koncentracii? zvycajne pouzivam 15% roztok...
tele píše:Rolník74 píše:Pannonia začíná metat! Klas 10cm a 9-11pater.
No to jo. Už?
rsv píše:tele píše:Rolník74 píše:Pannonia začíná metat! Klas 10cm a 9-11pater.
No to jo. Už?
Dřív než ozimák Meridian
Rolník74 píše:tele píše:Rolník74 píše:Pannonia začíná metat! Klas 10cm a 9-11pater.
Jsi se nepochlubil, že jsi riskoval stejně jako já s Granny! Proč se seje pšenice takhle náchylná na vymrzani? Je to predplodina pro řepku?
Založil jsem na 15% výměry čistě z technických důvodů - načasování sklizně: ozimák, ozimák hrách, Avenue, Jindra ..... Žně jsou naplánovány od 1.7. do 10.10., tak uvidím, jak to vyjde
Bartuc píše:mozem pouzit rozpustenu mocovinu aj k fungicidu? (limit) v akej koncentracii? zvycajne pouzivam 15% roztok...
10% je jistota
Prej pšenice ozimá na 1 tunu zrna a příslušného množství slámy a kořenů odčerpá v průměru 25 kg dusíku (N), 5 kg fosforu (P),
20 kg draslíku (K), 2,4 kg hořčíku (Mg), 4 kg síry (S). Na výnos 8t pšenice z hektaru je tam tedy třeba dodat mimo dusík 160kg draslíku(K),40kg fosforu(P), 19kg hořčíku(Mg) a 32kg síry(S). Kdy a v jaké forrmě to pšenici dáváte ?
20 kg draslíku (K), 2,4 kg hořčíku (Mg), 4 kg síry (S). Na výnos 8t pšenice z hektaru je tam tedy třeba dodat mimo dusík 160kg draslíku(K),40kg fosforu(P), 19kg hořčíku(Mg) a 32kg síry(S). Kdy a v jaké forrmě to pšenici dáváte ?
Buclík píše:Prej pšenice ozimá na 1 tunu zrna a příslušného množství slámy a kořenů odčerpá v průměru 25 kg dusíku (N), 5 kg fosforu (P),
Já pro výpočet bilance živin u pšenice počítám tyto hodnoty od Klíra: odběr zrnem: N 17,9, P 3,3, K 3,7, Mg 1,3, Ca 0,5 a S 2 kg/t výnosu, vše v čistých živinách a ne v oxidech. Slámu nepočítám - buď se rozdrtí nebo se nahnojí s hnojem o rok později. Tvoje hodnoty jsou zřejmě v oxidech na odběr celou sklizní.
tomous píše:Draslíku jen tak málo?
Drtivá většina drasla je v posklizňových zbytkách, takže jestli je vracíš, nemusí tě K nějak extrémně tížit.
Slámu potřebuju pro sebe,ale dělám hořčici na zel.hnojení a pod ní kejdu prasat. Jinak hnůj.
tele píše:Buclík píše:Prej pšenice ozimá na 1 tunu zrna a příslušného množství slámy a kořenů odčerpá v průměru 25 kg dusíku (N), 5 kg fosforu (P),
Já pro výpočet bilance živin u pšenice počítám tyto hodnoty od Klíra: odběr zrnem: N 17,9, P 3,3, K 3,7, Mg 1,3, Ca 0,5 a S 2 kg/t výnosu, vše v čistých živinách a ne v oxidech. Slámu nepočítám - buď se rozdrtí nebo se nahnojí s hnojem o rok později. Tvoje hodnoty jsou zřejmě v oxidech na odběr celou sklizní.
Mám dojem, že v hnojivech jsou uváděny procentní obsahy prvků jako prvky v oxidech, např. NPK 15-15-15 je v čistých živinách NPK 15-6,54-12,45. To máte "tele" všechna hnojiva z obsahu oxidů přepočítána na obsah čistých živin a až s nimi pracujete ?
Buclík píše:tele píše:Buclík píše:Prej pšenice ozimá na 1 tunu zrna a příslušného množství slámy a kořenů odčerpá v průměru 25 kg dusíku (N), 5 kg fosforu (P),
Mám dojem, že v hnojivech jsou uváděny procentní obsahy prvků jako prvky v oxidech, např. NPK 15-15-15 je v čistých živinách NPK 15-6,54-12,45. To máte "tele" všechna hnojiva z obsahu oxidů přepočítána na obsah čistých živin a až s nimi pracujete ?
Když počítám bilanci, tak si vše přepočítávám na č.ž. Je to pracnější, ale pro argumentaci při diskuzi nad plánem hnojení jednodušší. Člověk to dělá jednou za rok, tak se to dá
To by se mi líbilo mít výpočtovou Excelovou tabulku, kde bych dal hnojení, rostlinné zbytky a úrodu zrna, případně rozbor půdy po sklizni, doplnil příští plánovaný výnos plodiny a ono by mi to spočítalo, co tam v jakém množství mám v příští sezoně dodat !!!
Buclík píše:To by se mi líbilo mít výpočtovou Excelovou tabulku, kde bych dal hnojení, rostlinné zbytky a úrodu zrna, případně rozbor půdy po sklizni, doplnil příští plánovaný výnos plodiny a ono by mi to spočítalo, co tam v jakém množství mám v příští sezoně dodat !!!
To mě taky, ale to je zcela mimo moje dovednosti. Časem člověk získá zručnost a když počítáš pátou tabulku po sobě, tak už si většinu čísel pamatuješ
Buclík píše:tele píše:Buclík píše:Prej pšenice ozimá na 1 tunu zrna a příslušného množství slámy a kořenů odčerpá v průměru 25 kg dusíku (N), 5 kg fosforu (P),
Buclíku, chápu to správně, že když nahnojím 100 kg NPK/ha tak tam nedám 15 kg P a K , ale jenom 6,54 P a 12,45 K ?? To je tím, že jsou ty prvky v nějákých formách a musí se nějak přeměnit, nebo jak tomu mám rozumět ? Díky