prosím o radu s pěstováním ozim. pšenice

Re: prosím o radu s pěstováním ozim. pšenice

Příspěvekod tele » 30 kvě 2015 18:10

vik píše:tak pšenice mi poporostla a od sousedů mam infekční tlak asi rzi jak to tak vypadá,sousedí mají hned vedle pšenici pomálu žlutou jestli bude nutné dodám foto.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

ta špička bych řekl že je od damu ,má cenu to něčím ještě stříkat,nebo už je pozdě?díky za rady

Špička je s největší pravděpodobností popálená. Prolez si tohle téma, před rokem jsme zde rez řešili. Akutně ji výborně řeší epoxyconazol.

Příspěvekod tele » 30 kvě 2015 18:13

tele píše:
vik píše:tak pšenice mi poporostla a od sousedů mam infekční tlak asi rzi jak to tak vypadá,sousedí mají hned vedle pšenici pomálu žlutou jestli bude nutné dodám foto.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

ta špička bych řekl že je od damu ,má cenu to něčím ještě stříkat,nebo už je pozdě?díky za rady

Špička je s největší pravděpodobností popálená. Prolez si tohle téma, před rokem jsme zde rez řešili. Akutně ji výborně řeší epoxyconazol.

Je to zde, asi od strany 2 viewtopic.php?f=127&t=6752&start=90

Příspěvekod vik » 01 čer 2015 09:40

díky za navedení na řešení.
Jen se zeptám když bych to nestříknul,byl by z toho velký malér?některé klasy jsou již venku a jiné počítám max 3 dny a jsou taky venku.

Příspěvekod tele » 01 čer 2015 19:55

vik píše:díky za navedení na řešení.
Jen se zeptám když bych to nestříknul,byl by z toho velký malér?některé klasy jsou již venku a jiné počítám max 3 dny a jsou taky venku.

Jestli to nenaaplikuješ, tak to bude vypadat jako porost pšenice za Mořinou, kterou jsem viděl včera. Zelený klas a stéblo, zbytek oranžový. Naaplikuj to klidně po vymetání, infekční tlak nemáš tak velký.

Příspěvekod rsv » 02 čer 2015 19:35

tele píše:

Jestli to nenaaplikuješ, tak to bude vypadat jako porost pšenice za Mořinou, kterou jsem viděl včera. Zelený klas a stéblo, zbytek oranžový. Naaplikuj to klidně po vymetání, infekční tlak nemáš tak velký.

Takže je šance, že letos udrží lynx až do sklizně?

Příspěvekod rsv » 02 čer 2015 19:43

tele píše:
rsv píše:
tomous píše:Asi pšenice a řepka. Ideálně zařadit jetel nebo vojtěšku-jenže co s ním bez dobytka.

Jetel na semeno. Kontaktuj nějaký travičkáře, třeba já mam dobrou zkušenost s DLF Hladké Životice.

Jak Ti to vychází průměrně výnosově a ekonomicky? Když vidím letos ty inkarnáty prolehaný, tak by mě jímala hrůza, kdybych to měl sklízet :lol: :lol: :lol:

Rok od roku ale motá se to někde kolem 0,5-0,6 tuny. Ale je to občas o hubu, blbě vzchází a rok na to, to, co vzejde polehne a po prdeli jeli :lol: tak sme si skoro sáhli na 0,8, ale taky sme si sáhli na 0,2. Ekonomika škoda mluvit pak. 40Kč za kilo osiva a pak se to vykupuje cca 70Kč. Ale musíš tomu dát tak 80kg P a metrák K. Taky jsem zkoušel startovací 20kg N. Ošetřit se taky musí.. Ale ten jetel beru jinak. Pole jsou to naše a nemůžeš vždycky jen koukat na peníze. :)

Příspěvekod tele » 02 čer 2015 19:52

rsv píše:
tele píše:

Takže je šance, že letos udrží lynx až do sklizně?

Záleží na odrůdě a její náchylnosti ke rzi. Jestli bude počasí jako dnes, tak se rez do týdne upeče :wink:

Příspěvekod tele » 02 čer 2015 19:55

Rok od roku ale motá se to někde kolem 0,5-0,6 tuny. Ale je to občas o hubu, blbě vzchází a rok na to, to, co vzejde polehne a po prdeli jeli :lol: tak sme si skoro sáhli na 0,8, ale taky sme si sáhli na 0,2. Ekonomika škoda mluvit pak. 40Kč za kilo osiva a pak se to vykupuje cca 70Kč. Ale musíš tomu dát tak 80kg P a metrák K. Taky jsem zkoušel startovací 20kg N. Ošetřit se taky musí.. Ale ten jetel beru jinak. Pole jsou to naše a nemůžeš vždycky jen koukat na peníze. :)[/quote]
Tomu rozumím, máš recht!

Příspěvekod vik » 02 čer 2015 20:55

tak ještě přidám fota současného stavu pole sousedů
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

hned vedle moje pole s pšenicí
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
tady mam nejslabší porost na takovém kamení
Obrázek

Příspěvekod tele » 02 čer 2015 21:31

Ošetřil bych např. Amistar Opti 1 l + Artea Plus 0,5 l za 2-3 dny, až budou klasy vymetané.

Příspěvekod vik » 03 čer 2015 16:28

jak jsi zde psal že pokud bude ještě slunečno že se rez upeče to asi platí jen v případě že porost je ošetřen,nebo to zachrání i u mě?nejhorší je že tyto postřiky se prodávají v baleních po 20l a mě stačí jen 7,5l tak nevím co bych dělal se zbytkem.

Příspěvekod Agronom » 03 čer 2015 17:27

vik píše:jak jsi zde psal že pokud bude ještě slunečno že se rez upeče to asi platí jen v případě že porost je ošetřen,nebo to zachrání i u mě?nejhorší je že tyto postřiky se prodávají v baleních po 20l a mě stačí jen 7,5l tak nevím co bych dělal se zbytkem.

Tak to jednoduse namichej... Amistar Opti, to mas na litr 80g azoxystrobinu a 400g chlorothalonilu... Nejlevnejsi azoxystrobin je v pripravku IRIBIS, kde ho je klasicky 250 g/L... chlorothalonil je levny, koupis ho treba v pripravku BANKO (500 g/L)... Artea Plus je v petilitrovkach, tak to Te nepolozi... navic cyproconazol solo, pokud se nepletu, neni... Nebo ho nahrad epoxiconazolem a pridej propiconazol... A mas tam strobilurin, dva azoly a kontkatni fungicid k tomu... ochrana jak od Primerosu... :lol: :lol: :lol:

Příspěvekod tele » 03 čer 2015 18:03

vik píše:jak jsi zde psal že pokud bude ještě slunečno že se rez upeče to asi platí jen v případě že porost je ošetřen,nebo to zachrání i u mě?nejhorší je že tyto postřiky se prodávají v baleních po 20l a mě stačí jen 7,5l tak nevím co bych dělal se zbytkem.

Měl jsem na mysli neošetřené porosty, určitě se za horka nebude šířit, ale ošetřit to chce :wink:

Příspěvekod tele » 03 čer 2015 18:04

Agronom píše:

Tak to jednoduse namichej... Amistar Opti, to mas na litr 80g azoxystrobinu a 400g chlorothalonilu... Nejlevnejsi azoxystrobin je v pripravku IRIBIS, kde ho je klasicky 250 g/L... chlorothalonil je levny, koupis ho treba v pripravku BANKO (500 g/L)... Artea Plus je v petilitrovkach, tak to Te nepolozi... navic cyproconazol solo, pokud se nepletu, neni... Nebo ho nahrad epoxiconazolem a pridej propiconazol... A mas tam strobilurin, dva azoly a kontkatni fungicid k tomu... ochrana jak od Primerosu... :lol: :lol: :lol:

Dělám to podobně 8)

Příspěvekod vik » 04 srp 2015 13:36

děkuji všem za rady pšenice sklizena výnos cca 4t/ha na to že to bylo hodně na výsluní mi to stačí.
Teď přemýšlím co dát jestli ozimý ječmen či dát na jaře oves.
nemá někdo zkušenosti s ječmenem odrůdy Fabian?

Příspěvekod Buclík » 04 srp 2015 14:11

Vik: Zkušenosti osobně nemám, ale viděl jsem před nějakým rokem na políčkách ÚKZÚZ ozimý ječmen odrůdu Fabian, který jsem viděl po mrazivé zimě vůbec nepoškozený vedle ostatních odrůd - všech vymrzlých. Kdybych dělal ozimý ječmen, sel bych právě Fabian.

Příspěvekod karfík » 12 bře 2016 19:46

Nějak nemůžu najít jak nejrychleji spočítat rostliny ozimé pšenice na metr2. Vím, že se to tady někde řešilo. Mám meziřádkovou vzdálenost 10 cm.
Nechce se mně počítat opravdu celý metr2, tak mě prosím poraďte, jak to co nejrychleji a nejpřesněji spočítat při této meziřádkové vzdálenosti.

Příspěvekod rsv » 13 bře 2016 00:19

karfík píše:Nějak nemůžu najít jak nejrychleji spočítat rostliny ozimé pšenice na metr2. Vím, že se to tady někde řešilo. Mám meziřádkovou vzdálenost 10 cm.
Nechce se mně počítat opravdu celý metr2, tak mě prosím poraďte, jak to co nejrychleji a nejpřesněji spočítat při této meziřádkové vzdálenosti.

Nejrychleji a nejpřesněji jde přimo proti sobě. Buď to budeš mít rychle, ale o přesnosti bych moc nemluvil nebo přesněji, ale bude to trochu pracnější. Já osobně to dělám tak, že spočítám rostliny na jednom běžném metru a násobím 8 při roztečí 12,5cm (ve tvém případě budeš násobit 10) a dělám to minimálně na 3 místech a pak to zprůměruju. Můžeš samozřejmě místo metru počítat třeba jen 25cm a pak to násobit 40, ale podle mě pak vezme přesnost za své.

Příspěvekod Bartuc » 18 bře 2016 13:52

zdravim, neviete nam prosim poradit jedna parcelka dopadla takto: http://bartuc.rajce.idnes.cz/psenicka_1 celkovo vyzera porast velmi slabo,rastliny maju uzke listy ciastocne zavinute (vyzeraju ako keby vysichali) prve 4 rastlinky su z danej parcely, posledna je z vedlajsej, ta ista odroda aj technika,zasiate 3.10. posledna rastlinka siata o 3 tyzdne neskor. obcas sa objavia cervene spicky listov. priznaky trochu pripominaju wdv avsak netvori sa v ohniskach, skor vyzera rovnomerne cely prostriedok parcely (10ha obdlznik), je to mierny svah, hore na svahu je porast v poriadku (ako 5 rastlinka). je mozne ze v tej nizsej casti su splavene ziviny a teda trpi nedostatkom?

Příspěvekod rsv » 18 bře 2016 18:25

Bartuc píše:zdravim, neviete nam prosim poradit jedna parcelka dopadla takto: http://bartuc.rajce.idnes.cz/psenicka_1 celkovo vyzera porast velmi slabo,rastliny maju uzke listy ciastocne zavinute (vyzeraju ako keby vysichali) prve 4 rastlinky su z danej parcely, posledna je z vedlajsej, ta ista odroda aj technika,zasiate 3.10. posledna rastlinka siata o 3 tyzdne neskor. obcas sa objavia cervene spicky listov. priznaky trochu pripominaju wdv avsak netvori sa v ohniskach, skor vyzera rovnomerne cely prostriedok parcely (10ha obdlznik), je to mierny svah, hore na svahu je porast v poriadku (ako 5 rastlinka). je mozne ze v tej nizsej casti su splavene ziviny a teda trpi nedostatkom?

V první řadě to máte na můj vkus hrozně utopený v zemi. S tím už teď nic neuděláte, ale dal bych si pozor na hloubku setí na podzim. S tím usycháním.. To nemusí jen tak vypadat, ale být skutečný stav. Jestli u vás panuje takové sucho, jak tady, tak se nedivím, navíc ta pšenička nemá žádné kořeny. Já osobně bych nastříkal něco, na podporu kořenů a rozpustil k tomu močovinu s hořkou solí nebo LV 15 a přihnojil jí co nejdřív nitrátovým dusíkem.

Příspěvekod tele » 18 bře 2016 19:55

Bartuc píše:zdravim, neviete nam prosim poradit jedna parcelka dopadla takto: http://bartuc.rajce.idnes.cz/psenicka_1 celkovo vyzera porast velmi slabo,rastliny maju uzke listy ciastocne zavinute (vyzeraju ako keby vysichali) prve 4 rastlinky su z danej parcely, posledna je z vedlajsej, ta ista odroda aj technika,zasiate 3.10. posledna rastlinka siata o 3 tyzdne neskor. obcas sa objavia cervene spicky listov. priznaky trochu pripominaju wdv avsak netvori sa v ohniskach, skor vyzera rovnomerne cely prostriedok parcely (10ha obdlznik), je to mierny svah, hore na svahu je porast v poriadku (ako 5 rastlinka). je mozne ze v tej nizsej casti su splavene ziviny a teda trpi nedostatkom?

Máš to fest usetý. Odhaduji setí za sucha do lehčí půdy. Udělal bych to samý, co Ti doporučil Radim a k tomu 300-400 kg Lad/ha. Ohlídej si CHPS, díky dlouhému hypokotylu máš docela šanci na slušnou infekci :wink:
Naposledy upravil tele dne 18 bře 2016 21:35, celkově upraveno 1

Příspěvekod Bartuc » 18 bře 2016 21:11

tu podu ste trafili, prvu davku dostala 0,17 LAD 27.2., zaprsalo ju do 2 dni 16mm a do 7 dni dalsich 13mm zrazok. dnes narychlo 0,2 LAD a listovka nachystana, recept sity horucou ihlou... :mrgreen: dakujem za promptnu odozvu a za rady... este som zabudol ak mozem, co by ste mi odporucili na koren vy?

Příspěvekod tele » 18 bře 2016 21:36

Bartuc píše:tu podu ste trafili, prvu davku dostala 0,17 LAD 27.2., zaprsalo ju do 2 dni 16mm a do 7 dni dalsich 13mm zrazok. dnes narychlo 0,2 LAD a listovka nachystana, recept sity horucou ihlou... :mrgreen: dakujem za promptnu odozvu a za rady... este som zabudol ak mozem, co by ste mi odporucili na koren vy?

Energen Fulhum

Příspěvekod rsv » 19 bře 2016 00:51

tele píše:
Bartuc píše:tu podu ste trafili, prvu davku dostala 0,17 LAD 27.2., zaprsalo ju do 2 dni 16mm a do 7 dni dalsich 13mm zrazok. dnes narychlo 0,2 LAD a listovka nachystana, recept sity horucou ihlou... :mrgreen: dakujem za promptnu odozvu a za rady... este som zabudol ak mozem, co by ste mi odporucili na koren vy?

Energen Fulhum

a já přidam druhou možnost, aby bylo z čeho vybírat :mrgreen: Rexan.

Příspěvekod Rolník74 » 19 bře 2016 07:27

Rexan je stejně dobrý jako fulhum? Předloni jsme ho dával řepce s každým jetim postrikovacem a výnos byl super,ale nevěřil jsem, že by to bylo jen rexanem. A taky se to po těch stoveckach sčítá...

Příspěvekod Bartuc » 09 dub 2016 22:41

ak nemam moznost ovplyvnit morenie germinom, je aplikacia fulhumu ekvivalentom vzhladom k narastu objemu korenov? bezohladu na cenu, predpokladam ze podpora fulhumom vychadza z viacerych hladisk drahsie... ma vyznam jarna aplikacia, ak nebola vykonana jesenna aplikacia fulhumu ani germinu. alebo je lepsie aplikaciu fulhumu zaradit vyslovene na jesen?

Příspěvekod tele » 09 dub 2016 22:58

Bartuc píše:ak nemam moznost ovplyvnit morenie germinom, je aplikacia fulhumu ekvivalentom vzhladom k narastu objemu korenov? bezohladu na cenu, predpokladam ze podpora fulhumom vychadza z viacerych hladisk drahsie... ma vyznam jarna aplikacia, ak nebola vykonana jesenna aplikacia fulhumu ani germinu. alebo je lepsie aplikaciu fulhumu zaradit vyslovene na jesen?

Tak fulhum určitě s kořeny pomůže, pozor akorát na případnou regeneraci plevelů po jarním herbicidu. Ekonomicky výhodnější je samozřejmě moření.

Příspěvekod medulin » 10 dub 2016 16:42

Při krácení pšenice berete ohled na délku kořínků? Setkal jsem se s názorem že pokud nové kořínky mají do 4cm může při regulaci porostu dojít ke zkrácení i jich samotných?

Příspěvekod tele » 10 dub 2016 19:32

medulin píše:Při krácení pšenice berete ohled na délku kořínků? Setkal jsem se s názorem že pokud nové kořínky mají do 4cm může při regulaci porostu dojít ke zkrácení i jich samotných?

Přes 3 cm by neměl být žádný problém, ale týká se to použití ccc v EC 25 při zahušťování. Letos problém nebyl, obilí rostlo, až na vyjímky, celou zimu.

Příspěvekod rsv » 11 dub 2016 19:12

medulin píše:Při krácení pšenice berete ohled na délku kořínků? Setkal jsem se s názorem že pokud nové kořínky mají do 4cm může při regulaci porostu dojít ke zkrácení i jich samotných?

Všeobecně je známo, že C-čka brzdí růst kořenů, ale ono to nejde ani moc dobře diagnostikovat. Nevím, jakým způsobem bych musel rýpat pšenici abych neporušil nově přirostlé kořinky. Každopádně pokud jsem nucen zahušťovat porost časně z jara, tak přidávám na podporu kořenů rexan, případě fulhum,

PředchozíDalší

Zpět na Obilniny